gawel 10.04.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 1 kwartał może nie być miarodajny....teraz słońce będzie dużo wyżej, dzień dłuższy, % mogą wyglądać zupełnie inaczej. Także kąt nachylenia i kierunek będzie mieć tutaj duże znaczenie.... Porozmawiamy na ten temat po pełnym roku Dużo to jest w okolicy 10000kWh, a może i więcej. Rodzina duża, a przecież sprzętów na prąd nie ubywa, tylko przybywa... Dokładnie masz 100 procent racji. jedni montują klimę żeby zwiększyć zuzycie autokonsumpcji z pv ja zakładam żeby zmniejszyć zuzycie prądu i mieć lepsze pokrycie zużycia PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.04.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Zawsze warto - ja wydałem 25 000 i oszczędzam 2 500 każdego roku. W którym banku dostanę 10%? Rozbawiłeś mnie Aby odcinać kupon najpierw trzeba osiągnąć zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.04.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Rozbawiłeś mnie Aby odcinać kupon najpierw trzeba osiągnąć zwrot Pewnym pomysłem jest sprzedać teraz jako używane, szybciej osiągnie się zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 10.04.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Z tego ostatniego pomysłu chyba skorzystam...Ale będzie czad! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.04.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 I będziesz miał 100% wykorzystania w obu taryfach. A jak w lato włączysz grzejnik elektryczny jak się postarasz to będziesz miał 120% wykorzystanej produkcji w Bełchatowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.04.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Dokładnie masz 100 procent racji. jedni montują klimę żeby zwiększyć zuzycie autokonsumpcji z pv ja zakładam żeby zmniejszyć zuzycie prądu i mieć lepsze pokrycie zużycia PV Cofaj się a cel na pewno zdobędziesz. -pranie na tarce -prasowanie żelazkiem z duszą -brak telewizora, komputera, lodówki itd. itd. cel murowany. TYLKO PO CO -- PV? PS. założenie klimy raczej zwiększa niż zmniejsza zużycie bo to dodatkowy sprzęt elektryczny ( no chyba że to zmiana ogrzewania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.04.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Witam,mam pytanie do użytkowników Sofara- jakie mieliście max temp w Solarmanie ?U mnie przy słonecznych dniach było 56st , przy czym radiator inwertera był ledwie letni.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.04.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 42 st c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.04.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Dzięki Gaweł, a może ktoś podać temp sofara 8-20kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 11.04.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Dzięki Gaweł, a może ktoś podać temp sofara 8-20kW ? Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.04.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Proszę Dzięki- czyli jest myślałem : im większa moc inwertera , tym większa temp wewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 12.04.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Dzięki- czyli jest myślałem : im większa moc inwertera , tym większa temp wewnątrz . Chyba się mylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 12.04.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Mam fotowoltaike od grudnia i cały czas problemy z energa jak nie to że podczas pierwszego rachunku wogole nie uwzględnili energi wyprodukowanej przez pv przesłaniem certyfikatu oraz że jeden raz według nich byłem już prosumentem a przy innym razie dziwili się że mam instalacje pv. To teraz od grudnia mam przeprogramowany licznik ADDAX NP73E. 1-9-2 na dwu kierunkowy, ale wogole nie mogę na nim sprawdzić energi oddanej do sieci. Nie ma na nim pozycji 2.8.0 a mimo że co dzień mam wyprodukowane ok 24kv to licznik na pozycji 1.8.1 idzie do góry a na pewno nie zużywam 24kv w ciągu doby ktoś potrafi coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 12.04.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 To że wskazanie 1.8.0 rośnie to normalne, ważne aby teraz jak słoneczna pogoda, rosło sporo mniej , natomiast co do 2.8.0 to nękać operatora, masz mieć możliwość odczytów jaki by ten licznik nie był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.04.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Mam fotowoltaike od grudnia i cały czas problemy z energa jak nie to że podczas pierwszego rachunku wogole nie uwzględnili energi wyprodukowanej przez pv przesłaniem certyfikatu oraz że jeden raz według nich byłem już prosumentem a przy innym razie dziwili się że mam instalacje pv. To teraz od grudnia mam przeprogramowany licznik ADDAX NP73E. 1-9-2 na dwu kierunkowy, ale wogole nie mogę na nim sprawdzić energi oddanej do sieci. Nie ma na nim pozycji 2.8.0 a mimo że co dzień mam wyprodukowane ok 24kv to licznik na pozycji 1.8.1 idzie do góry a na pewno nie zużywam 24kv w ciągu doby ktoś potrafi coś poradzić? To że licznik idzie do góry to jak jest zużycie to idzie i to nienormalne nie jest. Ja też otrzymałem fakturę bez uwzględnienia produkcji ze starej umowy z jakimiś prognozami i odesłałem ją wraz ze skanem środkowego palca w wiadomym geście. Faktura została anulowana i otrzymałem końcowa rozliczeniową i zaraz następną już prosumencką sprawdź nr klienta powinien być zmieniony w umowie prosumenckiej. Przewiń wszystkie screeny jest ich kuźwa ze 40 i dojdziesz do produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.04.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 chyba nie masz licznika dwukierunkowego, wyłącz wszystko w domu i zobacz czy liczy jako pobór czy oddanie, i będziesz wszystko wiedział, jeżeli jest licznik jednokierunkowy do oddanie będzie zliczane jako pobór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.04.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 chyba nie masz licznika dwukierunkowego, wyłącz wszystko w domu i zobacz czy liczy jako pobór czy oddanie, i będziesz wszystko wiedział, jeżeli jest licznik jednokierunkowy do oddanie będzie zliczane jako pobór w licznikach na wyświetlaczu są oznaczenia L1 L2 L3 lub strzałki i jeżeli migają to jest produkcja ja mam 3 fazowy nie wiem jak jest w jednofazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 12.04.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Ja mam instalacje z falownikiem 3fazowym w. Grudniu przyjechał koleś z energi i przeprogramował licznik przy mnie. Wiele razy dzwoniłem do energi że nie mogę sprawdzić ile energi wyprodukowałem to po ich odpowiedziach najlepiej tych nieudaczników życiowych bym postawił pod ścianą i wiadomo co dalej.... Energia na 1.8.1 idzie do góry cały czas nawet gdy w domu jest wszystko wyłączone a falownik pokazuje produkcie na. Poziomie 3,5kv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 12.04.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 on ci licznik wymienił czy przeprogramował, bo licznik musiał wymienić, jak nie wymienił to na 99% masz jednokierunowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.04.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Liczniki są również przeprogramowane nie musi być nic wymieniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts