Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

1 kwartał może nie być miarodajny....teraz słońce będzie dużo wyżej, dzień dłuższy, % mogą wyglądać zupełnie inaczej. Także kąt nachylenia i kierunek będzie mieć tutaj duże znaczenie....

Porozmawiamy na ten temat po pełnym roku ;)

Dużo to jest w okolicy 10000kWh, a może i więcej. Rodzina duża, a przecież sprzętów na prąd nie ubywa, tylko przybywa...

Dokładnie masz 100 procent racji. jedni montują klimę żeby zwiększyć zuzycie autokonsumpcji z pv ja zakładam żeby zmniejszyć zuzycie prądu i mieć lepsze pokrycie zużycia PV :cool:

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie masz 100 procent racji. jedni montują klimę żeby zwiększyć zuzycie autokonsumpcji z pv ja zakładam żeby zmniejszyć zuzycie prądu i mieć lepsze pokrycie zużycia PV :cool:

Cofaj się a cel na pewno zdobędziesz.

-pranie na tarce

-prasowanie żelazkiem z duszą

-brak telewizora, komputera, lodówki itd. itd. cel murowany.

TYLKO PO CO -- PV?

PS. założenie klimy raczej zwiększa niż zmniejsza zużycie bo to dodatkowy sprzęt elektryczny ( no chyba że to zmiana ogrzewania)

Mam fotowoltaike od grudnia i cały czas problemy z energa jak nie to że podczas pierwszego rachunku wogole nie uwzględnili energi wyprodukowanej przez pv przesłaniem certyfikatu oraz że jeden raz według nich byłem już prosumentem a przy innym razie dziwili się że mam instalacje pv. To teraz od grudnia mam przeprogramowany licznik ADDAX NP73E. 1-9-2 na dwu kierunkowy, ale wogole nie mogę na nim sprawdzić energi oddanej do sieci. Nie ma na nim pozycji 2.8.0 a mimo że co dzień mam wyprodukowane ok 24kv to licznik na pozycji 1.8.1 idzie do góry a na pewno nie zużywam 24kv w ciągu doby ktoś potrafi coś poradzić?

Mam fotowoltaike od grudnia i cały czas problemy z energa jak nie to że podczas pierwszego rachunku wogole nie uwzględnili energi wyprodukowanej przez pv przesłaniem certyfikatu oraz że jeden raz według nich byłem już prosumentem a przy innym razie dziwili się że mam instalacje pv. To teraz od grudnia mam przeprogramowany licznik ADDAX NP73E. 1-9-2 na dwu kierunkowy, ale wogole nie mogę na nim sprawdzić energi oddanej do sieci. Nie ma na nim pozycji 2.8.0 a mimo że co dzień mam wyprodukowane ok 24kv to licznik na pozycji 1.8.1 idzie do góry a na pewno nie zużywam 24kv w ciągu doby ktoś potrafi coś poradzić?

To że licznik idzie do góry to jak jest zużycie to idzie i to nienormalne nie jest. Ja też otrzymałem fakturę bez uwzględnienia produkcji ze starej umowy z jakimiś prognozami i odesłałem ją wraz ze skanem środkowego palca w wiadomym geście. Faktura została anulowana i otrzymałem końcowa rozliczeniową i zaraz następną już prosumencką sprawdź nr klienta powinien być zmieniony w umowie prosumenckiej. Przewiń wszystkie screeny jest ich kuźwa ze 40 i dojdziesz do produkcji.

chyba nie masz licznika dwukierunkowego, wyłącz wszystko w domu i zobacz czy liczy jako pobór czy oddanie, i będziesz wszystko wiedział, jeżeli jest licznik jednokierunkowy do oddanie będzie zliczane jako pobór

w licznikach na wyświetlaczu są oznaczenia L1 L2 L3 lub strzałki i jeżeli migają to jest produkcja ja mam 3 fazowy nie wiem jak jest w jednofazowym.

Ja mam instalacje z falownikiem 3fazowym w. Grudniu przyjechał koleś z energi i przeprogramował licznik przy mnie. Wiele razy dzwoniłem do energi że nie mogę sprawdzić ile energi wyprodukowałem to po ich odpowiedziach najlepiej tych nieudaczników życiowych bym postawił pod ścianą i wiadomo co dalej.... Energia na 1.8.1 idzie do góry cały czas nawet gdy w domu jest wszystko wyłączone a falownik pokazuje produkcie na. Poziomie 3,5kv