1igor1 12.04.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 hmm, niesłyszałem aby ktoś miał licznik dwukierunkowy zainstalowany. przeprogramowanie zazwyczaj dotyczy taryf g11-g12 a liczniki wymieniaja na dwukierunkowe, bo nikomu takich nieinstalowali. ale może gdzieć któraś firma takie montowała? choć było by to dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.04.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 hmm, niesłyszałem aby ktoś miał licznik dwukierunkowy zainstalowany. przeprogramowanie zazwyczaj dotyczy taryf g11-g12 a liczniki wymieniaja na dwukierunkowe, bo nikomu takich nieinstalowali. ale może gdzieć któraś firma takie montowała? choć było by to dziwne z forum Kadlew miał bo pisał i mój kolega z Słupsku. Nie ma to znaczenia jaka taryfa zrobili to pod jego nieobecność zwrócił tylko uwagę na żółta naklejką z napisem obiekt zasilany z 2 źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 12.04.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 U mnie nie ma 1.8.0 jest 1.8.1 i tam cyferki się zwiększają na 1.8.2 są cały czas te same cyfry później wiadomo godzina, data, czas, i taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.04.2020 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 U mnie nie ma 1.8.0 jest 1.8.1 i tam cyferki się zwiększają na 1.8.2 są cały czas te same cyfry później wiadomo godzina, data, czas, i taryfa Musi być 1.8.0 tak samo jak 2.8.0 jak również wskazania 1.8.1 1.8.2 itd. jak masz G12 Co do wejścia na 2.80 to trzeba przez --bodajże 5s. przytrzymać guzik przewijania ( ten z plombą ) na liczniku, a potem naciskać i przewijać. Tak ci zaprogramowali że trzeba ok. 48 razy przewijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 12.04.2020 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Nie pokazuje licznik 1.8.0 pokazuje za to F. F. 0 nie wiem co to jest! To żeby pokazało energię oddana trzeba przytrzymać ten siwy przycisk przy ekranie? Jak się go przewija i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 12.04.2020 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Taryfa G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 12.04.2020 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 Dzięki właśnie dziś też na. To się natchnolem dziwny ten licznik i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 13.04.2020 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Nawet z chęcią bym wstawił filmik co nagrywałem ale tu chyba nie ma takiej mozliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 13.04.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 hmm, niesłyszałem aby ktoś miał licznik dwukierunkowy zainstalowany. przeprogramowanie zazwyczaj dotyczy taryf g11-g12 a liczniki wymieniaja na dwukierunkowe, bo nikomu takich nieinstalowali. ale może gdzieć któraś firma takie montowała? choć było by to dziwne No to usłysz. Mi w zeszłym roku na wiosnę wymieniono stary licznik na Norax-3. W lutym po montażu instalacji fotowoltaicznej przyjechali panowie z energetyki celem wymiany licznika na dwukierunkowy. Okazało się, że nie mają nowych liczników i wzięli się za przeprogramowanie mojego Noraxa. Coś pogrzebali, uruchomili instalację, podobno źle działało naliczanie, wyłączyli instalację i znów grzebali. Po robocie i przeprogramowaniu kazali włączyć instalację i cieszyć się z darmowego prądu. Przy odjeździe powiedzieli, że za miesiąc lub dwa, jak będą nowe liczniki to przyjadą i wymienią. Sąsiad już ma nowy - montują Otus-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.04.2020 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 czyli wymienili, a zastanawiałeś się czemu wymienili skoro zliczał oddaną energię?pewnie homologacja była na jednokierunkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.04.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) czyli wymienili, a zastanawiałeś się czemu wymienili skoro zliczał oddaną energię?pewnie homologacja była na jednokierunkowy Wymienili, bo tak mieli w zleceniu - oni nie są od myślenia. Ja również miałem Noraxa (oficjalnie jednokierunkowego) który zliczał oddaną - i nie powiększał rejestru pobranej.Włączyłem więc falownik na ponad miesiąc przed wymianą na dwukierunkowy. W czasie wymiany brygada była zdziwiona że rejestr oddanej działa, skwitowali to krótkim "no cóż"... Edit: swoją drogą na poprzednim Noraxie jak i na obecnym Otusie są takie same oznaczenia "licznik dwukierunkowy" Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez plamiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 13.04.2020 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Proszę, czytaj ze zrozumieniem. Na razie mam przeprogramowany, stary. Nic mi nie wymienili jeszcze, chociaż mija 1,5 miesiąca od wizyty panów z energetyki. Być może przez wirusa i duże zapotrzebowanie na nowe liczniki mi na razie zostawią przeprogramowany Norax-3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 13.04.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 I tak w moim liczniku addax NP73E 1.9.2 niby przeprogramowany na dwu kierunkowy pokazuje się kolejnoO91czas092 dataC10 nr identy. Licznika1.8.1 pobór czynny energii 1fazy1.8.2 - //- - //- 2fazy022 taryfaF.F.0 nie wiem co to oznacza pod spodem ukazuje się cyfra. 4 Nie pokazuje się ilość energi oddanej do sieci ani 1.8.0 suma energii nie wiem. Cozrobic ogólnie po telefonach energia uważa że wszystko jest ok a to że coś nie działa to moje odczucie i że jak przyjadą. A będzie wszystko ok zostanę opciazony kara! Tylko ja się pytam na jakiej zasadzie jako prosumenta powinienem wiedzieć ile energi oddaje do sieci a poza tym facet co programował licznik powinien mi wszystko wytłumaczyć co i jak a on jedynie powiedział że z czasem po przeprogramowaniu pojawi się bodajże 2.8.0 i tam będę mógł sprawdzić energię oddana tylko jak to sprawdzić skoro nic takiego się nie wyswietla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 13.04.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 A nie powinna pokazywać się. Jeszcze 3strefa 1.8.3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.04.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Proszę, czytaj ze zrozumieniem. Na razie mam przeprogramowany, stary. Nic mi nie wymienili jeszcze, chociaż mija 1,5 miesiąca od wizyty panów z energetyki. Być może przez wirusa i duże zapotrzebowanie na nowe liczniki mi na razie zostawią przeprogramowany Norax-3? faktycznie za szybko czytałem , a co do liczników, pewnie tak jak z autami funkcje sa tylko nie uruchomione, pytanie czy mają homologację, skoro wymieniają na nowe to raczej nie mają homologacji aby być licznikami dwukierunkowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 13.04.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 faktycznie za szybko czytałem , a co do liczników, pewnie tak jak z autami funkcje sa tylko nie uruchomione, pytanie czy mają homologację, skoro wymieniają na nowe to raczej nie mają homologacji aby być licznikami dwukierunkowymi. Mają tę Twoją tzw. homologację. Wymieniają z innego powodu - Norax-3 nie ma zdalnego odczytu. Dlatego też wymieniają i montują takie ze zdalnym odczytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 13.04.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Na prawdę chcesz widzieć wszystkie możliwe kody OBIS? Pokazują Ci tylko te które mają znaczenie w Twojej instalacji. Co to za kod: U.20.0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 13.04.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Kolego stos wszystkiego nie potrzebuje ale nie potrafię zrozumieć dlaczego nie mogę odczytać energi oddanej do sieci a pozycja 1.8.1 pokazuje coraz większe cyfry mimo słonecznej pogody i nadwyżce energi wyprodukowanej z pv w stosunku do zapotrzebowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldi005 13.04.2020 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Udało się.W końcu jest i działa.Ale czy jest ok to się okaże po pewnym czasie.Falownik :Nazwa urządzenia: KACO blueplanet 4.0 TL3 Typ:4,00 kW Moc znamionowa, trójfazowyWartości zyskuDziś 14,6 kWh [stan na godz.16.15]Wartości zyskuAktualny miesiąc 142,4 kWh [od 7 kwietnia 2020]Licznik dwukierunkowy,stan na godz.16.15 data j.w.1.3.0.0-G111.8.0 33,11.8.1 33,11.8.2 0,01.8.3 0,02.8.0 132,12.8.2 0,02.8.3 0,0 16 paneli ,4,96kwp---Jankowice k.Pszczyny dach prawie płaski. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Waldi005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 13.04.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Tak też zrobię na razie sprawdziłem że w przeciągu 24h na liczniku 1.8.1 przybyło 6kv przy produkcji fotowoltaiki w tym samym czasie prawie 15kv przy normalnym użytkowaniu a właściwie świątecznym tz włączona lodówka tv i to praktycznie tyleBo rozumiem że pozycja 2.8.0 sama powinna się pokazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts