Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Na dachu skośnym (blacha falista) miałem na środku pomiędzy konstrukcjami pionowymi do których się montuje panele (jeden nad drugim) drabinę rozkładaną 9 szczebli razy trzy rozebraną. Taka drabina ma długość segmentu 2,5 m.

Trzeba ją rozebrać na osobne elementy. Usunąć blokady do rozsuwania (roznitować). 3 części drabiny łączymy na zakładkę skręcając śrubami. Teraz mamy drabinę która mieści się w środku między szynami. Blokujemy na dachu. Jak zmontujemy panele, to ją wysuwamy do dołu rozłączając po kolei każdy segment.

Drabina jest tania - 298 zł w znanym markecie na "C", więc jeśli się przyłożymy to po skończonej robocie da się zregenerować.

Ale mimo wszystko przy ruchu po dachu góra dół to nie ulży. Myślę albo o drabinie linowej (choć to też raczej tylko nieco ustabilizuje wchodzenie i schodzenie, ale nie ulży zbytnio łydkom i stawowi skokowemu), albo o zmontowaniu "butów" ze stopnia dekarskiego (tj. dać mu szerszą podstawę i podkleić jakąś gumą żeby czepność była).

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ja produkuję i sąsiad korzysta to jak cie się wydaje ile one płaci ? 0,33 czy 0,64 ?

Sąsiad nie ma niczego do twojej PV.

Twoja PV jest dla Ciebie i to Ty masz 20% kosztów magazynowania.

W czasie kiedy Ty oddajesz swoją ee do sieci to sąsiad pewnie jej nie potrzebuje.

w mojej okilicy do 50/70 km mam kilka farm wiatrowych, najbliższa elektrownia na węgiel jest bodaj dobre 200km, do Niemca od którego płynie sporo zielonej energii mam niespełna 240km mam z 'wtyczki' więcej zielonego prądu niż wam się zdaje. Oczywiście to kropla w morzu

Jest noc i obstawiam że w tej chwili praktycznie cała energia pochodzi z elektrowni węglowych a te wiatraki w twojej okolicy to co najwyżej robią dobre wrażenie...

Wszyscy prosumenci która naprodukowali sobie zielonej energii właśnie " odbierają" sobie ekologiczną energię ze spalonego węgla ...

Bez sensownych magazynów energii elektrycznej nie ma najmniejszej szansy aby OZE było "zielone" , no chyba że wszyscy zamontują sobie wattroutery i całą produkcję zużyją na bieżąco...

Pchając nadwyżki do sieci energetycznej zwiększamy tylko obłok pary wydobywający się z chłodni kominowych znajdujących się przy elektrowniach węglowych...

Jest noc i obstawiam że w tej chwili praktycznie cała energia pochodzi z elektrowni węglowych a te wiatraki w twojej okolicy to co najwyżej robią dobre wrażenie...

Wszyscy prosumenci która naprodukowali sobie zielonej energii właśnie " odbierają" sobie ekologiczną energię ze spalonego węgla ...

Bez sensownych magazynów energii elektrycznej nie ma najmniejszej szansy aby OZE było "zielone" , no chyba że wszyscy zamontują sobie wattroutery i całą produkcję zużyją na bieżąco...

Pchając nadwyżki do sieci energetycznej zwiększamy tylko obłok pary wydobywający się z chłodni kominowych znajdujących się przy elektrowniach węglowych...

Rzecz w tym, że moce wytwórcze elektrowni węglowych w dzień są mniejsze niż w nocy (szczególnie w lato gdy PV działa), w dzień wyższa jest także potrzebna moc niż jest potrzebna w nocy. Przecież bez powodu tej 2T nie dają.

Rzecz w tym, że moce wytwórcze elektrowni węglowych w dzień są mniejsze niż w nocy (szczególnie w lato gdy PV działa), w dzień wyższa jest także potrzebna moc niż jest potrzebna w nocy. Przecież bez powodu tej 2T nie dają.

Wiesz co to jest stabilność sieci energetycznej...?

Zobacz sobie kiedy jest największe obciążenie sieci ( w skali doby...) a kiedy jest szczyt produkcji energii z fotowoltaiki ...( O stabilności tego źródła to się nawet nie wypowiem...)

Dobrze obstawiasz, ale... Ale gdy oddawana jest energia do sieci to elektrownie potrzebują mniej wody i z chodni wydobywa się mniej pary. Tak na prawdę to w skali kraju jest stosunkowo mało nadwyżek energii z PV, więc ona jest w czasie rzeczywistym przez innych "konsumowana". Tych prawdziwych magazynów energii to na chwilę obecną w naszym pięknym kraju jeszcze praktycznie są ilości śladowe. Ale jest kwestią czasu kiedy będzie więcej.

Ciekawe, jak radzą sobie sobie z tym Niemcy, którzy mają z OZE ponad 40% energii

Po prostu nadwyżki idą w " gwizdek"...

To że mają 40% z OZE to jest tylko sposób liczenia, w słoneczny i wietrzny dzień mają znacznie więcej a dla stabilności sieci energetycznej i tak działają systemy konwencjonalne, w nocy i słabym wietrze elektrownie konwencjonalne dają praktycznie 100% pokrycia ...

Bez magazynów energii nie ma szans na 100% pokrycia z OZE ...( No chyba że będziemy używać energii tylko wtedy kiedy jest dostępna w sieci...)

Coś więcej o tym "gwizdku" ? Zaciekawił mnie temat, gdyż Niemiec raczej nie kojarzy mi się z kimś, kto przepuszcza pieniądze przez gwizdek.

Na tym wykresie widać, jak OZE przejęło rolę węgla.

zrodla_energii_niemcy.jpg

Możesz mi pokazać, gdzie na tym wykresie znajduje się "gwizdek" ?

Edytowane przez fotohobby

Dobrze obstawiasz, ale... Ale gdy oddawana jest energia do sieci to elektrownie potrzebują mniej wody i z chodni wydobywa się mniej pary. Tak na prawdę to w skali kraju jest stosunkowo mało nadwyżek energii z PV, więc ona jest w czasie rzeczywistym przez innych "konsumowana". Tych prawdziwych magazynów energii to na chwilę obecną w naszym pięknym kraju jeszcze praktycznie są ilości śladowe. Ale jest kwestią czasu kiedy będzie więcej.

Dobrze prawisz...

Energii z OZE w naszym kraju jest tak mało że konwencjonalny system jej nawet nie"widzi" bo potrzebuje mieć dyspozycyjność w każdych warunkach więc czy sąsiad zużyje twoją nadwyżkę czy nie to określoną liczba bloków energetycznych w całym kraju i tak będzie kręciła swój nominał...

Jak ilość energii z fotowoltaiki w naszej sieci znacznie wzrośnie to znaczną się okresowe wyłączenia falowników a konwencjonalny system i tak będzie dalej kręcił swój nominał bo OZE nie jest stabilne...

Jedynie odpowiednio duże magazyny energii mogą to ustabilizować...

:popcorn: https://www.pse.pl/dane-systemowe/funkcjonowanie-kse/raporty-dobowe-z-pracy-kse/generacja-zrodel-wiatrowych

jest szansa, że 600W które w tej chwili pobieram od dłuższego czasu, a za godzinke to i 200W tylko, pochodzi jednak z tych robiących dobre wrażenie wiatraków.

Coś więcej o tym "gwizdku" ? Zaciekawił mnie temat, gdyż Niemiec raczej nie kojarzy mi się z kimś, kto przepuszcza pieniądze przez gwizdek.

Na tym wykresie widać, jak OZE przejęło rolę węgla.

zrodla_energii_niemcy.jpg

Możesz mi pokazać, gdzie na tym wykresie znajduje się "gwizdek" ?

Ale to jest tylko sposób liczenia...

Powiedz skąd ten niemiec ma energię w nocy i słabym wietrze...?

Uważasz że jak wyłączą wszystkie bloki węglowe to stabilność sieci zapewnią im wiatraki i fotowoltaika...?

Skąd wezmą energię w bezwietrzną i pochmurną pogodę...???

Niemcy:

Elektrownie spalające węgiel kamienny wytworzyły w 2019 roku o 31 proc. energii mniej w stosunku do roku poprzedniego, a te spalające węgiel brunatny o 22 proc. mniej.

https://www.gramwzielone.pl/trendy/102225/w-2019-roku-niemcy-wyprodukowali-rekordowo-malo-energii-z-wegla

Sposób liczenia?

Sformułowanie "wytworzyły o xx% mniej energii" to tylko inny sposób liczenia ?

:popcorn: https://www.pse.pl/dane-systemowe/funkcjonowanie-kse/raporty-dobowe-z-pracy-kse/generacja-zrodel-wiatrowych

jest szansa, że 600W które w tej chwili pobieram od dłuższego czasu, a za godzinke to i 200W tylko, pochodzi jednak z tych robiących dobre wrażenie wiatraków.

Powiedz mi co w tej chwili robią elektrownie węglowe w naszym kraju...?

Powiedz co będą robiły jutro w ciągu dnia...?

Powiedz mi co w tej chwili robią elektrownie węglowe w naszym kraju...?

Powiedz co będą robiły jutro w ciągu dnia...?

A wiesz, co to jest modulacja mocy ?

Nawet nasze stare bloki energetyczne to potrafią , a nowsze robią to w większym zakresie i krótszym czasie

Niemcy:

https://www.gramwzielone.pl/trendy/102225/w-2019-roku-niemcy-wyprodukowali-rekordowo-malo-energii-z-wegla

Sposób liczenia?

Sformułowanie "wytworzyły o xx% mniej energii" to tylko inny sposób liczenia ?

Według twojego rozumowania Niemcy zamknęły 30% swoich bloków węglowych czy tylko te bloki miały o te 30% mniejsze wykorzystanie w skali roku...???

Jak źródła OZE wytworzą 100% energii w skali roku to będzie oznaczało że żadna elektrownia konwencjonalna nie będzie pracowała....?

Proste. Produkcja, wyraźona liczbami. Nie sprzedane TWh, a WYPRODUKOWANE TWh.

Mniej wyprodukowanych w eewktrowni TWh = mniej spalonego węgla

Jeszcze jeden wykres, tym razem z wartościami bezwzględnymi:

miks_energetyczny_niemiec_2019.jpg

Jednak "trochę" mniej zaczynają spalać tego węgla...

Ale mimo wszystko przy ruchu po dachu góra dół to nie ulży. Myślę albo o drabinie linowej (choć to też raczej tylko nieco ustabilizuje wchodzenie i schodzenie, ale nie ulży zbytnio łydkom i stawowi skokowemu), albo o zmontowaniu "butów" ze stopnia dekarskiego (tj. dać mu szerszą podstawę i podkleić jakąś gumą żeby czepność była).

Pomyśl o butach dekarskich ( mają magnes ) przyklejają się do pokrycia dachowego. No chyba że to ceramika to kicha.