adam_mk 09.07.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Jedyny sposób na zagospodarowanie nadmiarów energii to jej akumulacja.Jak chcesz mieć prąd - w akumulatorach elektrycznych.Jak ich nie masz - w postaci ciepła w jakim baniaku.Albo podnosić jakie 100 ton... (energia potencjalna)Albo sprężać jakie gazy (powietrze najłatwiej). Czego byś nie zrobił - akumulacja kosztuje! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.07.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 NIE MOŻNA opchnąć "sąsiadowi" za pół ceny! Ano masz rację, na razie nie można. Zobaczymy co przyniesie ustawa o oze. Czujnik widzi odpływ do sieci - załącza odbiory domowe. Czujnik nie widzi odpływu i...? Wyłącza? Da się to łatwo zrobić np. na Arduinie i 2 licznikach, albo kupić gotowca za 1.5kzł. Ja sterownikiem na arduinie ogrzewam prądem z pv akwarium 450l, inni np. cwu i w ten sposób można wykorzystywać prąd na bieżąco, można też ewentualnie kopać bitcoiny . Klimę na razie włączam ręcznie, ale też można ją podpiąć do takiej automatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.07.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 rwxw, ile produkujesz energii miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.07.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Inwerter Kaco Powador 2500, 12 paneli Coenrgy (250W). Jeśli panele są podłączone w 1 string, a panele to PH250P, to minimalne napięcie powinno być w okolicach 300V. Jeśli inwerter to KACO Powador 2500xi z zakresem MPPT 350-600V, to taki zestaw nie ma prawa działać. Jeśli czasem działa, to też raczej na minimalnym napięciu a nie w zakresie mppt. Jeśli to te modele o których napisałem, to zmiana inwertera na pewno pomoże, bo ten się po prostu nie nadaje do takiego zestawu. Ten inwerter będzie dobrze pracował z panelami cienkowarstwowymi, które mają wyższe napięcia pracy, a nie z niskonapięciowymi krystalicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.07.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) rwxw, ile produkujesz energii miesięcznie? Zależy od miesiąca, pv 4.4kWp mam od około połowy maja, a np. w czerwcu inwertery mi zeznały około 540kWh: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=268996&d=1404663444 Tauron wykazał mi 521kWh, więc trochę mniej. Podobne odczyty mam na monitoringu on-line na mojej stronie i na http://pvmonitor.pl/user.php?idinst=15 Edytowane 9 Lipca 2014 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 10.07.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 . Ten inwerter będzie dobrze pracował z panelami cienkowarstwowymi, które mają wyższe napięcia pracy, a nie z niskonapięciowymi krystalicznymi. Mam zamiar wymienić na froniusa model dla 6kW z myślą o rozbudowie moich 3kW do 6kW. Adam mnie źle zrozumiał. Urządzenia w domu załączają się jeśli przepływ prądu osiągnie pewne parametry, np 1kW a taki nie zawsze występuje. Fahman powiedział za taki bajer 1200. Nie wiem czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.07.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Mam zamiar wymienić na froniusa model dla 6kW z myślą o rozbudowie moich 3kW do 6kW. To będziesz miał pewnie 2 stringi, a przy takiej mocy trzeba by się zastanowić czy da się podpiąć inwerter jednofazowy, czy trzeba 3-fazowy. Urządzenia w domu załączają się jeśli przepływ prądu osiągnie pewne parametry, np 1kW a taki nie zawsze występuje. Fahman powiedział za taki bajer 1200. Nie wiem czy warto? Trudno powiedzieć czy warto. Niestety nie wszystkie urządzenia mogą pracować pod dyktando pogody. Ogrzewanie cwu jak najbardziej, klima, czy pc ogrzewająca dom też może, ale tu trzeba zastosować sterowanie, które będzie unikało częstego załączania i wyłączania urządzenia co w niektórych dniach ze zmiennym zachmurzeniem może mieć miejsce. Nie wiem jakie masz zacięcie do elektroniki, ale na Arduinie dosyć łatwo, nie drogo i elastycznie można zrobić sterowanie. Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem sterowania jest zastosowanie przekaźnika prądowego za inwerterem, który włączy jakieś urządzenie (np. ogrzewanie cwu), gdy popłynie odpowiedni prąd z paneli pv. Niestety nie będzie ono analizowało poboru domu, więc jak włączy się np. czajnik, to cwu dalej będzie się grzało. Ale coś za coś - prostota i cena za mniejszą dokładność regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 10.07.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Dzięki za podpowiedź..Inwerter oczywiście trójfazowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 11.07.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Panowie a jaka będzie Wasza opinia jak wprowadzą u nas net metering tzn będziemy płacić za liczbę kW zużytych pomniejszoną o liczbę kW wyprodukowanych i oddanych do sieci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Takich cudów to raczej nie oczekuj.Nie dożyjemy tego... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.07.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Panowie a jaka będzie Wasza opinia jak wprowadzą u nas net metering tzn będziemy płacić za liczbę kW zużytych pomniejszoną o liczbę kW wyprodukowanych i oddanych do sieci?? Byłoby uczciwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 11.07.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 wychodzi wiec na to ze jakby liczyc sie nie oplaca wchodzenie w ten interes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Ależ - opłaca się, i to BARDZO!Problem z tym - komu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Czemu akurat TAK być musi? Proste... Wyobraź sobie, że postawiłeś łan paneli. BEZ akumulatorów... Sąsiedzi tego nie mają... Ale maja pralki, lodówki, telewizory... A Ty masz energię, która się "marnuje" a mogłaby to napędzać. A skoro może to... Podłącz ich i jak Ci "zostanie" po zaspokojeniu własnych potrzeb - zasilaj ich nadmiarami. Panele masz... Nadmiar mocy się "pokazał"... CZEMU im tego gratis nie dać? CO zyskasz, jak tego nie zrobisz? Ale... SPRZEDAĆ tego nie wolno! Koncesja. podatek (nie jeden) A dać? No... Też podatek. Od darowizny!!! Czyli? TEGO NIE MA!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.07.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Panowie a jaka będzie Wasza opinia jak wprowadzą u nas net metering tzn będziemy płacić za liczbę kW zużytych pomniejszoną o liczbę kW wyprodukowanych i oddanych do sieci?? Niby jest taki zapis w nowej ustawie o OZE, która właśnie trafiła w końcu do sejmu. Z tym, że będzie to prawdopodobnie tylko prąd, a za dystrybucję pobranego prądu trzeba będzie zapłacić. Zobaczymy co postanowią nasi wspaniali... Gdyby był net metering całkowity tzn. energii i dystrybucji, to by była rewelacja - wtedy dołożyłbym drugie 4.4 kWp i bilansując rocznie cały dom wraz z ogrzewaniem opędziłbym prądem z pv. Ale jeśli będzie sama energia to też dobrze, bo lepszy rydz niż muchomor sromotnikowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.07.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Czemu akurat TAK być musi? Proste... Ale... SPRZEDAĆ tego nie wolno! Komu nie wolno, temu nie wolno. Teraz Tauron Dystrybucja kupuje ode mnie nadmiary prądu, których nie jestem w stanie zużyć, po około 14gr i od razu sprzedaje na tym samym słupie sąsiadowi po około 60gr/kWh. Bez strat przesyłowych, bez wykorzystania dalszej infrastruktury niż słup i druty które kiedyś sami sobie kupiliśmy. Jeśli pierwszy sąsiad nie zużyje, to zużyją kolejni z drugiego lub trzeciego słupa, które też kiedyś sobie sami kupili. Nie ma się co dziwić, że energetyka robi co może, żeby blokować net-metering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 16.07.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Zapraszamy do obejrzenia nowych filmów murator.tv. Dom 1. Właściciel instaluje ogniwa i stawia na samowystarczalność. Dom 2. Fotowoltaika na dachu i akumulatory - zamiast zasilania awaryjnego. Dom 3. Baterie słoneczne i ogrzewanie elektryczne w domu. Zobacz inne ciekawe filmy Telewizji Budowlanej Muratora - murator.tv jest dla WAS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 04.08.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam pytanie, czy od dofinansowania do instalacji fotowoltaicznej odprowadza się podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.08.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Niestety u nas nie ma nic za darmo:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.08.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam pytanie do bardziej doświadzczonych, czy instalacja " obsłuży " dom i zapewni, ciepłą wodę i da energie wentylacji z GWC, jak droga musiała by być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts