Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stało się !...

Przyszedł pierwszy rachunek za energię bez należności za zużycie , tylko czyściutkie opłaty nie związane ze zużyciem...

Z wielką przyjemnością zapłacę za moment aż 28,21 pln !

A na zimę naciułałem już 302 kWh ,myślę że do końca roku będę płacił takie rachunki ,a coś więcej powinienem zapłacić dopiero za rok.

No i bardzo dobrze:lol2:

Hej, możecie ocenić ofertę? Instalacja z paneli MainSol 12szt 320 Black Frame plus falownik SMA STP 4.0-3AV-40, montaż na dachu dwuspadowym za 19 764 zł.

Drogo jak diabli 5,15 tys/kWp.

Znajdź na OLX firmę Festal - niedawno u mnie zamontowali pod Wrocławiem [z dojazdem z okolic Radomska] Q-cells 350 W i wyszło około 3,9 tys / kWp, ekipa 5 osobowa w 8 godzin na luzie zrobiła wszystko - nie wiem jakie mają teraz terminy bo sam miesiąc czekałem, ale warto było.

Znajdź na OLX firmę Festal - niedawno u mnie zamontowali pod Wrocławiem [z dojazdem z okolic Radomska] Q-cells 350 W i wyszło około 3,9 tys / kWp, ekipa 5 osobowa w 8 godzin na luzie zrobiła wszystko - nie wiem jakie mają teraz terminy bo sam miesiąc czekałem, ale warto było.

Ile cie kosztowała instalacja?

Dzięki za inf, odezwę się do nich.

A miernik w gniazdku pokazuje 251, sofar faktycznie zawyża bo na wyświetlaczu 255v

U mnie sun2000 8ktl również ma wyższe napięcie zazwyczaj o 1-3V więcej niż koło licznika (około 25m odległości od falownika) Z napięciem też mam nieciekawie bo przy wyłączonym falowniku w weekendy mam średnio 253V mierzone zaraz za wyjściem z licznika.

1.jpg

Na tych zdjęciach to nic nie widać, da się zrobić je większe? To chociaż fragmenty powiększę:

2.png

2.jpg

Edytowane przez Rigeza

Po zgłoszeniu na 991 zawyżonego napięcia po ok 3 godzinach przyjechali i zrobili, teraz mam 235-240v, czyli tak jak powinno, a 5 lat żyłem z 251v, w sumie to mogła być przyczyną często padających żarówek led, zobaczymy jak będzie teraz.

No ale kuchenka szybciej gotowała, piekarnik szybciej piekł, pralka lepiej wirowała itd :lol2:

Napięcie było ustawione wysoko bo dzięki temu ZE więcej zarabia.

Albo.

Pisałeś że jesteś 40m od transformatora i to też może być powód tego wysokiego napięcia.

Ci którzy są na końcu tej linii (np. 1.5km) będą teraz mieli niższe napięcie i może się okazać że czasami za niskie.

Obserwuj to napięcie bo za kilka miesięcy może wrócić do poprzednich poziomów, jak ktoś na końcu linii zacznie zgłaszać napięcie na poziomie 206V.

Właśnie tak wcześniej tłumaczyli elektrycy co przy trafo grzebali, że spadek na końcu linii może być a ja jestem blisko i dlatego mam wysoko, ale jednak zrobili jak trzeba.

IMG_20200508_182840.jpg

Instalacja u rodziców się robi, 20x Jinko 320W plus ZeverSolar TLC6000 w dwóch stringach. Tak, są różnice w kątach, ale do 5 stopni w stringu, więc się szczególnie nie stresujemy spadkiem sprawności. 12h pracy z ojcem i profile pod (8 paneli) i wszystkie kotwy (pod kolejne 12 paneli) zamontowane (jeden panel wtargaliśmy testowo żeby zobaczyć z czym to się je) ;) I tak po tej walce się z ojcem głowimy jak to możliwe że jak firmy montują na dachu z blachą to kotwy idealnie równiutkie, zero poprawek. My pomimo badania gdzie lecą krokwie mieliśmy około 5-6 sytuacji że w krokiew nie trafiliśmy i trzeba było ładować pod kątem, albo wręcz wiercić 2-3cm obok. Wniosek jest taki że rąbią w łaty albo deskowanie i w nosie to mają.

Na te (3) prace kupiłem sobie wkrętarkę udarową, i zajechałem 3 bity, które najwyraźniej do udaru nie były przystosowane. Wkręciłem raptem całą jedną kotwę, reszta leciała grzechotką, więc strasznie długo się zeszło. :( Pod podkładki kotew dawaliśmy kit co to ojciec kupił kiedyś do uszczelniania czegoś pod wodą (nie wiem co to, ale puchnie i się uszczelnia jak wody dostaje).

Edytowane przez Myjk

[ATTACH=CONFIG]443885[/ATTACH]

Instalacja u rodziców się robi, 20x Jinko 320W plus ZeverSolar TLC6000 w dwóch stringach. Tak, są różnice w kątach, ale do 5 stopni w stringu, więc się szczególnie nie stresujemy spadkiem sprawności. 12h pracy z ojcem i profile pod (8 paneli) i wszystkie kotwy (pod kolejne 12 paneli) zamontowane (jeden panel wtargaliśmy testowo żeby zobaczyć z czym to się je) ;) I tak po tej walce się z ojcem głowimy jak to możliwe że jak firmy montują na dachu z blachą to kotwi idealnie równiutkie, zero poprawek. My pomimo badania gdzie lecą krokwie mieliśmy około 5-6 sytuacji że w krokiew nie trafiliśmy i trzeba było ładować pod kątem, albo wręcz wiercić 2-3cm obok. Wniosek jest taki że rąbią w łaty albo deskowanie i w nosie to mają. Na te pracę kupiłem sobie wkrętarkę udarową, i zajechałem 3 bity, które najwyraźniej do udaru nie były przystosowane. Wkręciłem jedną kotwę, reszta leciała grzechotką, więc strasznie długo się zeszło. :( Pod podkładki kotew dawaliśmy kit co to ojciec kupił kiedyś do uszczelniania czegoś pod wodą (nie wiem co to, ale puchnie i się uszczelnia jak wody dostaje).

Praktyka czyni mistrza...

Włączony udar to raczej stosujemy przy wierceniu w betonie.

Nie dawała mi spokoju ta różnica we wskazaniu napięcia między Sofarem a moim multimetrem...

Przypomniałem sobie , że mam przecież elektroniczny podlicznik pod PC z prawie wszystkimi bajerami- no i tam też takie wysokie wartości jak w Sofarze (tj 240-248V)...

To dało do myślenia- pożyczyłem od syna multimetr i wg niego też napięcia są wyższe...

Prawem większości stwierdzam , że mój wysłużony mutlimetr kantuje na VAC ok -5V !

Tak więc mam napięcie „robocze” swojej sieci wyższe od nominału o 5-8%.

Sprzęty nie wariują , ale kitajskie ledy roku nie wytrzymywały-kupiłem teraz w promocji ledy z Piły, zobaczymy...

To tyle z placu boju...

Praktyka czyni mistrza...

Ta praktyka uwzględnia jasnowidzenie że wykonawca dachu spierdolił pion na krokwi? Fajnie, nie mogę się doczekać!

Włączony udar to raczej stosujemy przy wierceniu w betonie.

Poczytaj może wcześniej o zakrętarkach względnie wkrętarkach udarowych...

...plus ZeverSolar TLC6000...
skąd go wytrzasnęli :confused: Firma już nie istnieje

w maju rok temu info od przedstawiciela

SMA, były właściciel Zeversolar, sprzedał chińska fabrykę. Nowi właściciele nie są upoważnieni do używania nazwy Zeveresolar. oznacza to, że marka Zeversolar przestanie być dostępna w Europie (W Chinach nadal Zeversolar będzie dostępny). Nowy właściciele Zeversolara nie utworzyli biura, serwisu ani centra logistycznego. Dlatego też jesteśmy zmuszeni zaprzestać oferowania inwerterów Zeversolar. Sprzedane do tej pory inwerter ww. marki będą nadal serwisowane w Europie, a wszystkie ewentualne roszczenia gwarancyjne przejmie firma SMA.

ogólnie sprzet dobry, u mnie śmiga dwa lata .