Stermaj 12.05.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 W przyszłym roku możesz odliczyć 11tys nie 16. Ogólnie wszystko się da ogarnąć samemu, i zakupy lepiej też rozdzielić i poszukać w różnych miejscach, bo da się sporo taniej niż takie pseudo zestawy. No faktycznie, w międzyczasie doczytałem o tym, że odejmuje się dofinansowanie. Jak już podjąłem się samoinstalacji to poszukam elementów osobno i podliczę czy da się coś taniej zrobić. Dzięki za info i uwagi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.05.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Nie od 10kW tylko powyżej 10kW. Ja w tej chwili kompletuję instalację która od maja do listopada zapewni mi 100% autokonsupcji. Będę miał też prąd jak sieć wywali. Do sieci będę oddawał tylko tyle energii ile będę potrzebował na ogrzewanie domu w zimie. No tak - chyba napisałem "nie po polskiemu". Miałem na myśli instalację o mocy co najmniej 10,000001 kW. Z ekonomicznego punktu widzenia to w naszym kraju chyba PV o mocy 10,0000001 do 11,5 kW jest całkowicie bez sensu. Znam 3 przypadki instalacji o mocy 20 - 24 kW. Ale są to instalacje wykonane dla siebie przez osoby, które handlowały sprzętem PV i to sprzętem "z drugiej ręki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.05.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 No tak, ale można powiedzieć, że te 5 tys, bo o taką kwotę się rozchodzi, ja sobie po prostu zarobiłem i nie ma sensu płacić 5 tys aby sobie odliczyć tysiąc powiedzmy, bo nie wiem ile to się odlicza w procentach. Moje wyliczenia są w przybliżeniu takie Kupuję zestaw 5kWp z wszystkimi klamotami do montażu za powiedzmy 16 tys. Po zamontowaniu otrzymuję 5 tys, a w przyszłym roku od dochodów za ten rok mogę sobie odliczyć koszt instalacji czyli 16 tys. Jak coś nie tak to może ktoś rzeknie uprzejmie słówko. W przepisy wgłębię się może w najbliższym czasie. Przy okazji dziękuję wszystkim odpowiadającym na moje pytania. Pozdrawiam Nie 16tys. a 11tys. bo 5tys. już dostałeś od państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.05.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Nie od 10kW tylko powyżej 10kW. Ja w tej chwili kompletuję instalację która od maja do listopada zapewni mi 100% autokonsupcji. Będę miał też prąd jak sieć wywali. Do sieci będę oddawał tylko tyle energii ile będę potrzebował na ogrzewanie domu w zimie. Bardzo optymistyczne założenia .Cyt. Tylko tyle ile potrzeba do ogrzania domu A czym to ma być ogrzewane? i najważniejsze jaka moc PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.05.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Ja w tej chwili kompletuję instalację która od maja do listopada zapewni mi 100% autokonsupcji. Też bym kombinował tylko boję się że w zimę kiedy słońca mało, za oknem zimno ale wiem że te 20% straty na rzecz ZE jest lepsze niż wydawanie kasy na "samowystarczalność" jakieś akumulatory, Victrony, grzałki i co tam jeszcze będziesz kompletował. Podziel się ile kosztowało Cię 100% autokonsumpcji, ja bym kupił 100 termowentylatorów 2kW i grzał plażę w Sopocie aby wziąć więcej dobowo niż fotowoltaika może zrobić - po co się ograniczać. Na upartego można też sprawdzić możliwości Bełchatowa na przesył energii i wkładać grzałki do Bałtyku. BTW. Też mam prąd jak sieć wywali w akumulatorze samochodowym, i jeszcze jednym w garażu... a i jeszcze w samochodzie żony. A jak poczekam godzinę lub 3 to ten sam prąd mam też w gniazdku sieciowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.05.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Szukam, czytam i tylko mętlik w głowie. Niby już zestaw skompletowany szukam opinii o składnikach, szczególnie i inwerterze i nie wiem jaki wybrać.Na początku "spodobał"mi się Growatt ale znalazłem opinie a właściwie problemy jakie ma przy dwóch stringach i mi się "odpodobał". Czy możenie coś polecić 5kW 3 fazy i na dwa stringi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.05.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Czy możenie coś polecić 5kW 3 fazy i na dwa stringi. Fronius Symo 5.0-3-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 13.05.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Szukam, czytam i tylko mętlik w głowie. Niby już zestaw skompletowany szukam opinii o składnikach, szczególnie i inwerterze i nie wiem jaki wybrać. Na początku "spodobał"mi się Growatt ale znalazłem opinie a właściwie problemy jakie ma przy dwóch stringach i mi się "odpodobał". Czy możenie coś polecić 5kW 3 fazy i na dwa stringi. Albo optymalny cenowo Sofar 5.5KTL-X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 13.05.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Albo Huawei 5kW. Tylko nie wiem jak teraz cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.05.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Szukam, czytam i tylko mętlik w głowie. Niby już zestaw skompletowany szukam opinii o składnikach, szczególnie i inwerterze i nie wiem jaki wybrać. Na początku "spodobał"mi się Growatt ale znalazłem opinie a właściwie problemy jakie ma przy dwóch stringach i mi się "odpodobał". Czy możenie coś polecić 5kW 3 fazy i na dwa stringi. Podaj jakie masz panele konkretnie, najlepiej kartę do nich -- zrobiłem sobie arkusz który mi wylicza wszystko z automatu i wskazuje falowniki które "pasują" -- falownik się dobiera nie tylko do mocy, ale także napięcia na stringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 13.05.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Podaj jakie masz panele konkretnie, najlepiej kartę do nich -- zrobiłem sobie arkusz który mi wylicza wszystko z automatu i wskazuje falowniki które "pasują" -- falownik się dobiera nie tylko do mocy, ale także napięcia na stringu. To ja poproszę o sprawdzenie mojego zestawu. JAM60S10 335/MR - karta techniczna https://virtech.pl/monokrystaliczne/335wp-modul-fotowoltaiczny-monokrystaliczny-ja-solar-jam60s10-335-mr do tego falownik Fronius 6.0.3m- ogniwa MPP1 wschód 12szt, MPP2 zachód 12szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.05.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Podaj jakie masz panele konkretnie, najlepiej kartę do nich -- zrobiłem sobie arkusz który mi wylicza wszystko z automatu i wskazuje falowniki które "pasują" -- falownik się dobiera nie tylko do mocy, ale także napięcia na stringu. Nie myślałem jeszcze o konkretnych. Pewnie takie z 280W do 300W 2 stringi wschód i zachód po 10 paneli. Napięcie startu wyjdzie pewnie przy każdych ponad 250V Dopiero przyglądam się trochę dokładniej temu tematowi. Nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu. Przyglądnę się podanym typom inwerterów. Nie chciałbym przepłacać za wodotryski. Nie muszę podglądać na telefonie parametrów i ile mi wyprodukowało "prądu". Najlepiej aby zamontować i zapomnieć (o rachunkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.05.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Szukam, czytam i tylko mętlik w głowie. Niby już zestaw skompletowany szukam opinii o składnikach, szczególnie i inwerterze i nie wiem jaki wybrać. Na początku "spodobał"mi się Growatt ale znalazłem opinie a właściwie problemy jakie ma przy dwóch stringach i mi się "odpodobał". Czy możenie coś polecić 5kW 3 fazy i na dwa stringi. Weź SMA lub Froniusa i nie będzie pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.05.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Wstępnie cenowo "spodobał" mi się SOFAR SOLAR 5.5 KTL Jak nie spotkaliście się podczas eksploatacji z jakimiś poważnymi problemami to bym się zdecydował na niego. Cena coś koło 4300 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 13.05.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Mam na podglądzie i takie 5 i 4,6 i 10, najstarszy ma ponad rok i wszystkie działają bez problemów, są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.05.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) O widzę, że cena nie dużo wzrasta ze wzrostem mocy, jakby się prawie zatrzymała. Pewnie wezmę SOFAR SOLAR 6.6 KTL. chociaż widzę, że 8kW jest deko tańszy.Wszystkie mają napięcie startu od 160V.Dzięki @miecio301 za info. Edytowane 13 Maja 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.05.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Weź SMA lub Froniusa i nie będzie pytań. Fronius to przereklamowana padaka dla lemingów gwarancja 10 za dodatkową opłatą szkoda pieniędzy i na padake i gwarancję można mieć coś innego za pół ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 13.05.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Wiem, że trochę reklamuję bo sam mam ale cóż - Huawei od stycznia 2020 ma bezpłatną 10 letnią gwarancję door to door.Cenowo niestety wyżej niż Sofar, w porównaniu jednak do Froniusa to ta sama półka cenowa ale jakościowo Huawei wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.05.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) To ja poproszę o sprawdzenie mojego zestawu. JAM60S10 335/MR - karta techniczna https://virtech.pl/monokrystaliczne/335wp-modul-fotowoltaiczny-monokrystaliczny-ja-solar-jam60s10-335-mr do tego falownik Fronius 6.0.3m- ogniwa MPP1 wschód 12szt, MPP2 zachód 12szt. Przy takiej konfiguracji wyszły mi: Fronek 7.0 lub 8.2, SMA 8.0 albo ZeverSolar 8000. Innych producentów jeszcze nie wklepałem do arkusza. Teraz prawie codziennie na dachu siedzę. Dzisiaj u teściowej w 8h ogarnęliśmy w dwie osoby wszystkie profile na 14 paneli. Jednak ta zakrętarka to bajer jest. Oczywiście krokwie jak zwykle w innym miejscu niż miały być i znowu gaz rurka była w ruchu. Ojciec montuje windę do paneli, żebyśmy nie wchodzili jak u mojej sąsiadki przedwczoraj ukraińscy górale, na haśle "śmiało, zmieścisz się" -- drabina 6m, zero zabezpieczeń, panel na plecy, i na górę... Wiem, że trochę reklamuję bo sam mam ale cóż - Huawei od stycznia 2020 ma bezpłatną 10 letnią gwarancję door to door. Cenowo niestety wyżej niż Sofar, w porównaniu jednak do Froniusa to ta sama półka cenowa ale jakościowo Huawei wyżej. No, bo się przedstawiciel Growatta otworzył w PL, cena u chińczyków mających autoryzację automatycznie skoczyła o $200 na 10kW. Edytowane 13 Maja 2020 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.05.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Przy takiej konfiguracji wyszły mi: Fronek 7.0 lub 8.2, SMA 8.0 albo ZeverSolar 8000. Innych producentów jeszcze nie wklepałem do arkusza. 24 panele to w sumie 8kW instalacja wsch-zach moim zdaniem 7kW inwerter jest aż za duży, a pchanie się na siłę w 8 lub 8,2 to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts