Stermaj 13.05.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 @Myjk, ile wychodzi Ci koszt konstrukcji pod panele np pod 4 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 13.05.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 24 panele to w sumie 8kW instalacja wsch-zach moim zdaniem 7kW inwerter jest aż za duży, a pchanie się na siłę w 8 lub 8,2 to pomyłka. Też mi się tak wydawało, dlatego kupiłem 6kW, i powiem wam że to chyba strzał w 10 przy tej konfiguracji. Gdzieś tam w godzinach około południowych, chwilowo pojawia się magiczne 6kW- ale na wykresie tego nie widać, pewnie za sprawą kąta dachu 35-37st, przy bardziej płaskim dachu pewnie miałbym spłaszczony wykres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitti32 14.05.2020 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Panele fotowoltaiczne to dobry sposób na ekologiczne podejście od energii. Powinniśmy dbać o naszą planetę najlepiej jak się da więc takie źródła energii odnawialnej to dobre rozwiązanie. Poza panelami fotowoltaicznymi można również skorzystać np. z kolektorów słonecznych co również jest ciekawym rozwiązaniem. Edytowane 14 Maja 2020 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.05.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Fronius to przereklamowana padaka dla lemingów gwarancja 10 za dodatkową opłatą szkoda pieniędzy i na padake i gwarancję można mieć coś innego za pół ceny. Może przereklamowane i można mieć coś innego, lecz ja do tematu podchodzę jak do samochodu. Od paru lat kupuję auta klasy premium i nic tego nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.05.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Od paru lat kupuję auta klasy premium i nic tego nie zmieni. Też zastanawiałem się czy brać McLaren 570s za czy lepiej dopłacić do 570s Spider. Jednak po chwili zastanowienia wziąłem tego: Edytowane 14 Maja 2020 przez marcinbbb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.05.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Może przereklamowane i można mieć coś innego, lecz ja do tematu podchodzę jak do samochodu. Od paru lat kupuję auta klasy premium i nic tego nie zmieni. Masz strasznie butne podejście do życia, a wszystko jest bardzo ulotne może np jak cała rodzina zachoruje na raka i trzeba będzie parę milionów na leczenie to kupisz coś normalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.05.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Szukam, czytam i tylko mętlik w głowie. Niby już zestaw skompletowany szukam opinii o składnikach, szczególnie i inwerterze i nie wiem jaki wybrać. Na początku "spodobał"mi się Growatt ale znalazłem opinie a właściwie problemy jakie ma przy dwóch stringach i mi się "odpodobał". Czy możenie coś polecić 5kW 3 fazy i na dwa stringi. Hmm mój Growatt chyba nie wie o tym, że powinien sprawiać problemy przy dwóch stringach i działa prawidłowo - na jednym 5 paneli, na drugim 11 [Q-cells G8 350 W]. Startuje od 140 V podobno, z tego co widzę napięcie z paneli pojawia się bardzo szybko i trzyma aż do zachodu słońca tylko prąd się waha. Na wschód - zachód by się raczej nie nadawał bo ma 11 A maks na string, a tu połączenie równoległe pewnie będzie. "Nie myślałem jeszcze o konkretnych. Pewnie takie z 280W do 300W 2 stringi wschód i zachód po 10 paneli. " Jak chcesz montować sam i masz miejsce to patrz na panele polikrystaliczne bo są znacznie tańsze / kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woronkotomasz 14.05.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Fronius to przereklamowana padaka dla lemingów gwarancja 10 za dodatkową opłatą szkoda pieniędzy i na padake i gwarancję można mieć coś innego za pół ceny. Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? Ja słyszałem same pozytywne opinie o Froniusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.05.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Hmm mój Growatt chyba nie wie o tym, że powinien sprawiać problemy przy dwóch stringach i działa prawidłowo - na jednym 5 paneli, na drugim 11 [Q-cells G8 350 W]. Startuje od 140 V podobno, z tego co widzę napięcie z paneli pojawia się bardzo szybko i trzyma aż do zachodu słońca tylko prąd się waha. Jak chcesz montować sam i masz miejsce to patrz na panele polikrystaliczne bo są znacznie tańsze / kWp Wyczytałem to tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3686423.html#18686703 i to mnie ostudziło. Myślę że wybiorę panele polikrystaliczne 280W. Na panelach napięcie pojawia się szybko i niewiele waha się w zależności od oświetlenia. Od oświetlenia zależy prąd jaki można z panela "wydusić". Edytowane 14 Maja 2020 przez Stermaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.05.2020 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? Ja słyszałem same pozytywne opinie o Froniusie. Ja wyciągam wnioski na podstawie informacji od instalatorów słyszałem że to przereklamowany badziew dla lemingów na zasadzie mody, jest sprzęt znacznie tańszy i z dłuższą gwarancją producenta, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.05.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Wyczytałem to tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3686423.html#18686703 i to mnie ostudziło. Myślę że wybiorę panele polikrystaliczne 280W. Na panelach napięcie pojawia się szybko i niewiele waha się w zależności od oświetlenia. Od oświetlenia zależy prąd jaki można z panela "wydusić". Ja mam takowe i na prawdę fajnie to wygląda i się odpukać sprawuje https://soltec.pl/moduly-fotowoltaiczne/119-sunlink-sl220-20p-280-wp.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 14.05.2020 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? Ja słyszałem same pozytywne opinie o Froniusie. Np. forum Froniusa rzuca trochę światła na tego "Mercedesa" fotowoltaiki. Mamy tu też na forum kolegę z Froniusem w wersji śmigłowiec w locie koszącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.05.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Ja mam takowe i na prawdę fajnie to wygląda i się odpukać sprawuje https://soltec.pl/moduly-fotowoltaiczne/119-sunlink-sl220-20p-280-wp.html Ja znalazłem tu https://swatt.pl/pl/panel-fotowoltaiczny-poli-280-2972 ale nie wiem co o tym sądzić, bo się nie można dodzwonić, wysłałem email zobaczymy czy odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 14.05.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? Ja słyszałem same pozytywne opinie o Froniusie. Robiłem jakiś czas temu przy montażu pv i robiliśmy na Froniusach. Na prawdę dużo ich szło na gwarancję, po prostu padały tak sobie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 14.05.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Marka F dobrze znana , dobre zniżki od ceny rynkowej, spokój z klientem:). Każdy falownik kiedyś padnie czy to f,s,g czy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 14.05.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Robiłem jakiś czas temu przy montażu pv i robiliśmy na Froniusach. Na prawdę dużo ich szło na gwarancję, po prostu padały tak sobie. Nic taki komentarz nie wnosi, może jestem zbyt słaby z matmy ale nie bardzo umiem sobie wyobrazić w liczbach określenie "naprawdę dużo" - gdybym miał strzelać ile to jest to powiedziałbym, że 50% z tych co zamontowaliście- i jeśli by tak było to oskarżyłbym was o błędy w montażu. Nie można uczciwie powiedzieć, że dany producent jest słaby nie mając porównania do innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.05.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Też zastanawiałem się czy brać McLaren 570s za czy lepiej dopłacić do 570s Spider. Jednak po chwili zastanowienia wziąłem tego: [ATTACH=CONFIG]444095[/ATTACH] Przykro mi lecz nie odróżniasz premium od luksusowych. Na luksusowe i sportowe mnie nie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.05.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Ja wyciągam wnioski na podstawie informacji od instalatorów słyszałem że to przereklamowany badziew dla lemingów na zasadzie mody, jest sprzęt znacznie tańszy i z dłuższą gwarancją producenta, Dla mnie gwarancja może być i rok byle by sprzęt działał lat 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.05.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Wyczytałem to tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3686423.html#18686703 i to mnie ostudziło. Myślę że wybiorę panele polikrystaliczne 280W. Na panelach napięcie pojawia się szybko i niewiele waha się w zależności od oświetlenia. Od oświetlenia zależy prąd jaki można z panela "wydusić". Dzięki za link, póki co u mnie prądy na obu stringach są praktycznie takie same tylko napięcia się różnią. Dobrze, że są pasjonaci, którzy sprawdzają producentów co wymusza postęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.05.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 W ramach gwarancji mój stary GoodWe 3000-NS został wymieniony na taki sam nowszy model tylko zamiast czerwonego przyjechał biały. Nówka sztuka nie śmigany. wszystkie statystyki liczone od 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts