Stermaj 19.05.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Ta skrzynka z aległo ma nawet opis że jest do DC, sprzedawca wcisnął tam jeszcze AC żeby taniej było. W KENO dają większą skrzynię i na oddzielnej szynie i to jest dopuszczalne. Ja aż tak nie wnikałem, no ale po to są oznaczenia żeby się ich trzymać. Tak z ciekawości zapytam, czy ostatni segmencik (wkładka) SPD posiada jakieś inne oznaczenia niż pozostałe? Ponieważ takie podłączenie wydaje mi się poprawne dla układu sieci TT a w ostatnim polu powinien być iskrownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kucyk83 19.05.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Więc dobrze że tu zajrzałem, więc jaki plus minus powinien być koszt takiej instalacji na DC 4.34 ? Dach mam kopertowy, chyba najlepszym wyborem ustawienia paneli byłby kierunek wschód - południe. Na jakich komponentach najlepiej ? Panele to Sharp - chyba dobry wybór, a jaki inwerter, na dwie strony ? Sorry że marudzę, ale chce żeby to jakoś działało i nie było z tym problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Więc dobrze że tu zajrzałem, więc jaki plus minus powinien być koszt takiej instalacji na DC 4.34 ? Dach mam kopertowy, chyba najlepszym wyborem ustawienia paneli byłby kierunek wschód - południe. Na jakich komponentach najlepiej ? Panele to Sharp - chyba dobry wybór, a jaki inwerter, na dwie strony ? Sorry że marudzę, ale chce żeby to jakoś działało i nie było z tym problemów Zwykła instalacja bez mikrofalowników czy optymizerów nie powinno kosztować więcej niż 4500/kWp. Poniżej 4000 też się da zrobić i instalator nie umrze z głodu. Sharp dobre panele, tak samo Jinko, LONGi, JASolar, Boviet i wiele innych. Z falowników Sofar, GoodWe, Growatt, Huawei, SMA, Fronius, SolarEdge sprawdzone i pospolicie stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.05.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Mam instalację 7,5 kWp od ponad pół roku. Jestem zadowolony. Nagrałem film o tym jak się sprawuje - Moja 5.72kW w kwietniu zrobiła 989kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.05.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich, wcześniej tylko czytałem wątki, ale teraz potrzebuje zasięgnąć waszej opinii. A więc do rzeczy, chodzi o instalację fotowoltaiczną, dostałem oferty z dwóch firm: Columbus oraz Edison ceny około 23 tyś. Moc DC 4.34, liczba paneli 14 szt. Na obecną chwilę zużycie energii wynosiło 3000kWh Obie dają gwarancję od 12 do 15 lat na inwerter i 25 lat na panele. I teraz pytanie czy nie jest to zbyt duży koszt ? Czy jest sens płacić taka kwotę czy lepiej poszukać mniejszej nawet lokalnej firmy co możliwe że zrobi to w niższej kwocie, z tym że w tym wariancie mam obawy co do gwarancji, czy właśnie tą mniejsza firma będzie na rynku za te 5 czy 10 lat. Na co zwracać uwagę, jakie wybrać panele i inwerter? Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi Coś słabo wątek czytasz. Parę stron wstecz pisałem że za 4,24kW ---17k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 20.05.2020 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Moja 5.72kW w kwietniu zrobiła 989kWh zauważ, że kolega anpi posiada instalacje wschód - zachód a to trochę mija się z celem w porównania do Twojej o chyba idealnym ułożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.05.2020 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Coś słabo wątek czytasz. Parę stron wstecz pisałem że za 4,24kW ---17k U moich rodziców wyszło 23k brutto za 6,4kWp (Jinko+Zever). Po odliczeniach MP i PIT 2400 zł/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.05.2020 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich, wcześniej tylko czytałem wątki, ale teraz potrzebuje zasięgnąć waszej opinii. A więc do rzeczy, chodzi o instalację fotowoltaiczną, dostałem oferty z dwóch firm: Columbus oraz Edison ceny około 23 tyś. Moc DC 4.34, liczba paneli 14 szt. Na obecną chwilę zużycie energii wynosiło 3000kWh Obie dają gwarancję od 12 do 15 lat na inwerter i 25 lat na panele. I teraz pytanie czy nie jest to zbyt duży koszt ? Czy jest sens płacić taka kwotę czy lepiej poszukać mniejszej nawet lokalnej firmy co możliwe że zrobi to w niższej kwocie, z tym że w tym wariancie mam obawy co do gwarancji, czy właśnie tą mniejsza firma będzie na rynku za te 5 czy 10 lat. Na co zwracać uwagę, jakie wybrać panele i inwerter? Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi Pewnie i tak zrobi to jakiś lokalny podwykonawca takiej dużej firmy bo tajemnicą poliszynela jest, że duzi większość zlecają małym a oni sa różni - lepsi o gorsi. Drożej jest dlatego, że trzeba dużemu działkę odpalić z takiej roboty. Sam miałem wyceny w ty Columbusów i innych - w porównaniu z docelowymi wykonawcami zawsze byli drożsi [pomimo, że z racji skali komponenty na pewno mają taniej niż mali]. Panele - jak masz dużo miejsca to tańsze polikrystaliczne, jak mało to droższe mono np. Q-cells G8 350 W, inwertery są różne dobre - zobacz jakie dają ci, którzy u mnie montowali https://www.olx.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-montaz-cala-polska-CID628-IDC0VUW.html#d8687c37a0 Poszukaj lokalnego dobrego wykonawcy to będziesz miał taniej i lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.05.2020 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 U moich rodziców wyszło 23k brutto za 6,4kWp (Jinko+Zever). Po odliczeniach MP i PIT 2400 zł/kWp. Z własną robocizną wyszło 23k ? Jak tak to wolałbym to zlecić za niewiele więcej https://www.olx.pl/oferta/instalacja-fotowoltaiczna-6-kw-z-montazem-panele-fotowoltaiczne-CID628-IDC75fj.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 20.05.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Myjk, wdarł ci się błąd w tym co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.05.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 Myjk, wdarł ci się błąd w tym co napisałeś W którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 20.05.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 A sorry, nie zwróciłem uwagi że po odliczeniu ulg więc kwoty mi się nie zgadzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.05.2020 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 zauważ, że kolega anpi posiada instalacje wschód - zachód a to trochę mija się z celem w porównania do Twojej o chyba idealnym ułożeniu. Cieszy mnie że jesteś czujny i wyłapałeś ustawienie. Piąty rok piszę że instalując PV trzeba wszystko przemyśleć ,nie to że sąsiad MA to JA też sobie założę. Masz dobry przykład przy uzyskach . Zakładając PV należy przemyśleć ,czy lepiej założyć np. 5kW w idealnym położeniu (np. grunt) czy pchać się na dach o gorszym usytuowaniu. Przyjmijmy koszt PV za 1kWp. 4k więc za 5kW=20k a za 7kW=28k. Gdzie szukać tych 8k więcej za PV? a uzysk na rok i tak będzie mniejszy lub podobny do 5kW. Ta 5kW zrobi w roku ponad 7000kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.05.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) U moich rodziców wyszło 23k brutto za 6,4kWp (Jinko+Zever). Po odliczeniach MP i PIT 2400 zł/kWp. Cena spoko. Tak jak pisałem chcę rozbudować do 10kW pod Pompę Ciepła lecz nawet i cena 17k za 4,24kW wydaje mi się nieopłacalna ( oczywiście do PC) Muszę jeszcze poczekać ? ile ? nie wiem? lecz czekanie da mi tą samą PV 4,24kW poniżej 1800 zeta.za 1kWp. Więc na dziś czekam. PS. Gdy będzie PC wiem że braknie mi ok.3000kWh/rok tak więc płacąc 17k za rozbudowę PV mija się z celem bo te 3000kWh kupię poniżej 1k. od ZE. Ale jak bym miał zapłacić 7,5k. za 4kW to warto to rozbudować. Edytowane 20 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.05.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 3960 Wp, ale na używanych podzespołach kosztował około 4 tys. zł + własna robocizna... - w kwietniu 2019 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 21.05.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Cieszy mnie że jesteś czujny i wyłapałeś ustawienie. Piąty rok piszę że instalując PV trzeba wszystko przemyśleć ,nie to że sąsiad MA to JA też sobie założę. Masz dobry przykład przy uzyskach . Zakładając PV należy przemyśleć ,czy lepiej założyć np. 5kW w idealnym położeniu (np. grunt) czy pchać się na dach o gorszym usytuowaniu. Przyjmijmy koszt PV za 1kWp. 4k więc za 5kW=20k a za 7kW=28k. Gdzie szukać tych 8k więcej za PV? a uzysk na rok i tak będzie mniejszy lub podobny do 5kW. Ta 5kW zrobi w roku ponad 7000kWh Wybacz panie szanowny ale nie mogę zgodzić się z Twoją teorią. Po pierwsze instalacja 7kWp wschód -zachód będzie tańsza za 1kWp od instalacji południowej. Bo pomimo 7kWp ogniw używamy mniejszego falownika (czyt. tańszego) w tym przypadku 5kWp max 5,5 zapewne by wystarczył. Dla zobrazowania moja instalacja 8kWp + falownik 6kW- na start będzie tańsza o ok 2k w stosunku do typowej południowej bo o tyle droższy byłby fronius 7kW od wymienionego wcześniej 6kW. Kolejna sprawa to uzysk. W błędzie jesteś jeśli twierdzisz, że 5kWp na południe będzie bardziej wydajne od 7kWp na wschód -zachód. W kwietniu moja instalacja wyprodukowała 131kWh/1kWp x 7= 917kWh (a były na forum przypadki z jeszcze większym uzyskiem), instalacja południowa produkuje ok 170kWh/1kWp. 917kWh/170kWh=5,4kWp W dużym przybliżeniu można założyć, że 5,5kWp a południe odpowiada wydajnością 7kWp o orientacji wschód - zachód. Różnica 1,6kWp w panelach, stelażach i montaży nie może kosztować 8tyś zł. Pomijam, że przy układzie wchód- zachód autokonsumpcja wzrasta co jeszcze zmniejszy różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 21.05.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 stos, przeczytaj najpierw post który ja cytowałem to rozwieje Twoją teorię o plastycznej matematyce i 8 tysiącach a i dowiesz się skąd 7kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 21.05.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Czepiasz się, ale niech Ci będzie- postaram się napisać tak abyś i Ty mógł to zrozumieć. Ja mam instalację wschód- zachód o mocy znamionowej ogniw 8,04kWp i falownik Fronius 6kW. Kolega voymar porównał instalacje 5kW na południe do 7kW W-Z stąd też moje odniesienia do tych wartości- a żeby nie przedstawiać liczb wyssanych z palca, posłużyłem się wartościami z mojej instalacji.Mam nadzieje, że do tego momentu wszystko jest jasne.Z mojej instalacji (8,04kWp P ogniw) w kwietniu uzyskałem 1054kWh energii a to = 131,09kWh z 1kWp ogniw w skali przypominam jednego miesiąca.Teraz uważaj... 131,09kWh x 7 (bo o takiej instalacji mówi voymar, więc do takiej mocy się odnoszę) = 917,63kWh917,63kWh to teoretyczna moc wyprodukowana z instalacji W-Z o mocy ogniw 7kWp.voymar posłużył się również stwierdzeniem, że 7kWp W-Z będzie mniej wydajne od 5kWp na południe- sprawdźmy:Przyjmując 170kWh z 1KWp a to bardzo dobry wynik dla instalacji południowej, to nam daje- 170kWh x 5 = 850kWh/ na cały kwiecień.Czy 850kWh jest > od 917,63kWh - nie wydaje mi się. I aby instalacja południowa dorównała wydajnością instalacji W-Z powinna mieć moc ok 5,40kWp. A 7kWp - 5,4kWp = 1,6kWp - i przepraszam Cię, ale nawet lekko rozgarnięta osoba jeśli przeczyta, że 7-5,5=1,6 to domyśli się, że wkradła się literówka.Różnica cen Froniusa 6kW i 7kW to faktycznie mniej niż 2k- w tej chwili na allegro różnica to 1610zł (biorąc dwie najtańsze oferty)- wierz mi lub nie ale 3 miesiące temu- kiedy kupowałem, było to 2k- ale to akurat najmniej ważne. Edytowane 21 Maja 2020 przez tobiasz86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 21.05.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 :lol2: rozbawiłeś mnie, pozdrawiam ps. dodaj i mnie do czarnej listy, pozwoli to w przyszłości zaoszczędzić Tobie i mnie trochę czasu:P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.05.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Wybacz panie szanowny ale nie mogę zgodzić się z Twoją teorią. Po pierwsze instalacja 7kWp wschód -zachód będzie tańsza za 1kWp od instalacji południowej. Bo pomimo 7kWp ogniw używamy mniejszego falownika (czyt. tańszego) w tym przypadku 5kWp max 5,5 zapewne by wystarczył. Dla zobrazowania moja instalacja 8kWp + falownik 6kW- na start będzie tańsza o ok 2k w stosunku do typowej południowej bo o tyle droższy byłby fronius 7kW od wymienionego wcześniej 6kW. Kolejna sprawa to uzysk. W błędzie jesteś jeśli twierdzisz, że 5kWp na południe będzie bardziej wydajne od 7kWp na wschód -zachód. W kwietniu moja instalacja wyprodukowała 131kWh/1kWp x 7= 917kWh (a były na forum przypadki z jeszcze większym uzyskiem), instalacja południowa produkuje ok 170kWh/1kWp. 917kWh/170kWh=5,4kWp W dużym przybliżeniu można założyć, że 5,5kWp a południe odpowiada wydajnością 7kWp o orientacji wschód - zachód. Różnica 1,6kWp w panelach, stelażach i montaży nie może kosztować 8tyś zł. Pomijam, że przy układzie wchód- zachód autokonsumpcja wzrasta co jeszcze zmniejszy różnicę. Ile lat użytkujesz tą 7kW w kwietniu miałem 989kWh , a ty z 8kW a może i 7kW ( bo raz piszesz 7 a raz 8 kW) 917kWh a to jest kwiecień. Co będzie w grudniu? Czy falownik( do 8kW paneli) czyli ten 6kW jest tańszy od 5kW? Dobra niech będzie na twoje skoro 8kW PV z falownikiem 6kW jest tańsza od PV 5,7 i falownik 5kW PS. Nie czepiam się tylko stwierdzam fakty. Skoro 1kWp PV kosztuje xxx zł a ty i tak twierdzisz że jest inaczej. OK niech będzie tylko abyś ty w to naprawdę wierzył Edytowane 21 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts