tobiasz86 21.05.2020 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 voymar, spokojnie, dla ciebie też zrobię łopatologiczną rozpiskę. Chociaż większość masz już wyjaśnione w poście, którego musiałem specjalnie dla szanownego stos stworzyć. Nie napisałem, że większa instalacja W-Z będzie tańsza od mniejszej południowej- napisałem, że 1kWp takiej instalacji będzie tańszy- ale że WZ tych kWp potrzebuje więcej to i całkowity koszt instalacji będzie wyższy- czytanie ze zrozumieniem. Parametry mojej instalacji i uzysku w kwietniu masz dwa posty wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.05.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Czepiasz się, ale niech Ci będzie- postaram się napisać tak abyś i Ty mógł to zrozumieć. Ja mam instalację wschód- zachód o mocy znamionowej ogniw 8,04kWp i falownik Fronius 6kW. Kolega voymar porównał instalacje 5kW na południe do 7kW W-Z stąd też moje odniesienia do tych wartości- a żeby nie przedstawiać liczb wyssanych z palca, posłużyłem się wartościami z mojej instalacji. Mam nadzieje, że do tego momentu wszystko jest jasne. Z mojej instalacji (8,04kWp P ogniw) w kwietniu uzyskałem 1054kWh energii a to = 131,09kWh z 1kWp ogniw w skali przypominam jednego miesiąca. Teraz uważaj... 131,09kWh x 7 (bo o takiej instalacji mówi voymar, więc do takiej mocy się odnoszę) = 917,63kWh 917,63kWh to teoretyczna moc wyprodukowana z instalacji W-Z o mocy ogniw 7kWp. voymar posłużył się również stwierdzeniem, że 7kWp W-Z będzie mniej wydajne od 5kWp na południe- sprawdźmy: Przyjmując 170kWh z 1KWp a to bardzo dobry wynik dla instalacji południowej, to nam daje- 170kWh x 5 = 850kWh/ na cały kwiecień. Czy 850kWh jest > od 917,63kWh - nie wydaje mi się. I aby instalacja południowa dorównała wydajnością instalacji W-Z powinna mieć moc ok 5,40kWp. A 7kWp - 5,4kWp = 1,6kWp - i przepraszam Cię, ale nawet lekko rozgarnięta osoba jeśli przeczyta, że 7-5,5=1,6 to domyśli się, że wkradła się literówka. Różnica cen Froniusa 6kW i 7kW to faktycznie mniej niż 2k- w tej chwili na allegro różnica to 1610zł (biorąc dwie najtańsze oferty)- wierz mi lub nie ale 3 miesiące temu- kiedy kupowałem, było to 2k- ale to akurat najmniej ważne. A ja odnosiłem się do instalacji kolegi anpi i swojej . Nie interesują mnie twoje teorie ile PV o mocy 5kW według ciebie wyprodukuje tylko pisałem ile wyprodukowała moja w kwietniu ,a było to 989kWh .Więc jak chcesz zabierać głos to porównuj właśnie te . Bo ty masz 8kW zaraz przyjdzie ktoś z 9kW itd. Ile lat masz doświadczenia z uzyskami z PV? tylko tymi własnymi nie zasłyszanymi na forum. Twoja 8kW zrobiła (1054kWh w kwietniu) moja 5,72kW=989kWh to o 65kWh mniej. A instalacja o 40% mniejsza od twojej. Zobaczysz jaką kichę będziesz miał zimą, Edytowane 21 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.05.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) voymar, spokojnie, dla ciebie też zrobię łopatologiczną rozpiskę. Chociaż większość masz już wyjaśnione w poście, którego musiałem specjalnie dla szanownego stos stworzyć. Nie napisałem, że większa instalacja W-Z będzie tańsza od mniejszej południowej- napisałem, że 1kWp takiej instalacji będzie tańszy- ale że WZ tych kWp potrzebuje więcej to i całkowity koszt instalacji będzie wyższy- czytanie ze zrozumieniem. Parametry mojej instalacji i uzysku w kwietniu masz dwa posty wcześniej. Jak 1 kWp pierwszej lub drugiej instalacji jest tańszy? Cena jest taka sama , chyba że chodzi ci konstrukcję na grunt że droższa ,lecz profil na dach też nie jest za darmo. Do naziemnej dochodzą słupki które są wkopywane lub betonowane w ziemię więc te parę słupków ( bo reszta ta sama co na dach ) chyba nie kosztuje różnicę 40% większej instalacji Przyjmujemy 1 kW PV (koszt ) 4k więc za 5,72kW zapłacimy --22880 PLN PV o mocy 8kW x 4000 =32000PLN Czy te parę pionowych słupów potrzebnych na 5kW PV kosztuje ponad 9k? ( jak weźmiemy mocne panele np.330W lub większe to konstrukcja będzie mniejsza a tym samym tańsza ) mimo że panel droższy. To do policzenia. Wracając do wyliczeń 5,72=22880 8kW=32000 co daje 9120PLN mniej. I tu pytanie Czy te parę słupów kosztuje ponad 9k? Zawsze wybór należy do inwestora lecz zakładając PV warto wziąć to pod uwagę. Zima zdecydowanie lepiej wyjdzie n a południe. W-Z może nawet w grudniu nie wystartować lub na krótko . Ja i w styczniu łapę 30- 35kWh Edytowane 21 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.05.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) W zimie słońce wschodzi zachodzi na południu. Panele ustawione na wschód i zachód zobaczą słonce tylko w wyobraźni właściciela instalacji. Właśnie o to chodzi. Tak jak pisałem wyżej decydując się na PV trzeba przemyśleć co bardziej ekonomiczne. A nie pakować paneli na pałę. Choć jak W-Z to też będzie lecz trzeba wziąć pod uwagę minusy takiej lokalizacji. Południowcy w Styczniu będą mieć nadwyżki a PV W-Z może nawet wody na kawę nie zagotować przez cały dzień. No ale wykorzysta 100% produkcji a jak się ściemni o 15.20 (zima ) to kupi od ZE . A na wiosnę zanim się to obudzi to będzie kwiecień i uzyski takie jak z 5kW To tak łopatologicznie -Jak jeden kolega nam tłumaczy z 3-trzy miesięcznym doświadczeniem z PV. Jak przeorze cały rok a najlepiej choć 3 lata, bo rok rokowi nie równy. PS. dobry przykład mam w tym roku . Rok pod względem ciepła kiepski lecz dla PV super. Ten rok do poprzedniego . Czyli 19r do 20r. PV za ten sam okres pracy czyli do 14.05 zrobiła w tym roku o ponad 400kWh więcej niż w 2019. Edytowane 21 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.05.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) voymar, spokojnie, dla ciebie też zrobię łopatologiczną rozpiskę. Chociaż większość masz już wyjaśnione w poście, którego musiałem specjalnie dla szanownego stos stworzyć. Nie napisałem, że większa instalacja W-Z będzie tańsza od mniejszej południowej- napisałem, że 1kWp takiej instalacji będzie tańszy- ale że WZ tych kWp potrzebuje więcej to i całkowity koszt instalacji będzie wyższy- czytanie ze zrozumieniem. Parametry mojej instalacji i uzysku w kwietniu masz dwa posty wcześniej. Ja twoje uzyski znam ( czytałem ) są kiepskie. PS. Tobiasz tylko strzeże -ile ci dzisiaj spadło z dachu? bo mi 41kWh Edytowane 21 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 21.05.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Dziś 49,2kWh, czym się tak spuszczacie na grudzień czy styczeń, przecież w tych miesiącach uzyskuje się po niewiele ponad 1- słownie jednen % z całego roku. Zdaje sobie sprawę, że południa jest wydajniejsza ale nie zawsze się da ja zbudować. Nie rozumie waszych wyliczeń, sugerujecie że lepszym rozwiązaniem byłoby w moim przypadku zrobić mniejszą naziemną? Czy o co chodzi, bo nie ja zacząłem z tym. Jeśli tak to ja dziękuję, wolę więcej paneli na dachu niż ogród zagracić, no chyba że zaadoptować to na jakąś wiate na samochód- ale u mnie plan zagospodarowania działki wyklucza takie badziewia.PS. Różnica 8 vs 5.7 to różnica 29% a nie 40Przyglądnijcie się temu, to oczywiście nie moja, macie tam parametry instalacji https://pvmonitor.pl//i_user.php?idinst=100284&od=2020-05-21&do=2020-05-21#/pv0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.05.2020 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Dziś 49,2kWh, czym się tak spuszczacie na grudzień czy styczeń, przecież w tych miesiącach uzyskuje się po niewiele ponad 1- słownie jednen % z całego roku. Zdaje sobie sprawę, że południa jest wydajniejsza ale nie zawsze się da ja zbudować. Nie rozumie waszych wyliczeń, sugerujecie że lepszym rozwiązaniem byłoby w moim przypadku zrobić mniejszą naziemną? Czy o co chodzi, bo nie ja zacząłem z tym. Jeśli tak to ja dziękuję, wolę więcej paneli na dachu niż ogród zagracić, no chyba że zaadoptować to na jakąś wiate na samochód- ale u mnie plan zagospodarowania działki wyklucza takie badziewia. PS. Różnica 8 vs 5.7 to różnica 29% a nie 40 Przyglądnijcie się temu, to oczywiście nie moja, macie tam parametry instalacji https://pvmonitor.pl//i_user.php?idinst=100284&od=2020-05-21&do=2020-05-21#/pv0 Nie chodzi o to że masz robić jak nie masz możliwości, tylko o to że decydując się na PV warto rozważyć ( jak są warunki) czy może lepiej zrobić mniejszą na gruncie o optymalnych warunkach . Mając na uwadze to że od jakiegoś już czasu vat jest taki sam czyli 8% Odnośnie PS. zależy jak kto liczy . Ja liczę do większej skoro mam 5,72 to do 8 brakuje ile? ano brakuje 2,28 a 2,28 z 5,72 to 39,86% Wniosek jeżeli 5,72 zrobiło 41kWh to mając PV o mocy 8kW da uzysk o 39,86% (40% w przybliżeniu) więcej kWh/dzień Liczymy 41x39,86%=16,34+41=57.34kWh przykład 2 a) koszt 1kW PV =4k to za 5,72kW x 4=22,88k b) ----II----------- =4k to za 8kW x 4= 32k wynik 32-22,88=9,12k tyle więcej kosztuje PV zrobione tak samo na dachu lecz jeden to lokalizacja W--Z a drugi to południe. Biorąc pod uwagę uzyski za dziś : 49,2kWh z 8 kW mocy do uzysku 41kWh z PV 5,72 to różnica w uzysku jest = (8,2 kWh więcej z PV 8kW) ale koszt tej instalacji jest wyższy o ponad 9k Dyskusja nie polegała na tym aby ganić W---Z tylko aby zwrócić uwagę przyszłym inwestorom ( prosumentom) a raczej poddać analizie sposób wyboru lokalizacji PV (jej wielkość , kierunek jeżeli to oczywiście możliwe.) PS> tak samo nie rozumie podejścia niektórych że wykorzystuje np. 100%produkcji. Fakt jest to super ale jak jest to mądrze robione , Czyli wykorzystane bo taka jest potrzeba nadrzędna gospodarstwa domowego. Złe wykorzystywanie jak ktos załączył grzałki dodatkowe i grzeje baniak z wodą bo dużo mu spada kWh z dachu. A ta woda do niczego nie jest mu potrzebna , grzeje bo ma własny prąd i chwali się dużym własnym zużyciem. Tak super popieram ale jak już pisałem zdroworozsądkowo bo jeżeli przepali te kWh bo TAK bo ma dużo kWh to niech weźmie pod uwagę że na wieczór lub w nocy musi kupić z ZE kWh bo opust przepali w dzień bez sensu.--tacy też są na forum. Edytowane 21 Maja 2020 przez -voymar- 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 22.05.2020 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Wydaje mi się, że instalacja 8 kWp może być jednak trochę tańsza niż 5,72 kWp za 1 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 22.05.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Wydaje mi się, że instalacja 8 kWp może być jednak trochę tańsza niż 5,72 kWp za 1 kWp. O tym cały czas mówię, ale nie umie nikogo przekonać . Różnica w cenie falownika, na przykładzie froniusa to że 2k używając 5 i 7 kWh- a czemu falowniki dobrane do południowych, bo pan voymar ma wyliczenie do południowych, w swoim kosztorysie nie uwzględnia, że W-Z potrzebuje mniejszy falownik. Kolejna sprawa, przy większej instalacji możemy negocjować ceny komponentów i usługi montażu - w prawdzie nie są to bardzo duże różnice, ale zawsze coś. Zróbmy zatem wyliczenie południu 5,7kWp vs w-z 8kWp -Instalacja 5.7kWh- obstawiam, że właściwy byłby fronius 5kW. Musimy zatem zmienić na 6kW +500zł -panele 7x550zl + 1000 montaż Więcej dodatkowych kosztów nie widzę. Wniosek: 5,7x4k=22,8k vs 8kWp- 22,8+ 4,8k. Od tych 4,8k jak wspomniałem, mamy większą możliwość negocjowania ceny. I co, jeszcze ewentualnie musimy zbudować jakieś stelaże na gruncie, policzmy lekko 2k. Wybacz voymar ale nie wiem skąd u ciebie wychodzi 9k różnicy. Tzn wiem, ale jest to błędnie podejście. Biorąc pod uwagę, że różnicy robi nam się tylko 2,8k to zdecydowanie wolę mieć to na dachu niż omijać kosiarką. Do tego uzysk mamy większy- nie liczmy wczorajszego dnia bo to o niczym nie musi świadczyć, weźmy pod uwagę kwiecień, z 5,7 wyciągnąłeś 989kWh- swoją drogą świetny wynik, jeden z lepszych bo aż 173kWh z 1kWp, z jakich tu widziałem. Moja zrobiła 65kWh więcej, czyli o tyle więcej ile zrobiłeś w grudniu i styczniu razem. Fakt, nasze instalacje nie są koło siebie ale kwiecień był łaskawy dla wszystkich więc myślę że dosyć miarodajne jest to wyliczenie. A maj, czerwiec, lipiec różnica będzie jeszcze rosła na moją korzyści. Mało tego, u mnie autokonsumpcje będzie większa ale tego porównywać nie ma sensu bo każdy inaczej zużywa. Podsumowując, zamiast kombinować z naziemną myślę, że lepiej jest kilka ogniw dołożyć na dach i zamiast tracić czas na takie przemyślenia lepiej poszukać dobrych monterów, a komponenty kupić samemu. Ja tak zrobiłem i całość zamknęła mi się w 26k czyli 3.25k/kWp- nie ma co się kurczowo trzymać tych 4k za kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 22.05.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Jeszcze a'propos cen falowników. Wszystko też zależy od firmy. Np dla SolarEdge różnica ceny pomiędzy falownikiem 5 a 7 kW wynosi około 700-800 zł.Wiadomo, instalacje wschód-zachód ssą. Jednak czasami nie ma wyboru miejsca na instalację na południe, także na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 22.05.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Zgadza się, marka w tym wyliczeniu na znaczenie. Ale skoro byłem oskarżany o to, że podaje przekłady nie wzięte z mojej instalacji to dlatego ten fronius, wcale go nie próbuje faworyzować czy zachwalać. Taki posiadam i do takiego odnoszę się z porównaniem. Wybierając najtańsze komponenty dało by się spokojnie zejść do 2.5k/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.05.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) O tym cały czas mówię, ale nie umie nikogo przekonać . Różnica w cenie falownika, na przykładzie froniusa to że 2k używając 5 i 7 kWh- a czemu falowniki dobrane do południowych, bo pan voymar ma wyliczenie do południowych, w swoim kosztorysie nie uwzględnia, że W-Z potrzebuje mniejszy falownik. Kolejna sprawa, przy większej instalacji możemy negocjować ceny komponentów i usługi montażu - w prawdzie nie są to bardzo duże różnice, ale zawsze coś. Zróbmy zatem wyliczenie południu 5,7kWp vs w-z 8kWp -Instalacja 5.7kWh- obstawiam, że właściwy byłby fronius 5kW. Musimy zatem zmienić na 6kW +500zł -panele 7x550zl + 1000 montaż Więcej dodatkowych kosztów nie widzę. Wniosek: 5,7x4k=22,8k vs 8kWp- 22,8+ 4,8k. Od tych 4,8k jak wspomniałem, mamy większą możliwość negocjowania ceny. I co, jeszcze ewentualnie musimy zbudować jakieś stelaże na gruncie, policzmy lekko 2k. Wybacz voymar ale nie wiem skąd u ciebie wychodzi 9k różnicy. Tzn wiem, ale jest to błędnie podejście. Biorąc pod uwagę, że różnicy robi nam się tylko 2,8k to zdecydowanie wolę mieć to na dachu niż omijać kosiarką. Do tego uzysk mamy większy- nie liczmy wczorajszego dnia bo to o niczym nie musi świadczyć, weźmy pod uwagę kwiecień, z 5,7 wyciągnąłeś 989kWh- swoją drogą świetny wynik, jeden z lepszych bo aż 173kWh z 1kWp, z jakich tu widziałem. Moja zrobiła 65kWh więcej, czyli o tyle więcej ile zrobiłeś w grudniu i styczniu razem. Fakt, nasze instalacje nie są koło siebie ale kwiecień był łaskawy dla wszystkich więc myślę że dosyć miarodajne jest to wyliczenie. A maj, czerwiec, lipiec różnica będzie jeszcze rosła na moją korzyści. Mało tego, u mnie autokonsumpcje będzie większa ale tego porównywać nie ma sensu bo każdy inaczej zużywa. Podsumowując, zamiast kombinować z naziemną myślę, że lepiej jest kilka ogniw dołożyć na dach i zamiast tracić czas na takie przemyślenia lepiej poszukać dobrych monterów, a komponenty kupić samemu. Ja tak zrobiłem i całość zamknęła mi się w 26k czyli 3.25k/kWp- nie ma co się kurczowo trzymać tych 4k za kWp. -Co ty pleciesz skąd wiesz ile moja PV zrobiła w grudniu i styczniu jak nigdzie tego nie podawałem przynajmniej teraz. Jeżeli masz takie życzenie to mogę podać od 2016r do 2019r -skoro do PV 5kW (południe) i 8kW (W-Z ) są potrzebne takie same falowniki to dlaczego 8kW ma być tańsza? -na południe wystarczy przewymiarować do 15% panele aby przez większość dnia PV pracowała z mocą ok 4600W--4800W a i 5005W się pojawia ile trzeba przewymiarować W-Z aby w grudniu ruszyła nie wiem. TAK jak stos napisał może wcale nie wystartować. -mam PV na dachu garażu obecnie 5,72kW a miejsca mam jeszcze na 17szt paneli - takim tokiem myślenia to może warto zainstalować PV na północ .Falownik jeszcze mniejszy, paneli jeszcze więcej to negocjować można. ha ha Co ty w ogóle liczysz Dla PV5,72kW np.(jak moja ) falownik 5kW a panele 5.72kW -dlatego że po np. 20 latach jak się wypalą ( 5-ty rok użytkowania i nie widzę żadnej różnicy w mocy ) to ich moc w założeniach to 80% czyli z 5,72kW zrobi się 4,57kW . Właśnie tyle ile potrzebuje PV do ciągłej pracy jak podawałem parę wersów wyżej. Edytowane 22 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 22.05.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Nie czytasz ze zrozumieniem, nie będę kolejny raz wyjaśniał.Sam gubisz się w tym co piszesz, wczoraj o 22.14 napisałeś, że w styczniu łapiesz 30-35kWh. Kończę dyskusje bo nie ma sensu, albo zbyt dużo pijesz albo starasz się być mądrzejszy niż jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.05.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Nie czytasz ze zrozumieniem, nie będę kolejny raz wyjaśniał. Sam gubisz się w tym co piszesz, wczoraj o 22.14 napisałeś, że w styczniu łapiesz 30-35kWh. Kończę dyskusje bo nie ma sensu, albo zbyt dużo pijesz albo starasz się być mądrzejszy niż jesteś. HA HA ---TAK NAPISAŁEM ALE TO TYCZY SIĘ 1 DNIA PRACY PV ( faktem jest też to że jeden dzień da 30kWh a inny 2kWh) PS . rozmawialiśmy o uzysku wczorajszym dziennym ( ty podałeś 49,2 kWh a ja 41kWh ), więc myślałem że załapiesz że te 30--35kWh w styczniu tyczy się jednego dnia. No cóż MYLIŁEM SIĘ. Napisane słowo: nawet w styczniu łapię 30--35 kWh powinno dać ci do myślenia że to jeden dzień. Edytowane 22 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 22.05.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Wybacz, napisałeś 30kWh w styczniu, wprowadzasz zamęt ale ok, pochwal się zatem ile miałeś w całym styczniu, albo jeszcze lepiej daj średnia uwzględniając też poprzednie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.05.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Wybacz, napisałeś 30kWh w styczniu, wprowadzasz zamęt ale ok, pochwal się zatem ile miałeś w całym styczniu, albo jeszcze lepiej daj średnia uwzględniając też poprzednie lata OK - z paru lat to nie tak szybko muszę poszukać za 20r. ---285kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.05.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Wybacz, napisałeś 30kWh w styczniu, wprowadzasz zamęt ale ok, pochwal się zatem ile miałeś w całym styczniu, albo jeszcze lepiej daj średnia uwzględniając też poprzednie lata Uzupełniam styczeń 2016r.----0 kWh bo gotowa była w styczniu lecz uruchomienie --( jak w stopce) 2017r----266kWh 2018r.---184kWh 2019r----150kWh 2020r----285kWh Mówisz i masz. Teraz licz ,przeliczaj wyciągaj wnioski i porównuj ze swoimi . PS. do teraz Dziś PV 33kWh---jeszcze dzień trwa.AMEN Edytowane 22 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 22.05.2020 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Ja to wszystko analizowałem przed montażem, zdaje sobie sprawę, że zima dostanę po tyłku ale tak naprawdę jeden panel więcej i zima zostanie nadrobiona w pozostałych miesiącach. Jak już wspomniałem, całkowity koszt mojego ustrojstwa to 26k- falownik 6+panele 8. Gdybym robił instalacje na południe, falownik 5 + panele 5.7 to kosztowało by mnie to ok 21-22k.21k/5,7kWp=3,7k/kWp + 2 może 3k na budowę wiaty26k/8kWp=3,25k/kWpI pewnie obie instalacje rok zakończą z podobnym uzyskiem. Oczywiście nie probuje przedstawiać W-Z ponad południe bo co jest lepsze to wszyscy wiedzą, ale dwukierunkowy układ wcale nie musi odstawać od południa i to wszystko wcale nie dużym kosztem, rok dłużej będzie się instalacja zwracać- od cała różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 22.05.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 ile trzeba przewymiarować W-Z aby w grudniu ruszyła nie wiem. TAK jak stos napisał może wcale nie wystartować. Żeby była jasność - wystartuje. Każdego dnia. Uzyski mogą być zaledwie 0,5 kWh, ale wystartuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.05.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Żeby była jasność - napisałem że nie zobaczą słońca, co nie znaczy że nic nie wyprodukują. Są przecież dni pochmurne i panele produkują. Pewny taki bym nie był że wyprodukują Podam swój przykład Noc pada śnieg a rano dzień pochmurny ( oczywiście 3-cia dekada grudnia ) śnieg zalega po nocy nawet PV na południe w grudniu przy dużym zachmurzeniu nie rozpuściło śniegu. Produkcja 100W/dzień. Fakt była. Dobrze że takich dni przez 4 zimy miałem może -góra (6) lecz były przykład optymistyczny ---noc pada śnieg w dzień słonko świeci (1--do 2 godz). panele czyściutkie . Ważne jest aby śnieg nie zalegał ale u mnie tak jak pisałem na ponad 1500 dni pracy było ich 5 lub 6. Nie wiem jak będzie przy W---Z mogę gdybać lecz pewnym jest to że jak będą warunki takie jak opisałem wyżej to nawet jak słońce zaświeci na 2godz to śnieg będzie dalej leżał ( nie zdąży go rozpuścić nawet przez tydzień) a jak jeszcze poprawi? ---dalej nie wiem. Co do reszty jak chmury i panele czyste to spoko. Edytowane 22 Maja 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts