surgi22 28.05.2020 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Dzięki wszystkim za wypowiedzi, wezmę tego Sofara, zobaczymy jak się będzie sprawował. Natomiast co do paneli kuszą mnie najbardziej te Riseny i Leaptony, cena ta sama za zestaw...chyba rzucę monetą Najlepiej dwoma w panele - ten który mniej uszkodzisz = bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 28.05.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 https://globenergia.pl/jak-zmieni-sie-sposob-rozliczania-prosumentow-nowe-rozporzadzenie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witja04 30.05.2020 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Witam serdecznie.Potrzebuję wybrać pomiędzy dwoma panelami:REC 330 N-Peak, a SunPower P3 325 W Full Black.Oba panele z 25 letnią gwarancją na produkt.1Sunpower-najniższy model w ich ofercieREC-ze średniej półki.2Sunpower miał(ma?) jakieś problemy z płynnością finansową-co z gwarancją?3Jak z wydajnością powyższych paneli? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 30.05.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 (edytowane) Witam serdecznie. Potrzebuję wybrać pomiędzy dwoma panelami: REC 330 N-Peak, a SunPower P3 325 W Full Black. Oba panele z 25 letnią gwarancją na produkt. 1 Sunpower-najniższy model w ich ofercie REC-ze średniej półki. 2 Sunpower miał(ma?) jakieś problemy z płynnością finansową-co z gwarancją? 3 Jak z wydajnością powyższych paneli? Pozdrawiam Powiem tak. Czy wierzysz w 25-letnią gwarancję i czy jesteś w stanie ją wyegzekwować np po 20 latach. Co do wydajności to zależy to od wielu czynników i nikt tu na forum nie robił badań laboratoryjnych porównując poszczególne panele między sobą w takich samych warunkach i do tego przez okres np 10 lat. Płynność finansową każda firma może stracić przez zawirowania na świecie, patrz ostatni przykład z pandemią. Tu na forum doradzili mi, że jak mam dużo miejsca, abym brał panele polikrystaliczne bo lepiej sprawują się przy niepełnym oświetleniu szczególnie rozproszonym. I zamówiłem właśnie takie. Po dziesięciu latach jak mi się spodoba i będę jeszcze żył, to może wymienię na super hiper itp. Dodam jeszcze, że jakość wykonania samej instalacji ma zapewne też niemały wpływ na trwałość całego systemu. Oczekujemy, że będzie on działał z 20 lat. Czy kabelki, jak widziałem na filmikach, "puszczone" bezpośrednio pod dachu dają taką gwarancję. Czy sam montaż paneli, pokazany przez profesjonalną firmę, gdzie podczas wciągania ich na dach "skrobią" spodem panela o drabinę daje taką gwarancję. Edytowane 31 Maja 2020 przez Tomaszs131 Łączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.05.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Tu na forum doradzili mi, że jak mam dużo miejsca, abym brał panele polikrystaliczne bo lepiej sprawują się przy niepełnym oświetleniu szczególnie rozproszonym. I zamówiłem właśnie takie. Mam 2 mniejsze instalacje po około 1,5kW jedne w panelach polikrystalicznych Tecsun i kolejne 1,5kW na ReCom. Recomy leżą pod kątem około 8* a polikryształy 35* azymut taki sam.. Wydawać by się mogło że polikryształy mają lepszą ekspozycję i powinny produkować więcej prądu guzik prawda Recomy które leżą prawie płasko za każdym razem robią więcej prądu, każdego dowolnego dnia a leżą na 2 dachach oddalonych od siebie o 10m. Dane z dziś (falowniki identyczne SolaX 1500: Recom 6,8kWh Tecsun 5,6kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.05.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Witam serdecznie. Potrzebuję wybrać pomiędzy dwoma panelami: REC 330 N-Peak, a SunPower P3 325 W Full Black. Oba panele z 25 letnią gwarancją na produkt. 1 Sunpower-najniższy model w ich ofercie REC-ze średniej półki. 2 Sunpower miał(ma?) jakieś problemy z płynnością finansową-co z gwarancją? 3 Jak z wydajnością powyższych paneli? Pozdrawiam Panele REC użytkuję piąty rok i jestem mega zadowolony. Wybrał bym je ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 31.05.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Mam 2 mniejsze instalacje po około 1,5kW jedne w panelach polikrystalicznych Tecsun i kolejne 1,5kW na ReCom. Recomy leżą pod kątem około 8* a polikryształy 35* azymut taki sam.. Wydawać by się mogło że polikryształy mają lepszą ekspozycję i powinny produkować więcej prądu guzik prawda Recomy które leżą prawie płasko za każdym razem robią więcej prądu, każdego dowolnego dnia a leżą na 2 dachach oddalonych od siebie o 10m. Dane z dziś (falowniki identyczne SolaX 1500: Recom 6,8kWh Tecsun 5,6kWh Jak długo masz te instalacje i od kiedy porównujesz ich uzyski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 31.05.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 U teściówki zamontowane (same panele 14 szt. wrzucaliśmy w 3 osoby 3h -- z rusztowania warszawskiego szło na złamaniu dachu na górę), jutro lecą papiry do ZE. Jeszcze tylko klimatyzatory trzeba zamontować do kompletu i będzie dom na słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.05.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Jak długo masz te instalacje i od kiedy porównujesz ich uzyski? Jedna ma 4 inna ma rok, uzyski porównuje praktycznie codziennie. Niestety do jednego inwertera nie mam podłączonego internetu więc nie mam jak wskazać uzysków z wcześniejszych okresów . Dzisiejsza różnica w uzyskach/ polikryształ 3,7kWh monokryształ 4,2kWh A różnica z każdym dniem jest większa, jednego dnia 1,5kWh innego 0,5kWh jednak rok ma 365 dni wystarczy oszacować że rocznie różnica będzie wynosić około 300kWh.i teraz pomnóż to przez moc którą zaplanowałeś na dachu, przy 5kWp różnica może wynosić 1,5MWh rocznie a to kolosalna ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 31.05.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 A przypadkiem polikryształy nie lepiej radzą w pochmurne dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 A przypadkiem polikryształy nie lepiej radzą w pochmurne dni ? To było dawno, jeszcze gdy moc dochodziła do 150W z m2, teraz już nie ma różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 01.06.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Witam. Co sądzicie o panelach boviet i falowniku Huawei??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.06.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Jedna ma 4 inna ma rok, uzyski porównuje praktycznie codziennie. Niestety do jednego inwertera nie mam podłączonego internetu więc nie mam jak wskazać uzysków z wcześniejszych okresów . Dzisiejsza różnica w uzyskach/ polikryształ 3,7kWh monokryształ 4,2kWh A różnica z każdym dniem jest większa, jednego dnia 1,5kWh innego 0,5kWh jednak rok ma 365 dni wystarczy oszacować że rocznie różnica będzie wynosić około 300kWh.i teraz pomnóż to przez moc którą zaplanowałeś na dachu, przy 5kWp różnica może wynosić 1,5MWh rocznie a to kolosalna ilość. Zastanawia mnie czy ułożenie paneli bardziej płasko, czyli w Twoim przypadku 8* nie jest korzystniejsze latem ze względu na dłuższe oświetlenie słońcem w dni słoneczne a w dni pochmurne panele ułożone bardziej płasko zbierają więcej światła rozproszonego gdyż "patrzą" na całe niebo (chmury) a panele pod większym kątem "widzą" też ziemię, drzewa, budynki skąd nie dociera tyle światła co z nieba a właściwie z chmur. To takie moje dywagacje. W moim przypadku nie mam wyboru. Mam tylko do dyspozycji wschód i zachód. Do tego zachód jest, w moim przypadku, mniej korzystny bo mieszkam w terenie można powiedzieć górzystym i dom stoi na wschodniej stronie wzgórza i do tego powyżej mam jeszcze kolejny dom, z którego okna sąsiad zagląda mi do komina . Słońce będzie padać na panele zachodnie góra do 17.30. Edytowane 1 Czerwca 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.06.2020 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Witam Towarzystwo, widzę ,że jest jakiś problem z danymi w Tauronie na E-liczniku tj nie pokazuje energii oddanej (na tel i na komp)...zobaczymy czy to chwilowa zwiecha ,czy coś więcej... Co innego mnie jednak zaniepokoiło-chodzi o udział T2.Do tej pory od pięciu lat miałem ok 60% w T2 -natomiast za cały maj wskoczył mi udział do 65%.Więc im będzie cieplej , to prawie cały dzień będzie na bliskim zeru zużyciu (bo PV)-czyli zużycie pojawi w głównie nocy w T2. Teraz liczymy dla takiego założenia : 12 000 kWh rocznego zużycia i 11 000kWh z tego autokonsumpcja ok 4 000kWh. Czyli 12 000 -4 000=8 000kWh -(7 000kWhx 0.=8 000-5 600=2 400kWh do zapłaty , pytanie tylko w jakich proporcjach T2 ? Pojawia się także takie pytanie : jaki to będzie miało wpływ na rozliczenie zimą wyprodukowanej energii latem np w proporcji oddanej energii 70% w T1 ? Jeśli dobrze rozumiem w każdym miesiącu będzie inny udział T2 w zużyciu i produkcji-jak to zatem policzy Tauron po całym sezonie np za rok o tej porze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 01.06.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Witam Towarzystwo, widzę ,że jest jakiś problem z danymi w Tauronie na E-liczniku tj nie pokazuje energii oddanej (na tel i na komp)...zobaczymy czy to chwilowa zwiecha ,czy coś więcej... Co innego mnie jednak zaniepokoiło-chodzi o udział T2.Do tej pory od pięciu lat miałem ok 60% w T2 -natomiast za cały maj wskoczył mi udział do 65%.Więc im będzie cieplej , to prawie cały dzień będzie na bliskim zeru zużyciu (bo PV)-czyli zużycie pojawi w głównie nocy w T2. Teraz liczymy dla takiego założenia : 12 000 kWh rocznego zużycia i 11 000kWh z tego autokonsumpcja ok 4 000kWh. Czyli 12 000 -4 000=8 000kWh -(7 000kWhx 0.=8 000-5 600=2 400kWh do zapłaty , pytanie tylko w jakich proporcjach T2 ? Pojawia się także takie pytanie : jaki to będzie miało wpływ na rozliczenie zimą wyprodukowanej energii latem np w proporcji oddanej energii 70% w T1 ? Jeśli dobrze rozumiem w każdym miesiącu będzie inny udział T2 w zużyciu i produkcji-jak to zatem policzy Tauron po całym sezonie np za rok o tej porze ? Też zauważyłem, że Tauron coś majstruje w eLiczniku. Pisałem o tym w innym wątku. Jeśli chodzi o rozliczenie T2, to wydaje mi się, że w zależności jakie masz rozliczenie (1, 2, 6, czy 12 mies,). Choć głowy nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.06.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Rozliczam się co miesiąc-jeśli dobrze rozumiem ten system , to kiedy zużyję oddaną energię to zużycie zostanie rozliczone wg ostatniej proporcji w danym miesiącu...Jeśli tak , to :-nie muszę się obawiać ,że mi kulawo wyjdzie T2 za prawie rok-im większe zużycie w T2 , tym mniej na końcu zapłacęWstępnie jednak się kalkuluje G12W.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.06.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Rozliczam się co miesiąc-jeśli dobrze rozumiem ten system , to kiedy zużyję oddaną energię to zużycie zostanie rozliczone wg ostatniej proporcji w danym miesiącu... Jeśli tak , to : -nie muszę się obawiać ,że mi kulawo wyjdzie T2 za prawie rok -im większe zużycie w T2 , tym mniej na końcu zapłacę Wstępnie jednak się kalkuluje G12W.... 2 lata temu mi zasugerowano (anonimowy pracownik ZE), że przy rozliczeniu proporcjonalnym, gdy jest mały brak własnej energii z PV to rozliczenie co miesiąc jest wskazane. Ale przy pełnym pokryciu można wybrać dowolnie, nawet G11. Rozliczenie proporcjonalne nie powinno być stosowane przy sprawnym liczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.06.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 A przypadkiem polikryształy nie lepiej radzą w pochmurne dni ? Lepiej nastawiaj się na dni słoneczne niż pochmurne, bo mija się z celem zakładanie PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.06.2020 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Zastanawia mnie czy ułożenie paneli bardziej płasko, czyli w Twoim przypadku 8* nie jest korzystniejsze latem ze względu na dłuższe oświetlenie słońcem w dni słoneczne a w dni pochmurne panele ułożone bardziej płasko zbierają więcej światła rozproszonego gdyż "patrzą" na całe niebo (chmury) a panele pod większym kątem "widzą" też ziemię, drzewa, budynki skąd nie dociera tyle światła co z nieba a właściwie z chmur. To takie moje dywagacje. Gdyby ułożenie paleni poziomo było by korzystniejsze latem (kiedy słońca jest dużo) i w zimę zbierają więcej światła rozproszonego to powiedz mi dlaczego wszyscy instalują panele pod kątem około 35* a nie kładą ich na płasko na trawniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.06.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Gdyby ułożenie paleni poziomo było by korzystniejsze latem (kiedy słońca jest dużo) i w zimę zbierają więcej światła rozproszonego to powiedz mi dlaczego wszyscy instalują panele pod kątem około 35* a nie kładą ich na płasko na trawniku? Bo pewnie o tym nie wiedzą a poważnie ponieważ kąt 35* jest katem optymalnym dla okresu całorocznego. Ja odniosłem się do okresu letniego nie zimowego. To są moje spostrzeżenia. Zauważ, że latem słońce wstaje prawie na północnym wschodzie i zachodzi na północnym zachodzie. Przy kącie 35* panele są słabiej oświetlone podczas godzin rannych i wieczornych ułożone płasko dłużej są oświetlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts