Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jeżeli będzie różne traktowanie starych i nowy prosumentów, czytaj: okradanie starych, to trzeba będzie zorganizować wiec i krzyczeć KON-STY-TU-CJA.

Tak na poważnie to co zabrania "starym" prosumentom rozwiązać dotychczasową umowę z ZE i podpisać nową na nowych warunkach?

Gorzej jak ktoś ma system 1-fazowy, a nie spełniałby przy nowej umowie zapisów IRESiD.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to jest draństwo ale jest na to prosty sposób, zimnic taryfę i wtedy będzie nowy licznik

Obawiam się, że to może nie zadziałać. Prosumenci mają z reguły liczniki dające się przeprogramować.

Jeżeli będzie różne traktowanie starych i nowy prosumentów, czytaj: okradanie starych, to trzeba będzie zorganizować wiec i krzyczeć KON-STY-TU-CJA.

Tak na poważnie to co zabrania "starym" prosumentom rozwiązać dotychczasową umowę z ZE i podpisać nową na nowych warunkach?

No właśnie zastanawiałem się, czy to się da obejść. Musiałbyś zrezygnować z umowy/licznika. I potem podpisać nową umowę, żeby założyli nowy licznik. Może tak wyjść, że przez jakiś czas nie będziesz miał prądu. W dodatku trzeba by to było zrobić wczesną wiosną, gdzie jeszcze nie masz za dużo kWh "uzbieranych", bo jak to zrobisz w środku lata czy jesienią, to produkcja z najlepszych miesięcy przepadnie na rzecz operatora. Ale pomysł do rozważenia :)

Gorzej jak ktoś ma system 1-fazowy, a nie spełniałby przy nowej umowie zapisów IRESiD.

Przy 3-fazowym ten sam problem. Wystarczy starszy falownik i po zabawie.

Już mam dosyć mojego PGE z ich przerwami w dostawach prądu i napięciach od 180V do 260V (w tym samym momencie na różnych fazach), a na koniec na rachunku jest pozycja:

"opłata jakościowa" :(

Jeżeli tak masz z napięciami to stawiam na przerwę na przewodzie N od traforka do Ciebie. Przewód N może pracować przez ziemię z traforem i stąd takie kwiatki. Czy masz połączone u siebie N i PE, może masz przerwę N blisko, nawet na przyłączu. Zmierz w czasie asymetrii napięć fazowych czy występuje asymetria napięć międzyfazowych. Można to też sprawdzić posiadając potencjał "odległej ziemi" czyli wbić z 20 - 30 m od domu pręt w ziemię i pomierzyć miernikiem czy występuje napięcie pomiędzy N a tym punktem, trzeba mieć kawał przewodu, ale może być cienki. Napięcie powyżej 5V, według mnie, będzie sugerowało właśnie przerwę na przewodzie N. To napięcie może się zmieniać i być największe przy dużej asymetrii napięć fazowych.

Czego to ja już nie robiłem.

Z elektrowni też przychodzili i na ich oczach miałem takie różnice napięć między fazami.

Wchodzili na słup i dokręcali zaciski do kabli bo też podejrzewali że N gdzieś uciekło ale wszystko było w mojej lokalizacji OK.

W kwietni zeszłego roku złożyłem skargę i wniosek o założenie rejestratora.

Do dzisiaj tego rejestratora nie założyli bo dobrze wiedzą co pokaże.

Ktoś z ZE chlapną coś o współczynniku jednoczesności że za mały i o odległości od transformatora (ponad 1500m)

Wynika z tego, że masz linię jak gumka od majtek i to zużytą. Kurcze 1500 m to za dużo powinno być pewnie nie więcej jak 500 m. Takie odległości to były w początkach elektryfikacji jak ludzie mieli po 2 żarówki w domu i radio lampowe pionier.

Widać, że ZE muszą sporo zainwestować, aby poprawić sieć NN i zapewne SN.

Edytowane przez Stermaj

A jakie panele polecacie?

6kW? Ile to będzie m2? Na rachunku z PGE mam zużycie za 2019 4.8kWh

Jakaś sprawdzona firma z okolic Łodzi?

Znajdź na OLX Festal z Radomska - do mnie dalej mieli i spokojnie przyjechali na montaż.

Mam panele Q-cells G8 350 W i inwerter Growatt 6 kW - ten zestaw działa u mnie bardzo dobrze i spokojnie osiąga 5,8 kW [w piku 5,96 kW nawet bywa] a w panelach mam 5,6 kWp

Bardzo mi przykro że ci opadają różne kończyny. W tym przypadku faktycznie gaz ma sens bo mieści się w taryfie w2, Natomiast podałem ewentualną gorną granicę PV jako jeszcze może opłacalna w opcji optymalizacji całkowitego zużycia. Jeżeli natomiast kocioł i instalacja jest nowa i na razie koszty grzania gazem są dobe i wszystko się trzyma to zgadzam się z Tobą i bym tego nie psuł a jedynie wziął instalację 2-3 kwp za max 10 tys bo po odliczeniach to ona wyjdzie najtaniej 4150 i miałoby szansę się zwrócić do 2 lat a to super wynik. Nawet gdyby to było 3,5 kwp i wyprodukowało 5 MWH/rok to zawsze można założyć za 2800 zł klimę w salonie (po odliczeniu od podatku 2300) i cieszyć się chłodem w lecie za darmo a w okresach przejściowych można ogrzewać parter oszczędzając gaz. To najrozsądniejsze i nie rujnujące domu ani portfela.

Ja na razie założyłem małą instalację 14 pv bo tyle miałem miejsca na dachu nad garażem od południa i jednocześnie założyłem klimę aby obniżyć zużycie prądu z 7,5 Mwh /rok do 5,5 i może mi się to uda jak sezon grzewczy sie kiedyś skończy bo na razie w nocy 7 st . :o Jeżeli kiedys PV będa bardzo tanie to po prostu albo wymienię te co mam na jakieś 500w albo dołożę drugą instalację i oddzielny falownik na zachodniej połaci. O ile będę mieć takie potrzeby energetyczne.

NAPISAŁEM --------ręce opadają Nic więcej.Tak że nie wiem kto ma problem. 3,5 kW PV i 5 MW ? pewnie i zrobi przy idealnych warunkach. Reszta OK

Suche fakty instalacja 3,3kW w panelach inwerter 3kW

2016r: 3136 kWh

2017: 3194 kWh

2018: 3559 kWh

2019r: 3509 kWh

do 4 nigdy nie dobiło a o 5 nie ma nawet co marzyć

Przechwytywanie.jpg

Na trackerze może dobije do 5 ale raczej marne szanse, w Hiszpanii południowej z 1k masz 1,8MWh to rocznie dobijesz do 5 ale u nas nie ma szans.

Suche fakty instalacja 3,3kW w panelach inwerter 3kW

2016r: 3136 kWh

2017: 3194 kWh

2018: 3559 kWh

2019r: 3509 kWh

do 4 nigdy nie dobiło a o 5 nie ma nawet co marzyć

[ATTACH=CONFIG]444889[/ATTACH]

Na trackerze może dobije do 5 ale raczej marne szanse, w Hiszpanii południowej z 1k masz 1,8MWh to rocznie dobijesz do 5 ale u nas nie ma szans.

Słuszna uwaga .Pospieszyłem się z oceną .Nie ma szans z 3,5kW zrobić 5MWh

Ze swojej licząc po panelach mam 1226kWh/rok z 1kWp a po inwerterze 1403kWh/rok z 1 kWp

Edytowane przez -voymar-

@kulibob gaweł na poprzedniej stronie wysnuł takie teorie tu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7946861&viewfull=1#post7946861

@cuuube była mowa o 3,5kW i 5MWh zrobienia a nie 3,85kWp i 5MWh zakładając że na tym samym trakerze było by 3kW uzysk roczny byłby 1298kWh * 3,5 = 4543 kWh.

Mam 4,55 kwp i zakładam że 4500-4700 i tyle może jakiś super rok to 5000 i na więcej nie liczę. Komu to ubzdurały się takie cuda że 5000kWh wyciągnie z 3kWp

Ktoś podawał, że uzyskał z trackera 2-osiowego 60 % więcej w stosunku do bliźniaczej instalacji stałej o optymalnym kącie ustawienia, więc uzysk 67 % i to na jednoosiowym chyba niemożliwy.

Do tego spory koszt trackera -. Kiedy by się to zwróciło?