Marek.M 04.06.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Jeżeli będzie różne traktowanie starych i nowy prosumentów, czytaj: okradanie starych, to trzeba będzie zorganizować wiec i krzyczeć KON-STY-TU-CJA. Tak na poważnie to co zabrania "starym" prosumentom rozwiązać dotychczasową umowę z ZE i podpisać nową na nowych warunkach? Gorzej jak ktoś ma system 1-fazowy, a nie spełniałby przy nowej umowie zapisów IRESiD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 04.06.2020 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 to jest draństwo ale jest na to prosty sposób, zimnic taryfę i wtedy będzie nowy licznik Obawiam się, że to może nie zadziałać. Prosumenci mają z reguły liczniki dające się przeprogramować. Jeżeli będzie różne traktowanie starych i nowy prosumentów, czytaj: okradanie starych, to trzeba będzie zorganizować wiec i krzyczeć KON-STY-TU-CJA. Tak na poważnie to co zabrania "starym" prosumentom rozwiązać dotychczasową umowę z ZE i podpisać nową na nowych warunkach? No właśnie zastanawiałem się, czy to się da obejść. Musiałbyś zrezygnować z umowy/licznika. I potem podpisać nową umowę, żeby założyli nowy licznik. Może tak wyjść, że przez jakiś czas nie będziesz miał prądu. W dodatku trzeba by to było zrobić wczesną wiosną, gdzie jeszcze nie masz za dużo kWh "uzbieranych", bo jak to zrobisz w środku lata czy jesienią, to produkcja z najlepszych miesięcy przepadnie na rzecz operatora. Ale pomysł do rozważenia Gorzej jak ktoś ma system 1-fazowy, a nie spełniałby przy nowej umowie zapisów IRESiD. Przy 3-fazowym ten sam problem. Wystarczy starszy falownik i po zabawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.06.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Już mam dosyć mojego PGE z ich przerwami w dostawach prądu i napięciach od 180V do 260V (w tym samym momencie na różnych fazach), a na koniec na rachunku jest pozycja: "opłata jakościowa" Jeżeli tak masz z napięciami to stawiam na przerwę na przewodzie N od traforka do Ciebie. Przewód N może pracować przez ziemię z traforem i stąd takie kwiatki. Czy masz połączone u siebie N i PE, może masz przerwę N blisko, nawet na przyłączu. Zmierz w czasie asymetrii napięć fazowych czy występuje asymetria napięć międzyfazowych. Można to też sprawdzić posiadając potencjał "odległej ziemi" czyli wbić z 20 - 30 m od domu pręt w ziemię i pomierzyć miernikiem czy występuje napięcie pomiędzy N a tym punktem, trzeba mieć kawał przewodu, ale może być cienki. Napięcie powyżej 5V, według mnie, będzie sugerowało właśnie przerwę na przewodzie N. To napięcie może się zmieniać i być największe przy dużej asymetrii napięć fazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.06.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Czego to ja już nie robiłem. Z elektrowni też przychodzili i na ich oczach miałem takie różnice napięć między fazami. Wchodzili na słup i dokręcali zaciski do kabli bo też podejrzewali że N gdzieś uciekło ale wszystko było w mojej lokalizacji OK. W kwietni zeszłego roku złożyłem skargę i wniosek o założenie rejestratora. Do dzisiaj tego rejestratora nie założyli bo dobrze wiedzą co pokaże. Ktoś z ZE chlapną coś o współczynniku jednoczesności że za mały i o odległości od transformatora (ponad 1500m) Wynika z tego, że masz linię jak gumka od majtek i to zużytą. Kurcze 1500 m to za dużo powinno być pewnie nie więcej jak 500 m. Takie odległości to były w początkach elektryfikacji jak ludzie mieli po 2 żarówki w domu i radio lampowe pionier. Widać, że ZE muszą sporo zainwestować, aby poprawić sieć NN i zapewne SN. Edytowane 4 Czerwca 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.06.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 A jakie panele polecacie? 6kW? Ile to będzie m2? Na rachunku z PGE mam zużycie za 2019 4.8kWh Jakaś sprawdzona firma z okolic Łodzi? Znajdź na OLX Festal z Radomska - do mnie dalej mieli i spokojnie przyjechali na montaż. Mam panele Q-cells G8 350 W i inwerter Growatt 6 kW - ten zestaw działa u mnie bardzo dobrze i spokojnie osiąga 5,8 kW [w piku 5,96 kW nawet bywa] a w panelach mam 5,6 kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.06.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Może dowiedzieć się ile ta instalacja 16x 350 Wp = 5.600 Wp kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.06.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Bardzo mi przykro że ci opadają różne kończyny. W tym przypadku faktycznie gaz ma sens bo mieści się w taryfie w2, Natomiast podałem ewentualną gorną granicę PV jako jeszcze może opłacalna w opcji optymalizacji całkowitego zużycia. Jeżeli natomiast kocioł i instalacja jest nowa i na razie koszty grzania gazem są dobe i wszystko się trzyma to zgadzam się z Tobą i bym tego nie psuł a jedynie wziął instalację 2-3 kwp za max 10 tys bo po odliczeniach to ona wyjdzie najtaniej 4150 i miałoby szansę się zwrócić do 2 lat a to super wynik. Nawet gdyby to było 3,5 kwp i wyprodukowało 5 MWH/rok to zawsze można założyć za 2800 zł klimę w salonie (po odliczeniu od podatku 2300) i cieszyć się chłodem w lecie za darmo a w okresach przejściowych można ogrzewać parter oszczędzając gaz. To najrozsądniejsze i nie rujnujące domu ani portfela. Ja na razie założyłem małą instalację 14 pv bo tyle miałem miejsca na dachu nad garażem od południa i jednocześnie założyłem klimę aby obniżyć zużycie prądu z 7,5 Mwh /rok do 5,5 i może mi się to uda jak sezon grzewczy sie kiedyś skończy bo na razie w nocy 7 st . Jeżeli kiedys PV będa bardzo tanie to po prostu albo wymienię te co mam na jakieś 500w albo dołożę drugą instalację i oddzielny falownik na zachodniej połaci. O ile będę mieć takie potrzeby energetyczne. NAPISAŁEM --------ręce opadają Nic więcej.Tak że nie wiem kto ma problem. 3,5 kW PV i 5 MW ? pewnie i zrobi przy idealnych warunkach. Reszta OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.06.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Suche fakty instalacja 3,3kW w panelach inwerter 3kW 2016r: 3136 kWh 2017: 3194 kWh 2018: 3559 kWh 2019r: 3509 kWh do 4 nigdy nie dobiło a o 5 nie ma nawet co marzyć Na trackerze może dobije do 5 ale raczej marne szanse, w Hiszpanii południowej z 1k masz 1,8MWh to rocznie dobijesz do 5 ale u nas nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.06.2020 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 to jest draństwo ale jest na to prosty sposób, zimnic taryfę i wtedy będzie nowy licznik Znów głupota . Zmiana taryfy nie zmienia licznika tylko ustawienia w liczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.06.2020 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) Suche fakty instalacja 3,3kW w panelach inwerter 3kW 2016r: 3136 kWh 2017: 3194 kWh 2018: 3559 kWh 2019r: 3509 kWh do 4 nigdy nie dobiło a o 5 nie ma nawet co marzyć [ATTACH=CONFIG]444889[/ATTACH] Na trackerze może dobije do 5 ale raczej marne szanse, w Hiszpanii południowej z 1k masz 1,8MWh to rocznie dobijesz do 5 ale u nas nie ma szans. Słuszna uwaga .Pospieszyłem się z oceną .Nie ma szans z 3,5kW zrobić 5MWh Ze swojej licząc po panelach mam 1226kWh/rok z 1kWp a po inwerterze 1403kWh/rok z 1 kWp Edytowane 4 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.06.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ze swojej licząc po panelach mam 1226kWh/rok z 1kWp a po inwerterze 1403kWh/rok z 1 kWp Spytam z ciekawości, więcej daje inwerter niż dostaje, czy to jakiś błąd w programie liczącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.06.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 To się nazywa kreatywna matematyka zobacz moja instalacja o mocy 3,3kW w panelach daje 3509kWh / 3,3 = 1063kWh/kWp Alle jeśli podstawisz zyski i dzielisz przez moc inwertera 3509kWh / 3 = 1169kWh/kWp Jedna i ta sama instalacja a wyniki różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Spytam z ciekawości, więcej daje inwerter niż dostaje, czy to jakiś błąd w programie liczącym. inwenter jest 5kW więc ma ograniczenia max to 5005W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 To się nazywa kreatywna matematyka zobacz moja instalacja o mocy 3,3kW w panelach daje 3509kWh / 3,3 = 1063kWh/kWp Alle jeśli podstawisz zyski i dzielisz przez moc inwertera 3509kWh / 3 = 1169kWh/kWp Jedna i ta sama instalacja a wyniki różne Czy to do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.06.2020 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Tak ponieważ podajesz moc na panelach i na inwerterze i wskazałem że to kreatywna matematyka. Czy koszty instalacji PLN/kWp też będziemy podawać do mocy inwertera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.06.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Na trackerze może dobije do 5 ale raczej marne szanse... Może na dwuosiowym Edytowane 5 Czerwca 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.06.2020 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Mam 4,55 kwp i zakładam że 4500-4700 i tyle może jakiś super rok to 5000 i na więcej nie liczę. Komu to ubzdurały się takie cuda że 5000kWh wyciągnie z 3kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.06.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 @kulibob gaweł na poprzedniej stronie wysnuł takie teorie tu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7946861&viewfull=1#post7946861 @cuuube była mowa o 3,5kW i 5MWh zrobienia a nie 3,85kWp i 5MWh zakładając że na tym samym trakerze było by 3kW uzysk roczny byłby 1298kWh * 3,5 = 4543 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.06.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Mam 4,55 kwp i zakładam że 4500-4700 i tyle może jakiś super rok to 5000 i na więcej nie liczę. Komu to ubzdurały się takie cuda że 5000kWh wyciągnie z 3kWp Ktoś podawał, że uzyskał z trackera 2-osiowego 60 % więcej w stosunku do bliźniaczej instalacji stałej o optymalnym kącie ustawienia, więc uzysk 67 % i to na jednoosiowym chyba niemożliwy. Do tego spory koszt trackera -. Kiedy by się to zwróciło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.06.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Znów głupota . Zmiana taryfy nie zmienia licznika tylko ustawienia w liczniku. No akurat w moim ZE nie ile razy zgłaszałem cokolwiek nawet jak zegar sie rozregulował to zawsze miałem nowy licznik aż dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts