gawel 05.06.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Mam 4,55 kwp i zakładam że 4500-4700 i tyle może jakiś super rok to 5000 i na więcej nie liczę. Komu to ubzdurały się takie cuda że 5000kWh wyciągnie z 3kWp zgoda ja nieśmiało liczę na 4,5 MWh z 3,92 kwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.06.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 zgoda ja nieśmiało liczę na 4,5 MWh z 3,92 kwp To raczej śmiało liczysz nie masz optymalnej instalacji z tego co pamietam. No ale życzę szczęścia. Ja do symulacji zakładałem 1050kWh/kWp am mam raczej optymalniejszy układ, ale ma nadziej że się myle i Ty masz racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.06.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ktoś podawał, że uzyskał z trackera 2-osiowego 60 % więcej w stosunku do bliźniaczej instalacji stałej o optymalnym kącie ustawienia, więc uzysk 67 % i to na jednoosiowym chyba niemożliwy. Do tego spory koszt trackera -. Kiedy by się to zwróciło? Traaker to raczej nie jest "normalna" instalacja można ją nazwać egzotyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Tak ponieważ podajesz moc na panelach i na inwerterze i wskazałem że to kreatywna matematyka. Czy koszty instalacji PLN/kWp też będziemy podawać do mocy inwertera? Nie o to mi chodziło. Paneli może być i 7kW co z tego jak inwenter obcina. PS nie mam zamiaru się droczyć produkcja roczna : 7015kWh resztę masz w stopce. TYLE w temacie Edytowane 5 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 No akurat w moim ZE nie ile razy zgłaszałem cokolwiek nawet jak zegar sie rozregulował to zawsze miałem nowy licznik aż dziwne. To ciekawe bo licznik w 2016r. kosztował od 4k--do bodajże 6k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 zgoda ja nieśmiało liczę na 4,5 MWh z 3,92 kwp Jak coś podajesz tak jak zwrot PV w 3 lata ( tak bodajże kilka stron temu pisałeś) to opieraj się na faktach , bo takie twoje nieśmiałe liczenie nic nie znaczy. A kłóciłeś się z każdym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.06.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 zgoda ja nieśmiało liczę na 4,5 MWh z 3,92 kwp A ile masz na dzień dzisiejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.06.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Nie o to mi chodziło. Paneli może być i 7kW co z tego jak inwenter obcina. PS nie mam zamiaru się droczyć produkcja roczna : 7015kWh resztę masz w stopce. TYLE w temacie Oczywiście jednak odnoszę wrażenie że odnosimy się zawsze do mocy paneli. Jeśli Ty masz 5,72kW to taki masz inwerter czy moc w panelach? Bo ja za chwilę przepnę 7kW do 1 inwertera i powiem że zrobiłem adekwatnie 6MWh bez trackera a Ty to uskuteczniasz. Albo podajemy realne wyniki albo uprawiamy kreatywną matematykę. Jak mam ukrywać realne dane i opierać się o dane z mikroinwertera 360W do którego mam podpięte 610W będę tak robił i uprawiał kreatywną matematykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.06.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) To ciekawe bo licznik w 2016r. kosztował od 4k--do bodajże 6k ciekawe jaki noraxy itp kosztują około 90 zł nie wiem jakie masz dane https://nowaelektro.pl/produkt/licznik-elektroniczny-en-czynna-bierna-opcja-3faz-580a-3230400v-wzorcowany-corax-3-wzor-zemel.html Poza tym te liczniki z demontażu przecież nie są złomowane tylko testowane i po resecie powtórnie wykorzystywane wię nie wiem co tu cena ma do znaczenia. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Oczywiście jednak odnoszę wrażenie że odnosimy się zawsze do mocy paneli. Jeśli Ty masz 5,72kW to taki masz inwerter czy moc w panelach? Bo ja za chwilę przepnę 7kW do 1 inwertera i powiem że zrobiłem adekwatnie 6MWh bez trackera a Ty to uskuteczniasz. Albo podajemy realne wyniki albo uprawiamy kreatywną matematykę. Jak mam ukrywać realne dane i opierać się o dane z mikroinwertera 360W do którego mam podpięte 610W będę tak robił i uprawiał kreatywną matematykę. Zawsze opieram się na swoich uzyskach rocznych ,miesięcznych, dziennych---,żadnych innych. Jeżeli coś piszę, to są to moje uzyski z mojej PV. PS. przecież w stopce masz SMA 5000 3F Edytowane 5 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.06.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 A ile masz na dzień dzisiejszy ? 1,68 Mwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.06.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 1,68 Mwh no to jakim cudem chcesz dobić do 4,5MWh, skoro za dwa tygodnie z hakiem przesilenie letnie i od lipca już zjazd w dół ? Zrobisz jeszcze w czerwcu 400kWh (wariant optymistyczny, bo sie nie zapowiada) i masz pólmetek produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.06.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Zawsze opieram się na swoich uzyskach ...dziennych---,żadnych innych.[/b] Eee to zmienia postać rzeczy ja robię dziennie czasami po 50kWh * 365 dni to 18,2MWh z 7,3kW na trackerze będzie ze 30MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 ciekawe jaki noraxy itp kosztują około 90 zł nie wiem jakie masz dane https://nowaelektro.pl/produkt/licznik-elektroniczny-en-czynna-bierna-opcja-3faz-580a-3230400v-wzorcowany-corax-3-wzor-zemel.html Poza tym te liczniki z demontażu przecież nie są złomowane tylko testowane i po resecie powtórnie wykorzystywane wię nie wiem co tu cena ma do znaczenia. Nawet nie otwieram tej strony co podałeś. MI to RYBKA co ile ci wymieniają licznik. NAPISAŁEŚ ŻE PRZY ZMIANIE UMOWY ,(CZY TAM COŚ INNEGO) ZMIENIAJĄ CI NA NOWY-------------------TO PODAŁEM CENY. A ty teraz o legalizacji. Nowy to nowy[/b] a legalizowany to legalizowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 no to jakim cudem chcesz dobić do 4,5MWh, skoro za dwa tygodnie z hakiem przesilenie letnie i od lipca już zjazd w dół ? Zrobisz jeszcze w czerwcu 400kWh (wariant optymistyczny, bo sie nie zapowiada) i masz pólmetek produkcji. HA HA -nie podał w jakiej jednostce czasu zamierza te 5MWh wyprodukować. Zrobi w 18 miesięcy i już. Szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) eee to zmienia postać rzeczy ja robię dziennie czasami po 50kwh * 365 dni to 18,2mwh z 7,3kw na trackerze będzie ze 30mwh. jesteś powarzny facet czy dzieciak? Jak cytujesz wpisy to całe -----nie wycięte z kontekstu. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.06.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 no to jakim cudem chcesz dobić do 4,5MWh, skoro za dwa tygodnie z hakiem przesilenie letnie i od lipca już zjazd w dół ? Zrobisz jeszcze w czerwcu 400kWh (wariant optymistyczny, bo sie nie zapowiada) i masz pólmetek produkcji. w kwietniu miałem 550 kwh można? można może będzie cud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.06.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Nawet nie otwieram tej strony co podałeś. MI to RYBKA co ile ci wymieniają licznik. NAPISAŁEŚ ŻE PRZY ZMIANIE UMOWY ,(CZY TAM COŚ INNEGO) ZMIENIAJĄ CI NA NOWY-------------------TO PODAŁEM CENY. A ty teraz o legalizacji. Nowy to nowy[/b] a legalizowany to legalizowany A co cię cena obchodzi jak za to nie płacisz nie wiem o co masz ból dupy:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.06.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) jesteś powarzny facet czy dzieciak? Jak cytujesz wpisy to całe -----nie wycięte z kontekstu. To ja piszę zdania wycięte z kontekstu? Ty dzielisz wypowiedz na dzień, tydzień i miesiąć. A tak w sumie masz 5,72/5 domyśl się ile kW mam Dosadnie zaznaczę że mam prawie 6 ale tak normalnie 5 przecinek coś tam bo tyle klepie inwerter Edytowane 5 Czerwca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.06.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 w kwietniu miałem 550 kwh można? można może będzie cud Zejdź na ziemię, spójrz w prognozy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts