Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktoś podawał, że uzyskał z trackera 2-osiowego 60 % więcej w stosunku do bliźniaczej instalacji stałej o optymalnym kącie ustawienia, więc uzysk 67 % i to na jednoosiowym chyba niemożliwy.

Do tego spory koszt trackera -. Kiedy by się to zwróciło?

Traaker to raczej nie jest "normalna" instalacja można ją nazwać egzotyczną.

Tak ponieważ podajesz moc na panelach i na inwerterze i wskazałem że to kreatywna matematyka. Czy koszty instalacji PLN/kWp też będziemy podawać do mocy inwertera?

Nie o to mi chodziło. Paneli może być i 7kW co z tego jak inwenter obcina.

PS nie mam zamiaru się droczyć

produkcja roczna : 7015kWh resztę masz w stopce. TYLE w temacie

Edytowane przez -voymar-

Nie o to mi chodziło. Paneli może być i 7kW co z tego jak inwenter obcina.

PS nie mam zamiaru się droczyć

produkcja roczna : 7015kWh resztę masz w stopce. TYLE w temacie

Oczywiście jednak odnoszę wrażenie że odnosimy się zawsze do mocy paneli. Jeśli Ty masz 5,72kW to taki masz inwerter czy moc w panelach? Bo ja za chwilę przepnę 7kW do 1 inwertera i powiem że zrobiłem adekwatnie 6MWh bez trackera a Ty to uskuteczniasz. Albo podajemy realne wyniki albo uprawiamy kreatywną matematykę.

Jak mam ukrywać realne dane i opierać się o dane z mikroinwertera 360W do którego mam podpięte 610W będę tak robił i uprawiał kreatywną matematykę.

To ciekawe bo licznik w 2016r. kosztował od 4k--do bodajże 6k

ciekawe jaki noraxy itp kosztują około 90 zł nie wiem jakie masz dane https://nowaelektro.pl/produkt/licznik-elektroniczny-en-czynna-bierna-opcja-3faz-580a-3230400v-wzorcowany-corax-3-wzor-zemel.html

Poza tym te liczniki z demontażu przecież nie są złomowane tylko testowane i po resecie powtórnie wykorzystywane wię nie wiem co tu cena ma do znaczenia.

Edytowane przez gawel

Oczywiście jednak odnoszę wrażenie że odnosimy się zawsze do mocy paneli. Jeśli Ty masz 5,72kW to taki masz inwerter czy moc w panelach? Bo ja za chwilę przepnę 7kW do 1 inwertera i powiem że zrobiłem adekwatnie 6MWh bez trackera a Ty to uskuteczniasz. Albo podajemy realne wyniki albo uprawiamy kreatywną matematykę.

Jak mam ukrywać realne dane i opierać się o dane z mikroinwertera 360W do którego mam podpięte 610W będę tak robił i uprawiał kreatywną matematykę.

Zawsze opieram się na swoich uzyskach rocznych ,miesięcznych, dziennych---,żadnych innych. Jeżeli coś piszę, to są to moje uzyski z mojej PV.

PS. przecież w stopce masz SMA 5000 3F

Edytowane przez -voymar-

ciekawe jaki noraxy itp kosztują około 90 zł nie wiem jakie masz dane https://nowaelektro.pl/produkt/licznik-elektroniczny-en-czynna-bierna-opcja-3faz-580a-3230400v-wzorcowany-corax-3-wzor-zemel.html

Poza tym te liczniki z demontażu przecież nie są złomowane tylko testowane i po resecie powtórnie wykorzystywane wię nie wiem co tu cena ma do znaczenia.

Nawet nie otwieram tej strony co podałeś. MI to RYBKA co ile ci wymieniają licznik. NAPISAŁEŚ ŻE PRZY ZMIANIE UMOWY ,(CZY TAM COŚ INNEGO) ZMIENIAJĄ CI NA NOWY-------------------TO PODAŁEM CENY. A ty teraz o legalizacji. Nowy to nowy[/b] a legalizowany to legalizowany

no to jakim cudem chcesz dobić do 4,5MWh, skoro za dwa tygodnie z hakiem przesilenie letnie i od lipca już zjazd w dół ?

Zrobisz jeszcze w czerwcu 400kWh (wariant optymistyczny, bo sie nie zapowiada) i masz pólmetek produkcji.

HA HA -nie podał w jakiej jednostce czasu zamierza te 5MWh wyprodukować. Zrobi w 18 miesięcy i już.

Szkoda gadać.

no to jakim cudem chcesz dobić do 4,5MWh, skoro za dwa tygodnie z hakiem przesilenie letnie i od lipca już zjazd w dół ?

Zrobisz jeszcze w czerwcu 400kWh (wariant optymistyczny, bo sie nie zapowiada) i masz pólmetek produkcji.

w kwietniu miałem 550 kwh można? można może będzie cud

Nawet nie otwieram tej strony co podałeś. MI to RYBKA co ile ci wymieniają licznik. NAPISAŁEŚ ŻE PRZY ZMIANIE UMOWY ,(CZY TAM COŚ INNEGO) ZMIENIAJĄ CI NA NOWY-------------------TO PODAŁEM CENY. A ty teraz o legalizacji. Nowy to nowy[/b] a legalizowany to legalizowany

A co cię cena obchodzi jak za to nie płacisz nie wiem o co masz ból dupy:o

jesteś powarzny facet czy dzieciak?

Jak cytujesz wpisy to całe -----nie wycięte z kontekstu.

To ja piszę zdania wycięte z kontekstu? Ty dzielisz wypowiedz na dzień, tydzień i miesiąć. A tak w sumie masz 5,72/5 domyśl się ile kW mam :)

Dosadnie zaznaczę że mam prawie 6 ale tak normalnie 5 przecinek coś tam bo tyle klepie inwerter

Edytowane przez marcinbbb