-voymar- 05.06.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 w kwietniu miałem 550 kwh można? można może będzie cud[/QUOT Pewnie będzie. Oj Gaweł, Gaweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 A co cię cena obchodzi jak za to nie płacisz nie wiem o co masz ból dupy:o Ból mam od czytanych głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Zejdź na ziemię, spójrz w prognozy... Fakt ten rok jest ciężki do przewidzenia. Już to podawałem .Od początku roku do dziś PV zrobiła 500kWh więcej, niż do tego samego okresu 2019r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.06.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ból mam od czytanych głupot. Ja po prostu nie wiem o co Ci chodziło z ceną. Natomiast Panowie z ZE zakładając licznik powiedzieli że oni liczniki gotowe dostają skonfigurowane i nie mają mzliwości modyfikacji więc nie wiem może w innych re jest jakoś inaczej bardziej po ludzku niż u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 To ja piszę zdania wycięte z kontekstu? Ty dzielisz wypowiedz na dzień, tydzień i miesiąć. A tak w sumie masz 5,72/5 domyśl się ile kW mam Dosadnie zaznaczę że mam prawie 6 ale tak normalnie 5 przecinek coś tam bo tyle klepie inwerter KUŹWA --UZYSKI Z PV a nie wypowiedzi. JAK PODAJĘ TO SĄ TO ALBO DZIENNE , ALBO MIESIĘCZNE ALBO ROCZNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Eee to zmienia postać rzeczy ja robię dziennie czasami po 50kWh * 365 dni to 18,2MWh z 7,3kW na trackerze będzie ze 30MWh. To twój cytat mojej wypowiedzi - WYCIĘTY post..#.6363 był taki Zawsze opieram się na swoich uzyskach rocznych ,miesięcznych, dziennych---,żadnych innych. Jeżeli coś piszę, to są to moje uzyski z mojej PV. PS. przecież w stopce masz SMA 5000 3F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.06.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) KUŹWA --UZYSKI Z PV a nie wypowiedzi. JAK PODAJĘ TO SĄ TO ALBO DZIENNE , ALBO MIESIĘCZNE ALBO ROCZNE. Wiesz ja będę podawał sekundowe uzyski, minutowe, czasami nawet dobowe ale miesięczne będę podawał z dnia najlepszego jak słońce zaświeci będą takie a jak księżyc inne GDZIE ja mam w stopce SMA 5000 3f - nawet nie w zamiarze kupna. Mam 4 inwertery Edytowane 5 Czerwca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ja po prostu nie wiem o co Ci chodziło z ceną. Natomiast Panowie z ZE zakładając licznik powiedzieli że oni liczniki gotowe dostają skonfigurowane i nie mają mzliwości modyfikacji więc nie wiem może w innych re jest jakoś inaczej bardziej po ludzku niż u mnie. Teraz jasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Wiesz ja będę podawał sekundowe uzyski, minutowe, czasami nawet dobowe ale miesięczne będę podawał z dnia najlepszego jak słońce zaświeci będą takie a jak księżyc inne GDZIE ja mam w stopce SMA 5000 3f - nawet nie w zamiarze kupna. Mam 4 inwertery ( Coś brałeś?) Pogadamy jak ci przewieje ---Bo robisz z siebie idiotę PS. podałem ci parę postów wyżej uzysk roczny z 5,72kW I był on--- 7015kWh/rok NAPISZE JESZCZE RAZ ------7015kWh/rok w panelach jest 5,72kW inwenter SMA 5000 3F Edytowane 5 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.06.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Wiesz ja będę podawał sekundowe uzyski, minutowe, czasami nawet dobowe ale miesięczne będę podawał z dnia najlepszego jak słońce zaświeci będą takie a jak księżyc inne GDZIE ja mam w stopce SMA 5000 3f - nawet nie w zamiarze kupna. Mam 4 inwertery[/quote Czy słowo (masz) ---zawsze się musi odnosić do adresata? Poczytaj jutro swoje wypowiedzi bo dziś odleciałeś. Jestem przekonany że każdy na forum rozumie treść moich wypowiedzi tylko nie ty? Edytowane 5 Czerwca 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.06.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Pany, co prawda jeszcze rodzice czekają na licznik dwukierunkowy, ale uruchomiłem falownik (Zever 6 3F), poszło gładko, zsynchronizował się i zaczął produkcję (wczoraj leciało przy lekkim zachmurzeniu prawie 5kW z 6,4kWp). Uziom fundamentowy u ojca ma <3 Ohm. Szpile do PV poszły dwie i wychodzi 60 Ohm Trzeba będzie dobić jeszcze, pytanie ile -- ponoć jak kręcił wodę to trafił na piękną żyłę 3m pod poziomem "zero". U teściowej zaś jest w domu instalacja TN-C (brak uziomu) i falownik (SMA 4 3F) nie chce ruszyć po uruchomieniu po stronie AC. Już mu odpiąłem sprawdzanie PE, ale nadal wywala błąd 7702 (PE lub N). Jak zacząłem drążyć nieszczęsną instalację domową to się okazało że uziom jest, o zgrozo, podpięty do rury studni głębinowej argh. Grzebię od wczoraj i już nie mam pomysłu. Czy jedyną opcją aby to ruszyło jest zrobienie drugiego uziomu? Może PE podpiąć pod N po prostu? Nadmienię tylko że uziom do PV po wbiciu jednej szpilki wykazał 760 Ohm, po wbiciu drugiej zjechał do... 600 hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 07.06.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) W pierwszym przypadku, mając uziom fundamentowy i to o takich parametrach to się taki wykorzystuje, chyba że chodzi o doziemienie instalacji która nie jest w pobliżu tego uziomuw drugim falownik powinien zadziałać tak jak sugerujesz, będzie to tzw dawne zerowanie, czego już się nie robi ale wiele instalacji takich jeszcze jest, natomiast do doziemienia ochronników trzeba dorobić albo też wykonując ten uziom to całą instalację domową przekształcić w TNC-S Edytowane 7 Czerwca 2020 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 07.06.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Moja instalacja pracuje od 8.5.20 i przez pełne 4 tygodnie wyprodukowała 1400kwh. Inwerter ucina do 8.8, ale widziałem na wyswietlaczu czasami chwilowe skoki z 8,8 na 9,5, ale to chyba jakis błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.06.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 W pierwszym przypadku, mając uziom fundamentowy i to o takich parametrach to się taki wykorzystuje, chyba że chodzi o doziemienie instalacji która nie jest w pobliżu tego uziomu w drugim falownik powinien zadziałać tak jak sugerujesz, będzie to tzw dawne zerowanie, czego już się nie robi ale wiele instalacji takich jeszcze jest, natomiast do doziemienia ochronników trzeba dorobić albo też wykonując ten uziom to całą instalację domową przekształcić w TNC-S Czyli można podpiąć instalację PV do tego samego uziomu co instalację domową? Myślałem że to powinno być odseparowane od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.06.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Czyli można podpiąć instalację PV do tego samego uziomu co instalację domową? Myślałem że to powinno być odseparowane od siebie. Ja mam podłączoną do piorunochronu na zacisku i schodzi pionowym zwodem do szpili uziom owej, było mierzone miernikiem wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 07.06.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2020 Czyli można podpiąć instalację PV do tego samego uziomu co instalację domową? Myślałem że to powinno być odseparowane od siebie. U mnie podlaczone do tego samego uziomu co instalacja elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 08.06.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Ja mam podłączoną do piorunochronu na zacisku i schodzi pionowym zwodem do szpili uziom owej, było mierzone miernikiem wszystko jest ok Na domu masz instalację odgromową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.06.2020 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Na domu masz instalację odgromową? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotowolvs 08.06.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Czy ktoś wie jak samodzielnie zainstalować instalację fotowoltaiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.06.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Czy ktoś wie jak samodzielnie zainstalować instalację fotowoltaiczną? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts