marcinbbb 19.06.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Dobre. U mnie przed założeniem PV rocznie 3300kWh obecnie 17000kWh. Lecz w sierpniu będzie PV 10kW na jesień będzie PC Ja czekam aż mój OEP 10kW przerdzewieje i wtedy kupię pompę. 6 lat temu wymieniałem kopciucha i szkoda od tak go wywalić skoro działa. Nie jest to bezobsługowe źródło ciepła ale skoro działa żal wymieniać, Niech pochodzi jeszcze 2-3 lata w tym czasie dobiję do 10kW w panelach i dla ciepłej pompy będzie jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.06.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Ja czekam aż mój OEP 10kW przerdzewieje i wtedy kupię pompę. 6 lat temu wymieniałem kopciucha i szkoda od tak go wywalić skoro działa. Nie jest to bezobsługowe źródło ciepła ale skoro działa żal wymieniać, Niech pochodzi jeszcze 2-3 lata w tym czasie dobiję do 10kW w panelach i dla ciepłej pompy będzie jak znalazł. U mnie piec też jest sprawny lecz od pierwszego roku jak założyłem PV to pospawałem elektryka + sterowanie na salusie i smiga bezobsługowo lecz licznik też szaleje, więc decyzja o rozbudowie PV do 10kW +PC. Założenie jest takie --- bytowy +CO+CWU= śladowe opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.06.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 U mnie bufor kombinowany ma tylko w górnej części króciec do grzałki na cele cwu, więc musiał bym coś kombinować z przyłączami aby grzałkę wraz z pompką podłączyć i grzałką opędzić podłogówkę. W sensie kotłem rozgrzać a później grzałka da sobie radę - ale dojrzewam do tej decyzjo może coś się z tego urodzi. Tylko weź spuszczaj całą wodę z bufora 400l który jest w piwnicy a kanaliza jakieś 1,5m wyżej - fizyka temu przeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.06.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 U mnie bufor kombinowany ma tylko w górnej części króciec do grzałki na cele cwu, więc musiał bym coś kombinować z przyłączami aby grzałkę wraz z pompką podłączyć i grzałką opędzić podłogówkę. W sensie kotłem rozgrzać a później grzałka da sobie radę - ale dojrzewam do tej decyzjo może coś się z tego urodzi. Tylko weź spuszczaj całą wodę z bufora 400l który jest w piwnicy a kanaliza jakieś 1,5m wyżej - fizyka temu przeczy. Bańka plastikowa np 30L ---( rozciąć tak aby weszła mała pompa) Z bufora do bańki, z bańki pompą na zewnątrz, lub podstawić wanienkę+pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.06.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Nie da rady bufor stoi w wannie wspawanej z kwasówki i zadołowany na około 50 cm w podłodze (piachu) bo piwnica miała 1m wysokości a bufor pond 150 cm.) więc musiał bym wylewać wodę z wspawanej wanny, a żeby to zrobić musiał bym zdejmować firmowo ocieplony baniak wełną mineralną. Tu tylko hydrofor dał by radę wywalić wodę z bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.06.2020 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Ja czekam aż mój OEP 10kW przerdzewieje i wtedy kupię pompę. 6 lat temu wymieniałem kopciucha i szkoda od tak go wywalić skoro działa. Nie jest to bezobsługowe źródło ciepła ale skoro działa żal wymieniać, Niech pochodzi jeszcze 2-3 lata w tym czasie dobiję do 10kW w panelach i dla ciepłej pompy będzie jak znalazł. Ja sprzedałem swojego poszedł za 2800 a kasę na drugą klimę przeznaczę. Teraz niema gdzie zrzucać nadrzewek prądu z offgrida . Bojler jedno gryzakowy a latem CWU od diabła z kolektora. Na zimę dorabiam grzałki do rekuperatora w okresie grzewczym średnio ma 300kWh nadwyżek to pójdzie w wentylacje. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.06.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Też mam w planach wrzucić nagrzewnicę kanałową do rekuperacji ale chce kupić taką 1,5kW ale finalnie nie wiem jakiej mocy będzie musiała być. Dodatkowo wykopię sporą dziurę nawrzucam tam otoczaków i stamtąd będę brał powietrze do czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.06.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Też mam w planach wrzucić nagrzewnicę kanałową do rekuperacji ale chce kupić taką 1,5kW ale finalnie nie wiem jakiej mocy będzie musiała być. Dodatkowo wykopię sporą dziurę nawrzucam tam otoczaków i stamtąd będę brał powietrze do czerpni. Ja sam zrobiłem z rur spiro kabla grzejnego i taśmy alu . Narazie wygrzewają sie aby się od smrodzić zanim pójdą za rekuperator. Układ nie taki jak chciałem ale tylko ten był z materiąłów odpadowych które zalegały i nie trzeba było nic dokupywać. Grzałka wyszła 5x70-80W zależy od napięcia na aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.06.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 A jak to to grzeje 5 x 70-80W? Nie będzie to za mało przy przepływie w okolicach 100m3/h ma szanse wylecieć ciepłe powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.06.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 A jak to to grzeje 5 x 70-80W? Nie będzie to za mało przy przepływie w okolicach 100m3/h ma szanse wylecieć ciepłe powietrze? Podgrzeje powietrze o 12*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.06.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 A o ile podgrzeje nagrzewnica kanałowa o mocy 1,5kW, a o ile taka 3,5kW bo nie wiem jaką wsadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.06.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 A o ile podgrzeje nagrzewnica kanałowa o mocy 1,5kW, a o ile taka 3,5kW bo nie wiem jaką wsadzić? Potrzeba ok 33W aby podgrzać 100m3 o 1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.06.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 To coś mi tu nie "pykło" na wszystkich nagrzewnicach kanałowych jest informacja że max temperatura na wyjściu to 50*C. a taka 1500W / 33 = 45*C.Wiele wskazuje na to że dowolna "sklepowa" nagrzewnica kanałowa będzie za wielka do zastosowań w rekuperacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.06.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 To coś mi tu nie "pykło" na wszystkich nagrzewnicach kanałowych jest informacja że max temperatura na wyjściu to 50*C. a taka 1500W / 33 = 45*C. Wiele wskazuje na to że dowolna "sklepowa" nagrzewnica kanałowa będzie za wielka do zastosowań w rekuperacji. Dawno temu jak przeglądałem nagrzewnice to mają też podany minimalny przepływ powietrza i jest większy niż 100m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.06.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 hmmm miałem nadzieję że kupię nagrzewnicę i będzie OK ale widzę że to będzie problem. Czy nie lepiej ułożyć w rurze spiro bub w skrzynce rozdzielczej kabel oporowy na jakiejś konstrukcji "rusztowaniu" aby oddawał ciepło. Albo może podkleić 1 arkusz niektórzy na to mówią promienniki podczerwieni (standardowa folia grzewcza) 220W pod/w skrzynkę rozdzielczą. Tylko na razie głośno myślę ale 1,5kW mnie przeraża nie ze względu na ilość prądu bo to się bierze z przyrody ale na temperatury będzie wylatywało 35*C i będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.06.2020 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Nie testowane w warunkach bojowych czeka na zimę. Przy wygrzewaniu dochodzi do 90* pomiar obarczony raczej dużym błędem bo termometr luźno położony na rurze. Kabel ładnie wchodzi w rowki rury na to tasmą alu. Na rurze dwie grzałki ok75WJa miałem trochę pierdzielenia bo miałam kabel 8omowy i i na jedną 75W wchodzą 3 grzałki spięte równolegle. Nawet zasilanie do nich prowadzone z tego co monterzy PV zostawili pełny recykling a peszle ze starych Pex z demontażu Powinno dać to ok 5% zapotrzebowania na ciepło no ale jest zabawa z dłubania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.06.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 A dlaczego "ścigacie się" z temperaturą i dużą mocą nagrzewnicy w stosunku do przepływu powietrza....?Wystarczy byle spiralka o mocy 200w w kanale nawiewowym która pracuje na stałe przez cały sezon grzewczy...W ciągu sezonu dostarczy nam ok 1000kWh ciepła i o tyle mniej będzie trzeba "dymać" podstawowym systemem grzewczym...Moc tego grzejnika można dobrać do ilości energii jaką chcemy zużyć w ciągu sezonu grzewczego...Te 200w mocy grzałki to raptem o 6* wyższa temperatura na nawiewie przy 100m3/h więc można nawet do 500w mocy zainstalować i nic się nie będzie przegrzewało a dostarczymy ok 12kWh w ciągu doby i odpowiednio ok 2400kWh w sezonie grzewczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.06.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Moim a raczej naszym zamiarem jest używanie tego w okresach przejściowych. Mieszkam około 90km od Wrocka tu okres przejściowy mamy od października do końca grudnia a później w zależności od roku marzec-kwiecień- maj. I w tym czasie wystarczyło by odpalić grzałkę w wentylacji aby podnieść trochę "atmosferę" w domu.Klima ogarnia jedno góra 2 ponmieszczenia a co z pozostałą częścią domu. reku załatwi sprawę salonu, sypialny, i pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.06.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 2400kWh na wentylację? To jakiś koszmar przecież to 50% ogrzewania PC na cały budynek i to nie w warunkach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.06.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Cena pompy ciepła przynajmniej 25000 PLN, rekuperacja DIY + grzałka max 2500PLN. Rożnica 10 krotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts