Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Cena pompy ciepła przynajmniej 25000 PLN, rekuperacja DIY + grzałka max 2500PLN. Różnica 10 krotna

No nie wiem czy za 2500PLN da się zrobić cały dom?

Po za tym ludzie co budują nowe domy fakt zakładają rekuperację zamiast wentylacji grawitacyjnej, tylko po co zakładają jeszcze PC jak ta rekuperacja jest taka dobra?( nie mówię że zla) Chodzi mi o ogrzewanie. Jak rekuperacja załatwi grzanie za 2500k to po co wydawać jeszcze 30k na PC.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dospel Luna 250m3/h 1200 PLN z 2 filtrami, skrzynki rozdzielcze 350 PLN, rury 650 PLN, Anemostaty około 150 PLN. Nagrzewnica okazuje się że trzeba DIY.

Musisz mieć grzanie na sezon zimowy styczeń-marzec a czym grzejesz i jak Twoja sprawa, rekuperacja może tego nie pogonić.

Ok ale na 3 miechy grzania chyba nikt nie zaklada PC. Lepiej wsadzić w baniak grzałkę np 6kW i gonić CO. Skoro tak nie robią tylko płacą to coś nie teges.

Nie znam się lecz jak zapotrzebowanie domu jest np. 6kW to jak rekuperacja o mocy 200W da radę ogrzać?( biorę pod uwagę okresy przejściowe.)

Jak by tak było to by PC upadły a tak nie jest. Dom musi swoje dostać aby bylo ciepło.

Nasuwa się więc pytanie zakładać 6kW grzałek czy jak Ty 17kW grzałek. Ja do zasobnika nie mam możliwości wsadzenia grzałki bo króciec jest na wysokości 2/3 zasobnika tylko do grzania cwu a nie CO. założenie pompki cyrkulacyjnej w buforze też nie nagrzeje mi dołu bufora.

Ja to zrobiłem piec do CO z blachy 4mm o wym.-- wys. x szer. x gr. (47 mm x 55mm x 10mm ) wsadziłem 2 x 6kW, 1 x3 kW, 1 x 2kW- tak aby mieć możliwość regulacji . Z zazwyczaj przez przez okres grzewczy chodzi 6kW. Spiąłem to z instalacją i śmiga. Też tak możesz zrobić. Po co pchać w bufor jak nie ma możliwości założyć grzałki. Zrobić piec i złączyć z buforem. Ten system u mnie to już na 99% historia. W sierpniu rozbudowa PV do 9.96kW w październiku PC.

Edytowane przez -voymar-

To warto zakładać PC przy instalacji 10kW? Jeśli coś zabraknie to przecież mozna zapłącić te parę zł. Raczej PC niema szans na zwrot chyba że potrzebujesz owd Kija energi.

Jeśli ma się stary dom i do tego sprzedawcę który rozlicza energię inaczej niż wszyscy, to warto. Jeśli masz trzymać w banku gotówkę i paść brzuchy bankowcom to w dzisiejszych czasach lepiej w coś zainwestować.

Dobrej marki PC, cicha i przyjazna dla środowiska to satysfakcja i zadowolenie z ciepła w domu i ciepłej wody za 1/3 ceny.

PV produkuje EE tyle ile jej wrzuciłeś na dach - na pewno procenty z lokaty są niższe od uzysku ze słońca.

Panowie czy warto, do instalacji 5,5 kWp montować sma energy meter? Chodzi o to jak można na bieżąco monitorować zużycie bieżącej energii tak aby nie ciągnąć jej z sieci. Czy jest jakiś inny sposób?

A w zimę jak będziesz ciągnąć swój prąd po opuście 80% to źle - oddasz go elektrowni za frajer czy zjesz?

Przez 6 lat nie widziałem potrzeby instalowania dodatkowego sprzętu do monitoringu. A Ty na początki swojej drogi widzisz taką potrzebę?

Z perspektywy 6 lat wiem trochę więcej niż Vieśśman po instalacji PV zużycie tylko wzrasta zaczynałem od 3,3kW bo takie miałem zużycie roczne, po roku musiałem dołożyć 1,6kW bo prądu brakowało po kolejnych latach rozbudowałem do 7,3kW i na razie jest OK. Choć wiem że jeszcze trochę i trzeba rozbudować do 10kW.

Dlaczego? Klimatyzacja do chłodzenia i ogrzewania w okresach przejściowych, grzałka do zasobnika cwu, indukcja, i cała rezta na prąd łącznie z ogrzewaniem planowaną ciepłą pompą. Więc mit dobierania PV do rocznych zużyć energii można włożyć między bajki.

To oczywiście, że jak dołożysz klimatyzator, zmienisz sposób ogrzewania i przygotowania posiłków i wszystko na elektryczne to zużycie wzrośnie :) Doskonale to wiemy :)

A tak na przyszłość to takie plany, przynajmniej te które da się przewidzieć odpowiednio wcześnie warto brać pod uwagę podczas inwestycji - potem będzie mniej komplikacji :)

To oczywiście, że jak dołożysz klimatyzator, zmienisz sposób ogrzewania i przygotowania posiłków i wszystko na elektryczne to zużycie wzrośnie :) Doskonale to wiemy :)

A tak na przyszłość to takie plany, przynajmniej te które da się przewidzieć odpowiednio wcześnie warto brać pod uwagę podczas inwestycji - potem będzie mniej komplikacji :)

Szanowny konsultancie skoro już tu jesteś i reklamujesz się, bardzo proszę napisz mi jak to się dzieje że Wasze 2 panele o mocy 310W KAŻDY połączone w szereg, ustawione pod kątem 20* na południe dziś o 12:21 mają taką sprawność że z 620W produkują aż:

Przechwytywanie1.jpg

Kiedy konkurencja z 3300W z 12 paneli konkurencji w tym momencie robi:

Przechwytywanie2.PNG

że w CAŁYM czerwcu Wasze żałosne 2 panele wyklepało 44,41kWh.

Przechwytywanie.jpg

To są tematy ważne.a nie dokładanie urządzeń na prąd.

Pytam, po prostu, nic nie zakładam na początku. Chciałbym wiedzieć jak mocno mogę obciążyć swoją instalacje, dlatego pytam czy przy normalnym inwerterze wifi można to efektywnie monitorować. Dodam, że jeszcze nie mam instalacji. Pytam bo chcę wiedzieć co warto zainstalowac.

sprawdź czy zamiast kupować drogi miernik SMA nie dałoby się podłaczyć tańszego miernika z wyjściem impulsowym S0. Do podstawowego monitoringu powinno to w zupełności wystarczyć.

Szanowny konsultancie skoro już tu jesteś i reklamujesz się, bardzo proszę napisz mi jak to się dzieje że Wasze 2 panele o mocy 310W KAŻDY połączone w szereg, ustawione pod kątem 20* na południe dziś o 12:21 mają taką sprawność że z 620W produkują aż:

[ATTACH=CONFIG]445494[/ATTACH]

Kiedy konkurencja z 3300W z 12 paneli konkurencji w tym momencie robi:

[ATTACH=CONFIG]445495[/ATTACH]

że w CAŁYM czerwcu Wasze żałosne 2 panele wyklepało 44,41kWh.

[ATTACH=CONFIG]445493[/ATTACH]

To są tematy ważne.a nie dokładanie urządzeń na prąd.

Tak z ciekawości zapytam 2 panele szeregowo dają napięcie ponad 200V?

Może jak sobie napięcie pomnożysz przez, ilość amperów to wyjdzie Ci moc. I nie będziesz zadawał głupich pytań.

Czy uważasz, że pytanie o napięcie jest nieuzasadnione. Ja nie kwestionuję mocy czy amperów tylko mnie dziwi napięcie na jednym panelu, które wynosi ponad 100V. Nie spotkałem się z takim panelem i stąd pytam. Zwykle napięcie na jednym panelu jest około 30-40V. Jaki to typ panela?

Jeśli ma się stary dom i do tego sprzedawcę który rozlicza energię inaczej niż wszyscy, to warto. Jeśli masz trzymać w banku gotówkę i paść brzuchy bankowcom to w dzisiejszych czasach lepiej w coś zainwestować.

Dobrej marki PC, cicha i przyjazna dla środowiska to satysfakcja i zadowolenie z ciepła w domu i ciepłej wody za 1/3 ceny.

PV produkuje EE tyle ile jej wrzuciłeś na dach - na pewno procenty z lokaty są niższe od uzysku ze słońca.

No niestety teraz takie czsy nie warto mieć kasy nie zainwestowanej.

Jednak inwestycja ma z założenia zarobić a czy PC z dużą PV zarobi?

U mnie dolna klima to inwestycja górna nie:)

No niestety teraz takie czsy nie warto mieć kasy nie zainwestowanej.

Jednak inwestycja ma z założenia zarobić a czy PC z dużą PV zarobi?

U mnie dolna klima to inwestycja górna nie:)

Każdy kto ma PV musi przemyśleć kiedy ona może się jeszcze opłacić. Problemem jest kiedy się zamortyzuje. W moim OSD poprzez rozliczenie proporcjonalne czas jest znacznie dłuższy niż u Ciebie. Ale w moim przypadku jeszcze akceptowalny.

Trochę dla przekory staram się ograniczyć do minimum zużycia gazu (71 m3 w tym sezonie), a z drugiej strony dlatego, że PV + PC jednak daje tyle EE, że starcza na ciepło w domu i ciepłą wodę.

Gaz mam podłączony "opłotkami" za grosze - na dodatek, gdy jeszcze nie myślałem o PC.

PC przy PV to mniejsze zużycie energii elektrycznej - i "koło się zamyka".

PV starcza na wszystko i nie planuję dalszej rozbudowy. Gdyby nie było rozliczenia proporcjonalnego, to bym zadowolił się mniejszą PV , podobnie jak u Ciebie do pokrycia głównie drogiej taryfy. Pewnie w tym roku by się zwróciła, a tak będę czekał jeszcze kolejne 3 lata.

Z tą Twoją górną klimą zobaczysz - pewnie (raczej na pewno) też się zwróci, ale w dłuższym czasie. Od ręki na pewno będziesz miał czysto i ciepło.

Masz też off-grid. Jak padnie akumulator to droga otwarta na przerobienie za grosze na on-grid: to tylko nowy inwerter za kilkaset złotych i panele dalej będą produkować prąd.