Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

No obecnie sprawność paneli/modułów oscyluje w granicach 20%, jak nazywać pozostałe 80%?

Autor napisał "Już są technologie które ograniczają straty." :)

Sprawność modułów wynosiła np. 19$ a teraz najlepsze maja trochę ponad 20%. Czyli wzrost sprawności wynosi 1 punkt procenntowy lub +5% (sprawność do sprawności).

Jeżeli sprawność wzrośnie do np.75% to wtedy można będzie napisać "Już są technologie które ograniczają straty." a nie zmiana sprawności z 19% na 20%.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Straty stratami. Ale kryptoreklama w stopce świadczy o tym, że te mądrości pisze instalator. :lol2:

Faktycznie, musi wie co pisze :D

Jesteśmy na bieżąco z polskim prawem i mamy duże doświadczenie, więc nie czekaj zadzwoń do nas.

Panele Fotowoltaiczne Olsztyn - Profesjonalne doradztwo

Znajoma dziś powiedziała mi że jej mama starsza kobieta dostała rachunek za prąd 600 PLN / 2 m-ce mówię sporo.

Dziś z ciekawości policzyłem ile płacił bym za prąd przy tegorocznym zużyciu... SZOK!!!! kuźwa szok!!!

6 lat temu instalując PV płaciłem około 400 PLN / 2 m-ce. to przekonało mnie do PV

Dziś przy tegorocznym zużyciu wychodzi mi 350 PLN miesięcznie i ponad 700 PLN co 2 miesiące. Praktycznie miesiąc w miesiąc zjadam 500kWh, cholernie dużo owszem 2 lodówki, pralka (jak z małym dzieckiem) zmywarka, ekspres do kawy, 3 laptopy, 2 routery do internetu, monitoring....

10kWp w PV braknie mi na pompę ciepła.

Z takim podejściem nie ma co jeździć samochodem tam jeż 80% idzie w ciepło i opory toczenia, wydając pieniądze kilkakrotnie płacisz podatki to też strata. Na emeryturze też płacisz podatki i wychodzą same straty. Ba nawet oddychając są staty wdychamy około 20% tlenu wydmuchujemy około 18% tlenu :)

Piszesz jakby obecne 20% było szklanym sufitem.

Autor napisał "Już są technologie które ograniczają straty." :)

Sprawność modułów wynosiła np. 19$ a teraz najlepsze maja trochę ponad 20%. Czyli wzrost sprawności wynosi 1 punkt procenntowy lub +5% (sprawność do sprawności).

Jeżeli sprawność wzrośnie do np.75% to wtedy można będzie napisać "Już są technologie które ograniczają straty." a nie zmiana sprawności z 19% na 20%.

Jeszcze 10-15 lat temu sprawność modułów była na poziomie 10-12%, czyli połowę tego co teraz. Gość użył niefortunnego sformułowania, ale chyba na lincz za to nie zasługuje.

Znajoma dziś powiedziała mi że jej mama starsza kobieta dostała rachunek za prąd 600 PLN / 2 m-ce mówię sporo.

Dziś z ciekawości policzyłem ile płacił bym za prąd przy tegorocznym zużyciu... SZOK!!!! kuźwa szok!!!

6 lat temu instalując PV płaciłem około 400 PLN / 2 m-ce. to przekonało mnie do PV

Dziś przy tegorocznym zużyciu wychodzi mi 350 PLN miesięcznie i ponad 700 PLN co 2 miesiące. Praktycznie miesiąc w miesiąc zjadam 500kWh, cholernie dużo owszem 2 lodówki, pralka (jak z małym dzieckiem) zmywarka, ekspres do kawy, 3 laptopy, 2 routery do internetu, monitoring....

Ja sukcesywnie od prawie 10lat zwiększam zużycie, zaczynałem od 2500kWh rocznie, a za 2019r wyszło mi prawie 5000kWh. Ciągle przybywa nowych gratów w domu - konsumpcjonizm szaleje, a my płyniemy razem z nim. Jeśli komuś rodzina się powiększa to od razu może zliczyć +10% do rachunku - pranie, gotowanie, sprzątanie albo zmywanie.

u mnie za 350 zł wychodzi 673 kw, Z tym że ja zużycie bytowe +cuw mam na poziomie 180 kwh/msc

Piszesz jakby obecne 20% było szklanym sufitem.

Definicja "szklany sufit" (wg. wikipedii) niewidzialna bariera utrudniająca kobietom, a także mniejszościom narodowym, etnicznym, seksualnym, wyznaniowym lub również sprawnościowym itp. dojście do wysokich pozycji w biznesie czy polityce.

Tym samym uważam że "tracenie" 20% na rzecz magazynu energii w ZE jest poprawne i nie niesie za sobą większych strat. Możesz sobie kupić wattorouter i wysyłać całą nadwyżkę na grzałki czy co tam masz innego jednak w zimę będziesz płacił większe rachunki za prąd bo całe nadwyżki zjadłeś w lato. Może będziesz mógł też wybrać bilansowanie 1:1 ale za każdy 1 kW na dachu zapłacisz jakieś tam pieniądze nie pamiętam ile to było ale około 20 PLN/kWp miesięcznie.

Jeszcze 10-15 lat temu sprawność modułów była na poziomie 10-12%, czyli połowę tego co teraz. Gość użył niefortunnego sformułowania, ale chyba na lincz za to nie zasługuje.

Absolutnie nie chodzi o lincz.

Facet napisł tak jak by nagle coś się zmieniło w sprawności modułów i po tej zmianie o wiele bardziej opłaca się montować instalację PV.

W stopce jest link do własnej firmy instalującej PV.

I tylko tyle.

PS Wpis został już wykasowany.

Definicja "szklany sufit" (wg. wikipedii) niewidzialna bariera utrudniająca kobietom, a także mniejszościom narodowym, etnicznym, seksualnym, wyznaniowym lub również sprawnościowym itp. dojście do wysokich pozycji w biznesie czy polityce.

Tym samym uważam że "tracenie" 20% na rzecz magazynu energii w ZE jest poprawne i nie niesie za sobą większych strat. Możesz sobie kupić wattorouter i wysyłać całą nadwyżkę na grzałki czy co tam masz innego jednak w zimę będziesz płacił większe rachunki za prąd bo całe nadwyżki zjadłeś w lato. Może będziesz mógł też wybrać bilansowanie 1:1 ale za każdy 1 kW na dachu zapłacisz jakieś tam pieniądze nie pamiętam ile to było ale około 20 PLN/kWp miesięcznie.

Nie chodziło mi o 20% dla ZE za magazyn , a o 20% prawność powszechnie montowanych obecnie paneli.

Nie chodziło mi o 20% dla ZE za magazyn , a o 20% prawność powszechnie montowanych obecnie paneli.

Stratami raczej (IMO) nazywamy tę energię, którą tracimy pomiędzy produkcją a zużyciem. Czyli począwszy od panela (przepraszam, modułu, tak?) a nie od słońca. Czyli wychodzimy od 300W mocy panela, a nie od circa about 1500W mocy słońca i dopiero wtedy liczymy straty na kablach, falowniku, zacienieniu, etc.

Panowie szybkie pytanie: Tauron, 10 kWp na dachu,prawdopodobnie jeszcze w tym roku pompa ciepła i ogólne zużycie na pewno większe, niż produkcja z PV. Dziś został u mnie zamontowany licznik 2-kierunkowy ISKRA AM550. Obecnie taryfa G11. Mam zamiar przejść na G12W, tylko jakie okresy rozliczeniowe były by najkorzystniejsze? 1, 6, czy może 12-miesięczne? I jeszcze jedno, czy muszę po montażu podpisywać jeszcze jakąś umowę lub aneks do obecnej umowy, żeby móc odpalić instalację i nie płacić za wrzucone do sieci kWh? Niestety nie było mnie w domu i nie miałem jak dopytać instalatora...

Panowie szybkie pytanie: Tauron, 10 kWp na dachu,prawdopodobnie jeszcze w tym roku pompa ciepła i ogólne zużycie na pewno większe, niż produkcja z PV. Dziś został u mnie zamontowany licznik 2-kierunkowy ISKRA AM550. Obecnie taryfa G11. Mam zamiar przejść na G12W, tylko jakie okresy rozliczeniowe były by najkorzystniejsze? 1, 6, czy może 12-miesięczne? I jeszcze jedno, czy muszę po montażu podpisywać jeszcze jakąś umowę lub aneks do obecnej umowy, żeby móc odpalić instalację i nie płacić za wrzucone do sieci kWh? Niestety nie było mnie w domu i nie miałem jak dopytać instalatora...

Jak masz licznik to jedziesz z własną PV. Masz licznik to wszystko gra, choć ( już nie pamiętam) powinieneś podpisać. Nie było cię ich sprawa powinni się umówić na konkretną godzinę.

My też się zastawiamy, robiliśmy kalkulację i wychodzi chyba mniej jak pompa ciepła powietrze powietrze i ogrzewanie wodne podłogowe. Więc zastanawiamy się która opcja jest lepsza. Dom będzie o standardzie zbliżonym do pasywnego więc mamy nadzieję że zapotrzebowanie energetyczne też nie wyjdzie jakieś duże.

Swoją drogą czytałam sobie ostatnio o koncepcji dachówek fotowoltaicznych. Słyszeliscie moze o tym rozwiazaniu?

G12, lub G12W. W Tauronie niestety jest rozliczenie proporcjonalne (proporcja od zużycia jakie odnotuje licznik w poszczególnych strefach). Jeśli będzie brakowało kilkanaście procent, to stracisz niewiele na tym sposobie rozliczenia - można wybrać rozliczenie co 12 miesięcy.

Otóż tak to jest, że przy rozliczeniu co miesiąc opłata stała jest wyższa, niż przy rozliczeniu co 12 miesięcy, ale sprzedawca mniej "zarobi" na proporcji. Co się bardziej opłaci pokaże Twoje zużycie EE.

Standardowo pozostaje rozliczenie jak w okresie poprzednim - jak było co 6 miesięcy to będzie też co 6 miesięcy, tylko faktury będą wystawiane na 31 grudnia i 30 czerwca (nic nie trzeba podpisywać, bo umowa nadal jest kontynuowana). By mieć inny okres rozliczeniowy musisz to zgłosić - wyślą nową Umowę Kompleksową.

Ministerstwo Klimatu "pracuje" nad tym by wszystkie OSD rozliczały prosumentów jednakowo. Kiedy to nastąpi nie wiadomo, bo to co jest trwa już więcej niż 4 lata.

• Like 1

My też się zastawiamy, robiliśmy kalkulację i wychodzi chyba mniej jak pompa ciepła powietrze powietrze i ogrzewanie wodne podłogowe. Więc zastanawiamy się która opcja jest lepsza. Dom będzie o standardzie zbliżonym do pasywnego więc mamy nadzieję że zapotrzebowanie energetyczne też nie wyjdzie jakieś duże.

Swoją drogą czytałam sobie ostatnio o koncepcji dachówek fotowoltaicznych. Słyszeliscie moze o tym rozwiazaniu?

pompa ciepła powietrze - powietrze i ogrzewanie podłogowe wodne?

To chyba pompa ciepła powietrze - woda!

O dachówkach słyszałem wiele dobrego w szczególności ich koszt w 2018r 21,85 dolarów za 0,1m2 (10cm2 za około 100 PLN) droższych dachówek i paneli PV próżno szukać :)

przy tych 100m i 10 kW, i przy Cu spadek wychodzi lekko pow. 1%, jak sięć energetyczna sztywna to wystarczy, ten odcinek do falownika, jeżeli jest wtyczka to giętki, linka 2,5 lub 4

Dzięki za info, i przepraszam że tak późno, znowu nie przychodzą mi powiadomienia, a tu naklepane już tyle stron. :/

Witam,

Przymierzam się do zakupu instalacji 3,5-4kWp i chciałbym Was prosić o podpowiedź, którą z poniższych ofert dokładniej rozważyć. Dach zwrócony na południe, dachówka ceramiczna, zero zacienień.

1. 12x Saronic 340Wp half 9bb, Sofar-solar 5.5 KTL-X - 3893zł/kWp

2. 11x JA Solar 340 Wp, SUN 2000-5KTL-M0 - 5080zł/kWp

3. 12x RISEN ENERGY RSM 120-6- 330M mono, Sofar-solar 5.5 KTL-X - 4540zł/kWp

4. 11x Saronic 380W MONO, SOFAR SOLAR 5,5KTL-X 3 -4880zł/kWp

5. 10x Canadian Solar Monokrystaliczny 385Wp, HUAWEI SUN 2000-5KTL-M0 - 5400zł/kWp

6. 11x Sharp NU-JC 330, Fronius Symo 4.5-3-M - 5200zł/kWp

Inwerter chcę aby był lekko przewymiarowany, gdyż w przyszłości najprawdopodobniej będę rozbudowywał instalację. Co sądzicie o tych ofertach, są warte uwagi, czy szukać jeszcze czegoś innego?

Edytowane przez grafiq