Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Inwerter chcę aby był lekko przewymiarowany, gdyż w przyszłości najprawdopodobniej będę rozbudowywał instalację. Co sądzicie o tych ofertach, są warte uwagi, czy szukać jeszcze czegoś innego?

Nie nie będziesz rozbudowywał instalacji bo:

1) będzie to cholernie drogie

2) nie znajdziesz już takich samych paneli

3) jak już robić to za jedną robotą robić bajzel a nie na 2 razy

A jeśli stać Cię płacić po 5400PLN/kWp to może lepiej wybrać ofertę za 3893PLN * 5,5kW = 21411 PLN a w przypadku 5400PLN * 3,85kW = 20790 PLN żadna różnica

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jeśli stać Cię płacić po 5400PLN/kWp to może lepiej wybrać ofertę za 3893PLN * 5,5kW = 21411 PLN a w przypadku 5400PLN * 3,85kW = 20790 PLN żadna różnica

Najbliżej mi do oferty 1 lub 3. Nie chcę teraz szaleć zbytnio. Która z tych dwóch opcji jeżeli chodzi o panele będą lepsze? Czy inwertery Sofara są porównywalne do Huaweia? Np. Sofar 4.4 ktl-x i Huawei SUN2000 4KTL-MO?

Najbliżej mi do oferty 1 lub 3. Nie chcę teraz szaleć zbytnio. Która z tych dwóch opcji jeżeli chodzi o panele będą lepsze? Czy inwertery Sofara są porównywalne do Huaweia? Np. Sofar 4.4 ktl-x i Huawei SUN2000 4KTL-MO?

Ja mam Sofar 4.4 ktl-x jest OK i tańszy o modnych froniusów dla łosi:lol2: o 2 tys

Mnie wymienili w końcu licznik i już jestę prosumętę. ;) Dzisiaj zdążyło już wyprodukować całe 4,5kWh ;)

Nie szalej tak bardzo :) U mnie dziś jakieś 22kWh spadło i było trochę słońca ale jak to mówią tyłków nie urywa. A ten rok myślę że będzie chiński "JakoTako".

Ja bym brał Sofara.

Myślę, że mimo iż oba to chińczyki to po przeczytaniu opinii instalatorów i użytkowników Huawei zalicza się niby do półki wyższej.

Ja nie narzekam. Za free WiFi dongle, aplikacja po polsku do podglądu, brak wentylatora - chłodzenie konwekcyjne, brak wyświetlacza, no i zgrabny wygląd.

Piszę to tylko jako zwykły użytkownik Huawei 3.0kW.

Kwestia osobista czy się chce za to płacić sporo więcej.

Edytowane przez kedlaw0

To może pojadę po bandzie i zapytam.

Czy można podłączyć inwerter 3 fazowy pod jedną fazę, czyli zewrzeć "fazy" inwertera do kupy. Czy będzie kupa dymu czy będzie działać. No bo przecież on nie ustala przesunięcia pomiędzy fazami tylko musi dostosować się do sieci.

Wiem, że pytanie dziwaczne no ale zawsze można zapytać.

Nie szalej tak bardzo :) U mnie dziś jakieś 22kWh spadło i było trochę słońca ale jak to mówią tyłków nie urywa. A ten rok myślę że będzie chiński "JakoTako"

Jednak 9kWh wyszło ostatecznie (z 4,5kWp), ale raz że ruszyło o 12, dwa, słońca było dzisiaj tyle co kot napłakał, trzy, ja mam tu niestety dwa stringi po 7 paneli, bo są dwa obleśne kominy akurat na połaci południowej. Ogólnie zły jestem, mogłem dać trójkąty na północnej, tak jak tutaj wczoraj właśnie zmontowałem szwagrowi świadka ślubnego:

krzesk.jpg

No ale co się odwlecze to nie uciecze, zaraz będą montowane powietrzne pompy ciepła do grzania domu i pewnie trzeba będzie dołożyć. :>

To może pojadę po bandzie i zapytam.

Czy można podłączyć inwerter 3 fazowy pod jedną fazę, czyli zewrzeć "fazy" inwertera do kupy. Czy będzie kupa dymu czy będzie działać. No bo przecież on nie ustala przesunięcia pomiędzy fazami tylko musi dostosować się do sieci.

Wiem, że pytanie dziwaczne no ale zawsze można zapytać.

nic się nie stanie, po prostu nie wystartuje

Ja rozbudowuję ;)

1) trochę taniej niż za pierwszym razem (1300 zł za 1 kWp taniej)

2) nie muszę mieć tych samych paneli, bo z drugiej strony dachu pies z kulawą nogą się nawet nie kręci, przy okazji będą sporo mocniejsze

3) bajzel ogranicza się tak naprawdę do jednej strony dachu i gąsiora

Ale racja, jak ktoś dokłada całą instalację (tj. włącznie z falownikiem) to faktycznie nie ma to sensu (finansowego).

Swoją drogą czytałam sobie ostatnio o koncepcji dachówek fotowoltaicznych. Słyszeliscie moze o tym rozwiazaniu?

O dachówkach słyszałem wiele dobrego w szczególności ich koszt w 2018r 21,85 dolarów za 0,1m2 (10cm2 za około 100 PLN) droższych dachówek i paneli PV próżno szukać :)

10 kWp kosztuje ok. 34.000 US czyli jakieś 135.000 PLN

21,85 USD za 0,1m2 to jest ok. 870 PLN/m2 czy przeliczając na jeden moduł 1,70m x 1,00m ok. 1.500 zł czyli nie aż tak źle. :)

d4ddd4a3ca2ede880a8fa0393bed33b9.jpg

e085e9c201dc4db5d492c2c64d0e821b.jpg

Edytowane przez d7d
foto

Ja rozbudowuję ;)

1) trochę taniej niż za pierwszym razem (1300 zł za 1 kWp taniej)

2) nie muszę mieć tych samych paneli, bo z drugiej strony dachu pies z kulawą nogą się nawet nie kręci, przy okazji będą sporo mocniejsze

3) bajzel ogranicza się tak naprawdę do jednej strony dachu i gąsiora

Ale racja, jak ktoś dokłada całą instalację (tj. włącznie z falownikiem) to faktycznie nie ma to sensu (finansowego).

Hm. nie ma sensu finansowego? Zależy dla kogo. W sierpniu dobudowuję o 4,24kW z inwenterem za 7,5k