marcinbbb 09.07.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Inwerter chcę aby był lekko przewymiarowany, gdyż w przyszłości najprawdopodobniej będę rozbudowywał instalację. Co sądzicie o tych ofertach, są warte uwagi, czy szukać jeszcze czegoś innego? Nie nie będziesz rozbudowywał instalacji bo: 1) będzie to cholernie drogie 2) nie znajdziesz już takich samych paneli 3) jak już robić to za jedną robotą robić bajzel a nie na 2 razy A jeśli stać Cię płacić po 5400PLN/kWp to może lepiej wybrać ofertę za 3893PLN * 5,5kW = 21411 PLN a w przypadku 5400PLN * 3,85kW = 20790 PLN żadna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grafiq 09.07.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Nie nie będziesz rozbudowywał instalacji bo: 1) będzie to cholernie drogie 2) nie znajdziesz już takich samych paneli 3) jak już robić to za jedną robotą robić bajzel a nie na 2 razy A jeśli stać Cię płacić po 5400PLN/kWp to może lepiej wybrać ofertę za 3893PLN * 5,5kW = 21411 PLN a w przypadku 5400PLN * 3,85kW = 20790 PLN żadna różnica Najbliżej mi do oferty 1 lub 3. Nie chcę teraz szaleć zbytnio. Która z tych dwóch opcji jeżeli chodzi o panele będą lepsze? Czy inwertery Sofara są porównywalne do Huaweia? Np. Sofar 4.4 ktl-x i Huawei SUN2000 4KTL-MO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Najbliżej mi do oferty 1 lub 3. Nie chcę teraz szaleć zbytnio. Która z tych dwóch opcji jeżeli chodzi o panele będą lepsze? Czy inwertery Sofara są porównywalne do Huaweia? Np. Sofar 4.4 ktl-x i Huawei SUN2000 4KTL-MO? Ja mam Sofar 4.4 ktl-x jest OK i tańszy o modnych froniusów dla łosi:lol2: o 2 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.07.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Mnie wymienili w końcu licznik i już jestę prosumętę. Dzisiaj zdążyło już wyprodukować całe 4,5kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.07.2020 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Sofar i Huawei to nie ta sama półka cenowa i jakościowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sslawekk 09.07.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Voymar i vr5 śliczne dzięki za odpowiedź. Powiedzcie jeszcze jeśli się orientujecie lub ktoś inny, czy w przypadku falownika Sofar 11ktlx jest istotna przy jego podłączeniu kolejność faz? W instrukcji nie mogę się tego doczytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grafiq 09.07.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Sofar i Huawei to nie ta sama półka cenowa i jakościowa. Czyli mam rozumieć, że Huawei jest lepszy? A co do tych paneli Saronic czy Risen? Btw. róznica między tymi dwoma inwerterami to ok. 500zł w jednym ze sklepów internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.07.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Mnie wymienili w końcu licznik i już jestę prosumętę. Dzisiaj zdążyło już wyprodukować całe 4,5kWh Nie szalej tak bardzo U mnie dziś jakieś 22kWh spadło i było trochę słońca ale jak to mówią tyłków nie urywa. A ten rok myślę że będzie chiński "JakoTako". Ja bym brał Sofara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.07.2020 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) Myślę, że mimo iż oba to chińczyki to po przeczytaniu opinii instalatorów i użytkowników Huawei zalicza się niby do półki wyższej.Ja nie narzekam. Za free WiFi dongle, aplikacja po polsku do podglądu, brak wentylatora - chłodzenie konwekcyjne, brak wyświetlacza, no i zgrabny wygląd. Piszę to tylko jako zwykły użytkownik Huawei 3.0kW.Kwestia osobista czy się chce za to płacić sporo więcej. Edytowane 9 Lipca 2020 przez kedlaw0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.07.2020 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Też chciałem zrobić 5-6kWp, z możliwością rozbudowy, finalnie zrobiłem od razu 10kW. Tobie też polecam zrobić docelową ilość i nie bój się falowników z dalekiego wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.07.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Voymar i vr5 śliczne dzięki za odpowiedź. Powiedzcie jeszcze jeśli się orientujecie lub ktoś inny, czy w przypadku falownika Sofar 11ktlx jest istotna przy jego podłączeniu kolejność faz? W instrukcji nie mogę się tego doczytać... nie jest istotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.07.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 To może pojadę po bandzie i zapytam. Czy można podłączyć inwerter 3 fazowy pod jedną fazę, czyli zewrzeć "fazy" inwertera do kupy. Czy będzie kupa dymu czy będzie działać. No bo przecież on nie ustala przesunięcia pomiędzy fazami tylko musi dostosować się do sieci. Wiem, że pytanie dziwaczne no ale zawsze można zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.07.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Nie szalej tak bardzo U mnie dziś jakieś 22kWh spadło i było trochę słońca ale jak to mówią tyłków nie urywa. A ten rok myślę że będzie chiński "JakoTako" Jednak 9kWh wyszło ostatecznie (z 4,5kWp), ale raz że ruszyło o 12, dwa, słońca było dzisiaj tyle co kot napłakał, trzy, ja mam tu niestety dwa stringi po 7 paneli, bo są dwa obleśne kominy akurat na połaci południowej. Ogólnie zły jestem, mogłem dać trójkąty na północnej, tak jak tutaj wczoraj właśnie zmontowałem szwagrowi świadka ślubnego: No ale co się odwlecze to nie uciecze, zaraz będą montowane powietrzne pompy ciepła do grzania domu i pewnie trzeba będzie dołożyć. :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.07.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 To może pojadę po bandzie i zapytam. Czy można podłączyć inwerter 3 fazowy pod jedną fazę, czyli zewrzeć "fazy" inwertera do kupy. Czy będzie kupa dymu czy będzie działać. No bo przecież on nie ustala przesunięcia pomiędzy fazami tylko musi dostosować się do sieci. Wiem, że pytanie dziwaczne no ale zawsze można zapytać. nic się nie stanie, po prostu nie wystartuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.07.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Nie nie będziesz rozbudowywał instalacji bo: 1) będzie to cholernie drogie 2) nie znajdziesz już takich samych paneli 3) jak już robić to za jedną robotą robić bajzel a nie na 2 razy Ja rozbudowuję 1) trochę taniej niż za pierwszym razem (1300 zł za 1 kWp taniej) 2) nie muszę mieć tych samych paneli, bo z drugiej strony dachu pies z kulawą nogą się nawet nie kręci, przy okazji będą sporo mocniejsze 3) bajzel ogranicza się tak naprawdę do jednej strony dachu i gąsiora Ale racja, jak ktoś dokłada całą instalację (tj. włącznie z falownikiem) to faktycznie nie ma to sensu (finansowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) Swoją drogą czytałam sobie ostatnio o koncepcji dachówek fotowoltaicznych. Słyszeliscie moze o tym rozwiazaniu? O dachówkach słyszałem wiele dobrego w szczególności ich koszt w 2018r 21,85 dolarów za 0,1m2 (10cm2 za około 100 PLN) droższych dachówek i paneli PV próżno szukać 10 kWp kosztuje ok. 34.000 US czyli jakieś 135.000 PLN 21,85 USD za 0,1m2 to jest ok. 870 PLN/m2 czy przeliczając na jeden moduł 1,70m x 1,00m ok. 1.500 zł czyli nie aż tak źle. Edytowane 9 Lipca 2020 przez d7d foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 09.07.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 0,1m2=10cm2 toż to szok:lol2:Jaką moc osiągają takie dachówki? m2 standardowo modułu jest porównywalny z m2 dachówki? No i trzeba by się zastanowić czy warto szpecić dach różnymi pokryciami czy szpecić panelami... Hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.07.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Ja rozbudowuję 1) trochę taniej niż za pierwszym razem (1300 zł za 1 kWp taniej) 2) nie muszę mieć tych samych paneli, bo z drugiej strony dachu pies z kulawą nogą się nawet nie kręci, przy okazji będą sporo mocniejsze 3) bajzel ogranicza się tak naprawdę do jednej strony dachu i gąsiora Ale racja, jak ktoś dokłada całą instalację (tj. włącznie z falownikiem) to faktycznie nie ma to sensu (finansowego). Hm. nie ma sensu finansowego? Zależy dla kogo. W sierpniu dobudowuję o 4,24kW z inwenterem za 7,5k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 10.07.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Ja rozbudowuję Ja po pół roku też powiększyłem inwentarz o jakieś 60%. W międzyczasie wymieniałem również falownik na mniejszy... Wszystko się może zdarzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.07.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2020 Większość z tych co założyli do 5kW powiększa. Tym bardziej, że załatwienie papierkologi nic nie kosztuje, licznika się nie wymienia, a rozliczenie jest takie jak dawniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts