Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

może ktoś pomoże odnośnie programu mój prąd.

Instalacja założona i podłączona.

Mam fakturę od firmy na montaż i uruchomienie instalacji która obejmuje zakup paneli ,inwertera i ich założenie na konstrukcji ponad 11tyś.

Konstrukcję na dachu robiłem sam z komponentów kupionych głównie na all.. .

Na komponenty(szyny, śruby, uchwyty, klemy, wkręty itp) mam kilka faktur a na część paragon łącznie około 2 tyś.

Czy te wszystkie moje zakupy i faktura od firmy są kosztami kwalifikowanymi?

Czy coś kupione na paragon też wpisać do kosztów kwalifikowanych czy to co na paragon dodać do całkowitych kosztów?

Co jeżeli kupiłem coś i nie zabrałem dowodu zakupu-doliczyć do kosztów całkowitych a nie wpisywać do kwalifikowanych?

mało przejrzyście to jest zrobione na stronie do wypełniania wniosku.

Tak jak kolega gawel napisał tylko faktura VAT, dodatkowo imienna, z adresem miejsca zabudowy instalacji.

Czyli 14 paneli x 320 wp = 4,480 kWp będzie z lekką nadwyżką dla zużycia rocznego 4,9mWh.

Jaki byłby rozsądny koszt takiej instalacji?

Ja za moją 3,92 kwp płaciłem w październiku w 2019 roku 17900 pod Warszawą, to wyszło 4 566 zł/za 1 kwp i było bardzo duże zainteresowanie i najtaniej to nie było . Zasada jest taka że im większa moc tym koszt jednostkowy jest trochę niższy. Na przełomie roku ceny trochę spadły potem z racji pandemii znowu wzrosły teraz jest już ok Moim zdaniem gdyby udało ci się zmieścić poniżej 20 tys byłoby ok.

W jakim rejonie będziesz zakładał te panele?

czyli te faktury np. na szyny i uchwyty jak mam wystawione na siebie to mogę dołączyć? razem będzie z 5 faktur w tym jedna 8%vat a cztery na normalnym 23%vat.

Pamiętaj, że ważne jest, by przekroczyć 10 kpln, wtedy dostaniesz maksymalną kwotę dotacji. Wszystko co powyżej i tak nie będzie miało wpływu na wysokość dotacji.

czyli te faktury np. na szyny i uchwyty jak mam wystawione na siebie to mogę dołączyć? razem będzie z 5 faktur w tym jedna 8%vat a cztery na normalnym 23%vat.

Tak, jednak musisz również załączyć dokument poświadczający opłacenie tych faktur a wiec wydruk z konta dotyczący operacji kartowej lub pieczątka/informacja na fakturze "zapłacono gotówką".

Pewnie pytanie było nie raz, odpowiedź jest może ciężka. Czy opłaca się zakładać fotowoltaikę 4kWp z własnej kieszenie czyli jakieś 12-14 tyś wydatek po ulgach? zużycie roczne prąd ok 2500-2800kWh rocznie z indukcją?

Miało być z gminy i dopłaty własnej ok 7-8 tys bo dużo chętnych ale rok minął i cisza, druga sprawa że jeżeli będą tacy sami fachowcy i jakość materiału jak do solarów to nie daj boże.

Chodzi o czas zwrotu, awaryjność, bezpieczeństwo itd. Ogólnie są jakieś przeciwwskazania, że się nie opłaca ? nie jest rzecz która ma przynosić wygodę a wtedy nie ma czy się opłaca czy nie.

Tutaj to czysta kalkulacja, pieniądze.

To jeda z rzeczy po panelach solarnych przynajmniej jak dotąd w domu która się zwróci. Więc co może być przeciw? Chyba tylko to że kiepsko wygląda na dachu.

To jeda z rzeczy po panelach solarnych przynajmniej jak dotąd w domu która się zwróci. Więc co może być przeciw? Chyba tylko to że kiepsko wygląda na dachu.

Z tego co liczę to zwróci się minimum za 10 lat czyli okres gwarancji. Montaż wyjdzie 15 tyś za ok 4,5kWp, rocznie płacę 1800zł więc zaoszczędzę 1500zł.. Możesz polecić jakąś firmę która montuje ?

Hm przedstawię moje kalkulacje.

Montaż instalacji samodzielny.

Instalacja 8.4kWp. Koszt komponentów 21,5 tys. Koszty roczne za prąd trochę ponad 4000 PLN.

Przy założeniu, że za prąd będą tylko opłaty stałe:

1.Przy braku dotacji zwrot po około 5,5 roku.

2.Przy datacji 5 tys i odliczeniu od dochodu, zwrot po około 3,5 roku.

Z tego co liczę to zwróci się minimum za 10 lat czyli okres gwarancji. Montaż wyjdzie 15 tyś za ok 4,5kWp, rocznie płacę 1800zł więc zaoszczędzę 1500zł.. Możesz polecić jakąś firmę która montuje ?

Do kotła gazowego sobie podłączysz. :rotfl:

Optymalnie dobrana instalacja ok 5 lat zwrotu instalacja na całe pokrycie ok 10 lat. Chyba z e montaż samemu to szybciej

Jeżeli ze wschodniej PL to "VOSTI"

Nawet jeśli po 10 latach to się opłaci. Za naszą zachodnią granicą czas zwrotu mają po 6 latach(inwestycji nie poniesionych kosztów) , a i tak ich panele pracują u nas kolejne 10 lat i mają się dobrze.

Edytowane przez CityMatic