cuuube 23.07.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 cuuube a czym różni się suma R3 od R4 5.8.0 Energia bierna R1 - energia bierna indukcyjna przy poborze mocy czynnej 6.8.0 Energia bierna R2 - energia bierna pojemnościowa przy produkcji mocy czynnej 7.8.0 Energia bierna R3 - energia bierna indukcyjna przy produkcji mocy czynnej 8.8.0 Energia bierna R4 - energia bierna pojemnościowa przy poborze mocy czynnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.07.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Curwa!Kopnąłem w mrowisko... Nie ma to jak - off-grid! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.07.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Ja też i nie wiem co ma do rzeczy pobór/produkcja w zależności czy biorę prąd czy go daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.07.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Curwa! Kopnąłem w mrowisko... Nie ma to jak - off-grid! Adam M. na tę chwilę 'żuczki' nie mają się czego bać https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18431504#18431504 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.07.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Ja mam na 8.8.0 5450 'kvarchów', a rachunek przyszedł w czerwcu (po roku) na 95 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.07.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Czytam i wychodzi mi, ze korektę dostaniesz... No, jak IM kasy braknie... Po cichućku wychodowano sobie dojną krówkę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.07.2020 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Ja też i nie wiem co ma do rzeczy pobór/produkcja w zależności czy biorę prąd czy go daje. jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.07.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Czytam i wychodzi mi, ze korektę dostaniesz... No, jak IM kasy braknie... Po cichućku wychodowano sobie dojną krówkę... Adam M. to nie jest wynik z jednego roku. W zeszłym nic nie przysłali. Czytaj to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3241406.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.07.2020 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16007102#16007102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.07.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Ja WIEM, ze KAZDA produkcja energii JEST obarczona AKCYZĄ! Ale... Miłościwie nas opodatkowujacy ZANIECHALI poboru tej akcyzy od producentów energii o MOCACH ponizej 50kW. MOGĄ POBIERAĆ AKCYZĘ, ale jej NIE pobiuerają. Ludzkie paniska! A - realnie, TRUDNO BY BYŁO postawić "poborcę akcyzy" przy KAŻDYM odpalonym agregacie...z marketu... Ustalili, ze jak 'paliwo" oakcyzowane, to do 50kW eneria - też! A jak prąd z gówna, holcgazu własnego czy HHO robisz to.... co? Pełna niewiadoma! Jak prad z gówna pedzisz (co Niemce praktytkowały już przed II swiatową) to się nie chwal! Dowalą akcyzę! Za kazdy WAT. Co za skórwiały kraj... Nawet gówno jest tu oakcyzowane. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.07.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Ja WIEM, ze KAZDA produkcja energii JEST obarczona AKCYZĄ! Ale... Miłościwie nas opodatkowujacy ZANIECHALI poboru tej akcyzy od producentów energii o MOCACH ponizej 50kW. MOGĄ POBIERAĆ AKCYZĘ, ale jej NIE pobiuerają. Ludzkie paniska! A - realnie, TRUDNO BY BYŁO postawić "poborcę akcyzy" przy KAŻDYM odpalonym agregacie...z marketu... Ustalili, ze jak 'paliwo" oakcyzowane, to do 50kW eneria - też! A jak prąd z gówna, holcgazu własnego czy HHO robisz to.... co? Pełna niewiadoma! Jak prad z gówna pedzisz (co Niemce praktytkowały już przed II swiatową) to się nie chwal! Dowalą akcyzę! Za kazdy WAT. Co za skórwiały kraj... Nawet gówno jest tu oakcyzowane. Adam M. Adaś a w czym ty masz problem? Będzie problem będzie rada .......to postawi się Aku na bytowe i bufor pod grzałki. Edytowane 25 Lipca 2020 przez Tomaszs131 Język Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 26.07.2020 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Dyskusje bez obrażania się wzajem - PROSIMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.07.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Dziękuję za posprzątanie.Wątek bez "wycieczek osobistych" jest ciekawszy i bardziej czytaelny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 27.07.2020 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Mnie instalacja wyniosła 2,6 tys/kWp. Po dotacjach i odpisach wyjdzie około 1,6 tys/kWp. Warunek jeden, samodzielny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janosik1982 27.07.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Mnie instalacja wyniosła 2,6 tys/kWp. Po dotacjach i odpisach wyjdzie około 1,6 tys/kWp. Warunek jeden, samodzielny montaż. No tak...nie każdy natomiast chce...potrafi...i ma czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 27.07.2020 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Instaluje fotowoltaikę. Mogę doradzić lub przedstawić ofertę. U mnie 1kWp wychodzi od 3,1 tyś. Janosik, zabierasz bogatym dajesz biednym? a może cena uwzględnia już dotacje, bo takie historie też słyszałem? Ta cena to na jaki dach? a może na grunt? Jakie panele, falownik ? Jakie zabezpieczenia, ograniczniki przepięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janosik1982 27.07.2020 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Janosik, zabierasz bogatym dajesz biednym? a może cena uwzględnia już dotacje, bo takie historie też słyszałem? Ta cena to na jaki dach? a może na grunt? Jakie panele, falownik ? Jakie zabezpieczenia, ograniczniki przepięć? Falownik Huaweii(przepięciówki AC i DC są w nim zintegrowane), zabezpieczenia nadprądowe I wył. różnicowo-prądowy Legrand, panele Bruk-Bet Eco 315W i konstrukcja na profilu 40×40 I uchwytach podwójnie regulowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 27.07.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Falownik Huaweii(przepięciówki AC i DC są w nim zintegrowane) sprawdź jeszcze zapisy gwarancji, bo ZTCW Fronius też ma zintegrowane, na ich stronie był nawet papier, że niby dodatkowe zewnętrzne nie są wymagane, ale gwarancji nie podlega ich uszkodzenie, jeżeli nie było dodatkowych zewnętrznych.. Wracajac jeszcze na chwilę do energii biernej - zapominacie Panowie o jeszcze jednej kwestii - obecne wymagania ZE są takie, że falownik musi mieć włączony człon Q=f(U), czyli jeżeli napięcie w sieci wzrasta, to falownik ma obowiązek generować moc bierną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 27.07.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) Możesz tą informację jakoś sprecyzować? Gdzie te wymagania ZE są opisane? Co to znaczy "jeżeli napięcie w sieci wzrasta"? Jaką moc bierną ma wtedy "generować" i ile? Instrukcja Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej (IRiESD) OSD, w przypadku Taurona jest tutaj: https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/instrukcja-iriesd otwierasz, przechodzisz do punktu 9 na stronie 232 i czytasz szczegóły. Podsumowanie jest w punkcie 9.3: Tak jest w Tauronie, pozostali mają zapewne bardzo podobnie. Edytowane 27 Lipca 2020 przez mibas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markrzy 28.07.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Witam Wszystkich.Jaki jest okres oczekiwania na wypłatę dotacji?. U mnie minęło 3 1/2 miesiąca od złożenia wniosku i cały czas weryfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts