Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Mam ja licznik OTUS 3, kody mnie interesujące są następujące:

2.8.0 Energia czynna oddana A–, suma

2.8.1 Energia czynna oddana A–, 1-strefa

2.8.2 Energia czynna oddana A–, 2-strefa

1.8.0 Energia czynna pobrana A+, suma

1.8.1 Energia czynna pobrana A+, 1-strefa

1.8.2 Energia czynna pobrana A+, 2-strefa

Może mnie ktoś oświecić co pokazują kolejne kody np. 2.8.0.1?

[ATTACH=CONFIG]447023[/ATTACH]

Końcówka 1 oznacza zużycie lub produkcję w poprzednim miesiącu a 2 dwa miesiące wcześniej.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam zainstalowane na wschód i zachód ale jak się zorientowałem później, jest obojętne, na której stronie bym zainstalował wszystkie i tak dziennie wyprodukują tyle samo energii przy założeniu że podczas dnia nie zmienia się nasłonecznienie. Może się zdarzyć, że na przykład rano lub po południu jest większe zachmurzenie i wtedy instalacja wschód zachód może być korzystniejsza.

Tak więc instalacja zachód, wschód czy wschód zachód jest tak samo dobra.

Ja mam nachylenie dachu też 40*. Jak na razie nie mam rewelacyjnych osiągów bo zawsze skądś chmurzyska wychodzą i psują uzyski. Zachód też nie jest rewelacyjny bo 17.30 kończy mi się oświetlenie paneli bo zaczyna zasłaniać je dom sąsiada.

Mniejsze osiągi można zrekompensować większą ilością paneli i mocniejszym inwerterem. Cena inwerterów nie jest proporcjonalnie do mocy, więc nie powinno wyjść dużo drożej.

Może najpierw poczytaj trochę jak wykorzystać "zgromadzoną w ZE" energię po co Ci bufor.

Wschód lub zachód to nie zupełnie to samo co wschód i zachód, o ile można przyjąć produkcję na podobnym poziomie o tyle autokonsumpcja wzrasta przy ustawieniu paneli na obie orientacje.

Prawda, że mniejszy uzysk w stosunku do południowej może zrekompensować większa ilość paneli- ale po co dawać większy inwerter, nic on już nie wniesie. Z obserwacji dochodzę do wniosku: masz zapotrzebowanie na 5MWh/rok- dla instalacji południowej wystarczy falownik 5kW+110% przewymiarowanie czyli ok 5,5kWp ogniw, dla tego samego zapotrzebowania ale już skierowane na wschód- zachód również wystarczy falownik 5kW ale ogniw potrzebujemy więcej bo 130-140% przewymiarowania czyli ok 6,5-7kWp paneli. W takich konfiguracjach instalacje będą na podobnym poziomie wydajności w skali roku.

Cześć wszystkim

Opole, Instalacja 9,92 kWp, 32 x 310 Qcell, Fronius 10,3, dach 25*, azymut 273* całość. Uruchomiona w grudniu 2019 w moim starym domu. Uzysk roczny do dziś 6220 kWh. Najwyższy w sezonie uzysk dzienny ca 65 kWh.

Jakoś to działa.

Uzysk w porządku, masz ok. 80% tego co byłby jeśli instalacja byłaby idealnie na południe.

Wschód lub zachód to nie zupełnie to samo co wschód i zachód, o ile można przyjąć produkcję na podobnym poziomie o tyle autokonsumpcja wzrasta przy ustawieniu paneli na obie orientacje.

Prawda, że mniejszy uzysk w stosunku do południowej może zrekompensować większa ilość paneli- ale po co dawać większy inwerter, nic on już nie wniesie. Z obserwacji dochodzę do wniosku: masz zapotrzebowanie na 5MWh/rok- dla instalacji południowej wystarczy falownik 5kW+110% przewymiarowanie czyli ok 5,5kWp ogniw, dla tego samego zapotrzebowania ale już skierowane na wschód- zachód również wystarczy falownik 5kW ale ogniw potrzebujemy więcej bo 130-140% przewymiarowania czyli ok 6,5-7kWp paneli. W takich konfiguracjach instalacje będą na podobnym poziomie wydajności w skali roku.

Masz rację co do inwertera. Pewnie pisząc odpowiedź myśl była gdzie indziej i stąd taka wypowiedź. Głównie miałem na myśli, że cena większego inwertera nie jest proporcjonalna do mocy.

Z resztą sam mam inwerter 6 kW a paneli już 8,4 kWp a myślę rozbudować do prawie 10kWp i to na tym samym inwerterze. Maks co dają panele w południe (tak samo oświetlony wschód i zachód) to 5,3kW

Moja lokalizacja jest dość niekorzystna a symulacja na stronie https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP daje mi jedynie uzysk roczny z 1kWp na poziomie 900kWh czyli o 20% mniej niż dla kierunku południowego.

Co do autokonsumpcji masz rację i tu jest przewaga wschód - zachód, pisząc miałem na myśli tylko produkcję energii.

Edytowane przez Stermaj

Masz rację co do inwertera. Pewnie pisząc odpowiedź myśl była gdzie indziej i stąd taka wypowiedź. Głównie miałem na myśli, że cena większego inwertera nie jest proporcjonalna do mocy.

Z resztą sam mam inwerter 6 kW a paneli już 8,4 kWp a myślę rozbudować do prawie 10kWp i to na tym samym inwerterze. Maks co dają panele w południe (tak samo oświetlony wschód i zachód) to 5,3kW

Moja lokalizacja jest dość niekorzystna a symulacja na stronie https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP daje mi jedynie uzysk roczny z 1kWp na poziomie 900kWh czyli o 20% mniej niż dla kierunku południowego.

Co do autokonsumpcji masz rację i tu jest przewaga wschód - zachód, pisząc miałem na myśli tylko produkcję energii.

Te prognozy olej u mnie na dziś jest 1,3 mwh/rok pomimo że instalacja płaska i powinna mieć max 700kwh/rok/1kwp

Witam

Jestem mało zapoznany z tematem i dlatego mam prośbę do stałych bywalców o pomoc .

Dostałem ofertę na fotowoltaikę :

Falownik HUAWEI SUN2000-6KTL-M0 i 19 paneli SunLink SL220-20M 345 Wp oraz wszystko z montażem na 8% w kwocie 22tysiące zł.

Moje zużycie roczne prądu to 3900KWH w tym w sezonie letnim CWU grzeję częściowo grzałką 2000W a jak mi się chce to przepalam w piecu. Pozostały czas CWU jest z pieca na pellet.

Co do falownika to myślę , że dobry nie wiem jak panele i czy całość nie została za grubo przewymiarowana.

Jeżeli mogę to proszę o podpowiedzi.

Witam

Jestem mało zapoznany z tematem i dlatego mam prośbę do stałych bywalców o pomoc .

Dostałem ofertę na fotowoltaikę :

Falownik HUAWEI SUN2000-6KTL-M0 i 19 paneli SunLink SL220-20M 345 Wp oraz wszystko z montażem na 8% w kwocie 22tysiące zł.

Moje zużycie roczne prądu to 3900KWH w tym w sezonie letnim CWU grzeję częściowo grzałką 2000W a jak mi się chce to przepalam w piecu. Pozostały czas CWU jest z pieca na pellet.

Co do falownika to myślę , że dobry nie wiem jak panele i czy całość nie została za grubo przewymiarowana.

Jeżeli mogę to proszę o podpowiedzi.

po co ci tak duża instalacja przy niewielkim zużyciu? Ile płacisz rocznie za prąd?

mam roczne zużycie na poziomie 3900kwh, w tym już jak napisałem wcześniej w sezonie letnim tak co drugi dzień podgrzewam wodę grzałką 2000w a w pozostałe dni przepalam piec.

Z moich obliczeń wynika że instalacja powinna przy bieżącym zużyciu mieć 4,6 KWP monter powiedział że z uwagi na grzałkę w okresie letnim trzeba dodać 2 KWP z tym ze ja już z niej sporo korzystam i stąd moje pytanie o wielkość zaproponowanej instalacji oraz jakość paneli Sunlink.

Edytowane przez Aroś

Przy tej wielkości PV zrezygnuj z "przepalania" pieca w lecie i będzie git.

Do tego rzeczywista produkcja będzie pewnie na poziomie 80% zainstalowanej mocy z powodu nagrzewania się paneli.

No i z czasem moc paneli spadnie.

W pierwszym roku najwięcej (do 5%).

Tak też chcę zrobić aby nie palić w piecu, ale moje pytanie czy 6,5 kwp to nie zadużo?

Tak też chcę zrobić aby nie palić w piecu, ale moje pytanie czy 6,5 kwp to nie zadużo?

za dużo i bez sensu, szkoda pieniędzy u mnie pomimo płaskiej instalacji obecny uzysk jest 1,3 mwh z 1 kwp więc do tego co przedmówcy piszą ma to się nijak , zerknij na wątek 'uzysk z PV" tam wszyscy maja uzyski powyżej 100% mocy nominalnej.

U mnie przy niecałych 4 kwp dam radę wyrobić się na co najmniej 90% zapotrzebowania,

To kwestia ceny instalacji i przyszłego również zużycia prądu.

za dużo i bez sensu, szkoda pieniędzy u mnie pomimo płaskiej instalacji obecny uzysk jest 1,3 mwh z 1 kwp więc do tego co przedmówcy piszą ma to się nijak , zerknij na wątek 'uzysk z PV" tam wszyscy maja uzyski powyżej 100% mocy nominalnej.

U mnie przy niecałych 4 kwp dam radę wyrobić się na co najmniej 90% zapotrzebowania,

To kwestia ceny instalacji i przyszłego również zużycia prądu.

Nie planuję w najbliższej przyszłości coś tam dokładać jedynie grzałka chodziłaby w sezonie letnim ciągle czy w takim przypadku 5,5 - 5,6 by wystarczyło?

Nie planuję w najbliższej przyszłości coś tam dokładać jedynie grzałka chodziłaby w sezonie letnim ciągle czy w takim przypadku 5,5 - 5,6 by wystarczyło?

Mi na grzanie CWU latem pójdzie od maja do września ok. 2MWh, bo mam cyrkulację + załączam wieczorem grzejniki drabinkowe w łazienkach aby ręczniki schły.

Inni piszą, że połowę tego im idzie.

Jeśli masz kasę to rób 6,5kWp

Myślę że przy tak niskiej cenie za 1kwp tzn 3356 u Ciebie, to nie ma co cudować z pc cuw bo to koszt co najmniej 4700. u mnie bojler 100 l przy oszczednym używaniu i 3 osobach zużywał 3 mwh/rok obecna pc ok 700 kwh u ciebie na spokojnie nawet przy 4mwh na rok planowana przez ciebie ins pv da radę.