mitch 11.08.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 nie upieram sie dokładnie przy 5 latach co napisałem to ty masz z tym problem i wałkujesz w kółko. O przepisach prawa finansowego nie masz bladego pojecia więc nawet nie skomentuję. Tak jak Ty podobno masz "upierdliwość" na punkcie wydawania dużych pieniędzy, tak ja mam "upierdliwość" na punkcie pisania głupot, bez merytorycznej argumentacji, a opartej o "wydajemniesie". Czy mam pojęcie o przepisach, to już zupełnie inna kwestia i mógłbyś się zdziwić. Natomiast Ty udowodniłeś, że nie masz bladego pojęcia co to jest okres zwrotu z inwestycji, w dodatku posługujesz się zwrotem "szkoda w mieniu" w ujęciu księgowym co nie ma zastosowania w przypadku inwestora - konsumenta. Ani w prawie podatkowym, ani nawet w prawie cywilnym. Jeśli chodzi o prawo ubezpieczeniowe - w poprzednich postach już zarysowałem sytuację. Na upartego w przypadku gdyby ktoś podjąłby taką decyzję w przedsiębiorstwie (inwestycja w PV o okresie zwrotu ponad 5 lat czy też ogrzewanie wodne PC), trzeba by wykazać maksimum złej woli, by uznać, że pracownik działał na szkodę firmy. Mało tego, udowodnienie tego byłoby prawdopodobnie niemożliwe, przy założeniu choćby minimalnego korporacyjnego dupochronu. Więc wybacz, jeśli nie wierzę w to co piszesz, bo to zwyczajnie nie ma pokrycia w faktach. Podobnie jak w sąsiednim wątku Twoje rewelacje o rozliczaniu energii z PV na różnych PPE. Nie czepiałbym się, gdybyś od razu jasno i wyraźnie napisał, że "Twoim zdaniem" czy w inny sposób wyraźnie dał znać, że to jest wyłącznie Twoje zdanie, oparte na całkowicie subiektywnej ocenie sytuacji, etc. Bo inaczej robimy z matematyki panią lekkich obyczajów, o wzajemnym szacunku dla nas wszystkim nie zapominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.08.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Panowie zjecie coś. Na wakacjach takie znalazłem. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 11.08.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Panowie zjecie coś. [ATTACH=CONFIG]447103[/ATTACH] Na wakacjach takie znalazłem. A ja jutro na 7 do pracy. Żeby Ci tak zapalniczka zamokła EDIT: a wróć, to do jedzenia. To żeby Ci tak pleśń wyrosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.08.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Jak wy te wszystkie zwroty liczycie. Serio pytam. Ja, ani prawnik, ani księgowy.Ale dom w którym się mieszka to chyba konsumpcja a nie inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.08.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 A ja jutro na 7 do pracy. Żeby Ci tak zapalniczka zamokła EDIT: a wróć, to do jedzenia. To żeby Ci tak pleśń wyrosła Po 6 godzinach wstajesz jak młody Bóg. Pleśń... nie ma szansy wyrosnąć skonsumuję wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Jak wy te wszystkie zwroty liczycie. Serio pytam. Ja, ani prawnik, ani księgowy. Ale dom w którym się mieszka to chyba konsumpcja a nie inwestycja. Ilość wydanej kasy na instalację plus roczne opłaty stałe i teraz minus kwoty rachunków przypuszczalnych za energię, dotacje, odpis od podatku. Przeważnie zwraca się po 5 latach..... mnie po 6 latach i 7mc nie miałem dotacji, ale jedną 3,66kWp zrobiłem za 7,8tyś Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.08.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Ilość wydanej kasy na instalację plus roczne opłaty stałe i teraz minus kwoty rachunków przypuszczalnych za energię, dotacje, odpis od podatku. Przeważnie zwraca się po 5 latach..... mnie po 6 latach i 7mc nie miałem dotacji, ale jedną 3,66kWp zrobiłem za 7,8tyś Pozdrawiam. Generalnie to można też zakładać coroczny wzrost cen prądu. Im większy się założy, tym krótszy zwrot inwestycji wychodzi z obliczeń. A w kontekście opłacalności i okresu zwrotu, to ogólnie przyjmuje się 7 lat jako inwestycję opłacalną ekonomicznie, co nie oznacza, że powyżej 7 lat "nie opłaca" się zainwestować. Zarzucając frazesem napiszę, że nie tylko pieniądz się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.08.2020 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) co nie oznacza, że powyżej 7 lat "nie opłaca" się zainwestować. Zarzucając frazesem napiszę, że nie tylko pieniądz się liczy Co też nie oznacza, że poniżej 7 lat opłaca się inwestować. A co innego skłania inwestorów do PV niż korzyść finansowa? Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.08.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Jak wy te wszystkie zwroty liczycie. Serio pytam. Ja, ani prawnik, ani księgowy. Ale dom w którym się mieszka to chyba konsumpcja a nie inwestycja. Oczywiście dom na cele rezydencyjne zaliczamy do pasywów nie do aktywów. Można natomiast oszacować całkowity koszt kilku, najczęściej 2 wariantów instalacji grzewczej i wybrać najoptymalniejszy na przestrzeni tylu lat na ile jest przewidziany najmniej żywotny np 10 lat dla pieca. Jeżeli policzymy wodną podłogówkę+piec gazowy i instalacja gazowa (np 30 tys)+ paliwo gazowe oraz przeglądy kominiarskie oraz serwis to wychodzi jakaś kwota 30 tys (razem 60 tys przez 10 lat) i trzeba wymienić piec , jako wariant alternatywny możemy zainstalować klimatyzator uzupełnić ogrzewaniem elektrycznym oraz PC cwu powietrzna koszty ok 7tys + prąd za 10 lat 25 tys razem 32 tys. zakładam że klima i pc wytrzyma 15 lat. Z przykładu wynika że ogrzewanie gazowe i podłogowe jest droższe w utrzymaniu niż elektryczne, jeżeli do wariantu elektrycznego dołożymy pv na cele grzewcze 20 tys to i tak nas to taniej wyjdzie a finalnie po 5 latach mamy cwu i ogrzewanie za darmo przez kolejne 20 lat. Zwrot możemy liczyć dla PV bo w momencie ich montazy wydajemy pieniadze zamiast na prad to na pv za ileś lat do przodu by po tym okresie juz nic nie płacić albo założoną niewielka kwotę, i w tym kontekście możemy mówic o zwrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.08.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Co też nie oznacza, że poniżej 7 lat opłaca się inwestować. A co innego skłania inwestorów do PV niż korzyść finansowa? Hmm.. ekologia? Chęć dbania o środowisko? Możliwość otrzymania dotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.08.2020 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Generalnie to można też zakładać coroczny wzrost cen prądu. Im większy się założy, tym krótszy zwrot inwestycji wychodzi z obliczeń. A w kontekście opłacalności i okresu zwrotu, to ogólnie przyjmuje się 7 lat jako inwestycję opłacalną ekonomicznie, co nie oznacza, że powyżej 7 lat "nie opłaca" się zainwestować. Zarzucając frazesem napiszę, że nie tylko pieniądz się liczy i tak i nie bo zakładając pv nie zamierzałem modyfikować źródła ciepła i okres zwrotu wychodził na poziomie 3,5 roku przy założeniu pokrycia 80% zużycia w tym 100% w taryfie I, natomiast inwestując 2350 zł z klimatyzator dedykowany do ogrzewania zamiast w 1/2 kwp PV okres zwrotu pv wydłuży sie do 5 lat ale pokrycie będzie 100% całkowitego zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.08.2020 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Co też nie oznacza, że poniżej 7 lat opłaca się inwestować. A co innego skłania inwestorów do PV niż korzyść finansowa? Głupota, moda, owczy pęd, uleganie naganiaczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.08.2020 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Hmm.. ekologia? Chęć dbania o środowisko? Możliwość otrzymania dotacji? hahahha ale fajne i naiwne odpowiedzi, może poza ostatnią. Jakby dawali 5000 zł na trumne to pewno z pół miliona by się zabiło zeby skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.08.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 hahahha ale fajne i naiwne odpowiedzi, może poza ostatnią. Jakby dawali 5000 zł na trumne to pewno z pół miliona by się zabiło zeby skorzystać. Padło pytanie co innego skłania. Odpowiedzi może być mnóstwo, w tym właśnie wymienione przeze mnie. Zresztą mówiłem, że zarzucę frazesem A co do trumny... może jestem naiwny, ale nie zdziwiłbym się gdyby faktycznie tak było i tak i nie bo zakładając pv nie zamierzałem modyfikować źródła ciepła i okres zwrotu wychodził na poziomie 3,5 roku przy założeniu pokrycia 80% zużycia w tym 100% w taryfie I, natomiast inwestując 2350 zł z klimatyzator dedykowany do ogrzewania zamiast w 1/2 kwp PV okres zwrotu pv wydłuży sie do 5 lat ale pokrycie będzie 100% całkowitego zużycia. Przy pokryciu do źródła ciepła, może faktycznie. Ja miałem bardziej na myśli fotowoltaikę samą w sobie i obliczanie okresu zwrotu przez sztuczne podnoszenie procentowej wartości rocznego wzrostu cen prądu. Wtedy nawet jak oferta nie do końca jest opłacalna, to nagle prognozowany okres zwrotu skraca się np o dwa lata. To dosyć częsty trik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.08.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Hmm.. ekologia? Chęć dbania o środowisko? Możliwość otrzymania dotacji? U mnie nie zmieniłoby to nic w skali osiedla. Grzeję prądem. Dotacja, mówisz? Mam wrażenie, że część ludzi skłania właśnie to (myśl, że jak dają 5000 zł, to tyle właśnie w jeden dzień "zarobiłem"), ale wierzę też w to, że nie dotyczy to osób z tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 12.08.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Można natomiast oszacować całkowity koszt kilku, najczęściej 2 wariantów instalacji grzewczej i wybrać najoptymalniejszy na przestrzeni tylu lat na ile jest przewidziany najmniej żywotny np 10 lat dla pieca. Jeżeli policzymy wodną podłogówkę+piec gazowy i instalacja gazowa (np 30 tys)+ paliwo gazowe oraz przeglądy kominiarskie oraz serwis to wychodzi jakaś kwota 30 tys (razem 60 tys przez 10 lat) i trzeba wymienić piec , jako wariant alternatywny możemy zainstalować klimatyzator uzupełnić ogrzewaniem elektrycznym oraz PC cwu powietrzna koszty ok 7tys + prąd za 10 lat 25 tys razem 32 tys. zakładam że klima i pc wytrzyma 15 lat. Przyjmujesz dziwne założenia. Nie znam domu, w którym piec gazowy trzeba wymienić po 10 latach. Rodzina, znajomi - piece funkcjonują 15-20 lat i nadal działają. Zakładanie żywotności pieca gazowego na 10 lat, mocno fałszuje takie wyliczenia. Rozumiem obiekcje w stosunku do PC PW, ale do gazu? Wychodzi na to, że zakładasz, że klima/pc wytrzyma 15 lat, a gaz 10. Prędzej bym się spodziewał odwrotnych proporcji. Dziwne. Jakby wyliczenia układane pod zadaną tezę. Żeby była jasność, nie jestem zwolennikiem gazu w domu. I osobiście uprzedziłbym wydarzenia i pozbył się domu zarówno z gazem jak i ogrzewaniem elektrycznym z COP=1 *). Z przykładu wynika że ogrzewanie gazowe i podłogowe jest droższe w utrzymaniu niż elektryczne, jeżeli do wariantu elektrycznego dołożymy pv na cele grzewcze 20 tys to i tak nas to taniej wyjdzie a finalnie po 5 latach mamy cwu i ogrzewanie za darmo przez kolejne 20 lat. I w tym momencie wchodzi @Kaizen cały na biało i mówi, że po 20 latach (albo i wcześniej w ramach "bez trybu" i "nocne przepychanie na kolanie") skończą się dobre czasy dla PV i z ogrzewaniem elektrycznym zostaniemy w czarnej d..... Tak tylko mówię. *) Chyba, że dom jest wybudowany w takim standardzie, że rachunki za ogrzewanie/CWU wynosiłyby do 1 kpln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.08.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Padło pytanie co innego skłania. Odpowiedzi może być mnóstwo, w tym właśnie wymienione przeze mnie. Zresztą mówiłem, że zarzucę frazesem A co do trumny... może jestem naiwny, ale nie zdziwiłbym się gdyby faktycznie tak było Przy pokryciu do źródła ciepła, może faktycznie. Ja miałem bardziej na myśli fotowoltaikę samą w sobie i obliczanie okresu zwrotu przez sztuczne podnoszenie procentowej wartości rocznego wzrostu cen prądu. Wtedy nawet jak oferta nie do końca jest opłacalna, to nagle prognozowany okres zwrotu skraca się np o dwa lata. To dosyć częsty trik Owszem ale gdybanie na temat cen jest niecelowe równie dobrze mogą być opłaty za kwp oraz dopłaty do emisji co2 do gazu ziemnego, dlatego porównania robi się w cenach stałych jeżeli wynik jest bliski to można spróbować estymować dynamikę cen. ale wtedy oba wybory są akceptowalne bo porównywalne. Obecnie instalowanie kotła na pelet za kilkanaście tysięcy to głupota bo i tak go trzeba będzie zutylizować za 5 -10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.08.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Tak jak napisałem, miałem na myśli fotowoltaikę samą w sobie, bez uwzględnienia źródeł ciepła. Na zasadzie: idę do firmy i chcę fotowoltaikę. Firma przygotowuje mi ofertę w której podawany jest szacowany okres zwrotu który najczęściej uwzględnia podwyżkę cen w czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyprian89 12.08.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 potwierdzam firma godna polecenia. wszystko przebieglo sprawnie, u mnie dopiero miesiac po zalozeniu paneli i jak narazie wszystko ok. mam nadzieje ze tak juz zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.08.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Produkcja od 10 lutego kiedy kolejny już 3 raz zmieniali mi licznik 3880kWh - 20% opust = 3104 kWh netto - pobór 1508 kWh = 1596kWh odłożonych na zimę. Byle dociągnąć do 2000kWh i można spokojnie przez kilka miesięcy przepalić w klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts