Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

To w jakim celu kolega wyżej pyta o zestawy powinien "zaufać" mechanikowi który to sprzedaje i nie pytać.Podobnie jak ty jedziesz do mechanika samochód naprawiony a czy mechanik użył oryginalnych części czy ze szrotu płacisz i jesteś zadowolony a czy wydasz 1000 czy 1500 nie ma żadnego znaczenia.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak chce nowe to montuje mi nowe jak chce używane to używane. Wymontowane oddaje mi, żebym widział co i jak.

Ale pozwól proszę, ze skoro ja rozpętałem tzw. offtopic to ja go tu zakończę i nie będę śmiecić.

Nie chcę marnować twojego czasu. Nie chcę też pisać wprost, że nie rozumiesz o czym piszę.

Pisałem na telefonie automatycznie zmieniło (podpowiedziało) z elicznik na Włocznik ;)

U siebie na koncie zelicznik mam taką informację:

"Od dnia 12 grudnia 2016r., TAURON Dystrybucja udostępnił swoim Klientom z obszaru objętego Projektem AMIplus nową funkcjonalność o nazwie HAN TAURON AMIplus (HANplus). Sieć HAN (Home Area Network), jest typem lokalnej sieci łączącej urządzenia, znajdujące się w domu lub w biurze, którymi można zdalnie sterować. Więcej o możliwościach HANplus pod adresem: amiplus.tauron-dystrybucja.pl/o-amiplus/han/Strony/han.aspx"

Czy ktoś z Was ogarnia temat Hanplus/ Wireless M-Bus (wM-Bus), albo ma ktoś coś takiego w domu połączone. Ile kosztuje odbiornik/ nadajnik do tego i z czym to się je ;).

Hej czy odpowiedział ktos o tym module HAN?

tez jestem zainteresowany

Przy 2. możesz mieć problemy z gwarancję na falownik - poniżej minimalnej długości stringu (16 paneli dla optymizerów P370 i 13 dla P404) wg https://keno-energy.com/wycena/pdf/Optymizery%20mocy%20SolarEdge%20P300-P500%20PL.pdf

Zapytaj się o rodzaj "mikrofalowników", jak w pkt 2. podają P370, to nie daj im robić nic na SE, bo nie mają pojęcia co czynią.

Poza tym 445W przekracza maksymalną moc nawet P404. (400W)

W ofercie są P505 więc pod kątem mocy ok, ale w stringu rzeczywiście powinno być więcej paneli.

I w tych ofertach z SE ujęte były "mikrofalowniki" ?

Jeśli tak, to odpuść tę firmę...

Mój błąd:no: Wszędzie falownik, falownik i zamiast optymalizator wpisałem co wpisałem.

Panom od bimbru dziękuję za cenne wskazówki.

A ja mam nietypowe zapytanie.

Czy w tym momencie (październik może listopad) warto instalować PV czy poczekać aż minie "boom" i np. w kwietniu/maju 2021 działać? Wiem wszyscy straszą że zabiorą 5000zł dotacji bo niby tylko do grudnia 2020 ale czymś Ci instalatorzy muszą straszyć:) Jeśli zabiorą 5000zł to myślę że usługi też powinny stanieć bo zainteresowanie będzie mniejsze. Czytam na forum ze okres zimowy to ogólnie słaba produkcja a szczyt to jesień i wiosna. Planujemy około 10kW (pompa ciepła) a naszym operatorem jest Energa. Mamy oferty około 3900 - 4200 za 1kW. Droższe też są ale to już przesada wg mnie.

Aha i czy panele Full Black są gorsze od zwykłych. Są opinie ze mocniej się nagrzewają i dają mniejszą moc przez to ale sam nie wiem czy w to wierzyć.

Może ktoś z kolegów ma doświadczenie w tym temacie?

Dzięki za info.

Brać teraz żadna firma nie będzie chciała łazić po dachach w styczniu/lutym bo mróz. poza tym od marca będzie już dużo słońca i panele będą zarabiać na siebie a styczeń i luty będą bardziej wyglądały niż pracowały

Zabrać 5000 nie zabiorą bo jest na to sporo pieniędzy.

Full blacki to dokładnie to samo co monokryształy (są czarne) i różnica temperatur będzie praktycznie niezauważalna co byś nie robił panel w letni słoneczny dzień będzie miał 55*C

Brać teraz żadna firma nie będzie chciała łazić po dachach w styczniu/lutym bo mróz. poza tym od marca będzie już dużo słońca i panele będą zarabiać na siebie a styczeń i luty będą bardziej wyglądały niż pracowały

Zabrać 5000 nie zabiorą bo jest na to sporo pieniędzy.

Full blacki to dokładnie to samo co monokryształy (są czarne) i różnica temperatur będzie praktycznie niezauważalna co byś nie robił panel w letni słoneczny dzień będzie miał 55*C

Mi w lutym robili. Ale czekali na dogodny dni z montażem.

A co 5000+ jak skończy się kasa a już chyba po półmetku to niewiadomo co dalej.

Daliby pompę 10000+ to bym sobie kupił :)

Mi w lutym robili. Ale czekali na dogodny dni z montażem.

Mi w październiku i też czekali na dogodny termin bo firma daleko miała 250km do przejechania i aby w 1 dzień się ogarnąć. Udało się choć już było zbyt ciemno aby inwerter się uruchomił.

Pompa ciepła tak jak tylko mój kocioł przerdzewieje.

Mi w październiku i też czekali na dogodny termin bo firma daleko miała 250km do przejechania i aby w 1 dzień się ogarnąć. Udało się choć już było zbyt ciemno aby inwerter się uruchomił.

Pompa ciepła tak jak tylko mój kocioł przerdzewieje.

Ja OEP pchnąłem i wymienię na PP za tydzień montaż.

Mam obawy przed tymi Kasai Fly bo to chyba jeden z niższych modeli tych klim. Mam swoją Midea Blank 3,5kW ale podczas mrozu schodzi z wydajnością i nie może dobić do zadanej. Myślę o czymś do sypialni jakieś 5kW na R32.

Sam zakładałeś klimę czy firma? Jeśli sam będę miał kilka pytań ale pewnie na PW ogarniemy.

Mam obawy przed tymi Kasai Fly bo to chyba jeden z niższych modeli tych klim. Mam swoją Midea Blank 3,5kW ale podczas mrozu schodzi z wydajnością i nie może dobić do zadanej. Myślę o czymś do sypialni jakieś 5kW na R32.

Sam zakładałeś klimę czy firma? Jeśli sam będę miał kilka pytań ale pewnie na PW ogarniemy.

no wielkie obawy kaisai montowany jest w fabrykach midea na rynek europejski z poprawionymi parametrami grzewczymi, ale chcesz podóbę mitsibiszi czyli midea ok gratuluję przeszedł pan pozytywnie test łosia :bye: