kulibob 29.08.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 U mnie dziś jakieś 2,5MWh na zimę - czyli klima i grzejnik olejowy, wraz z rekuperacją. Na cwu też coś wpadnie. 8.08.20 straciłem 143kWh no ich nie zużyłem ( a to się da w lato??) Mam już plan, że sąsiadom sprzedam przedłużacz aby mieli na podwórku 2,5 to już od kija pewnie na cąłe CO bym miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 29.08.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 U mnie dziś jakieś 2,5MWh na zimę - czyli klima i grzejnik olejowy, wraz z rekuperacją. Na cwu też coś wpadnie. 8.08.20 straciłem 143kWh no ich nie zużyłem ( a to się da w lato??) Mam już plan, że sąsiadom sprzedam przedłużacz aby mieli na podwórku Sprzedaż prądu jest nielegalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.08.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Znajdź mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf. Zresztą ja sprzedaje przedłużacz a nie prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 05.09.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Mam instalacje falownik huaweii KTL4 10paneli Ja. SOLAR 335W wiem ze falownik troche za. Duzy ale zrobilem to z mysla o rozbudowie tz. Wieszaki, i dluzsze kable mam na dachu wystarczy zalozyc tylko ruszt i panele ale mniejsza z tym. Po zalozeniu fotowoltaiki zauwazylem ze zgodnie ze wskazaniami inwertera co do wyprodukowanej energi a ZE odnosnie energi oddanej do sieci ilosc pochlanianej przezemnie energii znacznie wzrosla nie potrafie tego zrozumiec poniewaz ze wszystkiego korzystamy z zona tak samo. Macie u siebie podobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.09.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Standard jak prąd za darmo to i pranie czasami 3-4 dziennie się kręci, pompa wody do podlewania, klimatyzacja chłodzenie grzanie, ekspres do kawy, czasem grzałka cwu. Zmartwię Cię zużycie wzrośnie Ci jeszcze bardziej, a że nie dołożyłeś paneli od razu to tylko więcej za nie zapłacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Standard jak prąd za darmo to i pranie czasami 3-4 dziennie się kręci, pompa wody do podlewania, klimatyzacja chłodzenie grzanie, ekspres do kawy, czasem grzałka cwu. Zmartwię Cię zużycie wzrośnie Ci jeszcze bardziej, a że nie dołożyłeś paneli od razu to tylko więcej za nie zapłacisz U mnie po instalacji PV zużycie spadnie o 40%, nie jestem łosiem któremu odpierdala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 U mnie po instalacji PV zużycie spadnie o 40%, nie jestem łosiem któremu odpierdala Które urzadzenia wyłaczysz, aby zuzycie spadło o 40%, dlaczego montaz PV ma zmiejszyc korzystanie z urzadzeń, a tym samym komfortu. Wiekszosc, zdecydowana wiekszosc montuje PV aby zmniejszyc rachunki, a nie komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.09.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Indukcję i lodówkę zamienił na gazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.09.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Standard jak prąd za darmo to i pranie czasami 3-4 dziennie się kręci, pompa wody do podlewania, klimatyzacja chłodzenie grzanie, ekspres do kawy, czasem grzałka cwu. Zmartwię Cię zużycie wzrośnie Ci jeszcze bardziej, a że nie dołożyłeś paneli od razu to tylko więcej za nie zapłacisz Dlaczego miało by wzrosnąć? Na prąd bytowy. Na co i Cwu wzrośnie zracji zmiany formy grzani. Ale to co jest ponad normatywne to chłodzenie bo go nie było i druga lodówka . A reszta sprzętu idzie normalnie kawa na harmonogramie taniej taryfy zmywarka rożnie co 1-2 dni. Mozna powiedzieć nawet o pewnej obniżce na autokonsumpcji co rekompensuje drugą lodówkę i chłodzenie A instalacja z założenia była niewymiarowana aby zoptymalizować czas zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.09.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Które urzadzenia wyłaczysz, aby zuzycie spadło o 40%, dlaczego montaz PV ma zmiejszyc korzystanie z urzadzeń, a tym samym komfortu. Wiekszosc, zdecydowana wiekszosc montuje PV aby zmniejszyc rachunki, a nie komfort. Auto konsumpcja - 20% zysku na opuście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.09.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 A CO i cwu nie wliczamy do zużycia to idzie z innego licznika? 2 lodówki też z innego przyłącza? Tego nie liczymy jako bytowe bo dodane po instalacji PV? @kulibob wyłącz komputer bo teraz idzie z opustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 (edytowane) Które urzadzenia wyłaczysz, aby zuzycie spadło o 40%, dlaczego montaz PV ma zmiejszyc korzystanie z urzadzeń, a tym samym komfortu. Wiekszosc, zdecydowana wiekszosc montuje PV aby zmniejszyc rachunki, a nie komfort. To ty masz halucynacje o zmniejszeniu komfortu, ja wręcz przeciwnie. Przeczytaj w stopce Zainstalowałem klimę do grzania idąc śladem kuliboba. Edytowane 5 Września 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.09.2020 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 A CO i cwu nie wliczamy do zużycia to idzie z innego licznika? 2 lodówki też z innego przyłącza? Tego nie liczymy jako bytowe bo dodane po instalacji PV? @kulibob wyłącz komputer bo teraz idzie z opustu Czegoś nie zrozumiałeś. Załozenie PV nie maiło wpływu na bytowe. Zmiana CO i CWU ma związek z termomodernizacją domu czyli zastąpieniem węgla anie z PV. Zakup drugiej lodówki też niema związku z PV Komputer idzie z aku przez przetwornice step down:) Chyba ustawiona na 20V jeśli dobrze pamiętam:) ruter zrsztą też 5V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.09.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 U mnie po instalacji PV zużycie spadnie o 40%, nie jestem łosiem któremu odpierdala Zainstalowałem klimę do grzania idąc śladem kuliboba. No to ja się już pogubiłem, Założył klimę i bytowe spadło Byś napisał bimber gotowałem grzałką elektryczną a teraz na gazie to bym uwierzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 No to ja się już pogubiłem, Założył klimę i bytowe spadło Byś napisał bimber gotowałem grzałką elektryczną a teraz na gazie to bym uwierzył. Ja mówię o całkowitym zużyciu, gdzie napisałem ze chodzi mi o bytowe???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.09.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 A całkowite zużycie spadło o 40 % w sensie bez PV zużywałeś 1000kWh a po instalacji tylko 600kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 (edytowane) A całkowite zużycie spadło o 40 % w sensie bez PV zużywałeś 1000kWh a po instalacji tylko 600kWh? Przed PV i klimą zużywałem ok 7 MWh/rok , teraz mam widoki żeby zmieścić się w 4,5 MWh/rok Chodzi mi o to że taniej było mi założyć klimę niże 2 razy większej instalacji PV Edytowane 5 Września 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.09.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Przed PV i klimą zużywałem 3000kWh rocznie teraz mam perspektywy na 8000kWh. Co prawda swojego darmowego prądu, pytanie zużycie mi wzrosło czy zmalało? Zaznaczę żę PV mam od 6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Przed PV i klimą zużywałem 3000kWh rocznie teraz mam perspektywy na 8000kWh. Co prawda swojego darmowego prądu, pytanie zużycie mi wzrosło czy zmalało? Zaznaczę żę PV mam od 6 lat. a skąd taki wzrost? to masz z 5 splitów chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 05.09.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Nie rozumiem ludzi ktorzy zakladaja PV i mysla o zmniejszeniu zuzycia energii to po co zakladac PV? Nie taniej wyzucic lodowke a zywnosc zakopac w ziemi a pranie robic po deszczu w kaluzy? poto sie zaklada pv aby nie placic ze fylko samemu zuzywac energie na fo na co wczdsniej nie movlismy sobis pozwolic Tylko ze w moim przypadku jeszcze nie zauwazylem abgm zaczol inaczdj kozystac z energi a zuzycie wedlug ze podskoczylo bardzo zastanawiam sie czg licznik czasem nie przeklamuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts