Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

ODNOŚNIE POSTA POWYŻEJ dodam jeszcze że panele są położone w dwóch rzędach i jak się dobrze przyjżeć to są położone dosyć niechlujnie - widać w środku załamanie. Szef firmy zadeklarował się że poprawią i wyprostują na stelażach.

Mam pytanie czy demontaż takich paneli nie niesie jakiegoś ryzyka np wtyczki czy mogą być ponownie włanczane. Ponadto aby wyprostować stelaż będą musieli skrócić część śrub mocujących stelaż ponieważ będą za długie, śruby te o ile się orientują są z nierdzewki a więc chyba się nie nadają do obcinania

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z założenia złączki są hermetycznee więc, woda im nie straszna.

Niestety nie jest hermetyczne(IP68, nawet najlepszych producentów mają klasę IP67 a więc mogą i owszem przebywać pod wodą, ale co najwyżej przez pół godziny.

A zdarza się, że leżący topniejący śnieg zatrzymany przez zwój przewodu z wtyczką zapewnia gorsze warunki - po co kusić los? skoro można to podwiesić?

. Ponadto aby wyprostować stelaż będą musieli skrócić część śrub mocujących stelaż ponieważ będą za długie, śruby te o ile się orientują są z nierdzewki a więc chyba się nie nadają do obcinania

Tak jak kolega napisał - po prostu kluczem wkręcą te śruby głębiej w krokwie - (konstrukcje dachu)

Montaż jest na papie i tak jak piszesz na śrubach tzw. dwugwintach. Problem jest w tym, że dach jest trochę nierówny, ale jak były oględziny to nie było żadnego problemu z jego wyrównaniem właśnie na tych "dwugwintach" i obawiam się żę niektóre śruby będą musiały zostać na tyle opuszczone że mogą wadzić o panel.

Niestety nie jest hermetyczne(IP68, nawet najlepszych producentów mają klasę IP67 a więc mogą i owszem przebywać pod wodą, ale co najwyżej przez pół godziny.

A to deszcz pada tak intensywnie że zatapia złączki? Mamy dach w formie miski, wanny i tam woda stoi aby MC4 miały gdzie się kompać?

A to deszcz pada tak intensywnie że zatapia złączki? Mamy dach w formie miski, wanny i tam woda stoi aby MC4 miały gdzie się kompać?

Przecież napisałem - pod panelami cień i śnieg nad panelami Słońce i woda - złączka w wodzie.

Śniegu bardzo mało w ubiegłym roku, a utrzymywał się pod panelami nawet dwa tygodnie dłużej niż na dachu.

Bajki, nie po to dają 5000+ aby w przyszłym roku od nich chcieć po 2-3k PLN. Najpierw trzeba nałapać więcej osób, w pierwszym planie dokonanie mixu energetycznego 2020 czy 2021r, a później dopiero zamach na pieniądze prosumentów. Takie rzeczy trzeba robić z głową ;)

zanim oni taki zamach zrobią my już będziemy mieli kupione inwertery off gridowe, i przygotowane pisemko o odłączenie od sieci :)

info o wprowadzeniu opłaty mam od gościa, który wykonuje różne usługi dla pge, ale oczywiście info nieoficjalne. pytam, bo chcę zwiększyć w przyszłym roku swoją moc do 10kW. na razie mam info, że skoro włożyłem wniosek o mój prąd, to nie mogę zrobić rozbudowy aktualnej instalacji, więc zostaje mi po prostu zrobienie drugiej. za późno dojrzałem do wymiany pieca na pompę ciepła, więc założyłem tylko 5,25kW.

obecną instalację mam na dachu, ale nie mam już tam więcej miejsca, więc będę zakładał drugą na ziemi - czy powinienem na coś szczególnie zwrócić uwagę? jeden z instalatorów, proponuje mi założyć inwerter pod panelami a kabel puścić w peszeli wzdłuż murków ogrodzenia do domu (około 40m), żeby nie rozwalić po drodze żony ogródka z kwiatami/krzewami i krzaków owocowych. myślicie, że tak będzie ok?

info o wprowadzeniu opłaty mam od gościa, który wykonuje różne usługi dla pge, ale oczywiście info nieoficjalne.

To jak z tymi informacjami ze szpitali jednoimiennych. Każdy, dosłownie każdy ma kogoś z rodziny, a już na pewno kogoś ze znajomych, kto tam pracuje i wie jak to naprawdę jest. To mam pytanie: jak to jest możliwe? I jakim cudem gościu, "który wykonuje różne usługi dla pge" może wiedzieć, co zrobi prezes URE jak zobaczy taki cennik? Tzn domyślać się można, co zrobi, ale jak można wpaść na to, że podskoczy z radości, głośno zaklaszcze i krzyknie: "to jest to! taka opłata to strzał w dziesiątkę, o to chodziło!"? :confused:

pytam, bo chcę zwiększyć w przyszłym roku swoją moc do 10kW. na razie mam info, że skoro włożyłem wniosek o mój prąd, to nie mogę zrobić rozbudowy aktualnej instalacji,

Możesz nieco rozjaśnić swoją sytuację? Bo brak możliwości rozbudowy instalacji z powodu złożenia wniosku do programu Mój Prąd to bujda. Jedno nie przeszkadza drugiemu.

w czerwcu założyłem na dachu 5,25kW z falownikiem sofar 5.5. planowałem też wymianę kopciucha na gazowy kondensacyjny. w lipcu wczytałem się w program czyste powietrze, zauważyłem dużą dotację na pompy ciepła, zacząłem o nich czytać i zmieniłem plan z gazu na PC. w związku z tym chciałem rozbudować aktualną instalację do maksa, czyli pod 10kW. napisałem do nfośigw czy mogę - odpisali, że jeżeli złożyłem wniosek o mój prąd, to mogę dołożyć paneli na ile pozwala mi inwerter, ale nie mogę zdemontować obecnych paneli i nie mogę wymienić aktualnego inwertera przez 3 lata. planowałem wziąć sofara 11 i na jednym stringu podpiąć dach 5,25 a na drugim ziemię około 4,6-4,7kW, a inwerter 5,5 sprzedałbym - widzę, że chodzą po 3-3,5k - w końcu jest używany dopiero dwa miesiące.

ponieważ zrobił się problem z rozbudową, stwierdziłem, że zrobię drugą oddzielną instalacją. ale pojawiły się kolejne problemy - gdzie inwerter, jaki kabel, przekop czy powietrzem, jak przekop to żona chce mnie zabić itd. w związku z tym, stwierdziłem, że przełożę montaż drugiej instalacji na przyszły rok i zrobię to na spokojnie, ale teraz znajomy mnie straszy, że w przyszłym roku będzie wprowadzona opłata...

zapotrzebowanie mam 11kW ciepła, teoretycznie wystarczyłaby pompa panasa t-cap 9kW, ale zdecydowałem się na Stiebla - wiele osób go zachwala - teraz na 13kW jest duża promocja. pompa według wyliczeń poniżej 0 będzie pracowała bardzo dobrze. jeżeli chodzi o pracę w dodatnich temperaturach, jest trochę za mocna, dlatego planuję dać bufor 300l i według instalatora i Stiebla ma działać dobrze. liczę na COP 3 - bobrow ma bardzo zbliżone parametry domu i tak mu mniej więcej wychodzi.

faktycznie samo montowanie paneli jest banalne, ale z elektryką niemiałem nigdy nic wspólnego - podłączenie inwertera z zabezpieczeniami zdecydowanie nie dla mnie. poszukam - może znajdę firmę, która mi tylko "zepnie" panele z inwerterem i go podłączy + zgłosi do zakładu.

@JacekRze

Aż się prosi dołożyć drugi inwerter. Te dwie instalacje sporo oddalone od siebie - jedna jest "na gotowo", więc ma wszystko dopasowane pod swoją wydajność.

Będzie i taniej i lepiej. Nawet w przypadku awarii to do czasu naprawy jednej PV druga będzie dawała spory uzysk energii. W zimie może nie jest to dużo, ale w środku lata liczy się każdy dzień przestoju do czasu naprawy.

Cześć!

Zbieram oferty na PV, blisko 10kWp. Większość powyżej 40 tys. Mam chyba niezłą propozycję na 27 x Longi Solar LR4-60HIH-370M + Huawei SUN 2000-10KTL-M0 za 38.800 brutto. Tyle że nie wiem kto to będzie montował, a chciałbym jednak mieć sprawdzoną ekipę która nie napsuje dachówek i zrobi to profi. I ten Huawei jakoś średnio mi leży...

Możecie polecić kogoś sprawdzonego z kuj pom na priv?