StolarzS 21.09.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 JacekRze, zapytaj instalatora jak to się dzieje że wszystkie nowo przyłączane budynki mają zakopane przyłącza i jakoś gryzonie ich nie ruszają? Pewnie jakiś specjalny peszel, trujący albo co...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.09.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 A ta reklama to na kiego wała? Pan od paneli prosił aby zapodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.09.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 A ta reklama to na kiego wała? Pan od paneli prosił aby zapodać? Smieszna była ta reklama. 5 podobnych postów, osoba pod nazwą własną firmy pisze o sobie w osobie trzeciej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.09.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Cześć! Zbieram oferty na PV, blisko 10kWp. Większość powyżej 40 tys. Mam chyba niezłą propozycję na 27 x Longi Solar LR4-60HIH-370M + Huawei SUN 2000-10KTL-M0 za 38.800 brutto. Tyle że nie wiem kto to będzie montował, a chciałbym jednak mieć sprawdzoną ekipę która nie napsuje dachówek i zrobi to profi. I ten Huawei jakoś średnio mi leży... Możecie polecić kogoś sprawdzonego z kuj pom na priv? U mnie montowali z Festal i z tego co wiem za 10 kWp liczą 36 tys na gotowo [panele Q-cells 355 W + falownik Growatt - na tyle wycenili to znajomemu z okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.09.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Smieszna była ta reklama. 5 podobnych postów, osoba pod nazwą własną firmy pisze o sobie w osobie trzeciej.. Jak firma roboty nie ma to pracownicy w trakcie roboty spamują na forach internetowych aby nie siedzieć i spamować tylko montować. Niestety jak firma dobra i tania to terminy ma poumawiane na pół roku do przodu. Jak firma droga to spamią po internetach skamlając o robotę. Teraz już na fb spamują nie o montowaniu PV tylko o myciu PV tak jakby każdy z nas nie miał kawałka węża ogrodowego i wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.09.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Teraz już na fb spamują nie o montowaniu PV tylko o myciu PV tak jakby każdy z nas nie miał kawałka węża ogrodowego i wody. A właśnie. Myjecie panele? Ja specjalnie sprawdziłem u siebie na dachu po większym deszczu po roku czasu, czy nie ma tzw. filmu. No i nie było. Przynajmniej u mnie wygląda na to, że to nie samochód, gdzie jaki by wosk nie położyć, to co jakiś czas trzeba ręcznie umyć, bo bezdotyk filmu nie ruszy, nawet jak się jakimś agresywnym prewashem potraktuje. Może przy gruntowych instalacjach panele gorzej się czyszczą same? Poza tym ktoś robił testy i wyszło, że efekt mycia jest o kant kuli potłuc - różnice w granicach błędu pomiarowego. A może jednak ktoś ma inne doświadczenia? Acha, mam na myśli domowe instalacje, a nie farmy, gdzie 1% uzysku decyduje o opłacalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 21.09.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 U mnie montowali z Festal i z tego co wiem za 10 kWp liczą 36 tys na gotowo [panele Q-cells 355 W + falownik Growatt - na tyle wycenili to znajomemu z okolicy Z jakiej okolicy? Pogoniłem właśnie naciągaczy którzy wycenili mi instalację 10kWp z falownikiem Solar Edge na 63tys. Po rabacie 59... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 21.09.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 co do tego instalatora i kopania w ziemi - powiedział mi, że jak inwerter pod panelami i do domu kabel, to można zakopać. a jak inwerter w domu, to kable od paneli do inwertera górą - bo to inne kable, nienadające się do zakopywania w ziemi. podobno tak się powinno robić. czyli mówicie, że to bez różnicy i oba można spokojnie wkopać? jak robiliście przekopy - na jakiej głębokości? zastanawiam się, czy przekopię sam czy trzeba koparkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 21.09.2020 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 A to już nieco rozjaśniłeś. Kabel do gruntu ma inną izolację i rzeczywiście ten od paneli się nie nadaje. Kopiesz płytko, na dwa szpadle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 21.09.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Jak wygląda sprawa z logowaniem do falownika SMA na sunny portal mam hasło i się logowałem ale wyłączyłem falownik i po ponownym załączeniu pomimo że świeci się niebieska dioda nie mogę się zalogować ? Hi Dałeś radę ?. Niebieska dioda to oznaka zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.09.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 A właśnie. Myjecie panele? Ja specjalnie sprawdziłem u siebie na dachu po większym deszczu po roku czasu, czy nie ma tzw. filmu. No i nie było. Przynajmniej u mnie wygląda na to, że to nie samochód, gdzie jaki by wosk nie położyć, to co jakiś czas trzeba ręcznie umyć, bo bezdotyk filmu nie ruszy, nawet jak się jakimś agresywnym prewashem potraktuje. Może przy gruntowych instalacjach panele gorzej się czyszczą same? Poza tym ktoś robił testy i wyszło, że efekt mycia jest o kant kuli potłuc - różnice w granicach błędu pomiarowego. A może jednak ktoś ma inne doświadczenia? Acha, mam na myśli domowe instalacje, a nie farmy, gdzie 1% uzysku decyduje o opłacalności. Od wielkiego dzwonu wchodzę na dach i opryskam je wodą z węża. Dziś patrzyłem są nieźle upaskudzone, ale jakoś nie po drodze mi wchodzić na dach. A żeby chodzić ze szmatą to już w ogóle nie chce mi się. Karcherem mówią aby nie myć bo sylikon "cośtam cośtam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofii 21.09.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Witam. Dostałem ofertę na założenie instalacji z panelami SunLink 335 Wp Full Black 14 szt oraz Huawei KTL4M0 . Kolega ma ten sam inwenter + panele Trina Honey Black M TSM-325 jest bardzo zadowolony i dość fajnie prezentują się na dachu. Co sądzicie o tych zestawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Witam Mycie było wałkowane i znów powraca jak bumerang------- (Głupota z myciem).Owszem można lecz trzeba wiedzieć jak.Najlepiej natura sobie z tym radzi. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.09.2020 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 A właśnie. Myjecie panele?Dwa lata nie myłem i nie wyglądają na takie co to by mycia potrzebowały Ale mam w planach eksperyment. Mam dwa stringi, równolegle jeden na drugim. Jak będą zauważalnie zakurzone po długim okresie bez deszczu, to umyje tylko dolny. Dostęp łatwiejszy bo z drabiny, nawet jakims delikatnym mopem przejade. I porównam dzienną producję względem brudnego przed myciem i po myciu. Wyeliminuje w ten sposób czynnik pogody i temperatury itd. To powinno dać w miarę wartościową informację ile to daje przy zauważalnym zabrudzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 też miałem takich geniuszy Z jakiej okolicy? Pogoniłem właśnie naciągaczy którzy wycenili mi instalację 10kWp z falownikiem Solar Edge na 63tys. Po rabacie 59... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 22.09.2020 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 I porównam dzienną producję względem brudnego przed myciem i po myciu. Wyeliminuje w ten sposób czynnik pogody i temperatury itd. To powinno dać w miarę wartościową informację ile to daje przy zauważalnym zabrudzeniu. O, czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.09.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Dwa lata nie myłem i nie wyglądają na takie co to by mycia potrzebowały w poście 1764 (temat: "Uzysk z PV") pokazałem moje panele po zimie... Nie wiadomo jaki miały kolor oryginalny... Ale mieszkam przy drodze gruntowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.09.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Dwa lata nie myłem i nie wyglądają na takie co to by mycia potrzebowały Ale mam w planach eksperyment. Mam dwa stringi, równolegle jeden na drugim. Jak będą zauważalnie zakurzone po długim okresie bez deszczu, to umyje tylko dolny. Dostęp łatwiejszy bo z drabiny, nawet jakims delikatnym mopem przejade. I porównam dzienną producję względem brudnego przed myciem i po myciu. Wyeliminuje w ten sposób czynnik pogody i temperatury itd. To powinno dać w miarę wartościową informację ile to daje przy zauważalnym zabrudzeniu. Podejrzewam że nakład pracy i potencjalnego kosztu wody będzie niewspółmierny dozysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.09.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Podejrzewam że nakład pracy i potencjalnego kosztu wody będzie niewspółmierny dozysku Mam swoją studnię, pompę membranową (Białoruską) wąż ogrodowy jakie tu widzisz potencjalne koszty Mogę umyć panele w międzyczasie kiedy kręcę do sufitu płyty KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.09.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Tu nagrałem film z różnicami po umyciu paneli. 2 równe stringi w tym samym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts