Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Moja mikroinstalacja jest na wsi a tam sieć jaka jest każdy wie.

Pracownik tauronu obecny przy wadliwie działającym inwerterze potwierdził iż powodem na 99% jest robienie asymetrii w sieci przez jednofazowy inwerter. Przy pierwszej wymianie inwertera konsultowałem się z działem technicznym firmy Kaco (taki miałem inwerter) - doradzili zwiększenia średnicy przewodów - nie pomogło. wymieniłem inwerter na trójfazowy - jak ręką odjął.

Nie wiem, może to ten jeden przypadek na ileś. We wrześniu montowałem instalację z PROW na wsi. 42 chałupy, wszędzie jednofazowe. Instalacja czasami była taka, że nie wiadomo było w co się wpiąć, pełne muzeum. Wszystko działa, zero zgłaszanych problemów.

Jakiej mocy miałeś ten inwerter?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiej mocy miałeś ten inwerter?

kaco powador 2500xi, i 12 modułów 255W, nie pamiętam napięć w tym momencie...

Wyłączał się po kilku sekundach pracy kiedy moc wzrastała powyżej 1000 W, chociaż nie było reguły bo czasem też niżej, czasem wyżej. W okolicy żadnych zakładów ani innych inwerterów.

Wygląda to mniej więcej tak:

https://www.youtube.com/watch?v=i4wMF5U0FKI

za każdym razem na ekranie pojawia się "Line faiulure over voltage L1"

Inwerter podnosi napięcie w sieci i sam się restartuje i tak w kółko. w domu nie ma poboru prądu, nikt jeszcze nie mieszka.

Edytowane przez stanley79

kaco powador 2500xi, i 12 modułów 255W, nie pamiętam napięć w tym momencie...

Wyłączał się po kilku sekundach pracy kiedy moc wzrastała powyżej 1000 W, chociaż nie było reguły bo czasem też niżej, czasem wyżej. W okolicy żadnych zakładów ani innych inwerterów.

Wygląda to mniej więcej tak:

https://www.youtube.com/watch?v=i4wMF5U0FKI

za każdym razem na ekranie pojawia się "Line faiulure over voltage L1"

Inwerter podnosi napięcie w sieci i sam się restartuje i tak w kółko. w domu nie ma poboru prądu, nikt jeszcze nie mieszka.

To jest typowy przykład, kiedy przy słabych przekrojach kabli, inwerter żeby zrekompensować spadek, podbija napięcie i wychodzi poza napięcie maksymalne.

Najszybciej to można było sprawdzić mierząc napięcie na zaciskach AC inwertera, przy takiej sytuacji, napięcie pewnie było rzędu 250-260V.

Najprawdopodobniej bardzo słaba linia a co za tym idzie bardzo niskie napięcie w sieci , choć przy tak małej mocy inwertera to dziwne. To raptem 2kW

Edit:

Obejrzałem film i masz potwierdzenie. Napięcie ok 250V. Jaki przekrój kabla miałeś do inwertera? i jakiej długości?

W ostateczności można było podnieść napięcie w inwerterze, max chyba 265V dla tego modelu.

Edytowane przez Przewas

To jest typowy przykład, kiedy przy słabych przekrojach kabli, inwerter żeby zrekompensować spadek, podbija napięcie i wychodzi poza napięcie maksymalne.

Najszybciej to można było sprawdzić mierząc napięcie na zaciskach AC inwertera, przy takiej sytuacji, napięcie pewnie było rzędu 250-260V.

Najprawdopodobniej bardzo słaba linia a co za tym idzie bardzo niskie napięcie w sieci , choć przy tak małej mocy inwertera to dziwne. To raptem 2kW

Edit:

Obejrzałem film i masz potwierdzenie. Napięcie ok 250V. Jaki przekrój kabla miałeś do inwertera? i jakiej długości?

W ostateczności można było podnieść napięcie w inwerterze, max chyba 265V dla tego modelu.

Przewód zwiekszono z oszczędnych 3x2.5 jak zalecal producent do 3x4.dł przewodu inwerter-siec to ok 8m. Nie pomoglo. Przestawiane bylo graniczne, gorne napiecie w inwerterze, tez bez skutku. To juz historia. Teraz mam 3 fazowego froniusa i jedynym moim zmartwieniem jest jak podlaczyc do niego grzalke: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3129557

Dla tych innych, zielonych jak szczypiorek, pisanie ze - TY MASZ WYBÓR to proste wkurwianie!

JAK przy kompletnym braku wiedzy i znajomości niuansów maja wybrać DOBRZE?!!!

Biorą tanie, wierzą w to, co chcą usłyszeć, a co im chętnie mówią i - może jakoś to będzie!.......

..............To branża nowa, która "chce się nażreć szybko i dużo" bo jest okazja a "pacjent" i tak się nie zna...

I jak we wszystkim... nie wszyscy są uczciwi!

Adam M.

Jak napisałem to:

Tu na forum dowiesz się wszystkiego odnośnie fotowoltaiki, w "różowym kolorze" .

Dlatego że większość wpisów dostajesz tu od firm montujących zarabiających na tym oraz na przyszłych przeglądach instalacji.

Od razu zaczęli mnie gryźć po nogach .:lol2:

No co?

Nieśmiały jest to naskoczyli na niego...

PliP

Rozumiem, ze sprawdziłeś już jaką kamerą podczerwoną (termowizyjną) w jaki zimniejszy poranek ile hot-points Ci sprzedano?

No, bo...

Sprzedawca termofotki Ci nie zostawił przecież...

(no, taka mała złośliwość... żart...)

Adam m.

No co?

Rozumiem, ze sprawdziłeś już jaką kamerą podczerwoną (termowizyjną) w jaki zimniejszy poranek ile hot-points Ci sprzedano?

Adam m.

UPS

Ja miałem termowizję w grudniu w środku słonecznego dnia i temperatura koło max 5*C :(

Produkcja była wtedy koło 5kWh.

Instalator mi powiedział, że musi być zimno, słonecznie i bezchmurnie i Słońce najlepiej na wprost paneli.

Ty natomiast piszesz o zimnym poranku, wtedy jest cała instalacja mokra od wody itp itd więc pomiar raczej będzie niewiarygodny.

Instalacja musi działać, aby to co uszkodzone mogło się przegrzewać.

Hot-points oczywiście nie da się uniknąć i zapewne pojawią się już niebawem - wystarczy, że duży ptak nasra i już się będzie przegrzewało.

" i już się będzie przegrzewało. "

Że o jakim gradzie nie wspominać...

Mnie chodziło o to, że wcale to PV nie jest tak cudowne, jak się maluje.

A to co robią z ustawą o energiach odnawialnych jeszcze mu tego piękna podskubuje.

Adam M.

" i już się będzie przegrzewało. "

Że o jakim gradzie nie wspominać...

Mnie chodziło o to, że wcale to PV nie jest tak cudowne, jak się maluje.

A to co robią z ustawą o energiach odnawialnych jeszcze mu tego piękna podskubuje.

Adam M.

Ustawa, ustawą, ale co do gradu - moduły są badane pod tym względem i grad wytrzymują bez problemu a jeżeli ktoś się obawia, można wykupić ubezpieczenie.

Mylicie Panowie pojęcia. Problemem nie jest to że ptak nasra, tylko to, ze panel już ma lub nie , mikro uszkodzenia mechaniczne. I to one wyłażą właśnie podczas zacienienia. A skąd te uszkodzenia? A to już różnie. Podczas produkcji, bo producent nie zrobił kontroli jakości, podczas montażu, bo montażyście niewygodnie było kręcić i wlazł nogami na panel , a to sie komuś uderzyło, stłukło . A potem zacienienie i wszystko wyłazi.

A z tym gradem to sorry ale popadacie w paranoję. Ale to sie podobno da wyleczyć ;)

Mam Ciebie prowadzić za rączkę , nie potrafisz cofnąć się do tyłu tego wątku.:lol2:

Potrafię. Nie widzę tego wielkiego spisku mającego na celu gryzienie Cię po nogach ;) Masz problem z ustawą? Pytaj, postaram się pomóc, tak jak to wielokrotnie robiłem wcześniej. Masz pytania dotyczące funkcjonowania instalacji PV na poziomie fizyki z gimnazjum - również postaram się pomóc. Masz pytania bardziej techniczne? Przewas staje na rzęsach, żeby tłumaczyć. Ba, nawet świetnie ostatnio wytłumaczył, skąd się biorą problemy z instalacjami (co nie powinno być zaskoczeniem dla osoby, która ma za sobą budowę domu i potrafi używać głowy).

Jeśli nazywasz to spiskiem, to chyba pora, żebyś odpoczął od kompa i zastanowił się raz jeszcze, czy czasem coś Ci się nie pozajączkowało.

Ps. Zadziwiające, że kupując samochód za 10 kafli więcej zgłębiamy temat, niż przy inwestowaniu większej kasy, która ma pracować przez więcej lat. Nie ogarniam tego.

(...) Zadziwiające, że kupując samochód za 10 kafli więcej zgłębiamy temat, niż przy inwestowaniu większej kasy, która ma pracować przez więcej lat. Nie ogarniam tego.

Nie martw się. Ja też nie ogarniam i wcześniej również porównywałem do samochodu :(

Za te pieniądze mogłem kupić samochód, który po max 10 latach byłby wart może z 2000zł

Za te pieniądze nic nowego bym nie kupił. Byłaby to kilkuletnia używka w którą trzeba by wsadzić na starcie za 20% wartości i potem tylko dokładać i ten zakup z dnia na dzień traciłby na wartości i nigdy by się nie zwrócił.... :mad:

Edytowane przez PliP

"A z tym gradem to sorry ale popadacie w paranoję. Ale to sie podobno da wyleczyć "

Poleczysz? :lol:

" Grad już był chyba wyjaśniony!!!

Ale w razie "W" jest rozwiązanie powszechnie stosowane np w ogrodnictwie"

Rozumiem...

Ubezpieczenie GRATIS dodają do PV.

A jak nie to... armatki!!!

:lol: :lol: :lol:

Opowiedzcie mi, proszę, o tych TESTACH na TAKI grad!

Przecież...

"moduły są badane pod tym względem i grad wytrzymują bez problemu"

Autko sobie syncio w TYCHACH kupił.

PO tym gradzie.

Szyba - nowa. Silnik ok.

No, tylko na słupkach i całym dachu były takie dołki...

Jak mu na imprezce nieco podchmielona kumpela na dachu potańczyła - mniejsze zrobiła...

:lol:

Opowiadał mi. Podobno kawał baby!

:lol: :lol: :lol:

Ech.... młodość...

:lol:

Ad rem!

To się kupuje i instaluje na wiele lat.

Na początku, na starcie, zarobek ma bank i instalator.

Potem - jak piszecie (opcja), albo "są testowane i wytrzymają", albo "można się przecież ubezpieczyć".

Czyli ten, co za to wszystko płaci albo będzie miał szczęście, albo nie.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Zasadnicze pytanie brzmi -

Który bank daje kredyt na budowę domu bez jego ubezpieczenia?

Który bank daje kredyt na budowę instalacji fotowoltaicznej bez jej ubezpieczenia?

Który bank daje kredyt na samochód bez jego ubezpieczenia?

Który zdroworozsądkowy rolnik sieje rośliny bez ich ubezpieczenia?

Banki nawet żądają ubezpieczenia kredytu!!!

Wszystko zależy od tego jaki mamy zakres ubezpieczenia?

Przy samochodzie to nawet trzeba obowiązkowo mieć OC i wskazane jest mieć AC.

Na fotowoltaikę tez można wykupić OC.

Na zachodzie ubezpieczenie instalacji PV to standard.

W Polsce to nowa branża i zaledwie kilka firm oferuje takie ubezpieczenia.

Co ważne: Nie ubezpieczam całej wartości instalacji tylko to co jest narażone na największe ryzyko zniszczenia.

W tym przypadku są to panele, których wartość to 50-60% całej instalacji.

No chyba że ubezpieczamy od przepięć to wtedy całość!