Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W mojej gminie spotkanie w sprawie dotacji 80% na fotowoltaike było w lipcu 2016 roku, kupiłem los za 345 zł i myslałem że temat umarł. Dotacje powróciły przed wyborami samorządowymi, gmina otrzymała środki, a potem zaczęło się czekanie które musi się skończyć we wrześniu 2021 bo inaczej gmina straci dofinansowanie. Podobno w najbliższym czasie będę podpisywał umowę i ogłoszą przetarg na wykonawcę. Może po 5 latach będę miał instalacje.

A ja foto mam dzięki dotacjom.Na początek zwrot za wymianę pieca 3 lata temu [ 7 tys. ]+ocieplenie domu rok temu [10 tyś+4 tyś z PIT ]+na przyszły rok za foto [3 tyś z PIT ] W tym roku w kwietniu założyłem foto za 24 tys. i dostałem zwrot 5 tys..Czyli w sumie za dotacje i ulgi z PIT mam foto.Warto korzystać z dotacji.Ja akurat odkładałem kasę,trochę dołożyłem i foto git.Pozdrawiam.

ja jestem trochę zawiedziony bo zrobiłem miesiąc temu instalację 4 kw zapłaciłem 22 tysiące no niby mam odzyskać 8 bo 5 z uni a 3 z pita ale ten przedstawiciel pokazywał rachunki pewno fikcyjne jakieś że ktoś płacił 180 zł.miesięcznie a teraz 9 zł po zamontowaniu instalacji .Mnie przyszła pierwsza faktura prognozowana za miesiąc i mam zapłacić 47 zł.a bez instalacji płaciłem 170zł. a myślałem że będzie 9 zł miesięcznie tak jak ten idiota przedstawiciel pokazywał ,więc nie jest tak znowu różowo bo ani za 15 lat się to nie zwróci .

Ale jaki problem - jeśłi masz dobrze dobraną instalację, to będziesz płacił około 20zł miesięcznie.

Przejdż na półroczne, albo roczne rozliczenie, to nie będziesz dostawał co miesiąc prognoz z sufitu.

Zresztą - mnie Tauron przysłał fakturę prognozowaną półroczną od lutego do lipca, miałem zapłacić 470zł :), wstarczył telefon do BOK, żeby mi anulowali tę fakturę.

ja jestem trochę zawiedziony bo zrobiłem miesiąc temu instalację 4 kw zapłaciłem 22 tysiące no niby mam odzyskać 8 bo 5 z uni a 3 z pita ale ten przedstawiciel pokazywał rachunki pewno fikcyjne jakieś że ktoś płacił 180 zł.miesięcznie a teraz 9 zł po zamontowaniu instalacji .Mnie przyszła pierwsza faktura prognozowana za miesiąc i mam zapłacić 47 zł.a bez instalacji płaciłem 170zł. a myślałem że będzie 9 zł miesięcznie tak jak ten idiota przedstawiciel pokazywał ,więc nie jest tak znowu różowo bo ani za 15 lat się to nie zwróci .

Moim zdanie to nie przedstawiciel jest " idiotą " tylko ten co mu bez zastanowienia i sprawdzenia uwierzył.

• Like 1

U mnie PV 5,72 kW założone w styczniu 2016r. ,lecz przez cały rok przed założeniem PV czyli cały 15r. spisywałem licznik EE dzień w dzień ( takie urojenie) po to aby wiedzieć jakie mam zapotrzebowanie w poszczególnych dniach, miesiącach roku.

Od 23.09. 20r. dołożone kolejne 4,24kW.Logiczne rozumowanie to podstawa. Jak przejdziesz na rozliczenie roczne tak jak radzą forumowicze będziesz mile zaskoczony pod warunkiem że znałeś własne zapotrzebowanie na EE.

Przedstawiciel handlowy nie był idiotą.

Przedstawił wariant najbardziej optymistyczny - tylko opłaty stałe w możliwie najniższej wysokości bez opłat za prąd.

Założyłeś instalację PV o mocy 4 kWp a ile średniorocznie zużywasz kWh?

Ile zużyłeś prądu od czasu wymiany licznika a ile prądu wyprodukowała instalacja?

Opłaty stałe w ENEA to np.

6,0200 zł + 0,3300 zł + 1,9200 zł = 8,27 zł netto, 10,1721 zł brutto miesięcznie.

Faktycznie 10,17 zł jest to więcej niż 9 zł ale nie jest aż tak dużo więcej. To tylko 14 zł rocznie więcej.

To Ty nie zrozumiałeś zasad rozliczania.

Ale jaki problem - jeśłi masz dobrze dobraną instalację, to będziesz płacił około 20zł miesięcznie.

Przejdż na półroczne, albo roczne rozliczenie, to nie będziesz dostawał co miesiąc prognoz z sufitu.

Zresztą - mnie Tauron przysłał fakturę prognozowaną półroczną od lutego do lipca, miałem zapłacić 470zł :), wstarczył telefon do BOK, żeby mi anulowali tę fakturę.

Dokładnie , ja tez coś podobnego wysłałem do BOK ze skanem środkowego palca w załączeniu. :rolleyes:

Nie uważam aby dobrze dobrana instalacja miała pokrywać 100% zapotrzebowania to nie jest optymalne

W moim sąsiedztwie zakładają nawet na wyrost, bo może kiedyś jakaś klima czy coś. Połowa zakładających instalacje nie potrafi nawet odczytać składowych faktury za prąd, nie ma pojęcia o cenie jaką płaci za kwh ale z lekką ręką wydają >5000 za kwp

klimatyzator ma wpisane na etykeicie 700 kwh na cele grzewcze i 144 kwh na cele chłodnicze na cąły rok u mnie chłodził ok 20h w tym sezonie i zużył ok 10 kwh więc ja argumentu o energożerności klimy nie rozumiem

Źle liczysz.

Twój koszt to 22 tys - 8 tys. = 14 tys. PLN.

Płacisz miesięcznie 170 zł - na to się składa ok. 20 zł opłata stała oraz 150 zł za zużytą energię (tak PI x drzwi = 300 kWh). Instalacja chyba jest "w sam raz" na Twoje zapotrzebowanie na EE.

Opłaty stałe są pewne jak śmierć i podatki (tak naprawdę to chyba jest podatek od "luksusu" posiadania przyłącza).

14 000 : 150 = 93,3 miesięcy co przekłada się na 7,7 lat.

W tych obliczeniach nie ma mowy o wzroście cen energii, a te są raczej możliwe. Już od nowego roku dojdzie opłata mocowa - być może ominie Prosumentów z pełnym pokryciem na EE.

No i pieniądze trzymane "w skarpecie" to pieniądze stracone. Jeśli nie stracone to i tak tracą na wartości.

Prognozami nie należy się martwić jak piszą Koledzy.