Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mitch bez jaj... bym całą rodzinę i znajomych zatrudnił w spółkach państwowych na wysokich stołkach i 50 lat był u władzy to bym tyle nie nakradł. Na atomową by nie starczyło. Ale za 50 lat może reaktywował bym Ostrołękę C, a może bym mierzył wysoko i od razu reaktywował atomówkę w Żarnowcu :eek:

Nie bo to droga do twardych narkotyków!!! W myśl logiki kto zapalił papierosa kończy na heroinie dawanej w żyłę, lub jak wypijesz kiedyś piwo sięgniesz kiedyś po wódkę a zarz później po denaturat i płyn do chłodnic. Ja nawet przestałem mówić pacierz na dobranoc, bo to już prosta droga do kapłaństwa (nie wiem co żona na to... i córka). A jak założyłem PV to znaczy że za kilka lat będę stawiał elektrownię węglową.

Ja nic nie przyjarałem od czasu technikum a z chęcią poszedłbym do kiosku kupił trochę zielska i upiekł jakieś ciasteczka. Legalizacja- wyższa jakość i opodatkowanie.

Lecznicze konopi już działają można je kupić po 70 PLN/g w aptece.

Kiedyś u dilera się kupowąło zielone po 25-30tylko nie pamiętam czy za 1 czy za 0,5 a teraz po ile chodzi?

Panowie zabrać żonę i dzieciaki do Żywca... na Żywca. Stamtąd do Czeskiego Cieszyna kawałeczek a na mostku Czescy rolnicy już nas witają bo tam 15g i 5 krzaków to po mieście można nosić i grozi za to grzywna ale wolą stosować ostrzeżenie :cool:

Byłem w tym roku w Międzybrodziu Żywieckim zaraz pod górą Żar bardzo fajna okolica 30km autostradą do Czeskiego Cieszyna. Jak ktoś ma za daleko to do Niemiec na weekend tam posiadanie jest nielegalne ale spożywanie już tak. Mamy jeszcze Słowaków Ci to są dopiero zakręceni...

co do zwrotu - aktualnie montują instalację u brata. moc prawie 5kW, koszt 16,8k. -5tys dotacja; - 2k ulga = 9,8k. instalacja powinna mu dać w ciągu roku 4,2mWh, czyli wartość (przy średniej z g12w 0,42zł) 1760zł. okres zwrotu 5,5roku. ja miałem po wyższej cenie instalowane - u mnie wychodzi 6,5-7lat. oczywiście, to jest zwrot przy założeniu, że nie będzie podwyżek cen. podobno za 10lat prąd będzie dwukrotnie droższy, ale to tylko spekulacje. nie ma jednak co się spodziewać, że będzie taniej.

co do zwrotu - aktualnie montują instalację u brata. moc prawie 5kW, koszt 16,8k. -5tys dotacja; - 2k ulga = 9,8k. instalacja powinna mu dać w ciągu roku 4,2mWh, czyli wartość (przy średniej z g12w 0,42zł) 1760zł. okres zwrotu 5,5roku. ja miałem po wyższej cenie instalowane - u mnie wychodzi 6,5-7lat. oczywiście, to jest zwrot przy założeniu, że nie będzie podwyżek cen. podobno za 10lat prąd będzie dwukrotnie droższy, ale to tylko spekulacje. nie ma jednak co się spodziewać, że będzie taniej.

Wydaje mi się że uzysk bliżej 5,2 Mwh/rok. Moja mała instalacja na płaskim daszku zbliża się do 4 Mwh do końca roku.