Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Przymierzam się do zainstalowania mikroinstalacji na panelach LONGI LR4 60HBD 365M (bifacjal). Jedna będzie o mocy 9,85kW na gruncie, a druga 6,57kW na dachu. Inwertery SMA TRIPPOWER 10,0 i i drugi SMA TRIPPOWER 6,0. Wyliczony koszt na 64 800. Co myślicie? Jakieś opinie panelach lub inwerterach? ma ktoś?

Takie rozwiązanie otrzymałem podczas wizji firmy.

Czy to jest dobry układ ze te pieniądze?

SolarEdge i optymizery montujemy gdy mamy jakieś cienie z ogrodu, lukarny czy inne kominy które mogą zasłaniać słońce. Czy taka sytuacja ma u Ciebie miejsce?

Witam. Przymierzam się do zainstalowania mikroinstalacji na panelach LONGI LR4 60HBD 365M (bifacjal). Jedna będzie o mocy 9,85kW na gruncie, a druga 6,57kW na dachu. Inwertery SMA TRIPPOWER 10,0 i i drugi SMA TRIPPOWER 6,0. Wyliczony koszt na 64 800. Co myślicie? Jakieś opinie panelach lub inwerterach? ma ktoś?

Przy takiej instalacji wpadasz w opust 30% więc temat warty przemyślenia czy to warte świeczki. Sama cena 64000 PLN / 16,57 = 3,8k PLN/kWp cena OK

Panele też, falowniki też niczego sobie.

Z ceny można było by urwać ale bardzo niewiele.

Edytowane przez marcinbbb

Piąty rok mam falownik SMA-- jest zaje..sty POLECAM

SolarEdge i optymizery montujemy gdy mamy jakieś cienie z ogrodu, lukarny czy inne kominy które mogą zasłaniać słońce. Czy taka sytuacja ma u Ciebie miejsce?

Przy takiej instalacji wpadasz w opust 30% więc temat warty przemyślenia czy to warte świeczki. Sama cena 64000 PLN / 16,57 = 3,8k PLN/kWp cena OK

Panele też, falowniki też niczego sobie.

Z ceny można było by urwać ale bardzo niewiele.

tak, zdaję sobie z tego sprawę że 30% będzie opustu, ale chciałem pokryć 100% zapotrzebowania. 5 tys dotacji i 10tys zwrotu z podatku obniży wartość inwestycji do ok 50tys pln.

Mieszka nas obecnie 8 osób (dwie rodziny, dwie kuchnie, generalnie dwa mieszkania w jednym domu). Od trzech lat skrupulatnie liczyłem zapotrzebowanie i wyszło mi średnio 13,5 MWh na rok. Jeżeli instalacja wyprodukuje 17MWh rocznie, zakładając 20% autokonsumpcji i 30% opust, to tak będzie na styk...

A jak da trochę więcej, to zawsze klimę można założyć...

Dzień dobry przesyłam kilka zestawów jakie otrzymałem na zestaw 10kw ,który z zestawów byłby najbardziej sensowny do domu na dach.

Panele Qcells G8 355

falownik Growatt New Energy Coltd 10000EU

całosc z montazem -37994zł

Panele SunLink SL 220-20m 345Wp Black Frame

falownik Sofar 8,8 KTL-X

całosc z montazem -35624zł

CCF20201005_00000.jpg

Panele Risen 310

Falownik Sofar 11KTLX

Całość - 36019zl

Panele Longin 320

Falownik Sofar 11KTLX

Całość - 36211zl

Panele Longi 365

Falownik Sofar 11KTLX

Całość - 37571zl

Panele Qcells G8 350

Falownik Sofar 11KTLX

Cena - 40748zl

Panele Qcells G7 330

Falownik Sofar 11KTLX

Cena - 36727zl

Panele Sharp 320

Falownik Sofar 11KTLX

Cena - 36640zl

Co wybrać z tych wszystkich co podałem

Bierzesz w ogóle pod uwagę jakie będziesz miał zabezpieczenia przeciwpożarowe, przeciwprzepięciowe, jaką obsługę pogwarancyjną, termin montażu i czy się wyrobisz na "Mój prąd" i tego typu rzeczy?

Jak nie to kupuj najtaniej zdając się na fachowość instalatorów i ciesz się szybkim zwrotem.

Nie pisałem czy ale jakie. Mniejsza z tym. Na całość włącznie z montażem? Jeśli na montaż dostaniesz 3 lata to będzie uczciwie. Jak dostaniesz 10 lat to podziękuj takiej firmie. Słyszałem, że jedna z największych firm w tej branży chce się w przeciągu roku, dwóch lat sprzedać (całość czy tylko wydzieloną część przedsiębiorstwa) więc teraz mocno pompują wartość. Dają 10 czy 15 lat gwarancji na wszystko.