animuss 06.10.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Animus, daje na gruncie. Wystarczy mi być już pionierem, teraz niech się inni pomęczą. Na gruncie musisz płacić podatek i oddzielnie ubezpieczyć. A próbowałeś z czystej ciekawości zaprosić jakąś firmę do wyceny tego typu instalacji i wyliczenia uzysku na kopule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 06.10.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Na gruncie musisz płacić podatek i oddzielnie ubezpieczyć. A próbowałeś z czystej ciekawości zaprosić jakąś firmę do wyceny tego typu instalacji i wyliczenia uzysku na kopule? Jaki podatek? Jakie oddzielne ubezpieczenie? Ubezpieczenie mam na dom i obejmuje ono także instalację fotowoltaiczną na gruncie. Podatek? Piszesz o większym VAT? Nie ma już rozróżnienia czy grunt czy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.10.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Jaka moc i cena tego zestawu? Ty to w ogóle czytasz posty? Przecież podał ci ceny i to kilku zestawów. Brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.10.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Jaki podatek? Jakie oddzielne ubezpieczenie? Ubezpieczenie mam na dom i obejmuje ono także instalację fotowoltaiczną na gruncie. Podatek? Piszesz o większym VAT? Nie ma już rozróżnienia czy grunt czy dach. Co do VAT to zgoda, lecz z ubezpieczeniem to sprawdź . Do domu jak najbardziej podlegają urządzenia lecz stale przymocowane do budynku. PV na gruncie to osobna budowla tak jak garaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 06.10.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Ja mam tak, że ubezpieczenie szkodowe obejmuje też instalację na gruncie. Dopłata (dość symboliczna, 20 czy 30 zł) jest za ubezpieczenie kradzieżowe do tej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 07.10.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Co do VAT to zgoda, lecz z ubezpieczeniem to sprawdź . Do domu jak najbardziej podlegają urządzenia lecz stale przymocowane do budynku. PV na gruncie to osobna budowla tak jak garaż . Widzę, że posiadasz inwerter SMA. Jak odczytujesz z niego dane? przez apkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 07.10.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Widzę, że posiadasz inwerter SMA. Jak odczytujesz z niego dane? przez apkę? Sunny Portal lub Sunny Places lub apka pod Android - Sunny Portal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 07.10.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.10.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Ty to w ogóle czytasz posty? Przecież podał ci ceny i to kilku zestawów. Brak słów Nie wiem czy słów ale kultury na pewno. I czytania ze zrozumieniem, nie pisze do ciebie więc się ode mnie odczep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 07.10.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 dzięki. Jest jeszcze coś takiego jak Sunny Portal by ennexOS ale na razie nie próbowałem tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.10.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Na gruncie musisz płacić podatek i oddzielnie ubezpieczyć. A próbowałeś z czystej ciekawości zaprosić jakąś firmę do wyceny tego typu instalacji i wyliczenia uzysku na kopule? Był pomysł aby mocować balastowo obciążnikami na dachu płaskim. Nawet by się to mogło udać, ale cały płaski dach miałbym zawalony i nie do użytku. A działka jest obok. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 07.10.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Koledzy, jutro będę dzwonił do PZU czy gdziekolwiek w zasadzie coby ubezpieczyć dom i naszą instalację na gruncie. Pewnie jutro się wszystkiego dowiem o warunkach ubezpieczenia instalacji PV jednak może już was podpytam. Konstrukcję wyspawałem sam i zachodzę w głowę czy ubezpieczą mi taką instalację bo konstrukcja nie ma żadnych atestów itp a w razie gdyby nie daj Boże mi ją wiatr porwał to chyba nici z odszkodowania gdy nie ma atestów na konstrukcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.10.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Koledzy, jutro będę dzwonił do PZU czy gdziekolwiek w zasadzie coby ubezpieczyć dom i naszą instalację na gruncie. Pewnie jutro się wszystkiego dowiem o warunkach ubezpieczenia instalacji PV jednak może już was podpytam. Konstrukcję wyspawałem sam i zachodzę w głowę czy ubezpieczą mi taką instalację bo konstrukcja nie ma żadnych atestów itp a w razie gdyby nie daj Boże mi ją wiatr porwał to chyba nici z odszkodowania gdy nie ma atestów na konstrukcję? Mi ubezpieczyli (od wszystkich ryzyk) bez problemu, podałem wartość szacunkową : PV 45 000pln wiata 10 000pln szopka 25 000pln Razem 80 000pln za 380 pln w Compensie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.10.2020 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Widzę, że posiadasz inwerter SMA. Jak odczytujesz z niego dane? przez apkę? Nie ,podchodzę i z wyświetlacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.10.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Nie wiem czy słów ale kultury na pewno. I czytania ze zrozumieniem, nie pisze do ciebie więc się ode mnie odczep. Właśnie .Czytania ze zrozumieniem. Tak zrozumiałeś post kolegi który podał ceny kilku zestawów a ty 2 posty niżej pytasz ile to kosztuje. Zresztą prawie wszystkie twoje posty to pytanie o cenę. Co do kultury-co jest złego w tym że zwróciłem uwagę że czytasz i nic z tego nie wiesz. Dwóch postów wyżej nie potrafisz zapamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 07.10.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Mi ubezpieczyli (od wszystkich ryzyk) bez problemu, podałem wartość szacunkową : PV 45 000pln wiata 10 000pln szopka 25 000pln Razem 80 000pln za 380 pln w Compensie Dzięki bracie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.10.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Był pomysł aby mocować balastowo obciążnikami na dachu płaskim. Nawet by się to mogło udać, ale cały płaski dach miałbym zawalony i nie do użytku. A działka jest obok. . A gdyby przerzucić ruszt wsparty na obu kopułach i na nim zamontować panele, jak są ukierunkowane względem stron świata? Albo tak i słup wstawiać w łączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.10.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Potrzebuje informacji jak porządnie ustawić panele na gruncie . Nie chodzi mi o sama konstrukcje ale raczej w jakiej odległości od budynku bo to jednak teren zabudowany jest. Słońce w różnych porach roku jest na rożnej wysokości. Co prawda instalator mówi aby się tylko skupić na przedziale od marca do października a reszta sobie głowy nie zawracać bo nie warto. Wiec chodzi o takie ustawienie aby było minimalne zacienienie. Jak to zbadać, Pomijam zbudowanie makiety i siedzenie cały rok przy niej z notatnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.10.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Potrzebuje informacji jak porządnie ustawić panele na gruncie . Nie chodzi mi o sama konstrukcje ale raczej w jakiej odległości od budynku bo to jednak teren zabudowany jest. Słońce w różnych porach roku jest na rożnej wysokości. Co prawda instalator mówi aby się tylko skupić na przedziale od marca do października a reszta sobie głowy nie zawracać bo nie warto. Wiec chodzi o takie ustawienie aby było minimalne zacienienie. Jak to zbadać, Pomijam zbudowanie makiety i siedzenie cały rok przy niej z notatnikiem Własne obserwacje, nikt od Ciebie nie będzie wiedział jak nasłoneczniona jest twoja działka i dom. Jeżeli możesz to najlepiej jest ukierunkować PV na południe co do kąta to niekoniecznie 30 st , dlatego że np instalacje pionowe maja niezłe uzyski od października do lutego w porównaniu z innymi instalacjami dodatkowo nie przegrzewają się w lecie przy nich można mieć wbrew pozorom lepszą auto konsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.10.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Z kątem nie ma żadnego problemu , z kierunkiem na południe także. Wszystko będzie podręcznikowo. Chodzi jednak o to żeby tak zamocować instalację aby nie byto zacienienia. Działka 1200m2 to chyba się da. W końcu 40x30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts