magdaseb 09.10.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Zwracam się do osób mających mikroinstalacje dłużej niż rok. Czy prowadzicie statystykę uzysku rocznego z 1 kW instalacji? Czy prowadzicie statystykę autokonsumpcji? Nie chodzi mi o dane precyzyjne, ale raczej jaki jest to rząd wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.10.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Zwracam się do osób mających mikroinstalacje dłużej niż rok. Czy prowadzicie statystykę uzysku rocznego z 1 kW instalacji? Czy prowadzicie statystykę autokonsumpcji? Nie chodzi mi o dane precyzyjne, ale raczej jaki jest to rząd wielkości. Tak , za I półrocze 40% roczna 31% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.10.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Zwracam się do osób mających mikroinstalacje dłużej niż rok. Czy prowadzicie statystykę uzysku rocznego z 1 kW instalacji? Czy prowadzicie statystykę autokonsumpcji? Nie chodzi mi o dane precyzyjne, ale raczej jaki jest to rząd wielkości. Tak, nie. W przybliżeniu 21% w tym roku. Im kto ma mniejszą instalację w stosunku do zużycia, tym większa autokonsumpcja. Jak ktoś ma dużo większy pobór zimą, tym mniejsza. Czyli jeden będzie miał 40-50%, a drugi ledwo się zbliży do 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 To teraz zrób symulację uzysku w grudniu dla Twojej instalacji i stwierdzisz, że ten cień nie ma najmniejszego znaczenia dla jej całorocznej produkcji. Np. w moim przypadku grudzień to około 3 dni pracy instalacji w optymalnych warunkach w maju. Masz rację Jednak obecnie wchodzenie w mój prąd może się źle skończyć, chodzi o czas. Wnioski są zbierane do 18stego grudnia. Na montaż paneli firma potrzebuje miesiąc, na zmianę licznika pge potrzebuje miesiąc, potem czekamy na umowę kompleksową. Moze być na styk. Czekam na nowa perspektywę lub inne informacje. Kasy podomiesz jest do marca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.10.2020 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Masz rację Jednak obecnie wchodzenie w mój prąd może się źle skończyć, chodzi o czas. Wnioski są zbierane do 18stego grudnia. Na montaż paneli firma potrzebuje miesiąc, na zmianę licznika pge potrzebuje miesiąc, potem czekamy na umowę kompleksową. Moze być na styk. Czekam na nowa perspektywę lub inne informacje. Kasy podomiesz jest do marca . Co to jest podomiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2020 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 gwara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.10.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 gwara Domyśliłem się a co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.10.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Domyśliłem się a co to oznacza? Podobno/podobnież. Mistype. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Jednak obecnie wchodzenie w mój prąd może się źle skończyć, chodzi o czas. Wnioski są zbierane do 18stego grudnia. Na montaż paneli firma potrzebuje miesiąc, na zmianę licznika pge potrzebuje miesiąc, potem czekamy na umowę kompleksową. Moze być na styk. Czekam na nowa perspektywę lub inne informacje. Kasy podomiesz jest do marca . A jeszcze Covid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 (edytowane) Cały czas nie wiem do czego Ty dążysz ? Ani panel nie jest łatwopalny, ani nie jest "składowany" a jeśli zrobi się się małą wiatę, to pełni rolę jej dachu. No, chyba lepiej mieć pod płotem wiatę metalowa krytą PV, niż drewnianà, krytą np gontem drewnianym ? Chcę ci pokazać jak rozbieżna może być interpretacja urzędnika na którego się akurat nadziejesz. Może być też hałas falownika brany pod uwagę. Edytowane 9 Października 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Chcę ci pokazać jak rozbieżna może być interpretacja urzędnika na którego się akurat nadziejesz. Może być też hałas falownika brany pod uwagę. Hałas falownika, który wisi w moim pomieszczeniu technicznym - gdzie nawet ja go nie słyszę ??? O czym Ty piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.10.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Tak, do 50m2 To nie takie małe jak na taczki. Budynek gosp. na zgłoszenie to pow. do 35m a tu do 50m Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.10.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 (edytowane) Zwracam się do osób mających mikroinstalacje dłużej niż rok. Czy prowadzicie statystykę uzysku rocznego z 1 kW instalacji? Czy prowadzicie statystykę autokonsumpcji? Nie chodzi mi o dane precyzyjne, ale raczej jaki jest to rząd wielkości. 1208---1226kWh z 1kWp/rok choć w tym roku padnie rekord na + Srednie całoroczne 38% Edytowane 9 Października 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 10.10.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Czy podpięcie pod inwerter, który ma dwa mppt(wyjście na dwa stringi) paneli o mocy równej inwertera pod jedno wyjście mppt jest jakimś błędem? Czy jakoś wpłynie na jego żywotność? Oczywiście mówię o sytuacji w której wyjście nie jest przeciążone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.10.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Zerknij na zakres pracy mppt, a później sprawdź ile V leci ze stringa.Zobacz jeszcze napięcie znamionowe dla inwertera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.10.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 @Xesxpox To jest tak (przykład):masz inwerter o mocy 3 kW. Producent podaje, że na jednym wejściu może przyjąć maksymalnie 2 kW.Jeśli generowana moc paneli jest w danej chwili 2,2 kW to inwerter "puści" tylko 2 kW. Nie ma obawy, że się uszkodzi. Jeszcze jedna sprawa napięcie obwodu otwartego nie może przekroczyć podanego przez producenta. Z tymi inwerterami z którymi się spotkałem była opcja przełączenia do pracy takiej by on "widział" instalację jako 1-dno stringową. Wtedy wspomniany w przykładzie inwerter "przyjmie" maksymalnie 3 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 11.10.2020 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Witam serdecznie kolegów.Czy ktoś "przechodził" z grzania CWU gazem na grzałki elektryczne po instalacji PV? Zastanawiam się czy liczyć zużycie energii wprost ze zużycia gazu czy są jakieś inne metody. Obecnie zużywamy na podgrzanie CWU około 22 m3 gazu miesięcznie co daje jakieś 250 kWh (współczynnik 11.3). Za rok wychodzi 3000 kWh więc czy mam przyjąć, że powinienem dołożyć 3 kWp na dach (może nawet 3.5 bo opust). Obecnie wężownica w zasobniku daje 32 kW, grzałka elektryczna o takiej mocy to jakiś kosmos - jaką moc zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Z gazu dla CWU możesz przyjąć 9 kWh/m3 (sprawność).Jaki masz zasobnik do CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 11.10.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Witam serdecznie kolegów. Czy ktoś "przechodził" z grzania CWU gazem na grzałki elektryczne po instalacji PV? Zastanawiam się czy liczyć zużycie energii wprost ze zużycia gazu czy są jakieś inne metody. Obecnie zużywamy na podgrzanie CWU około 22 m3 gazu miesięcznie co daje jakieś 250 kWh (współczynnik 11.3). Za rok wychodzi 3000 kWh więc czy mam przyjąć, że powinienem dołożyć 3 kWp na dach (może nawet 3.5 bo opust). Obecnie wężownica w zasobniku daje 32 kW, grzałka elektryczna o takiej mocy to jakiś kosmos - jaką moc zastosować? Grzałka 2- 3 kW, jak nie jesteś w PGE to lepiej 3-fazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 11.10.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Z gazu dla CWU możesz przyjąć 9 kWh/m3 (sprawność). Jaki masz zasobnik do CWU ? Immergas UBS 160 niestety bez opcji na grzałkę wiec pewnie będzie opcja wymiany na inny. Myślę również o pompie ciepła do CWU tylko inwestycyjnie to już mi się przestaje podobać. Ty, wiem, że masz Immergasa - czy teraz przy PV grzejesz CWU gazem czy prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts