Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Energa jest specyficzna... W tym miesiącu odlicza pobór od produkcji z tego miesiąca więc pobór październik 2020 odlicza od produkcji paździerrnik 2020... Tym samym najstarszy prąd ciężko odebrać

Etam ciężko. Jak ktoś ma dopasowaną instalację do zużycia, to bez problemu. A jak jest przewymiarowana, to i tak wiadomo, że albo w końcu przepadnie magazyn albo musi na siłę, tak jak Ty, "przepalać".

Energa jest specyficzna... W tym miesiącu odlicza pobór od produkcji z tego miesiąca więc pobór październik 2020 odlicza od produkcji paździerrnik 2020... Tym samym najstarszy prąd ciężko odebrać

Jeśli będziesz miał nadprodukcję w którejś taryfie Energa przeniesie prąd z jednej taryfy do drugiej.

To znaczy, że ENERGA nie rozlicza magazynu od najstarszej energii do niego wprowadzonej?

Aha ja mam przewymiarowaną buhehehehehehe to przeczytaj swoją stopkę 9,8kWp a na co +cwu 3700-4300kWh ;) Reszta na lampy w namiocie uprawowym czy szanowna żonka ma dużą gastronomię?

To znaczy, że ENERGA nie rozlicza magazynu od najstarszej energii do niego wprowadzonej?

Dokładnie tak w pierwszej kolejności bilansuje pobór od produkcji z danego miesiąca, dopiero jeśli bilans przekracza produkcję możesz wziąć prąd z magazynu.

Edytowane przez marcinbbb

Aha ja mam przewymiarowaną buhehehehehehe to przeczytaj swoją stopkę 9,8kWp a na co +cwu 3700-4300kWh ;) Reszta na lampy w namiocie uprawowym czy szanowna żonka ma dużą gastronomię?

Akurat nic nie uprawiam, ale za to mam instalację wschód-zachód. A co to ma do rzeczy? Napisałeś, że ciężko odebrać, a ja wyraziłem zdanie odmienne ;)

Witam,

Otrzymałem pierwsze rozliczenie z ENEA.

Według FV zużyłem 1487 kWh a wprowadziłem 2483 kWh.

Według moich obliczeń po opustach zostało mi w magazynie 996*0,8 = 796,8 kWh.

Niestety według FV mam tylko 624 kWh w magazynie.

Napisałem reklamacje i otrzymałem odpowiedz że zastosowali wzór :

{1487–[(2483+0)*0,8]}/0,8 =-624

Czyli mam rozumieć , że dwa razy mnożą przez 0.8?

Witam,

Otrzymałem pierwsze rozliczenie z ENEA.

Według FV zużyłem 1487 kWh a wprowadziłem 2483 kWh.

Według moich obliczeń po opustach zostało mi w magazynie 996*0,8 = 796,8 kWh.

Niestety według FV mam tylko 624 kWh w magazynie.

Napisałem reklamacje i otrzymałem odpowiedz że zastosowali wzór :

{1487–[(2483+0)*0,8]}/0,8 =-624

Czyli mam rozumieć , że dwa razy mnożą przez 0.8?

w PGE wyglądałoby to tak (1487–2483)*0,8 =-796

1487–2483*0,8 = -499,4

No nie KWh odejmujesz w naturze czyli czyli "sztukach" 1/1 w danym okresie rozliczeniowym (u mnie np 6 miesięcy), dopiero niewykorzystana część jest mnożona 0,8 jako przechowana w sieci. Gdyby wyprodukował < lub = ile zużył to nie byłoby czego mnożyć przez 0,8. Dlatego według mnie nie opłaca się okres 2 miesięczny, chyba że nie ma wyboru.

No nie KWh odejmujesz w naturze czyli czyli "sztukach" 1/1 w danym okresie rozliczeniowym (u mnie np 6 miesięcy), dopiero niewykorzystana część jest mnożona 0,8 jako przechowana w sieci. Gdyby wyprodukował < lub = ile zużył to nie byłoby czego mnożyć przez 0,8. Dlatego według mnie nie opłaca się okres 2 miesięczny, chyba że nie ma wyboru.

Od wszystkiego co sie wprowadza zabieraja 20% czyli 2483x0,8=1986,4 do odebrania a odebrał 1487 wiec zostalo 499.

To co zuzyl na bieżąco jest 1/1 i o tym nawet ZE nie wie bo licznik tego nie liczy

Od wszystkiego co sie wprowadza zabieraja 20% czyli 2483x0,8=1986,4 do odebrania a odebrał 1487 wiec zostalo 499.

To co zuzyl na bieżąco jest 1/1 i o tym nawet ZE nie wie bo licznik tego nie liczy

No to żyłem z błędnym przekonaniem , że 0.8 liczy się tylko od różnicy w produkcji/zużycie a nie całej produkcji.