Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

No to żyłem z błędnym przekonaniem , że 0.8 liczy się tylko od różnicy w produkcji/zużycie a nie całej produkcji.

Nie od calej produkcji.

To co pokazuje falownik to jest calkowita produkcja a na liczniku ZE masz przeciez mniej bo nie zliczy Ci tego co zuzywasz na bierząco podczas produkcji.

Ile wyprodukowal falownik podaj odczyt z falownika lub z aplikacji Twojego falownika nie aplikacji z ZE

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie od calej produkcji.

To co pokazuje falownik to jest calkowita produkcja a na liczniku ZE masz przeciez mniej bo nie zliczy Ci tego co zuzywasz na bierząco podczas produkcji.

Ile wyprodukowal falownik podaj odczyt z falownika lub z aplikacji Twojego falownika nie aplikacji z ZE

Miałem na myśli wskazania licznika z ENEA

Miałem na myśli wskazania licznika z ENEA

No to jest ok.Bo falownik wyprodukowal Ci np.3000kwh a jak licznik Ci zliczyl ze wprowadziles 2400kwh to znaczy ze na bieżąco zużyles 600kwh i o tym elektrownia nawet nie wie a reszta trafila do sieci wiec za przechowanie chocby 5cio sekundowe od wszystkiego -20% a dodatkowo jeszcze zuzyłes oprocz tych przykladowych 600kwh 1487kwh

Od wszystkiego co sie wprowadza zabieraja 20% czyli 2483x0,8=1986,4 do odebrania a odebrał 1487 wiec zostalo 499.

To co zuzyl na bieżąco jest 1/1 i o tym nawet ZE nie wie bo licznik tego nie liczy

No niestety dla ciebie ale u mnie tak nie jest, może to kwestia OSD

A to część odpowiedzi z ENEA. Mam do wykorzystania 499 czy 624 bo nie rozumiem :)

Analizując dane zawarte w tabeli, w okresie od 03.09.2019 r. do 30.09.2020 r. pobrano z sieci energetycznej 1487kWh. Do sieci (bez opustu) wprowadzono 2483kWh. Łączną sumę2483 kWh (2483kWh + 0kWh) pomnożono przez współczynnik 0,80 co daje 1986,4kWh.

Od wartości energii wprowadzonej, umniejszonej o współczynnik, należy odjąć ilość pobraną a następnie podzielić przez współczynnik, uzyskując wartość pozostającą w magazynie do wykorzystania w następnym

rozliczeniu bez opustu

499,40 kWh (1487 kWh –1986,40kWh) : 0,80 = 624,25kWh.

Wykazana ilość 624kWh pozostaje w magazynie do wykorzystania w następnym rozliczeniu bez opustu

A to część odpowiedzi z ENEA. Mam do wykorzystania 499 czy 624 bo nie rozumiem :)

Analizując dane zawarte w tabeli, w okresie od 03.09.2019 r. do 30.09.2020 r. pobrano z sieci energetycznej 1487kWh. Do sieci (bez opustu) wprowadzono 2483kWh. Łączną sumę2483 kWh (2483kWh + 0kWh) pomnożono przez współczynnik 0,80 co daje 1986,4kWh.

Od wartości energii wprowadzonej, umniejszonej o współczynnik, należy odjąć ilość pobraną a następnie podzielić przez współczynnik, uzyskując wartość pozostającą w magazynie do wykorzystania w następnym

rozliczeniu bez opustu

499,40 kWh (1487 kWh –1986,40kWh) : 0,80 = 624,25kWh.

Wykazana ilość 624kWh pozostaje w magazynie do wykorzystania w następnym rozliczeniu bez opustu

Bo tak robia zeby skomplikowac to wszystko to co Ci pokazuja te624 to tyle masz w magazynie ale od tego pobiora Ci te 20% ale moga pobrac dopiero w chwili kiedy ty zaczniesz to zurzywac.Takie maslo maslane ale defacto masz 499

No niestety dla ciebie ale u mnie tak nie jest, może to kwestia OSD

Popraw mnie jesli sie myle.

Falownik jest wpiety w siec przed licznikiem od strony domowej,czyli to co zużywasz na bieżąco podczas produkcji na danej fazie nawet nie trafia do licznika bo nie ma jak.

Z tego tez powodu chyba na falowniku masz wiecej niz na liczniku ZE?

Teraz nadwyzki produkcji z danej fazy trafiaja na liczydlo licznika i tu chyba tylko w pge nastepuje zbilansowanie z innymi fazami a u reszty produkcja z innych faz jesli nie ma na nich zuzycia trafia do ZE czyli wszelkie nie wykożystane na bieżąco nadwyzki produkcji licznik dopiero zlicza jako energia oddana do sieci i jesli juz je zliczy to znaczy ze juz poszly do elektrowni chociażby 30cm i jak wroci bo wlaczyles akurat piekarnik to juz i tak po zawodach

Witam,

Otrzymałem pierwsze rozliczenie z ENEA.

Według FV zużyłem 1487 kWh a wprowadziłem 2483 kWh.

Według moich obliczeń po opustach zostało mi w magazynie 996*0,8 = 796,8 kWh.

Niestety według FV mam tylko 624 kWh w magazynie.

Napisałem reklamacje i otrzymałem odpowiedz że zastosowali wzór :

{1487–[(2483+0)*0,8]}/0,8 =-624

Czyli mam rozumieć , że dwa razy mnożą przez 0.8?

Na początku masz mnożenie 0,8 a na końcu masz dzielenie przez 0,8 a nie dwa razy mnożenie przez 0,8.

Wzór można uprościć

1487/0,8 - 2483 = -624,25

Czyli zużyłeś z magazynu 1487 kWh i żeby tyle zużyć musiałeś wysłać do magazynu 1487 kWh / 0,8 = 1858,75 kWh .

Wprowadziłeś do magazynu 2483 kWh.

Ale licząc inaczej to wprowadziłeś 2483 a możesz pobrać bezpłatnie 0,8 * 2483 = 1986,4 kWh.

Pobrałeś już 1487 kWh czyli powinno zostać 1986,4 - 1487 = 499,4 kWh.

ENEA liczy na korzyść konsumenta?

• Like 1

Bo tak robia zeby skomplikowac to wszystko to co Ci pokazuja te624 to tyle masz w magazynie ale od tego pobiora Ci te 20% ale moga pobrac dopiero w chwili kiedy ty zaczniesz to zurzywac.Takie maslo maslane ale defacto masz 499

Nie chce mi się maskować faktur i wklejać ale u mnie jest tak od stycznia do czerwca każdy miesiąc policzony osobno ile pobrano i odjęte ile wprowadzono z podziałem na I i II strefę. na koniec salda wprowdzonych kwh są zsumowane jako magazyn i na razie na tym koniec. W następnej półrocznej fakturze to saldo jest odjęte od zużycia z podziałem na strefy i pomnożone przez 0,8

Tak jak myslisz to obszedl bys opusty jak w danym okresie zuzylbys wszystko co wyprodukowales to nie zabrali by Ci nic

dobre pytanie i też jakoś tego nie czuję. faktem jest że prz 2 miesięcznym rozliczeniu na początku płacimy potem już chyba nie , nie wiem jak będzie bo skróceniu z 12 miesięcy okresu magazynowania. ale na razie okres rozliczeniowy nie powinien powodować różnicy w finansach :cool:

Na początku masz mnożenie 0,8 a na końcu masz dzielenie przez 0,8 a nie dwa razy mnożenie przez 0,8.

Wzór można uprościć

1487/0,8 - 2483 = -624,25

Czyli zużyłeś z magazynu 1487 kWh i żeby tyle zużyć musiałeś wysłać do magazynu 1487 kWh / 0,8 = 1858,75 kWh .

Wprowadziłeś do magazynu 2483 kWh.

Ale licząc inaczej to wprowadziłeś 2483 a możesz pobrać bezpłatnie 0,8 * 2483 = 1986,4 kWh.

Pobrałeś już 1487 kWh czyli powinno zostać 1986,4 - 1487 = 499,4 kWh.

ENEA liczy na korzyść konsumenta?

O kurde grande szacun i gratulacje wielkie intelektu na prawdę. :eek:

dobre pytanie i też jakoś tego nie czuję. faktem jest że prz 2 miesięcznym rozliczeniu na początku płacimy potem już chyba nie , nie wiem jak będzie bo skróceniu z 12 miesięcy okresu magazynowania. ale na razie okres rozliczeniowy nie powinien powodować różnicy w finansach :cool:

Mnie to już nic nie zdziwi a szczerze też mi sie nie chce glowic nad jakimis fakturami ;)

Ale jedno jest pewne zawsze tak te papierzyska pogmatwją zeby malo komu się chciało w to zagłębiać ;)

Za szybko wysłałem.

W magazynie zostało 624,25 kWh z czego będzie można pobrać 0,8 x 624,25 kW = 499,4 kWh.

Wysłane do magazynu 2483 kWh.

Do pobrania w określonym czasie jest 0,8 x 2483 kWh = 1986,4 kWh

Pobrane zostało 1487 kWh czyli zostało 1986,4 - 1487 = 499,4 kWh

i nadal wszystko pasuje.

ENEA nie liczy na korzyść prosumenta. :)