plusfoto 26.02.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Ubezpieczenie fotovoltaiki to tak średni można przyjąc sto-stopićdziesiąt/rok od 1kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.02.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Ubezpieczenie fotovoltaiki to tak średni można przyjąc sto-stopićdziesiąt/rok od 1kW Naprawdę stopić... czy wtopić ? Już sami nie wiedzą, co piszą w tym "wątku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Znasz inną cenę to podaj bo na razie nic nie napisałeś a jestem po rozmowie z dwoma firmami ubezpieczeniowymi. Zadanie postawione było proste - fotovoltaika 4kW ubezpieczenie od kradzieży, spalenia, zalania, gradobicia i.t.p. zdarzeń losowych. W obu przypadkach padała cena 500 - 600 zł/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.02.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Znam - ale nie stopić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 26.02.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Ubezpieczenie fotovoltaiki to tak średni można przyjąc sto-stopićdziesiąt/rok od 1kW Dziwne. A ja płaciłem 20 tys za 1800 kW , łącznie z odszkodowaniem za utraconą produkcję. W Alianz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Wydawało mi się że nie rozmawiamy o farmie tylko o zwykłym Kowalskim który ma zwykle instalację 3 - 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 26.02.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Zadanie postawione było proste - fotovoltaika 4kW ubezpieczenie od kradzieży, spalenia, zalania, gradobicia i.t.p. zdarzeń losowych. W obu przypadkach padała cena 500 - 600 zł/rok. Diabeł tkwi w szczegółach. Ubezpieczenie potrafi bardzo różnie kosztować w zależności od konfiguracji i opcji. Z ceny wnioskuję, że ubezpieczenie jest zawarte tylko i wyłącznie na instalację w dodatku z opcją kradzieży. Właściwie chyba nie można sobie wyobrazić bardziej kosztownej opcji. Zupełnie inna sytuacja powstaje, gdy mamy juz ubezpieczenie domu. Zresztą, temat ubez pieczeń juz był poruszany. Jeśli ktoś ubezpiecza wyłącznie pv, a dom nie - dla mnie to sytuacja kuriozalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 26.02.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Wydawało mi się że nie rozmawiamy o farmie tylko o zwykłym Kowalskim który ma zwykle instalację 3 - 10kW Tak? a mi wydawało się że rozmawiamy o wszystkim tylko nie o instalacji dla Kowalskiego w międzyczasie oglądając filmy z youtuba o gradobiciu samochodów. A poważnie, to koszt ubezpieczenia domowej instalacji to ok 150-200 PLN/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avx 26.02.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 A ja w pzu zapłaciłem 100 zł/rok za 6kW. Ale jak widać po wypowiedziach jest tutaj 50% ludzi którzy tylko czytają i nabijają posty dla statystyk a reszta ma coś wspólnego z tematem w praktyce. Ja pv potraktowałem jako inwestycję lepszą od zmiany samochodu na nowy, dzisiaj zarabiam nie najgorzej ale jak stracę pracę i będzie kiepsko to przynajmniej rachunki będą mniejsze. Pewnie zaraz jakiś teoretyk napisze - pod warunkiem, że mi się instalacja nie sypnie a samochody też się psują a ludzie bulą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.02.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jest tu kilku takich, którym zależy na tzw. "pozycjonowaniu" pożal się Boże "tematu". Od sześciu lat pieprzą w kółko jedno i to samo, ale znudzić im się nie może, bo mają z tego profity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.02.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 @PliP, jak pomiary samokonsumpcji? zwiekszyła sie po tych przełączeniach faz? Dziś sobie zrobiłem małą analizę zużycia energii elektryczne przed przekładką i po przekładce. Wstępnie mogę ocenić, że dzienna samokonsumpcja zwiększyła się o ok. 1,5kWh. Do wyliczeń brałem 18 dni bez przekładki do 6 dni z przekładką. Jak to się ma do finansów: 1,5kWhx365dni = 547,5kWh (samokonsumpcji więcej) x 0,274zł (przesył) = 150zł w kieszeni rocznie. Oczywiście w okresie letnim tej energii będzie można samoskonsumować więcej bo i większa będzie moc produkcji oraz przez dłuższy okres dnia. Kolejny dzień nie dodzwoniłem się do ENEA w sprawie licznika!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Jest tu kilku takich, którym zależy na tzw. "pozycjonowaniu" pożal się Boże "tematu". Od sześciu lat pieprzą w kółko jedno i to samo, ale znudzić im się nie może, bo mają z tego profity Jeśli do mnie pijesz to chyba berecik opadł Ci na oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 28.02.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Rozumiem Adam_MK, że teraz poziom dyskusji i merytoryki w tym wątku Ci w końcu odpowiada ? Gratuluję wykonania zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.02.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 No comments. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.02.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 A poważnie, to koszt ubezpieczenia domowej instalacji to ok 150-200 PLN/rok No to jest już jakiś postęp, niedawno ktoś tu pisał 20-30 zł za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 28.02.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 No to jest już jakiś postęp, niedawno ktoś tu pisał 20-30 zł za rok. Żaden postęp, to tylko manipulacja, ale z Twojej strony. Ja to napisałem i się poprawiłem - napisałem wyraźnie ile normalnie kosztuje ubezpieczenie. Szkoda, że tego już nie chciałeś zauważyć, pewnie dlatego że nie zgadza się z Twoją "rzeczywistością". Widzę, że na merytoryczną dyskusję, czy też pomoc z Twojej strony nie można liczyć. Pewnie dlatego, że tak naprawdę nie masz nic do powiedzenia na ten temat - w myśl zasady "nie znam się, to się wypowiem". Żenada. Dorośnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.02.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Wy tu gadu gadka, a ja kolejne kilkadziesiąt kilowatów do przodu w ten lutowy dzień. Myślałem że będzie dziś najwyższa produkcja w tym miesiącu ale niestety 7 luty póki co wygrywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avx 28.02.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 http://gramwzielone.pl/trendy/20643/wiceminister-energii-prosumenci-jak-kolekcjonerzy-znaczkow.A pod tekstem komentarze. W sumie nie wiadomo jak to będzie po 1 lipca z oze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 28.02.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Wy tu gadu gadka, a ja kolejne kilkadziesiąt kilowatów do przodu w ten lutowy dzień. Myślałem że będzie dziś najwyższa produkcja w tym miesiącu ale niestety 7 luty póki co wygrywa. Jak na taki prąd (15A) to masz bardzo wysokie napięcie po AC. Jakim kablem masz podłaczone inwertery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.02.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Jak na taki prąd (15A) to masz bardzo wysokie napięcie po AC. Jakim kablem masz podłaczone inwertery? Kiedyś to już pisałem. Dom mam podłączony na kablu 5x10 Od rozdzielni do falowników idzie kabel niewiele cieńszy o ile nie taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts