Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znasz inną cenę to podaj bo na razie nic nie napisałeś a jestem po rozmowie z dwoma firmami ubezpieczeniowymi. Zadanie postawione było proste - fotovoltaika 4kW ubezpieczenie od kradzieży, spalenia, zalania, gradobicia i.t.p. zdarzeń losowych. W obu przypadkach padała cena 500 - 600 zł/rok.

Zadanie postawione było proste - fotovoltaika 4kW ubezpieczenie od kradzieży, spalenia, zalania, gradobicia i.t.p. zdarzeń losowych. W obu przypadkach padała cena 500 - 600 zł/rok.

Diabeł tkwi w szczegółach. Ubezpieczenie potrafi bardzo różnie kosztować w zależności od konfiguracji i opcji. Z ceny wnioskuję, że ubezpieczenie jest zawarte tylko i wyłącznie na instalację w dodatku z opcją kradzieży. Właściwie chyba nie można sobie wyobrazić bardziej kosztownej opcji.

Zupełnie inna sytuacja powstaje, gdy mamy juz ubezpieczenie domu. Zresztą, temat ubez pieczeń juz był poruszany. Jeśli ktoś ubezpiecza wyłącznie pv, a dom nie - dla mnie to sytuacja kuriozalna.

Wydawało mi się że nie rozmawiamy o farmie tylko o zwykłym Kowalskim który ma zwykle instalację 3 - 10kW

Tak? a mi wydawało się że rozmawiamy o wszystkim tylko nie o instalacji dla Kowalskiego w międzyczasie oglądając filmy z youtuba o gradobiciu samochodów.

A poważnie, to koszt ubezpieczenia domowej instalacji to ok 150-200 PLN/rok

A ja w pzu zapłaciłem 100 zł/rok za 6kW. Ale jak widać po wypowiedziach jest tutaj 50% ludzi którzy tylko czytają i nabijają posty dla statystyk a reszta ma coś wspólnego z tematem w praktyce. Ja pv potraktowałem jako inwestycję lepszą od zmiany samochodu na nowy, dzisiaj zarabiam nie najgorzej ale jak stracę pracę i będzie kiepsko to przynajmniej rachunki będą mniejsze. Pewnie zaraz jakiś teoretyk napisze - pod warunkiem, że mi się instalacja nie sypnie :) a samochody też się psują a ludzie bulą :-P

@PliP, jak pomiary samokonsumpcji? zwiekszyła sie po tych przełączeniach faz?

Dziś sobie zrobiłem małą analizę zużycia energii elektryczne przed przekładką i po przekładce.

Wstępnie mogę ocenić, że dzienna samokonsumpcja zwiększyła się o ok. 1,5kWh.

Do wyliczeń brałem 18 dni bez przekładki do 6 dni z przekładką.

Jak to się ma do finansów:

1,5kWhx365dni = 547,5kWh (samokonsumpcji więcej) x 0,274zł (przesył) = 150zł w kieszeni rocznie.

Oczywiście w okresie letnim tej energii będzie można samoskonsumować więcej bo i większa będzie moc produkcji oraz przez dłuższy okres dnia.

Kolejny dzień nie dodzwoniłem się do ENEA w sprawie licznika!!! :wtf:

No to jest już jakiś postęp, niedawno ktoś tu pisał 20-30 zł za rok.:D

Żaden postęp, to tylko manipulacja, ale z Twojej strony. Ja to napisałem i się poprawiłem - napisałem wyraźnie ile normalnie kosztuje ubezpieczenie. Szkoda, że tego już nie chciałeś zauważyć, pewnie dlatego że nie zgadza się z Twoją "rzeczywistością".

Widzę, że na merytoryczną dyskusję, czy też pomoc z Twojej strony nie można liczyć. Pewnie dlatego, że tak naprawdę nie masz nic do powiedzenia na ten temat - w myśl zasady "nie znam się, to się wypowiem". Żenada. Dorośnij.