axel83 21.10.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Wczesniej nie patrzylem na Twoją instalację zapytam znowu ile wyprodukował falownik? Jak tyle oddaleś do sieci?Nie masz zużycia w godzinach kiedy jest produkcja?Czy może falownik jednofazowy masz podpięty pod fazę najmniej obciążoną? Wyprodukowywane około 2900 kWh , muszę pokombinować i przepiać klimę pod ta sama fazę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Wszystko wrzucone do jednego worka. To chyba bilansują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 21.10.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 To chyba bilansują? Nie bilansują - jak nie trafiam w fazę od PV to licznik jednocześnie nabija na zużycie i produkcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.10.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Nie bilansują - jak nie trafiam w fazę od PV to licznik jednocześnie nabija na zużycie i produkcje Zupełnie jak u mnie w Energa, Jednak ma to znaczenie tylko w trakcie dnia, kiedy możemy zjeść prąd w locie, wieczorem co za różnica jaka faza. Jak jemy z magazynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.10.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Witam Towarzystwo, dzisiaj minął mi rok od uruchomienia mojej 9,92kWp PVki (samodzielny montaż) i tak to wyszło : 1.koszt samej PV po odliczeniach (5 000pln dotacja +zwrot z PITu) ok 17 000pln brutto 2.produkcja roczna 9 820kWh 3.energia oddana 7 251kWh , auto konsumpcja 2 569kWh (ok 26% całkowitej produkcji) 4."realna" ilość wykorzystanej energii : 7 251x0.8 +2569=8 370kWh 5.wartość w PLN produkcji przy G12W i średniej cenie 1kWh=0,43 PLN brutto (energia +przesył) to 3 600pln Wnioski : -instalacja pracowała bezawaryjnie , max osiągnięta moc z 9,92kWp w panelach to 11,32kW -średnia produkcja roczna z 1kWp to 990kW (pomimo zacienień) ,przy szacowanej produkcji z kalkulatorów ok 920kWh -zwrot z inwestycji przy takiej samej produkcji i cenach energii 4,7 roku. Od listopada mam już wyższe ceny w Tauronie średnio o ok 20% ,zatem przyjmując tę samą produkcję powinienem mieć szybszy zwrot inwestycji. Uwagi : -instalacja wykonana na dachu wiaty (konstrukcji wiaty nie liczyłem , jej koszty to 7 000pln brutto-samochody moich chłopaków mają swój kont na posesji) , kąt 15st południe -mam zacienienie przy wschodzie i zachodzie słońca (dom +drzewa z drogi) -październik wyszedł do tej pory bardzo kiepsko,prawie cały czas nie ma pogody pod PV (do dzisiaj 314kWh) -od maja płacę tylko abonament tj 28,21pln ,w magazynie mam do odbioru ok 2 600kWh To tyle Tymczasem PS Poniżej fotka jak to wyszło : Edytowane 21 Października 2020 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 21.10.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Ten abonament tj 28,21pln to taki trochę za wysoki, na co Cię naciągnęli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 21.10.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Nie chce mi się maskować faktur i wklejać ale u mnie jest tak od stycznia do czerwca każdy miesiąc policzony osobno ile pobrano i odjęte ile wprowadzono z podziałem na I i II strefę. na koniec salda wprowdzonych kwh są zsumowane jako magazyn i na razie na tym koniec. W następnej półrocznej fakturze to saldo jest odjęte od zużycia z podziałem na strefy i pomnożone przez 0,8 Myślę że jest trochę inaczej, tzn. w następnej półrocznej fakturze to saldo na pewno jest wcześniej pomnożone przez 0,8 i dopiero odjęte od zużycia z podziałem na strefy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.10.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Ten abonament tj 28,21pln to taki trochę za wysoki, na co Cię naciągnęli ? Mieciu-poniżej kawałek mojej f-ry Też uważam ,że to okropne zdzierstwo...ale trudno ,zacisnę pasa i do przodu:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 21.10.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Chyba jednak nie naciągnęli bo zabrakło trochę tych kWh i tak za ok 40 zapłacić trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.10.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Chyba jednak nie naciągnęli bo zabrakło trochę tych kWh i tak za ok 40 zapłacić trzeba P...Prezesie-jak tu żyć ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.10.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 A tak poważnie, to naprawdę jestem zadowolony z tej mojej "samoróby"...Nie jest to "kosmiczna" technologia i dla kogoś przeciętnie "technicznego" nie powinno być problemu z samodzielnym wykonaniem PV.Potrzeba wtedy tylko jednego-TRZEBA PO PROSTU CHCIEĆ ,i nic więcej...Chcieć czytać , słuchać , analizować i wyciągać wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Jest super !Panele (moduły) montowałeś do szyn alu czy bezpośrednio do konstrukcji wiaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.10.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 A tak poważnie, to naprawdę jestem zadowolony z tej mojej "samoróby"... Nie jest to "kosmiczna" technologia i dla kogoś przeciętnie "technicznego" nie powinno być problemu z samodzielnym wykonaniem PV. Potrzeba wtedy tylko jednego-TRZEBA PO PROSTU CHCIEĆ ,i nic więcej... Chcieć czytać , słuchać , analizować i wyciągać wnioski. No i zapomniałeś jeszcze o kimś kto się podpisze z uprawnieniami a z tym już nie jest tak łatwo jak się nie ma znajomka. Powiedz mi jeszcze z tymi opłatami bo to co przedstawiles to za energie i dystrybucje a za abonament nie płacisz bodajże 10,5zl/mc przy instalacji 3f? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.10.2020 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 No i zapomniałeś jeszcze o kimś kto się podpisze z uprawnieniami a z tym już nie jest tak łatwo jak się nie ma znajomka. Powiedz mi jeszcze z tymi opłatami bo to co przedstawiles to za energie i dystrybucje a za abonament nie płacisz bodajże 10,5zl/mc przy instalacji 3f? Wystarczą podstawowe uprawnienia SEP do 1kV ,każdy pracownik mający do czynienia (w pracy) z napięciem do 1kV powinien mieć takie uprawnienia-więc nie powinno być problemu ze znalezieniem "dawcy" podpisu...Szukamy w rodzinie i wśród znajomych, ot i cała sztuka. Moje SEP się przedawniło (a nie miałem czasu na odnowienie) więc poprosiłem kolegę z pracy o przysługę-koszt flaszka "herbatki". Odnośnie abonamentu ,to wszystko co płacę za 25,6kW 3F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.10.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Jest super ! Panele (moduły) montowałeś do szyn alu czy bezpośrednio do konstrukcji wiaty? Panele montowałem "tradycyjnie" na szynach alu , natomiast szyny montowałem kątownikami w ocynku do drewnianej konstrukcji. Poziom wyprowadzałem super-hiper przyrządami w postaci sznurka i gwoździ:stirthepot: [ATTACH=CONFIG]449463[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.10.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Wystarczą podstawowe uprawnienia SEP do 1kV ,każdy pracownik mający do czynienia (w pracy) z napięciem do 1kV powinien mieć takie uprawnienia-więc nie powinno być problemu ze znalezieniem "dawcy" podpisu...Szukamy w rodzinie i wśród znajomych, ot i cała sztuka. Moje SEP się przedawniło (a nie miałem czasu na odnowienie) więc poprosiłem kolegę z pracy o przysługę-koszt flaszka "herbatki". Odnośnie abonamentu ,to wszystko co płacę za 25,6kW 3F No to niewiem jak dowiadywalem sie w Tauronie to sie abonament normalnie płaci a Ty masz ten sam rejon co ja,ale będę monitorował to mam dwóch sąsiadów co zalożyli pv jak dostaną rozliczenie to postaram się to zweryfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Panele montowałem "tradycyjnie" na szynach alu , natomiast szyny montowałem kątownikami w ocynku do drewnianej konstrukcji. Poziom wyprowadzałem super-hiper przyrządami w postaci sznurka i gwoździ:stirthepot: [ATTACH=CONFIG]449463[/ATTACH] Dzięki za info, nie widzę załącznika Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 22.10.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Ja w Tauronie na miesięcznym rozliczeniu płacę 13,28 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.10.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Ja w Tauronie na miesięcznym rozliczeniu płacę 13,28 zł Tak jest przy miesięcznym rozliczeniu i G-11 ale gdybyś miał dalej G11 i rozliczenie roczne czy też półroczne to miesięcznie mniej jeszcze o ok. 5 zł a to w skali roku dodatkowe 100 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.10.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2020 A czy po zmianie licznika wybierasz sobie w umowie kompleksowej okres rozliczania czy narzucają ci rok i koniec pieśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts