marcinbbb 01.11.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Odczyt zdalny mam od dłuższego czasu:Nazwa towaru lub usługi ostatnia pozycja abonament Ilość zużycie 1Jednostka miary zł/mc Stawka VAT 23%Wartość netto 0,58Jest to rozliczenie 1 miesiąca od 1.09.20 - 30.09.20I dokładnie taka sama wartość w sierpniu 1.08.20 - 31.08.20 0,58 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 01.11.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 No co za szuje. Znowu oszukują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.11.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Czy w programie mój prąd istotna jest moc falownika? Czy bierzemy tylko pod uwagę moc na panelach która nie powinna przekroczyć 10kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.11.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Czy w programie mój prąd istotna jest moc falownika? Czy bierzemy tylko pod uwagę moc na panelach która nie powinna przekroczyć 10kW? Z tego co pamiętam to we wniosku do pge w naszym kochanym Konstancinie jest moc zainstalowana PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.11.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Nie ma to jak nasz kochany Konstancin Ale to akurat dobre info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.11.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Czy w programie mój prąd istotna jest moc falownika? Czy bierzemy tylko pod uwagę moc na panelach która nie powinna przekroczyć 10kW? Nie ma znaczenia czy to Konstancin czy Pacanów. Ważne i brane pod uwagę jest------ Co jest większe. Jak falownik będzie np. 9kW a paneli będzie 10,2kW to instalacja jest 10,2 i opust to 70% i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 02.11.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Czy w programie mój prąd istotna jest moc falownika? Czy bierzemy tylko pod uwagę moc na panelach która nie powinna przekroczyć 10kW? Do tego programu podajesz taką moc jaką podałeś do operatora, zaświadczenie które otrzymasz lub też już otrzymałeś ma być zgodne z Twoim wnioskiem do nfośigw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artito 02.11.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Cześć Od jakiegoś czasu zmagam się z tematem PV i muszę dość szybko dokonać wyboru. Nie jestem jednak orłem w tej dziedzinie i potrzebuję pomocy fachowców albo ludzi bardziej w temacie oblatanych. Dostałem kilka ofert - wszystkie zbliżone cenowo. Dane: Zużycie/rok 5,5 MWh Dach 35 st. bez zacienienia, wystawa pd-wsch. centralna polska Oferty: 1. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów GCL 340W mono HALF-CUT CZARNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X 2. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów JA SOLAR 340W mono HALF-CUT SREBRNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X 3. Moc 6,5 = Sunlink Model 370W + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X 4. Moc 6,36 = Qcells.Model G8 335W t, w wersji fullblack + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X - ta oferta jest trochę droższa od pozostałych. Którą wybrać? Poradźcie coś proszę? Czy falownik Sofar to dobry wybór? Czy może coś innego? Czy te konfiguracje są na pierwszy rzut oka ok? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.11.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Cześć Od jakiegoś czasu zmagam się z tematem PV i muszę dość szybko dokonać wyboru. Nie jestem jednak orłem w tej dziedzinie i potrzebuję pomocy fachowców albo ludzi bardziej w temacie oblatanych. Dostałem kilka ofert - wszystkie zbliżone cenowo. Dane: Zużycie/rok 5,5 MWh Dach 35 st. bez zacienienia, wystawa pd-wsch. centralna polska Oferty: 1. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów GCL 340W mono HALF-CUT CZARNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X 2. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów JA SOLAR 340W mono HALF-CUT SREBRNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X 3. Moc 6,5 = Sunlink Model 370W + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X 4. Moc 6,36 = Qcells.Model G8 335W t, w wersji fullblack + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X - ta oferta jest trochę droższa od pozostałych. Którą wybrać? Poradźcie coś proszę? Czy falownik Sofar to dobry wybór? Czy może coś innego? Czy te konfiguracje są na pierwszy rzut oka ok? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie. Dzięki ! Żadna z ofert nie jest optymalna bo masz nieduże zużycie optymalna wielkość to 4 do 5 kwp ponad to to pieniądze wyrzucone w błoto które nigdy się nie zwrócą jakie ceny tych zestawów? Sofar jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Żadna z ofert nie jest optymalna bo masz nieduże zużycie optymalna wielkość to 4 do 5 kwp ponad to to pieniądze wyrzucone w błoto które nigdy się nie zwrócą jakie ceny tych zestawów? Sofar jest ok "Nigdy się nie zwrócą" ? I Ty byłeś księgowym ? :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artito 02.11.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Ceny tych zestawów są w przedziale 22 - 25 tys. Czyli uważasz, ze moja instalacja powinna mieć 11 KWP - to raczej się nigdy nie zwróci bo musiałbym 15 tys do tego dołożyć. Po odliczeniu ulgi podatkowej i dofinansowania z Mojego prądu zostanie do amortyzacji około 13 tys. Tyle płacę za prąd w 4 lata. Doliczając do tego opłaty stałe i zużycie ponad produkcję w zimie to i tak w 6-7 lat powinno już być na czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.11.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 "Nigdy się nie zwrócą" ? I Ty byłeś księgowym ? :) To raczej kwestia czasu zwrotu i potencjalnego ryzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.11.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 "Nigdy się nie zwrócą" ? I Ty byłeś księgowym ? :) Masz z tym jakiś problem i wystarczające kwalifikacje żeby mnie oceniać? Nie życzę sobie prywatnych jazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.11.2020 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 To raczej kwestia czasu zwrotu i potencjalnego ryzyka Dokadnie nie każdy kupujacy PV ma 35 lat niektórzy mają więcej i korzystają z gwarancji PV dożywotniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Ceny tych zestawów są w przedziale 22 - 25 tys. Czyli uważasz, ze moja instalacja powinna mieć 11 KWP - to raczej się nigdy nie zwróci bo musiałbym 15 tys do tego dołożyć. Po odliczeniu ulgi podatkowej i dofinansowania z Mojego prądu zostanie do amortyzacji około 13 tys. Tyle płacę za prąd w 4 lata. Doliczając do tego opłaty stałe i zużycie ponad produkcję w zimie to i tak w 6-7 lat powinno już być na czysto. Dokładnie tak, ale @gaweł tego nie zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artito 02.11.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Bardzo dziękuję. Można jednak trochę bardziej merytorycznie? Tego typu wycieczki nic specjalnego nie wnoszą? Wypowiedzi typu "nigdy przenigdy" albo "nie bierz bo się nie zwróci" bez konkretnej argumentacji są delikatnie mówiąc słabe. O co chodzi z potencjalnym ryzykiem? Czego dotyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Masz z tym jakiś problem i wystarczające kwalifikacje żeby mnie oceniać? Nie życzę sobie prywatnych jazd. Sam siebie tu w odpowiednim świetle przedstawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Bardzo dziękuję. Można jednak trochę bardziej merytorycznie? Tego typu wycieczki nic specjalnego nie wnoszą? Wypowiedzi typu "nigdy przenigdy" albo "nie bierz bo się nie zwróci" bez konkretnej argumentacji są delikatnie mówiąc słabe. O co chodzi z potencjalnym ryzykiem? Czego dotyczy? Główne ryzyko to ewenrualne zmiany w ustawodawstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artito 02.11.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Tu wydaje mi się, że kierunek będzie bardziej na plus niż minus. Oczywiści mogę się mylić. Jestem dobrej myśli i wydaje mi się, ze to odpowiedni moment na montaż PV. Wycena jest dobre kilka tysięcy niższa niż na początku roku więc co najmniej rok amortyzacji mam już za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artito 02.11.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 ... a wracając do moich ofert to czy na żadnej z tych konfiguracji nie wtopię? Chodzi mi generalnie o jakość produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts