Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy w programie mój prąd istotna jest moc falownika? Czy bierzemy tylko pod uwagę moc na panelach która nie powinna przekroczyć 10kW?

Nie ma znaczenia czy to Konstancin czy Pacanów. Ważne i brane pod uwagę jest------ Co jest większe. Jak falownik będzie np. 9kW a paneli będzie 10,2kW to instalacja jest 10,2 i opust to 70% i odwrotnie.

Czy w programie mój prąd istotna jest moc falownika? Czy bierzemy tylko pod uwagę moc na panelach która nie powinna przekroczyć 10kW?

Do tego programu podajesz taką moc jaką podałeś do operatora, zaświadczenie które otrzymasz lub też już otrzymałeś ma być zgodne z Twoim wnioskiem do nfośigw

Cześć

Od jakiegoś czasu zmagam się z tematem PV i muszę dość szybko dokonać wyboru. Nie jestem jednak orłem w tej dziedzinie i potrzebuję pomocy fachowców albo ludzi bardziej w temacie oblatanych.

Dostałem kilka ofert - wszystkie zbliżone cenowo.

Dane:

Zużycie/rok 5,5 MWh

Dach 35 st. bez zacienienia, wystawa pd-wsch.

centralna polska

Oferty:

1. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów GCL 340W mono HALF-CUT CZARNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X

2. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów JA SOLAR 340W mono HALF-CUT SREBRNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X

3. Moc 6,5 = Sunlink Model 370W + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X

4. Moc 6,36 = Qcells.Model G8 335W t, w wersji fullblack + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X - ta oferta jest trochę droższa od pozostałych.

Którą wybrać? Poradźcie coś proszę?

Czy falownik Sofar to dobry wybór? Czy może coś innego? Czy te konfiguracje są na pierwszy rzut oka ok?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.

Dzięki !:cool:

Cześć

Od jakiegoś czasu zmagam się z tematem PV i muszę dość szybko dokonać wyboru. Nie jestem jednak orłem w tej dziedzinie i potrzebuję pomocy fachowców albo ludzi bardziej w temacie oblatanych.

Dostałem kilka ofert - wszystkie zbliżone cenowo.

Dane:

Zużycie/rok 5,5 MWh

Dach 35 st. bez zacienienia, wystawa pd-wsch.

centralna polska

Oferty:

1. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów GCL 340W mono HALF-CUT CZARNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X

2. Moc 6,46 kWp = 19 szt. modułów JA SOLAR 340W mono HALF-CUT SREBRNA RAMA + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X

3. Moc 6,5 = Sunlink Model 370W + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X

4. Moc 6,36 = Qcells.Model G8 335W t, w wersji fullblack + Inwerter Sofar Solar 6.6KTL-X - ta oferta jest trochę droższa od pozostałych.

Którą wybrać? Poradźcie coś proszę?

Czy falownik Sofar to dobry wybór? Czy może coś innego? Czy te konfiguracje są na pierwszy rzut oka ok?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.

Dzięki !:cool:

Żadna z ofert nie jest optymalna bo masz nieduże zużycie optymalna wielkość to 4 do 5 kwp ponad to to pieniądze wyrzucone w błoto które nigdy się nie zwrócą jakie ceny tych zestawów? Sofar jest ok

Żadna z ofert nie jest optymalna bo masz nieduże zużycie optymalna wielkość to 4 do 5 kwp ponad to to pieniądze wyrzucone w błoto które nigdy się nie zwrócą jakie ceny tych zestawów? Sofar jest ok

"Nigdy się nie zwrócą"

?

I Ty byłeś księgowym ?

:) :)

• Like 1

Ceny tych zestawów są w przedziale 22 - 25 tys.

Czyli uważasz, ze moja instalacja powinna mieć 11 KWP - to raczej się nigdy nie zwróci bo musiałbym 15 tys do tego dołożyć.

Po odliczeniu ulgi podatkowej i dofinansowania z Mojego prądu zostanie do amortyzacji około 13 tys. Tyle płacę za prąd w 4 lata. Doliczając do tego opłaty stałe i zużycie ponad produkcję w zimie to i tak w 6-7 lat powinno już być na czysto.

Ceny tych zestawów są w przedziale 22 - 25 tys.

Czyli uważasz, ze moja instalacja powinna mieć 11 KWP - to raczej się nigdy nie zwróci bo musiałbym 15 tys do tego dołożyć.

Po odliczeniu ulgi podatkowej i dofinansowania z Mojego prądu zostanie do amortyzacji około 13 tys. Tyle płacę za prąd w 4 lata. Doliczając do tego opłaty stałe i zużycie ponad produkcję w zimie to i tak w 6-7 lat powinno już być na czysto.

Dokładnie tak, ale @gaweł tego nie zrozumie

Bardzo dziękuję.

Można jednak trochę bardziej merytorycznie? Tego typu wycieczki nic specjalnego nie wnoszą?

Wypowiedzi typu "nigdy przenigdy" albo "nie bierz bo się nie zwróci" bez konkretnej argumentacji są delikatnie mówiąc słabe.

O co chodzi z potencjalnym ryzykiem? Czego dotyczy?

Bardzo dziękuję.

Można jednak trochę bardziej merytorycznie? Tego typu wycieczki nic specjalnego nie wnoszą?

Wypowiedzi typu "nigdy przenigdy" albo "nie bierz bo się nie zwróci" bez konkretnej argumentacji są delikatnie mówiąc słabe.

O co chodzi z potencjalnym ryzykiem? Czego dotyczy?

Główne ryzyko to ewenrualne zmiany w ustawodawstwie.

Tu wydaje mi się, że kierunek będzie bardziej na plus niż minus.

Oczywiści mogę się mylić. Jestem dobrej myśli i wydaje mi się, ze to odpowiedni moment na montaż PV. Wycena jest dobre kilka tysięcy niższa niż na początku roku więc co najmniej rok amortyzacji mam już za sobą :)