Stanowska 05.11.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Nikt nic nie wie! - ruski film i angielski piesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.11.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Nikt nic nie wie! - ruski film i angielski piesek A u ciebie tylko reklama gównianej fiemy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.11.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To jeszcze napisz, które miejsce po... Jakoś farmy fotowoltaiczne nie przejmują się modą. Tak to wyglada: Informacja Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki (nr 44/2016) w sprawie stosowania pojęcia „mocy zainstalowanej elektrycznej” Pytanie czy po tym terminie w jakiejś nowelizacji nie zostało to zmienione. Jeśli zmieniasz rodzaj lub moc umowną swojej mikroinstalacji, to poinformuj o tym fakcie swojego operatora dystrybucyjnego elektroenergetycznego (m.in. PGE Dystrybucja, Tauron Dystrybucja, Energa Operator). Jest to twój obowiązek, jeśli jesteś: prosument energii odnawialnej, czyli odbiorcą końcowym wytwarzającym energię elektryczną wyłącznie z odnawialnych źródeł energii na własne potrzeby w mikroinstalacji, Zgłoszenie złóż w ciągu 14 dni od momentu wystąpienia zmian. Pamiętaj: jeśli nie zrobisz tego w ciągu 14 dni grozi ci kara w wysokości 1000 zł. https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/obowiazki-przedsiebiorcy/chce-wypelniac-branzowe-obowiazki-sprawozdawcze/proc_288-poinformuj-o-zmianie-rodzaju-mikroinstalacji-lub-jej-mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.11.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Dach jest bardziej skierowany na południe niż na wschód. . Jak na południe to dołożyć tylko 1 panel. Mogę jeszcze podzielić instalację na dwa stringi i dać część paneli na dach nad garażem, który ma wystawę południe-zach. Zostaw sobie na przyszłość, może kiedyś rozbudujesz. Panele lepiej GCL lub JA będą lepsze Które taniej wyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2020 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Jakoś farmy fotowoltaiczne nie przejmują się modą. Bo za FB trzeba dopłacić ~15zł za panel. Farmy mają estetykę gdzieś więc za to nie płącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.11.2020 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Rozmawiałem z instalatorem, maja kilka falowników 11kw, kilka 12kw a nawet jeden 15kw. Wszystko przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 06.11.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Rozmawiałem z instalatorem, maja kilka falowników 11kw, kilka 12kw a nawet jeden 15kw. Wszystko przeszło. Ja bym brał 40kW aby mieć zapas mocy Edytowane 6 Listopada 2020 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Konkretna argumentacja proszę bardzo: Jeżeli okres zwrotu poniesionych nakładów jest dłuższy niż życie instalacji albo inwestora. Trzeba być bardzo młodym i optymistycznym aby wydać na centralne, PC i PV 100 000 tys płatne od razu lub co gorsza z kredytu wtedy zrobi się 150 000, kiedy nie jest to konieczne i są optymalniejsze rozwiązania. moderowano Nawet gdyby chciała sprzedać dom jak zamkniesz oczy, to te dodatki zwiększają wartość nieruchomości. Jeśli w nim zostanie to czas życia instalacji https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101907/najstarsza-instalacja-fotowoltaiczna-w-europie-jak-dziala-po-35-latach może przynieść jej wymierne. No, ale jak widzi się tylko czubek własnego nosa, to się twierdzi, że to się nie opłaca. Edytowane 6 Listopada 2020 przez Tomaszs131 Brak związku z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Nikt nic nie wie! - ruski film i angielski piesek jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2020 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 ... Pytanie czy po tym terminie w jakiejś nowelizacji nie zostało to zmienione. jakie to ma znaczenie, przepisy sobie, a Big Energy sobie. Tak jak napisał vr5 @autorus Prezes URE to może co najwyżej takim monopolistom jak koncerny energetyczne pogrozić (palcem i to nie wykluczone, że palcem w bucie) jeśli będą obstawać przy swoich zasadach ustalania mocy. . w sprawie problemów z inetrpretacją bilansowania międzyfazowego URE kieruje do https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17601365#17601365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 mam, bo pier...sz farmazony. Nie swoją miarą, bo nie jesteś alfą i omegą. Nie jesteś również w czyjejś skórze i jego domu oraz warunkach jakich ON bytuje, nie ty ! Nie zrozum mnie źle ja Cie lubię i szanuję ale staram się zrozumieć na poziomie przedmiotowym , a jak wchodzisz na personalne kopanie to najpierw się wkurzam a potem mi przykro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 A Ty robisz dokładnie to samo i oceniasz mnie swoją miarą, co do moich prywatnych spraw to sobie daruj nie mają nic wspólnego z budową i nie znając całości sprawy nie posługuj się argumentami tym związanymi. nie wciskam ci kitu, ani innym, że taka, czy inna instalacja się opłaca lub nie. Mam 6kWp na dachu od prawie 3 lat i brakuje mi od jakiegoś czasu 1,5 MWh/rok, nie widzi mi się płacenie Big Energy, nie wiem kiedy zamknę oko(może jutro) ale gdybym mógł szybko bym dołożył PV nawet do 10 kWp oraz PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.11.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 A Ty robisz dokładnie to samo i oceniasz mnie swoją miarą, co do moich prywatnych spraw to sobie daruj nie mają nic wspólnego z budową i nie znając całości sprawy nie posługuj się argumentami tym związanymi. Masz bardzo archaiczne podejście do domu, tzn że na 100% córka w nim zamieszka jak obserwuję to durne i naiwne założenie bo postęp w budownictwie jest ogromny i nikt nie bedzie chciał mieszkać za x lat lat w niby nowoczesnym domu, dlatego wybrałem technologie łatwą do utylizacji , poza tym dzieci mogą wyjechać za granicę , a poa tym jest coś takeigo jak fizyczne i technologiczne starzenie się produktu/wyposażenia tak ze PV czy PC Tcap Panasonik za 40 tys raz że sie zużycje w iluś procentach a poza tym będą nowsze generacje i tańsze. Tą cenę pompy to podziel na 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2020 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 nie wciskam ci kitu, ani innym, że taka, czy inna instalacja się opłaca lub nie. Mam 6kWp na dachu od prawie 3 lat i brakuje mi od jakiegoś czasu 1,5 MWh/rok, nie widzi mi się płacenie Big Energy, nie wiem kiedy zamknę oko(może jutro) ale gdybym mógł szybko bym dołożył PV nawet do 10 kWp oraz PC. To co Cie powstrzymuje przed realizacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.11.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 nie wciskam ci kitu, ani innym, że taka, czy inna instalacja się opłaca lub nie. Mam 6kWp na dachu od prawie 3 lat i brakuje mi od jakiegoś czasu 1,5 MWh/rok, nie widzi mi się płacenie Big Energy, nie wiem kiedy zamknę oko(może jutro) ale gdybym mógł szybko bym dołożył PV nawet do 10 kWp oraz PC. Przejdz na g12 i płac te 1500kWh w taniej o ile dystrybutor pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2020 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 To co Cie powstrzymuje przed realizacją? są sprawy ważne i ważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Przejdz na g12 i płac te 1500kWh w taniej o ile dystrybutor pozwala. przeszedłem w zeszłą sobotę, choć mam obawy,że przy moim trybie życia ( w dzień ) zapłacę więcej niż w G11. Zobaczę, najwyżej wrócę... Taka ciekawostka, trochę też odnośnie przestrzegania przepisów przez Big Energy. Enea potrzebowała 5 miesięcy i tydzień, by zmienić taryfę ...zdalnie, czyli wcisnąć enter na kompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.11.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 przeszedłem w zeszłą sobotę, choć mam obawy,że przy moim trybie życia ( w dzień ) zapłacę więcej niż w G11. Zobaczę, najwyżej wrócę... Taka ciekawostka, trochę też odnośnie przestrzegania przepisów przez Big Energy. Enea potrzebowała 5 miesięcy i tydzień, by zmienić taryfę ...zdalnie, czyli wcisnąć enter na kompie Grzeje bez kagańca i bytowe bez kagańca a rozkład mam za październik 60/40. Jak nie wyrobię z drogim prądem to podłogówka lub cwu w kajdany. Nie narzekam na enea wnioski i reklamacje wmiarę szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.11.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Grzeje bez kagańca i bytowe bez kagańca a rozkład mam za październik 60/40. ja grzeję peleciakiem. Przez 6 dni pilnując zmywarki i pralki (nie podoba mi się to, zawsze byłem przeciwnikiem) mam 50/50. Wykorzystuję tylko to krótkie 2h okienko dzienne. Jedyna nadzieja w grzaniu CWU latem, to akurat bez problemu ogarnę w okienku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 07.11.2020 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Ale instalacja 12kWp to jakaś porażka i debilizm do kwadratu. Ale wystarczy policzyć Instalacja 10kWp: 10MWh z czego 20% zjadasz w locie 8000MWh masz w sieci - 20% opustu = 6400MWh do odebrania Instalacja 12kWp: 12MWh i analogicznie 20% zjadasz w locie zostaje 10MWh - 30% = 7000MWh różnica 600kWh a różnica w pieniądzach jakieś 8k PLN i zawsze opust 30% ok można dokładać nawet do 20kW tylko po co? Teoria się zgadza ale z matematyką już jest gorzej. 12MWh-20%=9,6MWh-30%=6,72MWh. Ale to nie koniec, pierwsza instalacja daje nam 2MWh w locie + 6,4MWh do odebrania = 8,8MWh do zużycia Instalacja większa to 2,4MWh+6,72MWh=9,12MWh do zużycia. Różnica użytecznej wydajności pomiędzy 10 a 12kWp zaciera się niemal do zera. Nie czepiam się, że 10MWh-30% daje 7000MWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts