Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

http://gramwzielone.pl/trendy/20643/wiceminister-energii-prosumenci-jak-kolekcjonerzy-znaczkow.

A pod tekstem komentarze. W sumie nie wiadomo jak to będzie po 1 lipca z oze.

Na 100% nie będzie żadnych 0,65 a tym bardziej 0,75zł/kWh.

Skąd na to kasę weźmie nasz rząd. Przecież kopalnie czarnego złota są ważniejsze.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wychodzi na to, że obecnie montowane liczniki dwukierunkowe nie bilansują energii między fazami. Czy ktoś się orientuje, czy można taką sytuacje reklamować ?

Na 100% mój licznik z ENEA nie bilansuje energii między fazami.

Każda fazę rozlicza indywidualnie. W tym samym czasie na 1 fazie robi zużycie, na drugiej wysyłkę a na jeszcze innej np. nic się nie dzieje.

Na 100% nie będzie żadnych 0,65 a tym bardziej 0,75zł/kWh.

Skąd na to kasę weźmie nasz rząd. Przecież kopalnie czarnego złota są ważniejsze.

Co głosy pojawiają się różne, ale najwięcej tych negatywnych dotyczy własnie taryf gwarantowanych.... więc nic pewnego. Pojawia się też w mediach, że taryf gwarantowanych w ogóle nie będzie na rzecz kompletnego net meteringu.. cóż, trzeba czekać na projekt nowelizacji

Tak z innej beczki. Robię sobie pomału rozliczenie okresu grzewczego i zastanawiam się nad jedną rzeczą.

25% produkcji prądu jest w taryfie "taniej" Co jest wielkością zbyt małą żeby zbilansować mi potrzeby.

75% produkcji jest w taryfie drogiej, czyli część z tego samokonsumpcja, binalsowanie i większość z tego sprzedam po 0,17 PLN.

Taryfę tanią mam teraz po 0,20 PLN, później pewnie będzie droższa (koniec umowy z DUON)

Czyli, teoretycznie opłacało by mi się w okresie grzewczym grzać dom/bufor prądem z PV również w taryfie drogiej zużywając go u siebie , zamiast sprzedawać nadwyżkę.

Technicznie skomplikowane do osiągnięcia, bo trzeba by dokładnie sterować grzałkami, żeby "nie wyjść" poza produkcję z PV w nie wpaść grzałkami w drogą taryfę.

Zastanawiam się nad wpięciem na okres zimowy części paneli bezpośrednio w grzałkę, i po okresie zimowym przepięcie z powrotem w falownik.

Plusy?

Zimową część produkcji w dziennej taryfie , zużywam na grzanie , zamiast sprzedać jako nadwyżkę latem za 0,17PLN

Na zużycie w taryfie dziennej zostawiam sobie wpięte w falownik jakiś jeden szereg o mocy 500W, co powinno mi w większości pójść w samokonsumpcję. Większość prądożernych urządzeń i tak włączamy 13-15. Po okresie zimowym przepinam z powrotem w inwerter.

Tak z innej beczki. Robię sobie pomału rozliczenie okresu grzewczego i zastanawiam się nad jedną rzeczą.

Czyli, teoretycznie opłacało by mi się w okresie grzewczym grzać dom/bufor prądem z PV również w taryfie drogiej zużywając go u siebie , zamiast sprzedawać nadwyżkę.

Zastanawiam się nad wpięciem na okres zimowy części paneli bezpośrednio w grzałkę, i po okresie zimowym przepięcie z powrotem w falownik.

.

Pytanie - czy w grzałkę? Są inne urządzenia (pompy ciepła, np do cwu, które lepiej wykorzystają tę Twoją energię. Lepiej tzn efektywniej i również podgrzeją ci CWU:) Są tez takie, które mogą współpracować z fotowoltaiką (system SG Ready)

Tylko podpowiadam :)

Pozdrawiam!

Pytanie - czy w grzałkę? Są inne urządzenia (pompy ciepła, np do cwu, które lepiej wykorzystają tę Twoją energię. Lepiej tzn efektywniej i również podgrzeją ci CWU:) Są tez takie, które mogą współpracować z fotowoltaiką (system SG Ready)

Tylko podpowiadam :)

Pozdrawiam!

Błagam, bez pompy ciepła. Chce mieć bezawaryjną prosta i ekonomiczną instalację.

Dziś rozmawiałem telefonicznie z pewnym panem z ENEA Operator w Poznaniu i powiedziano mi, że licznik jest prawidłowo zaprogramowany wg. aktualnej ustawy i na 100% bilansuje prawidłowo. Nie musi bilansować między fazami, jk chcę to se mam przełączyć wszystko na 1 fazę.

Ale jak mam wątpliwości to mam zgłosić się do oddziału w Pile.

(...) Zastanawiam się nad wpięciem na okres zimowy części paneli bezpośrednio w grzałkę, i po okresie zimowym przepięcie z powrotem w falownik.

Tylko jak to zrobić- falownik musi mieć zasilanie.

Trzeba by jakiś czujnik, który sczytuje moc chwilową z falownika i na tyle pozwala odebrać jej grzałkom ile jest aktualnie produkowane.

Taka 100% samokonsumpcja od października do kwietnia byłaby po prostu idealna :D