Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie napisałem, że oszustwo. Marketing rodem z oszustw na wnuczka - podszywanie się pod inną osobę, w tym przypadku sugerowanie nadawcy jako instytucji.

'Zawiadomienie' - niczym powiadomienie z np. UG

'Prowadzone były zapisy na audyt weryfikujący'

'Zapisy na spotkania tylko w godzinach...'

'Ze względu na dużą liczbę...'

+ niby pieczątka 'Rządowy program'

Szukają łatwowierców ukrywając rzeczywistego nadawcę - brak danych firmy.

Nie tylko ja poczułem się dziwnie:

https://www.nowytydzien.pl/audyt-oze-i-dziwne-ulotki/

Jak mówi właściciel, taka nietypowa forma reklamy okazała się dla nich korzystniejsza od tradycyjnych kolorowych ulotek. Z drugiej strony przyznaje, że w sprawie ulotek miał już kilka telefonów, m.in. od komendanta policji w Rzeszowie, gdzie mają punkt obsługi.

Edytowane przez budowlany_laik

Gdzie widzisz oszustwo?

Pierwszy audyt powinien być inny.:lol2:

-Zrobić listę instalatorów obsługujących tą okolicę

-Sprawdzić opinie o wybranych firmach

-Upewnić się, że używają dobrych ogniw itd.

-Dowiedzieć się jakiej gwarancji udzielają

-Skreślić z listy instalatorów co do których nie ma stuprocentowej pewności

Dopiero tu ten audyt.

-Zwrócić się do wybranych firm w celu uzyskania oferty instalacji.

Edytowane przez animuss

Dwa dni temu ulotkę o podobnej treści roznosił chłopak i wrzucał do skrzynek na listy. Ma to dotyczyć mieszkańców powiatu Sosnowiec.

Treść podobna tylko brak informacji, że audyt jest bezpłatny oraz inny nr telefonu (576 113 965).

I jeszcze jedno - brak pieczątki.

Tak na moje rozeznanie - coś podobnego do ulotek "z tanim węglem", które co jakiś czas pojawiają się w skrzynce na listy...

Strasznie tu pasuje powiedzenie.

"Nie oceniaj innych po sobie"

Zgadłeś.

Pogoniłem takich, wydzwaniali, że nie mają czasu.:lol2:

Więc pytam po co dzwonią jak go nie mają, a oni, że są zawaleni robotą to róbcie nie zawracajcie gitary, powodzenia.

Dzwonili tak ze trzy razy, aż zablokowałem. :D

Masz taką firmę, że tak zaciekle walczysz, garnki pokaz, czy fotele do masarzu?:cool:

Edytowane przez animuss

Zgadłeś.

Pogoniłem takich, wydzwaniali, że nie mają czasu.:lol2:

Więc pytam po co dzwonią jak go nie mają, a oni, że są zawaleni robotą to róbcie nie zawracajcie gitary, powodzenia.

Dzwonili tak ze trzy razy, aż zablokowałem. :D

Masz taką firmę, że tak zaciekle walczysz, garnki pokaz, czy fotele do masarzu?:cool:

Do mnie też wydzwania jakaś baba 696752034 i trajkocze naciągając na PV , a jak spytałem z jakiej firmy to żeby podać miejscowość bo ona reprezentuje wiele firm , Co za dno to zwykli naganiacze :mad:

Potrzebuję Waszej opinii. Zastanawiam się nad panelami, instalacja ok 5 KW. Wstępnie wybrałem te 2 oferty:

1. moduły fotowoltaiczne LONGI BIFACIALo mocy 370 W ,oraz inwerter producenta GOODWEo łącznej mocy 5,18 KW cena 20 000 zł brutto

2.14 szt. moduły monokrystaliczne EXE 345 moc instalacji 4,83 kWp + inwerter Fronius 23.700 zł brutto

Co sądzicie pod kątem jakościowym i cenowym? Czy coś zmienić w doborze instalacji? Jakie marki paneli polecacie? Inwerter chyba najlepsze Fronius

Edytowane przez wysos89

Potrzebuję Waszej opinii. Zastanawiam się nad panelami, instalacja ok 5 KW. Wstępnie wybrałem te 2 oferty:

1. moduły fotowoltaiczne LONGI BIFACIALo mocy 370 W ,oraz inwerter producenta GOODWEo łącznej mocy 5,18 KW cena 20 000 zł brutto

2.14 szt. moduły monokrystaliczne EXE 345 moc instalacji 4,83 kWp + inwerter Fronius 23.700 zł brutto

Co sądzicie pod kątem jakościowym i cenowym? Czy coś zmienić w doborze instalacji? Jakie marki paneli polecacie? Inwerter chyba najlepsze Fronius

Mam inwerter GoodWe od 5 lat zesrał się w tym roku serwis w Kaliszu, wymiana na nowy od ręki z przesyłkami nowy inwerter dostałem po 5 dniach. Fronius jest głośmy więc jak go zainstalujesz w garażu będzie OK w domu nie polecam, i ma gwarancję jakąś słabą 5 lat gwarancji możliwość rozszerzenia do 7 lat ale płacisz za robociznę a części sami sobie załatwiają. Możesz wziąć inwerter Sofara będzie lepszy od Fronka i chłodzenie pasywne.

Uzupełnij informacje o to gdzie ma być instalacja (dach/grunt). Jeśli dach to z czego wykonane pokrycie (i po co wtedy BF). O zabezpieczenia DC/AC nie pytam bo pewnie tego nie wiesz. Wtedy będzie można coś napisać o cenie. Choć nie cena powinna być wyznacznikiem a jakoś wykonania instalacji którą kładziesz na swój dom a która ma pracować 20-30 lat.

Dopytaj o źródło Longi (jeśli Ci tego nie podadzą to dopytaj o długość gwarancji produktowej). Chodzi o gwarancje ponieważ oficjalną dystrybucję w Polsce ma na ten moment tylko jedna hurtownia (prawdopodobnie do końca roku). Odsyłanie modułu do Chin to kiepska perspektywa. Exe Solar masz we Włoszech.

PS. Na "Mój prąd" w tym roku już nie załapiesz się. Ale to pewnie wiesz.

Uzupełnij informacje o to gdzie ma być instalacja (dach/grunt). Jeśli dach to z czego wykonane pokrycie (i po co wtedy BF). O zabezpieczenia DC/AC nie pytam bo pewnie tego nie wiesz. Wtedy będzie można coś napisać o cenie. Choć nie cena powinna być wyznacznikiem a jakoś wykonania instalacji którą kładziesz na swój dom a która ma pracować 20-30 lat.

Dopytaj o źródło Longi (jeśli Ci tego nie podadzą to dopytaj o długość gwarancji produktowej). Chodzi o gwarancje ponieważ oficjalną dystrybucję w Polsce ma na ten moment tylko jedna hurtownia (prawdopodobnie do końca roku). Odsyłanie modułu do Chin to kiepska perspektywa. Exe Solar masz we Włoszech.

PS. Na "Mój prąd" w tym roku już nie załapiesz się. Ale to pewnie wiesz.

Ok, proszę:

- instalacja na gruncie, z tyłu zabudowań, praktycznie na wolnej przestrzeni

-rzut.jpg

- o zabezpieczeniach nie wiem - możesz rozjaśnić na co zwrócić uwagę

Zastanawiam się jeszcze nad panelami double glass, np. taki: zestawy 14x Znshine 370 W, z inwerterem Sofar 5kW

Mój prąd - w tym roku odpuszczam składanie o dotację, ale chciałbym wykonać instalację. A złożyć wniosek z nowej puli w 2021. Mogę tak zrobić? Teraz instalacja, wniosek o dotacje jak będzie start naboru. Ciekawe jakie zasady przewidują.

Czy zna ktoś godnego polecenia w temacie gruntownych pomp ciepła z kujawsko-pomorskiego?

Co do ceny pierwszej oferty to nie mam w tej chwili dostępu do Longi BF. Prawdopodobnie to z nieoficjalnego źródła więc pojawia się temat gwarancji o której pisałem poprzednio. Dopytaj też o certyfikaty na konstrukcje montażową. Czasem zdarzają się "garażowcy". Jest jeszcze temat tych mitycznych "30% więcej uzysku" dla BF. Dla najlepszego albedo (biały żwir) uzysk może być w tych okolicach. Ale policz czy to się opłaca. Przygotowanie takiego podłoża i stałe utrzymanie to spore koszty. Więc BF w ostatecznym rozrachunku może wyjść na plus ale bardzo minimalny. Bliżej zera niż powiedzmy 5%.

Druga oferta wychodzi za grunt całkiem dobrze. Wrzuciłem to co podałeś do swojego kalkulatora i przy porządnym montażu wyszło mi 2,5 tyś zł więcej. Tylko to koszt "z palca" bez zapoznania się z terenem, gruntem. odległościami itp.

Zabezpieczeń nie opiszę bo to za duży temat. Skracając podrzucę tylko hasło: aparaty markowe.

Przez kończący się tegoroczny Mój Prąd część instalacji teraz wypada. Nie wiadomo jaki będzie dokładnie regulamin kolejnego naboru. Prawdopodobnie będzie jak z okresem pomiędzy pierwszym i drugim naborem. Czyli teraz się nie załapiesz a na kolejny nie będziesz się kwalifikował (jeśli będziesz miał już swoją instalację przyłączoną do sieci). Warto jednak przemyśleć i policzyć czy jednak nie opłaca się zainwestować teraz. Odliczenie od podatku możesz mieć już za ten rok. Za przyszły.. nie wiadomo czy nie zmienią przepisów podatkowych z uwagi na to jak wygląda stan finansów Państwa. Nie wiadomo co z kursem walut i cenami komponentów. No i najważniejsze nie są znane w tym momencie zasady kolejnego naboru Mojego Prądu. Raczej na pewno nie będzie już gołych instalacji pv z poziomem dofinansowania jak w bieżącym naborze. Dojdą pompy ciepła, być może magazyny i ładowarki. Raczej będą to większe kwoty niż 5 tyś ale tez będą to znacznie większe koszty inwestycji jakie trzeba będzie ponieść. Nie liczyłbym już na taki prosty rachunek, że montujesz samą instalację pv i masz 5 tyś na koncie. Jeszcze kwestia tego kiedy wystartuje kolejny nabór. Raczej połowa roku niż pierwsze tygodnie/miesiące 2021.

Ok, proszę:

Czy zna ktoś godnego polecenia w temacie gruntownych pomp ciepła z kujawsko-pomorskiego?

Witam

Jak chcesz instalować PC rób od razu 10 Kwp. Z tego forum, jedyny sprawdzony i z dobrymi referencjami, który przychodzi mi do głowy to "Wihajster" - Toruń lub okolice.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Ok, proszę:

- instalacja na gruncie, z tyłu zabudowań, praktycznie na wolnej przestrzeni

-[ATTACH=CONFIG]450246[/ATTACH]

- o zabezpieczeniach nie wiem - możesz rozjaśnić na co zwrócić uwagę

Zastanawiam się jeszcze nad panelami double glass, np. taki: zestawy 14x Znshine 370 W, z inwerterem Sofar 5kW

Mój prąd - w tym roku odpuszczam składanie o dotację, ale chciałbym wykonać instalację. A złożyć wniosek z nowej puli w 2021. Mogę tak zrobić? Teraz instalacja, wniosek o dotacje jak będzie start naboru. Ciekawe jakie zasady przewidują.

Od grudnia 2020r. aby dostać dotację ( Mój Prąd) trzeba zainstalować gniazdo do ładowania samochodu.

Tak mi mówił kolega co cała PV leży mu w domu i czeka na montaż ( samodzielny)

Witam ,montaż u mnie był 26 sierpnia ,licznik wymienili z Tauronu 21 września świadectwo licznika dostałem pocztą 6 październik odesłałem do firmy montującej Strefa Energii bo obiecali złożyć za mnie wniosek na mój prąd dzwoniłem doszedł pełnomc.i świadectwo 12 października ale oczekuje w kolejce do złożenia w programie a dziś 15 listopada i cisza na stronie mój prąd gdzie można sprawdzić status wyskakuje brak wniosku .Co o tym sądzicie czy ta firma ma tyle wniosków że przez miesiąc dalej mój jest w kolejce do złożenia ? może im brak sekretarek ?

Witam Szanowne grono.

Pytanko jak wam się sprawują falowniki AFORE ?

Mam od firmy montażowej ofertę na 6.27 kW płyty Bowiet 19 sztuk po 330W i falownik Afore.

Całość 21 500 brutto, wychodzi po niecałe 3.5 tys z 1 kW. Z tego co sie orientuje to chyba dobra cena a pytanie czy nie za dobra ?

Dach w całości na południe bez żadnego zacienienia kąt dachu ok 37 stopnia.

Zapotrzebowanie w domu wynosi ok.5.2

Dziękuję za ewentualne sugestie.