kulibob 13.11.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 A dlaczego oszustwo ? A jaką gwarancję masz że wejdziesz w mój prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.11.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Nie napisałem, że oszustwo. Marketing rodem z oszustw na wnuczka - podszywanie się pod inną osobę, w tym przypadku sugerowanie nadawcy jako instytucji. 'Zawiadomienie' - niczym powiadomienie z np. UG'Prowadzone były zapisy na audyt weryfikujący''Zapisy na spotkania tylko w godzinach...''Ze względu na dużą liczbę...'+ niby pieczątka 'Rządowy program' Szukają łatwowierców ukrywając rzeczywistego nadawcę - brak danych firmy. Nie tylko ja poczułem się dziwnie:https://www.nowytydzien.pl/audyt-oze-i-dziwne-ulotki/ Jak mówi właściciel, taka nietypowa forma reklamy okazała się dla nich korzystniejsza od tradycyjnych kolorowych ulotek. Z drugiej strony przyznaje, że w sprawie ulotek miał już kilka telefonów, m.in. od komendanta policji w Rzeszowie, gdzie mają punkt obsługi. Edytowane 13 Listopada 2020 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.11.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Gdzie widzisz oszustwo? Pierwszy audyt powinien być inny. -Zrobić listę instalatorów obsługujących tą okolicę -Sprawdzić opinie o wybranych firmach -Upewnić się, że używają dobrych ogniw itd. -Dowiedzieć się jakiej gwarancji udzielają -Skreślić z listy instalatorów co do których nie ma stuprocentowej pewności Dopiero tu ten audyt. -Zwrócić się do wybranych firm w celu uzyskania oferty instalacji. Edytowane 13 Listopada 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.11.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Dwa dni temu ulotkę o podobnej treści roznosił chłopak i wrzucał do skrzynek na listy. Ma to dotyczyć mieszkańców powiatu Sosnowiec.Treść podobna tylko brak informacji, że audyt jest bezpłatny oraz inny nr telefonu (576 113 965). I jeszcze jedno - brak pieczątki. Tak na moje rozeznanie - coś podobnego do ulotek "z tanim węglem", które co jakiś czas pojawiają się w skrzynce na listy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.11.2020 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 Zapytam inaczej audyt sprawdzi kąt pod którym potencjalnie będą zamontowane PV względem pd i azymut. Każdy z nas który ma PV więcej niż 2 lata oszacuje te dane +/- 400kWh/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.11.2020 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Strasznie tu pasuje powiedzenie. "Nie oceniaj innych po sobie"Zgadłeś. Pogoniłem takich, wydzwaniali, że nie mają czasu. Więc pytam po co dzwonią jak go nie mają, a oni, że są zawaleni robotą to róbcie nie zawracajcie gitary, powodzenia. Dzwonili tak ze trzy razy, aż zablokowałem. Masz taką firmę, że tak zaciekle walczysz, garnki pokaz, czy fotele do masarzu? Edytowane 13 Listopada 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.11.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Zgadłeś. Pogoniłem takich, wydzwaniali, że nie mają czasu. Więc pytam po co dzwonią jak go nie mają, a oni, że są zawaleni robotą to róbcie nie zawracajcie gitary, powodzenia. Dzwonili tak ze trzy razy, aż zablokowałem. Masz taką firmę, że tak zaciekle walczysz, garnki pokaz, czy fotele do masarzu? Do mnie też wydzwania jakaś baba 696752034 i trajkocze naciągając na PV , a jak spytałem z jakiej firmy to żeby podać miejscowość bo ona reprezentuje wiele firm , Co za dno to zwykli naganiacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wysos89 14.11.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Potrzebuję Waszej opinii. Zastanawiam się nad panelami, instalacja ok 5 KW. Wstępnie wybrałem te 2 oferty: 1. moduły fotowoltaiczne LONGI BIFACIALo mocy 370 W ,oraz inwerter producenta GOODWEo łącznej mocy 5,18 KW cena 20 000 zł brutto2.14 szt. moduły monokrystaliczne EXE 345 moc instalacji 4,83 kWp + inwerter Fronius 23.700 zł brutto Co sądzicie pod kątem jakościowym i cenowym? Czy coś zmienić w doborze instalacji? Jakie marki paneli polecacie? Inwerter chyba najlepsze Fronius Edytowane 14 Listopada 2020 przez wysos89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.11.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Potrzebuję Waszej opinii. Zastanawiam się nad panelami, instalacja ok 5 KW. Wstępnie wybrałem te 2 oferty: 1. moduły fotowoltaiczne LONGI BIFACIALo mocy 370 W ,oraz inwerter producenta GOODWEo łącznej mocy 5,18 KW cena 20 000 zł brutto 2.14 szt. moduły monokrystaliczne EXE 345 moc instalacji 4,83 kWp + inwerter Fronius 23.700 zł brutto Co sądzicie pod kątem jakościowym i cenowym? Czy coś zmienić w doborze instalacji? Jakie marki paneli polecacie? Inwerter chyba najlepsze Fronius Mam inwerter GoodWe od 5 lat zesrał się w tym roku serwis w Kaliszu, wymiana na nowy od ręki z przesyłkami nowy inwerter dostałem po 5 dniach. Fronius jest głośmy więc jak go zainstalujesz w garażu będzie OK w domu nie polecam, i ma gwarancję jakąś słabą 5 lat gwarancji możliwość rozszerzenia do 7 lat ale płacisz za robociznę a części sami sobie załatwiają. Możesz wziąć inwerter Sofara będzie lepszy od Fronka i chłodzenie pasywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.11.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Aby mieć rozeznanie co do poprawności to należałoby wykonać z dwa, trzy audyty przez różnych wykonawców i je porównać. To jest dobra droga, do sprawdzenia rzetelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.11.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 No i co z tego że możesz nie wejść n mój prąd. Przecież ten "audyt" jest bezpłatny. Gdzie widzisz oszustwo? "w ramach programu Mój Prąd" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 14.11.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Potrzebuję Waszej opinii. Zastanawiam się nad panelami, instalacja ok 5 KW. Wstępnie wybrałem te 2 oferty: 1. moduły fotowoltaiczne LONGI BIFACIALo mocy 370 W ,oraz inwerter producenta GOODWEo łącznej mocy 5,18 KW cena 20 000 zł brutto 2.14 szt. moduły monokrystaliczne EXE 345 moc instalacji 4,83 kWp + inwerter Fronius 23.700 zł brutto Co sądzicie pod kątem jakościowym i cenowym? Czy coś zmienić w doborze instalacji? Jakie marki paneli polecacie? Inwerter chyba najlepsze Fronius Uzupełnij informacje o to gdzie ma być instalacja (dach/grunt). Jeśli dach to z czego wykonane pokrycie (i po co wtedy BF). O zabezpieczenia DC/AC nie pytam bo pewnie tego nie wiesz. Wtedy będzie można coś napisać o cenie. Choć nie cena powinna być wyznacznikiem a jakoś wykonania instalacji którą kładziesz na swój dom a która ma pracować 20-30 lat. Dopytaj o źródło Longi (jeśli Ci tego nie podadzą to dopytaj o długość gwarancji produktowej). Chodzi o gwarancje ponieważ oficjalną dystrybucję w Polsce ma na ten moment tylko jedna hurtownia (prawdopodobnie do końca roku). Odsyłanie modułu do Chin to kiepska perspektywa. Exe Solar masz we Włoszech. PS. Na "Mój prąd" w tym roku już nie załapiesz się. Ale to pewnie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wysos89 14.11.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Uzupełnij informacje o to gdzie ma być instalacja (dach/grunt). Jeśli dach to z czego wykonane pokrycie (i po co wtedy BF). O zabezpieczenia DC/AC nie pytam bo pewnie tego nie wiesz. Wtedy będzie można coś napisać o cenie. Choć nie cena powinna być wyznacznikiem a jakoś wykonania instalacji którą kładziesz na swój dom a która ma pracować 20-30 lat. Dopytaj o źródło Longi (jeśli Ci tego nie podadzą to dopytaj o długość gwarancji produktowej). Chodzi o gwarancje ponieważ oficjalną dystrybucję w Polsce ma na ten moment tylko jedna hurtownia (prawdopodobnie do końca roku). Odsyłanie modułu do Chin to kiepska perspektywa. Exe Solar masz we Włoszech. PS. Na "Mój prąd" w tym roku już nie załapiesz się. Ale to pewnie wiesz. Ok, proszę: - instalacja na gruncie, z tyłu zabudowań, praktycznie na wolnej przestrzeni - - o zabezpieczeniach nie wiem - możesz rozjaśnić na co zwrócić uwagę Zastanawiam się jeszcze nad panelami double glass, np. taki: zestawy 14x Znshine 370 W, z inwerterem Sofar 5kW Mój prąd - w tym roku odpuszczam składanie o dotację, ale chciałbym wykonać instalację. A złożyć wniosek z nowej puli w 2021. Mogę tak zrobić? Teraz instalacja, wniosek o dotacje jak będzie start naboru. Ciekawe jakie zasady przewidują. Czy zna ktoś godnego polecenia w temacie gruntownych pomp ciepła z kujawsko-pomorskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 14.11.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Co do ceny pierwszej oferty to nie mam w tej chwili dostępu do Longi BF. Prawdopodobnie to z nieoficjalnego źródła więc pojawia się temat gwarancji o której pisałem poprzednio. Dopytaj też o certyfikaty na konstrukcje montażową. Czasem zdarzają się "garażowcy". Jest jeszcze temat tych mitycznych "30% więcej uzysku" dla BF. Dla najlepszego albedo (biały żwir) uzysk może być w tych okolicach. Ale policz czy to się opłaca. Przygotowanie takiego podłoża i stałe utrzymanie to spore koszty. Więc BF w ostatecznym rozrachunku może wyjść na plus ale bardzo minimalny. Bliżej zera niż powiedzmy 5%. Druga oferta wychodzi za grunt całkiem dobrze. Wrzuciłem to co podałeś do swojego kalkulatora i przy porządnym montażu wyszło mi 2,5 tyś zł więcej. Tylko to koszt "z palca" bez zapoznania się z terenem, gruntem. odległościami itp. Zabezpieczeń nie opiszę bo to za duży temat. Skracając podrzucę tylko hasło: aparaty markowe. Przez kończący się tegoroczny Mój Prąd część instalacji teraz wypada. Nie wiadomo jaki będzie dokładnie regulamin kolejnego naboru. Prawdopodobnie będzie jak z okresem pomiędzy pierwszym i drugim naborem. Czyli teraz się nie załapiesz a na kolejny nie będziesz się kwalifikował (jeśli będziesz miał już swoją instalację przyłączoną do sieci). Warto jednak przemyśleć i policzyć czy jednak nie opłaca się zainwestować teraz. Odliczenie od podatku możesz mieć już za ten rok. Za przyszły.. nie wiadomo czy nie zmienią przepisów podatkowych z uwagi na to jak wygląda stan finansów Państwa. Nie wiadomo co z kursem walut i cenami komponentów. No i najważniejsze nie są znane w tym momencie zasady kolejnego naboru Mojego Prądu. Raczej na pewno nie będzie już gołych instalacji pv z poziomem dofinansowania jak w bieżącym naborze. Dojdą pompy ciepła, być może magazyny i ładowarki. Raczej będą to większe kwoty niż 5 tyś ale tez będą to znacznie większe koszty inwestycji jakie trzeba będzie ponieść. Nie liczyłbym już na taki prosty rachunek, że montujesz samą instalację pv i masz 5 tyś na koncie. Jeszcze kwestia tego kiedy wystartuje kolejny nabór. Raczej połowa roku niż pierwsze tygodnie/miesiące 2021. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.11.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Ok, proszę: Czy zna ktoś godnego polecenia w temacie gruntownych pomp ciepła z kujawsko-pomorskiego? Witam Jak chcesz instalować PC rób od razu 10 Kwp. Z tego forum, jedyny sprawdzony i z dobrymi referencjami, który przychodzi mi do głowy to "Wihajster" - Toruń lub okolice. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.11.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Ok, proszę: - instalacja na gruncie, z tyłu zabudowań, praktycznie na wolnej przestrzeni -[ATTACH=CONFIG]450246[/ATTACH] - o zabezpieczeniach nie wiem - możesz rozjaśnić na co zwrócić uwagę Zastanawiam się jeszcze nad panelami double glass, np. taki: zestawy 14x Znshine 370 W, z inwerterem Sofar 5kW Mój prąd - w tym roku odpuszczam składanie o dotację, ale chciałbym wykonać instalację. A złożyć wniosek z nowej puli w 2021. Mogę tak zrobić? Teraz instalacja, wniosek o dotacje jak będzie start naboru. Ciekawe jakie zasady przewidują. Czy zna ktoś godnego polecenia w temacie gruntownych pomp ciepła z kujawsko-pomorskiego? Od grudnia 2020r. aby dostać dotację ( Mój Prąd) trzeba zainstalować gniazdo do ładowania samochodu. Tak mi mówił kolega co cała PV leży mu w domu i czeka na montaż ( samodzielny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstat 15.11.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Witam ,montaż u mnie był 26 sierpnia ,licznik wymienili z Tauronu 21 września świadectwo licznika dostałem pocztą 6 październik odesłałem do firmy montującej Strefa Energii bo obiecali złożyć za mnie wniosek na mój prąd dzwoniłem doszedł pełnomc.i świadectwo 12 października ale oczekuje w kolejce do złożenia w programie a dziś 15 listopada i cisza na stronie mój prąd gdzie można sprawdzić status wyskakuje brak wniosku .Co o tym sądzicie czy ta firma ma tyle wniosków że przez miesiąc dalej mój jest w kolejce do złożenia ? może im brak sekretarek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejdominik26 15.11.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Witam Szanowne grono.Pytanko jak wam się sprawują falowniki AFORE ?Mam od firmy montażowej ofertę na 6.27 kW płyty Bowiet 19 sztuk po 330W i falownik Afore.Całość 21 500 brutto, wychodzi po niecałe 3.5 tys z 1 kW. Z tego co sie orientuje to chyba dobra cena a pytanie czy nie za dobra ?Dach w całości na południe bez żadnego zacienienia kąt dachu ok 37 stopnia.Zapotrzebowanie w domu wynosi ok.5.2 Dziękuję za ewentualne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.11.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Od grudnia 2020r. aby dostać dotację ( Mój Prąd) trzeba zainstalować gniazdo do ładowania samochodu. Czy zakup samochodu elektrycznego też jest wymagany ? Czyżby każdy z panelami miał się zamienić w stacje ładowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.11.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Od grudnia 2020r. aby dostać dotację ( Mój Prąd) trzeba zainstalować gniazdo do ładowania samochodu. Tak mi mówił kolega co cała PV leży mu w domu i czeka na montaż ( samodzielny) A co to ma wspólnego z PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts