-voymar- 14.11.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2020 Ok, proszę: - instalacja na gruncie, z tyłu zabudowań, praktycznie na wolnej przestrzeni -[ATTACH=CONFIG]450246[/ATTACH] - o zabezpieczeniach nie wiem - możesz rozjaśnić na co zwrócić uwagę Zastanawiam się jeszcze nad panelami double glass, np. taki: zestawy 14x Znshine 370 W, z inwerterem Sofar 5kW Mój prąd - w tym roku odpuszczam składanie o dotację, ale chciałbym wykonać instalację. A złożyć wniosek z nowej puli w 2021. Mogę tak zrobić? Teraz instalacja, wniosek o dotacje jak będzie start naboru. Ciekawe jakie zasady przewidują. Czy zna ktoś godnego polecenia w temacie gruntownych pomp ciepła z kujawsko-pomorskiego? Od grudnia 2020r. aby dostać dotację ( Mój Prąd) trzeba zainstalować gniazdo do ładowania samochodu. Tak mi mówił kolega co cała PV leży mu w domu i czeka na montaż ( samodzielny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstat 15.11.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Witam ,montaż u mnie był 26 sierpnia ,licznik wymienili z Tauronu 21 września świadectwo licznika dostałem pocztą 6 październik odesłałem do firmy montującej Strefa Energii bo obiecali złożyć za mnie wniosek na mój prąd dzwoniłem doszedł pełnomc.i świadectwo 12 października ale oczekuje w kolejce do złożenia w programie a dziś 15 listopada i cisza na stronie mój prąd gdzie można sprawdzić status wyskakuje brak wniosku .Co o tym sądzicie czy ta firma ma tyle wniosków że przez miesiąc dalej mój jest w kolejce do złożenia ? może im brak sekretarek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejdominik26 15.11.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Witam Szanowne grono.Pytanko jak wam się sprawują falowniki AFORE ?Mam od firmy montażowej ofertę na 6.27 kW płyty Bowiet 19 sztuk po 330W i falownik Afore.Całość 21 500 brutto, wychodzi po niecałe 3.5 tys z 1 kW. Z tego co sie orientuje to chyba dobra cena a pytanie czy nie za dobra ?Dach w całości na południe bez żadnego zacienienia kąt dachu ok 37 stopnia.Zapotrzebowanie w domu wynosi ok.5.2 Dziękuję za ewentualne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.11.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Od grudnia 2020r. aby dostać dotację ( Mój Prąd) trzeba zainstalować gniazdo do ładowania samochodu. Czy zakup samochodu elektrycznego też jest wymagany ? Czyżby każdy z panelami miał się zamienić w stacje ładowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.11.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Od grudnia 2020r. aby dostać dotację ( Mój Prąd) trzeba zainstalować gniazdo do ładowania samochodu. Tak mi mówił kolega co cała PV leży mu w domu i czeka na montaż ( samodzielny) A co to ma wspólnego z PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.11.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 Czy zakup samochodu elektrycznego też jest wymagany ? Czyżby każdy z panelami miał się zamienić w stacje ładowania ? Program Mój Prąd tyczy się nowych instalacji---więc dziś jest jak jest .A w następnych naborach ma być gniazdo. Tak słyszałem. A czy tak będzie zapytaj tych co będą się starać o dofinansowanie w nowych naborach. Co do samochodu--nie wiem co komu w ministerstwie przyjdzie do głowy za jakiś czas. Może być że np. do 5kW mocy gniazdo a powyżej samochód. Tego nikt nie wie. Tak jak jest dziś instalacja powyżej 6kW potrzebny odbiór strażaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.11.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) A co to ma wspólnego z PV? To co napisałem w poście wyżej #17857 To już nie mój problem i nie do mnie pytania jak i innych starych użytkowników PV:D Edytowane 15 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.11.2020 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) Co da gniazdo jak nie ma auta? Kogo ładować. Program Mój Prąd pójdzie raczej w kierunku pomp ciepła do CWU i buforów CO, czyli zwiększonej autokonsumpcji, żeby niwelować wzrosty napięcia w miejscu przyłączenia, a z czasem jak mocno się rozrośnie ilość instalacji, żeby promować autokonsumpcję, zwiększą różnicę pomiędzy energią konsumowaną na bieżąco a pobraną z magazynu. Pompa ciepła poprawia skutecznie efektywność przekształcania energii elektrycznej w cieplną i może spokojnie zastąpić instalację solarną, a grzanie grzałką wody to marnotrawstwo energii. Następnym krokiem będą domowe magazyny energii ale stosunkowo jeszcze są drogie. Edytowane 15 Listopada 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.11.2020 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Pompa ciepła nie wiele da w kwestii autonkonsumpcji, bo ona najwięcej energii potrzebuje zimą kiedy panel nie wiele co produkują, więc bez wirtualnego magazynu w OSD na nie wiele ci się zda pompa czy bufor, bo ciepła z lata nie zatrzymasz do zimy, więc i tak wzrosty napięcia latem są nie uniknioneto samo dotyczy domowych magazynów energii - latem produkuje do 70kWh na dobę a zużywam 10kWh, zimą produkuję 10kWh a zużywam 60kWh, więc co mi da magazyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 16.11.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Pompa ciepła nie wiele da w kwestii autonkonsumpcji, bo ona najwięcej energii potrzebuje zimą kiedy panel nie wiele co produkują, więc bez wirtualnego magazynu w OSD na nie wiele ci się zda pompa czy bufor, bo ciepła z lata nie zatrzymasz do zimy, więc i tak wzrosty napięcia latem są nie uniknione to samo dotyczy domowych magazynów energii - latem produkuje do 70kWh na dobę a zużywam 10kWh, zimą produkuję 10kWh a zużywam 60kWh, więc co mi da magazyn? Latem klimatyzacje biorą coraz więcej energii, więc to nie jest tak, że podczas lata energii mniej potrzeba, przynajmniej podczas upalnego lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 16.11.2020 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Program Mój Prąd tyczy się nowych instalacji---więc dziś jest jak jest .A w następnych naborach ma być gniazdo. Tak słyszałem. A czy tak będzie zapytaj tych co będą się starać o dofinansowanie w nowych naborach. Co do samochodu--nie wiem co komu w ministerstwie przyjdzie do głowy za jakiś czas. Może być że np. do 5kW mocy gniazdo a powyżej samochód. Tego nikt nie wie. Tak jak jest dziś instalacja powyżej 6kW potrzebny odbiór strażaka. Nie jest wymagany odbiór strażaka, ale zgłoszenie instalacji do powiatowej jednostki PSP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.11.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Latem klimatyzacje biorą coraz więcej energii, więc to nie jest tak, że podczas lata energii mniej potrzeba, przynajmniej podczas upalnego lata. Hmm to ciekawe co piszesz, bo od 10 lat w zimie utrzymuję 22st i zużywam średnio 2090kWh przez klimę która właśnie ogrzewa mój dom, a latem utrzymuję 24st i przez 10 lat zużywam średnio 845kWh na rok, więc klima tak dużo nie pobiera prądu, ogrzewanie jest dużo bardziej energochłonne, prowadzę pełne statystyki od 10 lat, także dokładnie wiem kiedy ile prądu schodzi, i magazyny energii przy domach ogrzewanych prądem są po porstu bez sensu tu masz zużycie przykładowe przez moją kanałowke która ogrzewa i chłodzi mój dom 2019 Styczeń 647 2019 Luty 391 2019 Marzec 401 2019 Kwiecień 206 2019 Maj 213 2019 Czerwiec 293 2019 Lipiec 195 2019 Sierpień 243 2019 Wrzesień 129 2019 Październik 193 2019 Listopad 295 2019 Grudzień 571 2020 Styczeń 671 2020 Luty 480 2020 Marzec 430 2020 Kwiecień 184 2020 Maj 221 2020 Czerwiec 184 2020 Lipiec 122 2020 Sierpień 230 2020 Wrzesień 189 2020 Październik 236 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 16.11.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Hmm to ciekawe co piszesz, bo od 10 lat w zimie utrzymuję 22st i zużywam średnio 2090kWh przez klimę która właśnie ogrzewa mój dom, a latem utrzymuję 24st i przez 10 lat zużywam średnio 845kWh na rok, więc klima tak dużo nie pobiera prądu, ogrzewanie jest dużo bardziej energochłonne, prowadzę pełne statystyki od 10 lat, także dokładnie wiem kiedy ile prądu schodzi, i magazyny energii przy domach ogrzewanych prądem są po porstu bez sensu Nie chciałbym być niegrzeczny, ale patrzenie przez pryzmat własnego nosa nie jest chyba najlepsze. Jednakże, pisałem o zużyciu energii globalnie w lecie, że wbrew pozorom nie jest takie małe i dużo niższe niż w zimie. Oczywiście w domach jednorodzinnych raczej zużycie w lecie będzie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.11.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Co da gniazdo jak nie ma auta? Kogo ładować. Program Mój Prąd pójdzie raczej w kierunku pomp ciepła do CWU i buforów CO, czyli zwiększonej autokonsumpcji, żeby niwelować wzrosty napięcia w miejscu przyłączenia, a z czasem jak mocno się rozrośnie ilość instalacji, żeby promować autokonsumpcję, zwiększą różnicę pomiędzy energią konsumowaną na bieżąco a pobraną z magazynu. Pompa ciepła poprawia skutecznie efektywność przekształcania energii elektrycznej w cieplną i może spokojnie zastąpić instalację solarną, a grzanie grzałką wody to marnotrawstwo energii. Następnym krokiem będą domowe magazyny energii ale stosunkowo jeszcze są drogie. Gniazdo co da? NIC NIE DA lecz jak sobie tak usrają w ministerstwie to co zrobisz. Tak samo jest z odbiorem strażaka dla instalacji PV pow. 6kW Pytanie nasuwa się takie; Czy PV o mocy 5kW się nie zapali? -bo do takiej nie trzeba odbioru strażaka. Wychodzi na to że palą się te powyżej 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.11.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Nie jest wymagany odbiór strażaka, ale zgłoszenie instalacji do powiatowej jednostki PSP. Więc dodatkowe utrudnienie . Jak za darmo nie trzeba płacić tylko zgłosić to spoko. Tylko dalej jest to gniot bo jak będzie pożar w PV np. 3kW to staż nie wie jak przyjedzie gasić że w tym gospodarstwie jest PV. Fakt jest taki że ZE wyłącza sieć .Jak w nocy to spoko bo PV śpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 16.11.2020 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Nie chciałbym być niegrzeczny, ale patrzenie przez pryzmat własnego nosa nie jest chyba najlepsze. Jednakże, pisałem o zużyciu energii globalnie w lecie, że wbrew pozorom nie jest takie małe i dużo niższe niż w zimie. Oczywiście w domach jednorodzinnych raczej zużycie w lecie będzie mniejsze. przeczytaj dokladnie do czego się odniósł mój pierwszy post (https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7994008&viewfull=1#post7994008) , bo w nim była mowa o pompie ciepła czy buforze i o energii latem, i do tego się odnoszę a co do globalnego zużycia to masz rację - ale nie o tym była dyskusja a to cytat do którego się dokładnie odnosiłem "Program Mój Prąd pójdzie raczej w kierunku pomp ciepła do CWU i buforów CO, czyli zwiększonej autokonsumpcji, żeby niwelować wzrosty napięcia w miejscu przyłączenia, a z czasem jak mocno się rozrośnie ilość instalacji, żeby promować autokonsumpcję, zwiększą różnicę pomiędzy energią konsumowaną na bieżąco a pobraną z magazynu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.11.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Pompa ciepła nie wiele da w kwestii autonkonsumpcji, bo ona najwięcej energii potrzebuje zimą kiedy panel nie wiele co produkują, DOdatkow głównie pracuje jak jest ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 16.11.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 przeczytaj dokladnie do czego się odniósł mój pierwszy post (https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7994008&viewfull=1#post7994008) , bo w nim była mowa o pompie ciepła czy buforze i o energii latem, i do tego się odnoszę a co do globalnego zużycia to masz rację - ale nie o tym była dyskusja a to cytat do którego się dokładnie odnosiłem "Program Mój Prąd pójdzie raczej w kierunku pomp ciepła do CWU i buforów CO, czyli zwiększonej autokonsumpcji, żeby niwelować wzrosty napięcia w miejscu przyłączenia, a z czasem jak mocno się rozrośnie ilość instalacji, żeby promować autokonsumpcję, zwiększą różnicę pomiędzy energią konsumowaną na bieżąco a pobraną z magazynu." No to spoko, ja chlebie Ty o niebie, ale koniec końców doszliśmy do porozumienia:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.11.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) Pompa ciepła nie wiele da w kwestii autonkonsumpcji, bo ona najwięcej energii potrzebuje zimą kiedy panel nie wiele co produkują, więc bez wirtualnego magazynu w OSD na nie wiele ci się zda pompa czy bufor, bo ciepła z lata nie zatrzymasz do zimy, więc i tak wzrosty napięcia latem są nie uniknione to samo dotyczy domowych magazynów energii - latem produkuje do 70kWh na dobę a zużywam 10kWh, zimą produkuję 10kWh a zużywam 60kWh, więc co mi da magazyn? Niestety nie jest to tak jednoznaczne, jak to uprościłeś. Woda użytkowa jest potrzebna każdego dnia w roku i w przewidywanej ilości więc przez kilka miesięcy w roku są warunki pogodowe sprzyjające do wykorzystania pracy instalacji PV. Wystarczy, żeby pompa ciepła do CWU załączała się tylko w przypadku, gdy występuje nadprodukcja energii z instalacji PV, albo gdy pompa ciepła CWU załączana jest tylko, gdy ilość energii kierowana do sieci (moc elektryczna) pozwala na bezpłatną pracę sprężarki. Można też tak sterować włączaniem zmywarki czy pralki, małym buforem do CO w miesiącach przejściowych. Magazyny energii może bez problemu pokrywać pełne dzienne zapotrzebowanie przez kilka miesięcy w roku, a potem można ładować go z taniej taryfy. Przez pół roku – od kwietnia do września – instalacja off-grid jest w stanie obyć się w 100% bez prądu sieciowego przez 24 godziny, o ile nie występują dni totalnie bezsłoneczne. Nie tylko pokrywa domowe zużycie prądu, ale jeszcze potrafi porządnie dogrzać wodę kranową. Październik, listopad, luty, marzec – tu już na pełne dogrzanie wody kranowej nie wystarcza, ale jeszcze da się pokryć całe lub prawie całe pozostałe domowe zużycie prądu. Grudzień i styczeń – tutaj prądu ze słońca praktycznie brak, bo i słońca prawie nie ma, o ile nie trafi się szczególnie słoneczna zima. Wciąż jednak można wykorzystać magazyn energii: ładować go tanim prądem, by potem zasilać się w godzinach szczytu i tym sposobem zaoszczędzić co najmniej kilkanaście groszy z każdej kWh.https://czysteogrzewanie.pl/2020/11/fotowoltaika-z-magazynem-energii-raport-po-roku-uzytkowania Edytowane 16 Listopada 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 17.11.2020 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Nie jestem zwolennikiem wiązania się z taryfą czy pogodą, i wodę grzeje kiedy chcę, pralkę puszczam kiedy chcę, i zmywarkę też. Na CWU idzie mi ok 1800kWh rocznie, czyli 900kWh na pół roku, a za ogrzewanie które też trwa pół roku zużywam 2090kWh, więc jak widzisz wartości są zupełnie inne. Dalej jasno twierdzę żę jak grzejesz dom prądem, to żaden magazyn energii nie ma większego sensu, gdyż energii z lata nie przeniesiesz do zimy. a latem te oszczędności z magazynu będą tak małe, że po pierwsze ekonomicznie nigdy się nie zwróci, po drugie dalej, latem wysyłałbym duze nadwyżki do energii, a zimą dużo bym jej potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts