Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

nie wiem czy czegoś nie pomyliłem, ale twoje ceny to odpowiednio

1T=0,7552

2T=0,4002

G11=0,6386

Wychodzi mi, że dla takich cen trzeb zużyć 32,9% w T2, żeby wyszło to samo co w G11

porównując twoje 437kWh (186+251) w G12w wychodzi 13,7% taniej (około 38zł)

nic odkrywczego nie powiem - przy takim małym zużyciu i tak skonstruowanych cenach (droga T2!), pewnie będzie to nieopłacalne.

To co mogłem źle policzyć? Na zdjęciu jest napisane jak to policzyłem.

Czyli twierdzisz, że będę stratny na tym ?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak grzałki tylko do konsumpcji tego co przepadnie.

Na dziś nic nie przepada, no chyba że masz na myśli te 20% co zabierają po wprowadzeniu do sieci. To oczywiście że tak. Lecz na dzień dzisiejszy lepszego magazynu nie ma. TAŃSZEGO.

PS> Grzałkami od 16r do października 20r było grzane CO+CWU

Edytowane przez -voymar-

Jak popatrzysz na nagłówki kolumn to ostatnia kolumna jest oznaczona jako "suma dnia".

Więc przykładowo w poniedziałek całkowite zużycie enrgii to 18,0 kWh.

Ok bo juz miałem pytać skąd takie duże zużycie? Masz dziwną strukturę zuzycia prądu i faktycznie gla ciebie to chyba g13 byłaby sensowniejsza ale nie wszędzie jest dostępna niestety. Spotkałem się ekstremalną sytuacja że oddanie do sieci w II strefie było większe niż I choć jest to teoretycznie niemożliwe. Jednak w tym przypadku były słoneczne weekendy i nikogo w domu natomiast w dni robocze było wszystko zużywane na bieżące.

Edytowane przez gawel

I tak mam duże zużycie jak na 4 osoby w domu.

Te pomiary były z wyłączoną PV - i tak miałem pełne zachmurzenie.

Teraz robię z PV - zobaczę, jak wyjdzie... :)

G13 nie ma w PGE i nawet G12W daje mi chyba 10 zeta oszczędności na m-c...

Ja mam około 180 kwh w sezonie niegrzewczym z cwu i gotowaniem na kuchni ceramicznej., przy 2 osobach.

A możesz wyliczyć dla Energi ten próg?

podaj ceny, to podam ci wynik

To co mogłem źle policzyć? Na zdjęciu jest napisane jak to policzyłem.

Czyli twierdzisz, że będę stratny na tym ?

nikt nie ma na patentu na nieomylność...

stratny na tym nie będziesz, ale oszczędności czy to dla twojego wyniku czy to dla mojego nie będą oszałamiające...ale to wynika z małego zużycia...to jest IMHO bardzo małe zużycie za 2 miesiące...ja zużywam duuużo więcej.

Opłaca się przejść na G12W w PGE?

Taryfa G12w opłaca się wszystkim którzy obsługują exella :lol2:

Zależy to w dużej mierze od miesięcznego zużycia. Przygotowałem arkusz w excelu i mogę zasymulować dla różnego zużycia. Jestem w PGE i do momentu instalacji PV miałem miesięczne zużycie ok 160 kWh, dla tego zużycia progiem opłacalności w PGE (cennik 2020.01) jest 39,4% w niskiej.

Dla miesięcznego zużycia 250 kWh progiem będzie 37%,

dla 400 kWh miesięcznie - 35,3%

Aktualnie przy instalacji PV może będę miał dopłatę za 10 kWh miesięcznie i wtedy nawet 100% zużycie w niskiej nie zrekompensuje wyższych opłat stałych.To jest powód dlaczego jestem w G11.

Edytowane przez daro.s

Zależy to w dużej mierze od miesięcznego zużycia. Przygotowałem arkusz w excelu i mogę zasymulować dla różnego zużycia. Jestem w PGE i do momentu instalacji PV miałem miesięczne zużycie ok 160 kWh, dla tego zużycia progiem opłacalności w PGE (cennik 2020.01) jest 39,4% w niskiej.

Aktualnie przy instalacji PV może będę miał dopłatę za 10 kWh miesięcznie i wtedy nawet 100% zużycie w niskiej nie zrekompensuje wyższych opłat stałych.To jest powód dlaczego jestem w G11.

a o jakich opłatach stałych piszesz ?? U mnie miesięczne opłaty wynoszą ca ly czas 12,20/1 miesiąc za przyłącze o mocy 15kW bez względu na zużycie.

Edytowane przez gawel

Ja założyłem panele fotowoltaiczne w lutym. Moc instalacji: 5.28 kWh. Instalacja działa od 20 marca.

Screenshot_20201121-093444_ShinePhone.jpg

Od uruchomienia grzeję wodę użytkową (zbiornik 200 l), a w październiku miałem nadprodukcję 1786 hWh, do odbioru od Tauron 80%z tego.

Pozdrawiam

Edytowane przez dwdr

Ja do momentu zainstalowania PV miałem zużycie roczne rzędu 6000 kWh, za ubiegły rok na liczydle 1.8.0 mam 4900 kWh, w tym wygląda, że też będzie tyle.

Jak widać liczniki tarczowe naliczały mniej energii niż nowe super elektroniczne.

W taniej taryfie średnio zużywam do 33%, więc chyba się nie kalkuluje...

a o jakich opłatach stałych piszesz ?? U mnie miesięczne opłaty wynoszą ca ly czas 12,20/1 miesiąc za przyłącze o mocy 15kW bez względu na zużycie.

Dla instalacji trójfazowej w PGE o/Warszawa, dla taryfy G11 opłaty stałe brutto to 8,81 zł/m-c a dla G12W 12,51zł miesięcznie, dane przy rozliczeniu sześciomiesięcznym oraz powyżej 1200 kWh energii elektrycznej (choć to marginalny wpływ).

opłaty dystrybucyjne.jpg

Edytowane przez daro.s

Dla instalacji trójfazowej w PGE o/Warszawa, dla taryfy G11 opłaty stałe brutto to 8,81 zł/m-c a dla G12W 12,51zł miesięcznie, dane przy rozliczeniu sześciomiesięcznym.

Łał czyli za 27 000 tysięcy alt kupisz cobie mercedesa ale już za 13 000 lat dacię sandero :lol2:

Łał czyli za 27 000 tysięcy alt kupisz cobie mercedesa ale już za 13 000 lat dacię sandero :lol2:

Umiejętność liczenia i obsługi Excela od wersji 2.0 (jakoś od 1987 r) pozwoliła mi kupić wszystko co mam, bez kredytów.

Ale chciałem wykazać, że stwierdzenie

Taryfa G12w opłaca się wszystkim którzy obsługują exella

nie jest prawdziwe bez policzenia. Jestem przykładem, że G12w dla mnie nie jest opłacalna, pomimo dobrej znajomości excela.

• Like 1

Na dziś nic nie przepada, no chyba że masz na myśli te 20% co zabierają po wprowadzeniu do sieci. To oczywiście że tak. Lecz na dzień dzisiejszy lepszego magazynu nie ma. TAŃSZEGO.

PS> Grzałkami od 16r do października 20r było grzane CO+CWU

To jak przeskoczyłeś na PC to zestaw FV się potroił. :D

Ok bo juz miałem pytać skąd takie duże zużycie? Masz dziwną strukturę zuzycia prądu i faktycznie gla ciebie to chyba g13 byłaby sensowniejsza ale nie wszędzie jest dostępna niestety. Spotkałem się ekstremalną sytuacja że oddanie do sieci w II strefie było większe niż I choć jest to teoretycznie niemożliwe. Jednak w tym przypadku były słoneczne weekendy i nikogo w domu natomiast w dni robocze było wszystko zużywane na bieżące.

Nie ma żadnych czarów aby do sieci oddać wiecej w II tar.

1) Wystarczy mieć tar. G12W

2) weekend słoneczny

3) pozostałe dni tygodnia pochmurne

Ja do momentu zainstalowania PV miałem zużycie roczne rzędu 6000 kWh, za ubiegły rok na liczydle 1.8.0 mam 4900 kWh, w tym wygląda, że też będzie tyle.

Jak widać liczniki tarczowe naliczały mniej energii niż nowe super elektroniczne.

W taniej taryfie średnio zużywam do 33%, więc chyba się nie kalkuluje...

Licznik naliczył mniej bo przecież COŚ tam z PV pobrałeś jako konsumpcja własna