Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O zwiększenie COP=1 do COP=3 dla PC.

Wszystko jasne i teraz tak będzie. No chyba nikt z was nie jest tak naiwny aby myslec że jak miałem 5,72kW to ta PV dała by radę pokryć zapotrzebowanie na CO+CUW+ bytowy /rok? Mając na uwadze że przez ostatnie 4 sezony grzalem piecem elektrycznym z COP=1. zużywając ogromne ilości EE. ---Bylo to też jakieś rozwiązanie .

Przykład; Po zainstalowaniu PV tego samego roku zrobiłem piec elektryczny ( tymi rencami) wyposażając go w sterowanie automatyczne --bezobsługowe,aby do max wykorzystać EE z PV. Założyłem że jak mam kupować 3t wegla to te pieniądze przeznaczę na EE i nie będę uwiązany jako SYFIARZ PALACZ.-. Znając swoje zapotrzebowanie na CO+CWU bez żadnych audytów. Dlaczego bez audytów? bo grzejąc prądem ze sprawnością 100% i stałą mocą na (CO) byłem a raczej jestem pewien ile tej energii potrzebuję aby w domu było cały czas +23*C do + 24*C w okresie grzewczym. W tym roku dołożyłem PV do 10kW+PC aby wychodzić z rachunkami /rok =0 Oczywiście koszty stałe będą.:yes:

Witam,

mam kilka pytań odnośnie PV i mam nadzieje, że będziecie wstanie mnie naprowadzić i wyjaśnić kilka kwestii.

Dom jak w stopce - 3 rok użytkowania. Miejscowość pod Wrocławiem. Ogrzewanie pompą ciepła.

-dach dwuspadowy 40 stopni

-taryfa aktualna G13

-zużycie prądu od 1.11.2019 do 30.10.2020 - 7830kWh - łączna kwota na fakturach z Tauronu 2900zł - wychodzi koszt 1kWh = 36gr.

-zużycie według okienek:

a) szczyt przedpołudniowy 948kWh - 12%

b) szczyt popołudniowy 594kWh - 8%

c) reszta doby 6288kWh - 80%

- pompa ciepła CO + CWU około 4200kWh

-docelowo w przyszłym roku chce zamontować klimę wiec zużycie zapewne wzrośnie i myślę że w ciągu 5 lat raczej będę miał jakaś hybryde plug-in lub elektryka

Nie wysyłałem póki co zapytań o oferty do lokalnych instalatorów.

1. Jaka moc paneli powinna pokryć moje zapotrzebowanie skoro odzyskuje 80% energii wyprodukowanej?

2. Mniej więcej jakiego kosztu za taka instalacje należy się spodziewać?

3. Jako że na "Mój prad" w tym roku raczej juz nie ma szans, lepiej wstrzymać się do przyszłego roku? - z tego co czytałem program ma być kontynuowany, ale na innych zasadach.

4. Rozumiem że PV powinny w moim przypadku być od południowego wschodu - front domu (poniżej zdjęcie według stron świata)

5. Czy to prawda, że tauron nie pozwala na użycie G13 gdy mamy PV?

Czy ogólnie w moim przypadku w ogóle to ma sens ? Z góry dzięki za odpowiedzi ;]

2020-11-22_10h03_22.jpg

grzejąc prądem ze sprawnością 100% i stałą mocą na (CO) byłem a raczej jestem pewien ile tej energii potrzebuję aby w domu było cały czas +23*C do + 24*C w okresie grzewczym.

Ten sposób jest lepszy, precyzyjniejszy od OZC, empiryczny.

Swego czasu kupiłem za 100 zł uszkodzony kocioł elektryczny Kospel i po wpięciu go w system ogrzewania (tylko na krótko w mrozy, gdyż był drogi w eksploatacji) wiem ile ciepła potrzebuję by mieć wystarczająco ciepło w chałupie w mrozy. Więc w ramach zmiany sposobu ogrzewania zlikwidowałem śmieciucha przechodząc na dobrze dopasowanej mocy PC- jest nie za duża, lecz "w sam raz".

W rezerwie mam gaz klimy i w razie czego z gaz rury...

Czyli dywersyfikacja. PV jak na razie daje tyle EE, że trzeci rok są tylko opłaty stałe.

Tak na marginesie, jasne, najlepiej mieć dom pasywny i grzanie kablami, jednak z wielu przyczyn ta opcja była dla mnie nieodpowiednia (niedostępna). I coś mi się obiło o uszy, że w tej chwili nie ma możliwości instalacji samych kabli w domu jako podstawowego źródła ogrzewania - ktoś może potwierdzić?

Witam. Ciekawa historia z tym odbiorem domu była u mnie. Tak w skrócie. Mam tylko kable jako podstawowe źródło ciepła , cała reszta też na prąd. (Kozy brak

Tak na marginesie, jasne, najlepiej mieć dom pasywny i grzanie kablami, jednak z wielu przyczyn ta opcja była dla mnie nieodpowiednia (niedostępna). I coś mi się obiło o uszy, że w tej chwili nie ma możliwości instalacji samych kabli w domu jako podstawowego źródła ogrzewania - ktoś może potwierdzić?

Witam. Ciekawa historia z tym odbiorem domu była u mnie. Tak w skrócie. Mam tylko kable jako podstawowe źródło ciepła , cała reszta też na prąd. (Kozy brak) Miałem wrażenie że państwo z nadzoru budowlanego pierwszy raz się spotkali z takim źródłem ciepła bo nie mogli się nadziwić jak to działa. Kazali napisać kierownikowi budowy oświadczenie że takie kable mam i po sprawie.

Dzisiaj podali stawki opłaty mocowej. Za Globenergia (https://globenergia.pl/o-ile-wzrosnie-rachunek-za-prad-znamy-stawki-oplaty-mocowej/):

"Zgodnie z informacją Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki Nr 63/2020 w sprawie stawek opłaty mocowej na rok 2021, od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 31 grudnia 2021 r. stawki opłaty mocowej, bez podatku od towarów i usług, czyli stawki netto będą wynosiły:

1) 1,87 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię

elektryczną w gospodarstwie domowym zużywających rocznie poniżej 500 kWh energii elektrycznej

2) 4,48 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię

elektryczną w gospodarstwie domowym zużywających rocznie od 500 kWh do 1 200 kWh energii elektrycznej

3) 7,47 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię elektryczną w gospodarstwie domowym, zużywających rocznie powyżej 1 200 kWh do 2800 kWh energii elektrycznej

4) 10,46 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię

elektryczną w gospodarstwie domowym zużywających rocznie powyżej 2800 kWh energii elektrycznej"

Tylko nie mogę coś nigdzie znaleźć jak to dotknie tych co mają PV..

Dzisiaj podali stawki opłaty mocowej. Za Globenergia (https://globenergia.pl/o-ile-wzrosnie-rachunek-za-prad-znamy-stawki-oplaty-mocowej/):

"Zgodnie z informacją Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki Nr 63/2020 w sprawie stawek opłaty mocowej na rok 2021, od dnia 1 stycznia 2021 r. do dnia 31 grudnia 2021 r. stawki opłaty mocowej, bez podatku od towarów i usług, czyli stawki netto będą wynosiły:

1) 1,87 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię

elektryczną w gospodarstwie domowym zużywających rocznie poniżej 500 kWh energii elektrycznej

2) 4,48 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię

elektryczną w gospodarstwie domowym zużywających rocznie od 500 kWh do 1 200 kWh energii elektrycznej

3) 7,47 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię elektryczną w gospodarstwie domowym, zużywających rocznie powyżej 1 200 kWh do 2800 kWh energii elektrycznej

4) 10,46 zł na miesiąc – w odniesieniu do odbiorców końcowych pobierających energię

elektryczną w gospodarstwie domowym zużywających rocznie powyżej 2800 kWh energii elektrycznej"

Tak samo jak akcyza od całości pobranej energii dostarczonej przez OSD

A jak by uścislić to w procentach, można by powiedzieć że o połowę spadnie ???

Cudów nie ma co się spodziewać. No chyba znasz swoje zapotrzebowanie roczne budynku na ( CO ) To jest bazą do zużycia, (zapotrzebowania /rok budynku) (+10 ),(- 10 %) To co masz teraz to może być technologiczne wynikające z budowy, choć tu też można gdybać jaki to jest (%) tego zimna technologicznego.

Nasuwa się pytanie --kiedy dom został skończony i ile czasu wygrzewał się ( odparowywała wilgoć) w lecie .Jak do późnej jesieni trwały prace to tej wilgoci może być sporo. Osobiście z perspektywy lat i doświadczenia nigdy nie zdecydowałbym się zamieszkać w domu postawionym w parę miesięcy. Co najmniej po roku po skończonych pracach betonowych. No chyba że dom szkieletowy ale taki nie ma technologicznej wilgoci tak dużo, raczej znikoma.

Edytowane przez -voymar-

Wskazanie 1.8.X w/g założeń to zużycie, więc ile zarejestruje licznik to w/g stawek i raczej każdy kto ma PV pobierze więcej niż 2800 rocznie

Cudów nie ma co się spodziewać. No chyba znasz swoje zapotrzebowanie roczne budynku na ( CO ) To jest bazą do zużycia, (zapotrzebowania /rok budynku) (+10 ),(- 10 %) To co masz teraz to może być technologiczne wynikające z budowy, choć tu też można gdybać jaki to jest (%) tego zimna technologicznego.

Nasuwa się pytanie --kiedy dom został skończony i ile czasu wygrzewał się ( odparowywała wilgoć) w lecie .Jak do późnej jesieni trwały prace to tej wilgoci może być sporo. Osobiście z perspektywy lat i doświadczenia nigdy nie zdecydowałbym się zamieszkać w domu postawionym w parę miesięcy. Co najmniej po roku po skończonych pracach betonowych. No chyba że dom szkieletowy ale taki nie ma technologicznej wilgoci tak dużo, raczej znikoma.

I tym ostatnim zdaniem się wybroniłeś :lol2: