marcinbbb 01.12.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 pół wiaderka oszczędności, później będziesz kładł się spać bo zanim pranie się wypierze od 22:00 to pyknie północ, prasowanie w nocy, odkurzanie w nocy. Ja tu nie zaobserwowałem oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 pół wiaderka oszczędności, później będziesz kładł się spać bo zanim pranie się wypierze od 22:00 to pyknie północ, prasowanie w nocy, odkurzanie w nocy. Ja tu nie zaobserwowałem oszczędności. OK rozumiem a co an to lekarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 01.12.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Cudów nie ma co się spodziewać. No chyba znasz swoje zapotrzebowanie roczne budynku na ( CO ) To jest bazą do zużycia, (zapotrzebowania /rok budynku) (+10 ),(- 10 %) To co masz teraz to może być technologiczne wynikające z budowy, choć tu też można gdybać jaki to jest (%) tego zimna technologicznego. Nasuwa się pytanie --kiedy dom został skończony i ile czasu wygrzewał się ( odparowywała wilgoć) w lecie .Jak do późnej jesieni trwały prace to tej wilgoci może być sporo. Osobiście z perspektywy lat i doświadczenia nigdy nie zdecydowałbym się zamieszkać w domu postawionym w parę miesięcy. Co najmniej po roku po skończonych pracach betonowych. No chyba że dom szkieletowy ale taki nie ma technologicznej wilgoci tak dużo, raczej znikoma. No panie zużycie sobie uśredniłem sam według wpisów innych urzędników na forach którzy mają podobne domy i metraż. Dom stał kilka lat w stanie surowym ,a wykończenie było dwa lata temu. Jako tako wygrzewany nie był, mieszkam w nim od wiosny tego roku. Konstrukcja z ceramiki (max + 20cm grafitu 0.31) strop teriwa +10styropianu i wylewka na strychu. Okna 3 szybowe. Dom parterowy 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.12.2020 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 OK rozumiem a co an to lekarze? Jacy lekarze? Chyba faktycznie lekarz jest tu potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2020 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) pół wiaderka oszczędności, później będziesz kładł się spać bo zanim pranie się wypierze od 22:00 to pyknie północ, prasowanie w nocy, odkurzanie w nocy. Ja tu nie zaobserwowałem oszczędności. Nie wiem po co takie głupie teksty, ja walutę mam w PLN nie w wiaderkach, nie wnikam jak ty, prania nie nastawiam w nocy i inne rzeczy, zresztą nie twoja sprawa jak mam z organizowane życie. Ja nie pytam o której srasz i ile razy wodę spłukujesz Gdyby kogoś interesowało, to przez ten czas, nic nie zwracałem uwagi na to aby coś robić w taniej taryfie tym bardziej że mam indukcje i dwójkę dzieci. Jedynie zamiast codziennie nastawiać zmywarkę o 21:00 to nastawiam o 22:00 bo i tak nie śpię jeszcze jak już tak ktoś chce być szczegółowy. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.12.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Minęło 12 dni odkąd mam zmienioną taryfę i jest tak 1580 - całość - 101,6 kWh 1581 - droga - 41,4 kWh 1582 - tania - 60,2 kWh Czyli w taniej taryfie wyszło mi ok 60% zużycie, ile to jest oszczędności? [ATTACH=CONFIG]450774[/ATTACH] Poczekaj na rachunek i porównaj ogólną kwotę jaką miałeś w G11 a jaką kwotę będziesz miał w G12W. Same kilowaty to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.12.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Poczekaj na rachunek i porównaj ogólną kwotę jaką miałeś w G11 a jaką kwotę będziesz miał w G12W. Same kilowaty to nie wszystko. le po co może ktoś to za niego policzy i wywróży od jakiego operatora ma prąd podstawi ceny. To jest zbyt skomplikowane dla niego a może mu się nie chce nie wiem podobno nie moja sprawa:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Poczekaj na rachunek i porównaj ogólną kwotę jaką miałeś w G11 a jaką kwotę będziesz miał w G12W. Same kilowaty to nie wszystko. przecież jest podane, to jest faktura jaka była i jaka jest prognoza tam są ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 le po co może ktoś to za niego policzy i wywróży od jakiego operatora ma prąd podstawi ceny. To jest zbyt skomplikowane dla niego a może mu się nie chce nie wiem podobno nie moja sprawa:wiggle: A ty co wnosisz ? jedynie trolowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.12.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Zachęcam do nauki tabliczki mnożenia przy użyciu kalkulatora.Samodzielne myślenie nie boli aż tak bardzo jakby mogło się wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.12.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 przecież jest podane, to jest faktura jaka była i jaka jest prognoza tam są ceny Prognoza a realia to dwie różne rzeczy. Mi chodzi abyś porównał ilość fakturę za miesiąc w G11 i G12W jak już dostaniesz po miesiącu. Porównaj kwotę całą a nie tylko gołe kilowaty. A tak na marginesie to te prognozy są jakieś śmieszne bo przy taryfie G12W obejmuje od 20 stycznia do 20 marca (60 dni) a w taryfie G11 od 7 maja do 20 lipca (74 dni) czyli wychodzi ona drożej bo więcej dni w niej Ci policzono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Minęło 12 dni odkąd mam zmienioną taryfę i jest tak 1580 - całość - 101,6 kWh 1581 - droga - 41,4 kWh 1582 - tania - 60,2 kWh Czyli w taniej taryfie wyszło mi ok 60% zużycie, ile to jest oszczędności? [ATTACH=CONFIG]450774[/ATTACH] Czyli zapłaciłeś 6 zł taniej w taniej taryfie? 3 zł na m-c oszczędności. Jedno piwko. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 ale ja nie wiem, jakie u ciebie są ceny w G12w...bez tego to jak mam policzyć... na razie wiem tylko, że G11 kosztuje cię 0,6677...podaj chociaż linka do cennika, który cię obowiązuje... Szukałem kogoś z taryfą w12w, ma mi wysłać ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.12.2020 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Czyli zapłaciłeś 6 zł taniej w taniej taryfie? 3 zł na m-c oszczędności. Jedno piwko. to jak to tutaj na forum podają, że wystarczy mieć 42% w taniej i już się zaoszczędza? to przy 60% tylko 6zł ? druga sprawa, że to jest zużycie za 12 dni czyli 6zł za 12 dni ? edit: podstawiłem dane do excela wyszło że przy zużyciu ok 2640kWh rocznie przy zużyciu 60% w taniej taryfie czyli bez żadnych zmian w życiu poza nastawianiem zmywarki zamiast o 21 to o 22 zaoszczędzę jakieś 250zł. Dużo, nie dużo na drodze nie leży. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.12.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 to jak to tutaj na forum podają, że wystarczy mieć 42% w taniej i już się zaoszczędza? to przy 60% tylko 6zł ? druga sprawa, że to jest zużycie za 12 dni czyli 6zł za 12 dni ?. Nie, to 6 zł za 2 m-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 pół wiaderka oszczędności, później będziesz kładł się spać bo zanim pranie się wypierze od 22:00 to pyknie północ, prasowanie w nocy, odkurzanie w nocy. Ja tu nie zaobserwowałem oszczędności. Bredzisz. Pralkę i zmywarkę pakujesz wcześniej programujesz na start o której chcesz rano wyciągasz i tyle. A co do reszty to zależy od taryfy ale sa wek endy sa okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.12.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Nie, to 6 zł za 2 m-ce. 36zł corocznie inwestowane przez 20 lat ze stopą zwrotu 10% da 2500zł Podziel przez dwa inflacja i belka masz za 20 lat 1250zł za to że dziś zmieniłeś umowę. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.12.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 I tym ostatnim zdaniem się wybroniłeś A przed czym to ja się mam bronić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.12.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Minęło 12 dni odkąd mam zmienioną taryfę i jest tak 1580 - całość - 101,6 kWh 1581 - droga - 41,4 kWh 1582 - tania - 60,2 kWh Czyli w taniej taryfie wyszło mi ok 60% zużycie, ile to jest oszczędności? [ATTACH=CONFIG]450774[/ATTACH] A ile oszczędności miałem Ja w poprzednich latach jak Calość 17000kWh I-droga to 2000kWh a II tania ---15000kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.12.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 No panie zużycie sobie uśredniłem sam według wpisów innych urzędników na forach którzy mają podobne domy i metraż. Dom stał kilka lat w stanie surowym ,a wykończenie było dwa lata temu. Jako tako wygrzewany nie był, mieszkam w nim od wiosny tego roku. Konstrukcja z ceramiki (max + 20cm grafitu 0.31) strop teriwa +10styropianu i wylewka na strychu. Okna 3 szybowe. Dom parterowy 100m2. Skoro tak to na duże obniżenie w kWh nie licz. 10cm na stropie ciut za malo .Ja też tak mam lecz dokładam 20cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts