Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Nadwyżka jest nieuzasadniona a patrząc na doświadczenia bardziej rozwiniętych krajów niestety przewymiarowana instalacja będzie generowała dodatkowe koszty z tytułu nadprodukcji. Jeżeli to kwestia opłat za nadprodukcję to po prostu wyłączysz instalację, jeżeli to oplata za kwp to dupa zbita.

Masz bardzo nowoczesny i ładny dom, zdecydowanie lepszy od mojego u mnie uzysk wynosi 3,8 MWh do 4,2MWh mam nadzieję a zużycie prognozowane ok 4,7MWh może mniej. Zapłacenie za 1 MWh w II strefie 400zl+144zł (abonament) to 544 zł/rok 45 zł/1 msc nie bał bym się niewymiarowania ale przewymiarowania.

WIem, że opcja najlepsza to PV dobrane do zapotrzebowania. W moim przypadku bardzo dobrze by się sprawdziło jako 2 auto elektryczne, żona dojeżdża do pracy ( około 100 km ), pod tym kontem to przewymiarowanie. Jak będę znał koszty to podejmę decyzje, nawet po dotacji trochę trzeba będzie wydać. K

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

WIem, że opcja najlepsza to PV dobrane do zapotrzebowania. W moim przypadku bardzo dobrze by się sprawdziło jako 2 auto elektryczne, żona dojeżdża do pracy ( około 100 km ), pod tym kontem to przewymiarowanie. Jak będę znał koszty to podejmę decyzje, nawet po dotacji trochę trzeba będzie wydać. K

Racja, to że dostaje się 80% dotacji to nie znaczy reszta jest za darmo. Nie rozumiem prowadzących DG i szczycących się tym że "samochód na firmę" Jakby był za darmo a tak na prawdę to ok 20 % wielka rewelacja i to jeszcze nie od razu tylko rozłożone w czasie.

• 2 weeks później...
Proszę o informację jak to jest po zmianie przepisów odnośnie montażu paneli powyżej 6,5 kw. Jeśli ma ktoś np teraz dwie instalacje na budynkach gospodarczych po 7 kw i chce zrobić trzecią instalację o mocy 6,4 kw to musi wykonawca zrobić uzgodnienie tej nowej na 6,4 kw? Inwestor musi te nowa instalację zgłosić do PSP po wykonaniu. Czy PSP przyjeżdza i sprawdza tą instalację czy tylko się zawiadamia? Edytowane przez mario123123

No ja też czekam na fakturę. PV chodzą dopiero od lipca 2020r. Dom ogrzewany prądem w g12w. Większość 2020r przesiedziane w domu 4 osoby. Pobór T 1 800kwh , T2 5900kwh . Generacja T 1 1830kwh, T2: 1408kwh. W sumie ogólnie pobór mam około 6670kwh i w magazynie 3237kwh. z podziałem na strefy wychodzi 88% poza szczytem (5800kwh) a 12% szczyt (803kwh). Z tego co wyczytałem do tauron policzy wg klucza procentowego zużycia. Ale jak to będzie na fakturze to dopiero zobaczę.

No ja też czekam na fakturę. PV chodzą dopiero od lipca 2020r. Dom ogrzewany prądem w g12w. Większość 2020r przesiedziane w domu 4 osoby. Pobór T 1 800kwh , T2 5900kwh . Generacja T 1 1830kwh, T2: 1408kwh. W sumie ogólnie pobór mam około 6670kwh i w magazynie 3237kwh. z podziałem na strefy wychodzi 88% poza szczytem (5800kwh) a 12% szczyt (803kwh). Z tego co wyczytałem do tauron policzy wg klucza procentowego zużycia. Ale jak to będzie na fakturze to dopiero zobaczę.

Przy tych proporcjach zużycia w poszczególnych strefach to za brakujące kWh zapłacisz raczej niezbyt dużo. Będzie to bilansowane na 31.12.2020 r.

Fakt, jak powiedział jeden z pracowników tej firmy - rozliczenie proporcjonalne nie ma nic wspólnego z zasadami księgowości. Na infolinii głoszona jest oficjalna wersja rozliczenia - inaczej być nie może bo rozmowy są nagrywane...

U ciebie będzie dodanie zużycia w poszczególnych strefach i tylko brakująca ilość kWh będzie rozliczana jako suma (szczyt + poza szczytem) w proporcji na poszczególne strefy wynikające z całkowitego zużycia odnotowanego przez licznik.

Po otrzymaniu faktury możesz ją reklamować (na piśmie koniecznie z poświadczeniem odbioru) oraz powiadomić o tym stosowne instytucje kontrolne (UOKiK), lecz pewnie nic nie osiągniesz.

Może w przyszłości, gdy jakiś "upierdliwy" pokrzywdzony wygra sprawę w Sądzie to parę groszy zwrócą.

To zabraknie 4110 kWh, 490 w taryfie droższej i 3619 w tańszej

Dzień dobry. Wybudowaliśmy sobie domek 87 metrów powierzchni użytkowej , dach 30 stopni ustawiony pod fotowoltaikę, pompa ciepła, wentylacja z rekuperacją, 22 panele w 2 rzędach falownik Fronius symo 6.0 moc instalacji 6,82. Dobierałem nie znając zapotrzebowania na moc, nie mam żadnych kominów poddasze nieużytkowe, dom raczej oszczędny, przynajmniej taki miał być. Dom budowany w konstrukcji szkieletowej od listopada 2019, 1 lipca instalacja włączona do eksploatacji, wyprodukowała do końca roku 3400 kWh z tego na liczniku w pozycji 2.8.0 pokazuje jakieś 2250 kWh, ale to nie jest moim zmartwieniem, tylko wartości w pozycji 1.8.0 opiewające z grubsza na 6400 kWh. Zasilam oprócz urządzeń dom mojej mamy który jest nieocieplony i grzany prądem, ma dwa piecyki elektryczne oraz ładuję samochód elektryczny od października. Z wartości archiwalnych odczytałem pobrane prąd w lipcu około 250, sierpień i wrzesień około 300, październik ponad 800, listopad 2000 grudzień 2600 kWh, wydaje mi się trochę sporo. Pompa ciepła zasila podłogówkę i CWU, ciepło ustawione na 22 stopnie, żarówki ledowe. Czytając o zużyciu 5000 kWh na rok zastanawiam się w którym miejscu stawki się znajduję i czy nie marnotrawię energii?

@Juras44

Już Ministerstwo Klimatu i Środowiska coś wymyśliło na temat jednolitego sposobu rozliczania prosumentów na terenie całego kraju.

Miało to być jak swego czasu wspominała pani Jadwiga rok temu, ale jest teraz.

To rozliczanie ma być podane w formie Rozporządzenia (nie jest wiadome kiedy), ale jak dobrze pójdzie będzie stosowane po kolejnych 6 miesiącach od ukazaniu się w D.U.

Więc jest szansa, że za naszego życia.

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/104509/rozliczanie-energii-wytwarzanej-przez-prosumentow-nowe-propozycje-rzadu

Proszę o informację jak to jest po zmianie przepisów odnośnie montażu paneli powyżej 6,5 kw. Jeśli ma ktoś np teraz dwie instalacje na budynkach gospodarczych po 7 kw i chce zrobić trzecią instalację o mocy 6,4 kw to musi wykonawca zrobić uzgodnienie tej nowej na 6,4 kw? Inwestor musi te nowa instalację zgłosić do PSP po wykonaniu. Czy PSP przyjeżdza i sprawdza tą instalację czy tylko się zawiadamia?

Zgłoszenie instalacji powyżej 6,5 kw odbywa sie na druku takim samym jaki jest do odbioru budynku mieszkalnego, gdzie znajdują się informacje o liczbie kondygnacji, pow. zabudowy, wysokości itd. jest tam też podpunkt , czy projekt opiniowany był przez rzeczoznawcę ds. zabezpieczeń przeciwpożarowych i trzeba na tej deklaracji to potwierdzić. Oczywiście firma, która zakłada ci instalację, musi na jej schemacie zawrzeć informację, że taki rzeczoznawca stwierdza zgodność z wymaganiami. Oczywiście podpis rzeczoznawcy i nr uprawnienia konieczne. Kosztuje to dodatkowo- pewnie firmy instalujące wliczą to do ogólnego rachunku.

Dzień dobry. Wybudowaliśmy sobie domek 87 metrów powierzchni użytkowej , dach 30 stopni ustawiony pod fotowoltaikę, pompa ciepła, wentylacja z rekuperacją, 22 panele w 2 rzędach falownik Fronius symo 6.0 moc instalacji 6,82. Dobierałem nie znając zapotrzebowania na moc, nie mam żadnych kominów poddasze nieużytkowe, dom raczej oszczędny, przynajmniej taki miał być. Dom budowany w konstrukcji szkieletowej od listopada 2019, 1 lipca instalacja włączona do eksploatacji, wyprodukowała do końca roku 3400 kWh z tego na liczniku w pozycji 2.8.0 pokazuje jakieś 2250 kWh, ale to nie jest moim zmartwieniem, tylko wartości w pozycji 1.8.0 opiewające z grubsza na 6400 kWh. Zasilam oprócz urządzeń dom mojej mamy który jest nieocieplony i grzany prądem, ma dwa piecyki elektryczne oraz ładuję samochód elektryczny od października. Z wartości archiwalnych odczytałem pobrane prąd w lipcu około 250, sierpień i wrzesień około 300, październik ponad 800, listopad 2000 grudzień 2600 kWh, wydaje mi się trochę sporo. Pompa ciepła zasila podłogówkę i CWU, ciepło ustawione na 22 stopnie, żarówki ledowe. Czytając o zużyciu 5000 kWh na rok zastanawiam się w którym miejscu stawki się znajduję i czy nie marnotrawię energii?

Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie.

"""Zasilam oprócz urządzeń dom mojej mamy który jest nieocieplony i grzany prądem, ma dwa piecyki elektryczne oraz ładuję samochód elektryczny od październik"""

Nie dyskutuję pewnie wiesz lepiej jak tak piszesz. do 1) twojej wypowiedzi dodal bym jeszcze jako minus WYGLĄD że plaski lepszy? Tak myślą tylko nieliczni a zwłaszcza ci co właśnie taki mają i nic z tym nie da się zrobić . Fakt mieszkanie przynosi większy dochód , lecz ty piszesz Cyt.- Wynajem daje prawdopodobnie lepszy dochód niż oprocentowanie kredytu. --Z tym oprocentowaniem kredytu to się nie zgodzę. Bo dla mnie kredyt to zawsze na (minus) wydaje mi się że powinno być (Oprocentowanie Lokaty)

Czy dom z dachem płaskim jest ładny ? To ocena indywidualna - o gustach się podobno nie dyskutuje.

Wydaje mi się, że dach płaski daje większe możliwości pod kątem instalacji PV,np.: łatwość optymalnego ustawienia w kierunku słońca.

" Z tym oprocentowaniem kredytu to się nie zgodzę "

Rata mojego kredytu + podatek to 1200 zł, czynsz który otrzymuje to 1500 zł, 1500 - 1200 = 300. Kiedyś ratę miałem niższą a czynsz większy, ale to już było.

W miedzy czasie były remonty, ale też wartość nieruchomości wzrosła. Też nie lubię kredytów, chyba że pozwalają zarabiać.

Czy dom z dachem płaskim jest ładny ? To ocena indywidualna - o gustach się podobno nie dyskutuje.

Wydaje mi się, że dach płaski daje większe możliwości pod kątem instalacji PV,np.: łatwość optymalnego ustawienia w kierunku słońca.

" Z tym oprocentowaniem kredytu to się nie zgodzę "

Rata mojego kredytu + podatek to 1200 zł, czynsz który otrzymuje to 1500 zł, 1500 - 1200 = 300. Kiedyś ratę miałem niższą a czynsz większy, ale to już było.

W miedzy czasie były remonty, ale też wartość nieruchomości wzrosła. Też nie lubię kredytów, chyba że pozwalają zarabiać.

Każdy robi tak jak uważa. Mi raczej chodziło o to że jak utrzymanie domu kosztowało 6k/rok to zrobiłem za ok 50k PV +PC i rachunki są =0 Te pieniądze w banku dały by mizerne oszczędności /rok.

Co do lepszego ustawienia według słońca .Nie wiem lecz ja mam uzyski od 1208 do 1226 kWh/1kWp

Edytowane przez -voymar-

Każdy robi tak jak uważa. Mi raczej chodziło o to że jak utrzymanie domu kosztowało 6k/rok to zrobiłem za ok 50k PV +PC i rachunki są =0 Te pieniądze w banku dały by mizerne oszczędności /rok.

Co do lepszego ustawienia według słońca .Nie wiem lecz ja mam uzyski od 1208 do 1226 kWh/1kWp

Tu się zgadzam w 100%, lepiej środki wydać na inwestycje, niż trzymać na lokacie. Tylko nie każdy ma wolne środki.

W kwestii fotowoltaiki wypowiem się jak już będę ją miał, na razie korzystam z informacji i doświadczeń innych.

Edytowane przez PaRa

W dobie masowej likwidacji kopciuchów przy ,montażu pv z nadwyżką energii do odebrania zimą i w naszych warunkach byłby to strzałem w kolano. Puki co pv tylko dla prądu jest porostu za drogi A po drugie i tak musimy czymś ogrzewać domy czy mieszkania.

A tak na marginesie. Dopiero co wróciłem z Wrocławia od rodziny do siebie. I za cholerę na dłużej nie idzie otworzyć okna bo taki smród, spalenizna itd że nie idzie wytrzymać. A we Wrocławiu w mieszkaniu w bloku okno non stop otwarte i nic.A u mnie kilkanaście domków i przy takiej aurze pogodowej strach wychodzić na zewnątrz. Dodam jeszcze że czynnie uprawiam biegi i niekiedy po bieganiu chyrlam przez dwa dni bo tak zawalone jest powietrze. A mieszkam w Kotlinie kłodzkiej w kieunku Wałbrzycha. Miejscowość położona w takiej dolinie i czasami jest masakra.

Straż Miejska przejeżdża o 7:30 rano niby kontrolują a od 8:00 już wokoło jest siwo. I taki schemat jest co roku.