Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Witam Towarzystwo,

dzisiaj zerknąłem w szopie na inwerter i zaobserwowałem włączanie /wyłączanie wyświetlacza co ok 5s...

Na panelach jest ze 20cm śniegu i myślałem ,że po prostu wszystko będzie wyłączone...

Coś tam jednak przez ten śnieg delikatnie się przebija i inwerter wzbudza się ,a za moment wygasza -wyłączyłem w RZG rozłącznikiem PV i czekam na słynięcie śniegu-w końcu normalna sprawa śnieg o tej porze roku....

Ogólnie to bardzo nie lubię jak elektronika tak pika...

Tymczasem

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już miałem montować 10 kWh bo roczne moje zużycie to około 11 tyś kWh dużo zużywa pompa zimą a tu już na froncie słychać że ma wejść nowelizacja i nie będzie już tak tanio oddawania do sieci nadwyżki z lata i są wersje że tylko 3 miesiące będą pozwalali magazynować :( więc w żaden sposób mi się 10 kWh nie odpłaca myślę o zamontowaniu może 5 kWh.

Ja już miałem montować 10 kWh bo roczne moje zużycie to około 11 tyś kWh dużo zużywa pompa zimą a tu już na froncie słychać że ma wejść nowelizacja i nie będzie już tak tanio oddawania do sieci nadwyżki z lata i są wersje że tylko 3 miesiące będą pozwalali magazynować :( więc w żaden sposób mi się 10 kWh nie odpłaca myślę o zamontowaniu może 5 kWh.

Może 3 miesiące nie wejdzie, bo by to bardzo przyhamowało OZE.

Czas magazynów!

Podobnie ocenił to wiceprezes Tauronu Jerzy Topolski w rozmowie z PAP. Zdaniem Topolskiego, jednym z rozwiązań mogłoby być wprowadzenie zmian współczynników opustów, czy skrócenie możliwego okresu magazynowania nadwyżek wyprodukowanej energii z 365 dni do np. trzech miesięcy.

https://wysokienapiecie.pl/32760-prosumenci-czekaja-na-zapowiedziane-zmiany-prawne-bedzie-mozna-zbiorowo-nawet-wirtualnie/

https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20201006/potrzebne-zmiany-regulacji-w-zwiazku-z-rozwojem-mikroinstalacji-oze-wiceprezes

Edytowane przez animuss

Witam Towarzystwo,

dzisiaj zerknąłem w szopie na inwerter i zaobserwowałem włączanie /wyłączanie wyświetlacza co ok 5s...

Na panelach jest ze 20cm śniegu i myślałem ,że po prostu wszystko będzie wyłączone...

Coś tam jednak przez ten śnieg delikatnie się przebija i inwerter wzbudza się ,a za moment wygasza -wyłączyłem w RZG rozłącznikiem PV i czekam na słynięcie śniegu-w końcu normalna sprawa śnieg o tej porze roku....

Ogólnie to bardzo nie lubię jak elektronika tak pika...

Tymczasem

Wyjaśniło się-kiedy przeszedłem na Prosumenta miałem te same stawki co w poprzedniej umowie (przez cały jej okres już w Prosumencie).Konsultant powiedział mi ,że przy przejściu na nową umowę nie oferują już gwarantowanych stawek za prąd-gwarantują tylko rabat min 10%.

Coś mi tu nie gra - pamiętam jak trąbili ,że tylko cennik się zmienia...

Dobrze powiedział szczególnie że: "Obecnie wynosi on 12 miesięcy". A nie są prowadzone prace ponieważ na chwile obecną muszą obgadać temat z ZE i wtedy przystąpią do prac.

Na razie jest im dobrze, bo "skubią" prosumentów jak chcą. Są bezkarni.

Ale wszystko może się zmienić - dziś taki jest prezesem z nazwiskiem i imieniem, a jutro po imieniu zamiast nazwiska pojawi się jedna litera (z kropką).

Znacznie więcej stracą, niż zyskają jeśli skrócą okres rozliczenia do 3 miesięcy.

Znacznie więcej stracą, niż zyskają jeśli skrócą okres rozliczenia do 3 miesięcy.

Zyskają Twój niewykorzystany prąd po normalnej stawce, stracą że wszyscy odpalą grzałki na cwu i nadmiar energii oddadzą sąsiadom (jak nie dasz rady wykorzystać to oddasz) a sąsiad też odpali grzałki/indukcje. W lato i tak mają przeciążoną sieć bo woda w rzekach ciepła, jednak opłata mocowa ratuje im tyłki przed tym bo elektrownie dosypią wungla aby zaspokoić potrzeby kiedy my i sąsiedzi będą ładować cwu.

Dodatkowo ZE wiedzą że skasują nas za styczeń - marzec bo prądu październik - grudzień zrobiliśmy NIC!

A powiedz nam co stracą z ciekawości pytam?

Zyskają Twój niewykorzystany prąd

Dodatkowo ZE wiedzą że skasują nas za styczeń - marzec bo prądu październik - grudzień zrobiliśmy NIC!

A powiedz nam co stracą z ciekawości pytam?

U mnie akurat za styczeń, luty i marzec nie zyskają prawie nic, bo odpalę gaz. A ta część prosumentów co go nie ma założy bufory i będzie korzystać z energii w taniej taryfie, a bardziej zdeterminowani pewnie i dorzucą węgla do śmieciuchów. Gorzej, jeśli śmieci.

Jak ktoś polepszy posiadane ocieplenie na budynku też mniej zje prądu.

No i jeszcze jedno - może wyhamować montaż PV, zwłaszcza pokrywających całe zapotrzebowanie na własny prąd. A nie czarujmy się PV jednak zaczyna stymulować gospodarkę, więc jej przyhamowanie nie jest dobre.

Jak uruchomisz sobie małe off-grid jak Kolega @kulibob (lecz na akumulatorach nowej generacji) to przez większą część roku z ich prądu będziesz korzystał sporadycznie. Do magazynu wrzucisz tylko tyle, by pokryć potrzeby kolejnego okresu i nic nie stracić.

Więc może się okazać, że zyskali, ale "figę z makiem".

Historia pokazuje, że człowiek umie się przeciwstawić przeciwnością.

Na razie jest im dobrze, bo "skubią" prosumentów jak chcą. Są bezkarni.

.

To sytuacja naciska, ilość farm rośnie lawinowo.

Potrzebne są uregulowania zmiany, ale zmiany zawsze biją w mikro producentów..

Najciekawsze jest to, że nadprodukcja nikogo nie interesuje, a powinni płacić każdemu za taki "zielony prąd" niewykorzystany w gospodarstwie domowym te 70-80% ceny jaką sami pobierają.

Edytowane przez animuss

Fotowoltaika to wrzód na dupie energetyki.

Energetyka sobie poradzi. Wystawią odpowiednią cenę za kWh i mają problem z głowy.

Energetyka nie jest po to, aby ludzie mieli prąd za darmo!

To jest biznes, który im fotowoltaika psuje i zycie utrudnia.

Puki na jednym dachu we wsi było kilka paneli - problemu nie było.

Trzeba było dać zarobić określonym branżom i bankom, to bajeczkę o zielonej energii puszczono i podparto dotacjami.

Ludziska radośnie przeliczyli ile kW trzeba na dach wrzucić, aby się "opłacało", "zbilansowało" czy "zwróciło".

Przepisy były jakie były, to na jakiś czas to przeszło z systemem opustów.

Teraz widać, że dalej się już nie da, to zaczynają kombinować jak SOBIE życie ułatwić.

I ułatwią...

A kto na PV miał zarobić to już zarobił.

Adam M.

stos problem jest innego typu Oni (ZE) to są pany oni nie rozumieją że źle robią tylko uważają że jeżeli jest inaczej to nie Ty masz im to powiedzieć tylko dowieść swojego w sądzie wtedy dopiero zrozumieją że to nie tędy droga. Jednak to dopiero 1 instancja jeszcze można się odwoływać a lata lecą, zapłacą kiedyś jakąś karę z zarobku na naszym zielonym prądzie. A te zielone certyfikaty to skąd są brane:)

Widzisz PGE i inne Taurony rozliczają jak chcesz co 2, 6, 12 miesięcy a Energa nie tylko co 2 miesiące i nie zmienisz tego. Tauron (chyba??) te swoje rozliczenia kalkuluje z jakiegoś wzoru. Niby wszędzie jest tak samo a okazuje się że wszędzie jest coś innego na rzeczy.

Pójdziesz do Energa powiesz że chcesz rozliczenie raz w roku i nie ma takiej opcji możesz tłumaczyć że inne irmy stosują rozliczanie roczne oni uważają inaczej.

Widzisz PGE i inne Taurony rozliczają jak chcesz co 2, 6, 12 miesięcy a Energa nie tylko co 2 miesiące i nie zmienisz tego. Tauron (chyba??) te swoje rozliczenia kalkuluje z jakiegoś wzoru. Niby wszędzie jest tak samo a okazuje się że wszędzie jest coś innego na rzeczy.

Pójdziesz do Energa powiesz że chcesz rozliczenie raz w roku i nie ma takiej opcji możesz tłumaczyć że inne irmy stosują rozliczanie roczne oni uważają inaczej.

Tauron to nawet rozlicza co miesiąc i trzeba mu to policzyć na plus, bo to klient wybiera jak mu pasuje.

Ma Tauron też "za pazurami", bo w grupach taryfowych wyższych od G11 rozlicza metodą "proporcjonalną" która kiedyś była stosowana wyłącznie na przeliczenie zużycia w poszczególnych grupach taryfowych dla uszkodzonego licznika. To metoda przybliżona i jako taka nie powinna być nigdy stosowana dla sprawnego licznika.

Ale ją stosują gdyż jeśli wyprodukowałeś mniej energii niż wprowadziłeś (uwzględniając współczynnik 0,8 lub 0,7) to wiadomo - musisz zapłacić za pobrane kWh. Nie jest to wg tego co pokazuje licznik lecz wg wzoru stosowanego dla uszkodzonego licznika. Nie trzeba tłumaczyć, że na tym zarabiają - jak musisz zapłacić np za 1000 kWh, to owszem zapłacisz za 1000 kWh (nie więcej) ale wg proporcji zużycia i jeśli to było 55 % dziennej i 45 % w nocnej na rachunku będzie za 550 kWh w drogiej i za 450 kWh w taniej nawet jak by było całe pokrycie w oddaniu w drogiej, a te 1000 kWh brakowało jedynie w nocnej.

"Szarzy pracownicy" tej firmy wiedzą, że jest to nadużycie, lecz muszą siedzieć cicho.