marcinbbb 25.01.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Do 2035 Już teraz głośno mówią że opust przez rok to za długo i chcą 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.01.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Już teraz głośno mówią że opust przez rok to za długo i chcą 3 miesiące. Mnie to pasuje bo mam małe PV ale jak ktoś ma 250 m2 i 10 kw pv to niestety ale tanio nie będzie a za darmo to na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 25.01.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 czyli wysokośc opustu jest gwarantowana do 2035r ale odbiór nadwyżki może ulec skróceniu do 3 m-cy?????!!to byłaby lipa straszna. moj plan był taki aby założyc foto około 9-10kw + pompe ciepła i tym sie grzac. ale jak zrobią okres oodbioru nadwyżki krótszy niż rok to sie nie zbilansuje w aden sposób bo skąd wziąc prad w styczniu? - jedynie kupić....ehhh Polska.... no i weż tu człowieku sobie coś zaplanuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 25.01.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Już teraz głośno mówią że opust przez rok to za długo i chcą 3 miesiące. Ano mówią, nawet jakieś konsultacje były przeprowadzane i może to nabierze tempa po zimie bo Emilewicz miała wrócić na stanowisko ministra klimatu ale po tych nartach to kto wie czy wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.01.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 czyli wysokośc opustu jest gwarantowana do 2035r ale odbiór nadwyżki może ulec skróceniu do 3 m-cy?????!! to byłaby lipa straszna. moj plan był taki aby założyc foto około 9-10kw + pompe ciepła i tym sie grzac. ale jak zrobią okres oodbioru nadwyżki krótszy niż rok to sie nie zbilansuje w aden sposób bo skąd wziąc prad w styczniu? - jedynie kupić.... ehhh Polska.... no i weż tu człowieku sobie coś zaplanuj... Pazerność nigdy nie była zaletą , dlatego w moim przypadku zapłacenie za styczeń i luty bo to wyjdzie z 400 zł więc nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 25.01.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Mnie to pasuje bo mam małe PV ale jak ktoś ma 250 m2 i 10 kw pv to niestety ale tanio nie będzie a za darmo to na pewno Pasuje ??, przecież nie zyskasz nic więcej a inni mogą stracić Pazerność ? aby zwiększyć udział OZE Edytowane 25 Stycznia 2021 przez miecio 301 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.01.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) czyli wysokośc opustu jest gwarantowana do 2035r ale odbiór nadwyżki może ulec skróceniu do 3 m-cy?????!! to byłaby lipa straszna. moj plan był taki aby założyc foto około 9-10kw + pompe ciepła i tym sie grzac. ale jak zrobią okres oodbioru nadwyżki krótszy niż rok to sie nie zbilansuje w aden sposób bo skąd wziąc prad w styczniu? - jedynie kupić.... ehhh Polska.... no i weż tu człowieku sobie coś zaplanuj... Jest gwarantowana do czasu aż zmienią ten przepis. Kiedy to zrobią patrząc przez ilość instalacji szybciej niż później. Pamiętaj my jesteśmy tylko wrzodem na dupie zakładów energetycznych bo im sieć psujemy, i huk z tym że sprzedają nasz prąd w lato po zwykłej stawce naszym sąsiadom. Do tego czasu jesteśmy cacy później jesteś publicznym wrogiem nr. 1 Edytowane 25 Stycznia 2021 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.01.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Pasuje ??, przecież nie zyskasz nic więcej a inni mogą stracić Pazerność ? aby zwiększyć udział OZE Na tym polega pazerność można mieszkać na 100m2 i mieć około 5MWh rocznie zapotrzebowania na wszystko a można mieć 200m 2 i zapotrzebowanie 10MWh na rok. Duże domy nigdy nie są i nie będą tanie w utrzymaniu. Ale jak ktoś chce niech buli jego wybór, ale niech nie wpada w histerię Edytowane 26 Stycznia 2021 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.01.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Jest gwarantowana do czasu aż zmienią ten przepis. Kiedy to zrobią patrząc przez ilość instalacji szybciej niż później. Pamiętaj my jesteśmy tylko wrzodem na dupie zakładów energetycznych bo im sieć psujemy, i huk z tym że sprzedają nasz prąd w lato po zwykłej stawce naszym sąsiadom. Do tego czasu jesteśmy cacy później jesteś publicznym wrogiem nr. 1 z jednej strony tak ale w lecie sieci są przegrzane i przeciążone bo Klimy chodzą wszędzie dodatkowo sprawność elektrowni ejst niska ze wzgledu na chłodzenie turbin , rozprężanie pary. I tutaj to PV ratują tyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 25.01.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Pazerność nigdy nie była zaletą , dlatego w moim przypadku zapłacenie za styczeń i luty bo to wyjdzie z 400 zł więc nie ma problemu. dlaczego pazerność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.01.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 z jednej strony tak ale w lecie sieci są przegrzane i przeciążone bo Klimy chodzą wszędzie dodatkowo sprawność elektrowni ejst niska ze wzgledu na chłodzenie turbin , rozprężanie pary. I tutaj to PV ratują tyłek. Tyłek trujesz Ty, ja i każdy posiadacz PV. Bo "zakłócasz" im sieć nie ważne że falowniki mają "papiery" i podłączają je do sieci ale trujesz bo za dużo jest PV na chałupach a oni nie nadążają modernizować sieci (opłata mocowa). Klima o czym Ty mówisz może w miastach na wsi u mnie na 200 domów klimę na 3 osoby (w tym ja mam 2 sztuki) i w locie zjadam SWÓJ PRĄD a nie ich bo moja klima wszamie 700W a w sieć jedzie 6,5kW. Aby zasilić ich klimę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.01.2021 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Jak ze wszystkim jestem pesymistą to tutaj wydaje misie że będzie ok.Do spłacenia pozostał ok 10k czyli ok 4 lat po stawkach z 2020.. Jednak faktycznie z autokonsumpcją jest słabo latem tych max 3700W nie przejem.A zimą to nie świeci a jak świeci to ogrzewanie itak się wyłączy a jak chodzi to na minimum dwie klimy 550-600W a offgrid przejmuje lodówki i pierdółki wiec auto konsumpcja tez słaba.pazdziernik 20%listopad 39%grudzień 44%A produkcji prawie niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 26.01.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Na tym polega pazerność można mieszkać na 100m2 i mieć około 5MWh rocznie zapotrzebowania na wszystko a można mieć 200m 2 i zapotrzebowanie 10MWh na rok. Duże domy nigdy nie są i nie będą tanie w utrzymaniu. Ale jak ktoś cce niech buli jego wybór, ale niech nie wpada w histerię Człowieku- inwestycja w PV to dość spore przedsięwzięcie i niezależnie od wielkości, jest realizowana z określonym czasem zwrotu. Co ty pie...sz o pazerności? Zmiana warunków gry w czasie gry nie jest w porządku, a zazwyczaj zawsze w d...ę kopani są zwykli ludzie, którzy chcieli zrobic coś więcej, niż wstawić kopciuchy do swoich domów. Odebranie nadwyżki jedynie w ciągu 3 miesięcy wydłuży zwrot z inwestycji dwukrotnie, ale to, że ktoś chciał pokryć 100% swojego zapotrzebowania nie ma nic wspólnego z pazernością, a raczej z zaradnością- słowa podobne, róznica zasadnicza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.01.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 czyli wysokośc opustu jest gwarantowana do 2035r ale odbiór nadwyżki może ulec skróceniu do 3 m-cy?????!! to byłaby lipa straszna. moj plan był taki aby założyc foto około 9-10kw + pompe ciepła i tym sie grzac. ale jak zrobią okres oodbioru nadwyżki krótszy niż rok to sie nie zbilansuje w aden sposób bo skąd wziąc prad w styczniu? - jedynie kupić.... ehhh Polska.... no i weż tu człowieku sobie coś zaplanuj... Skoro potrzebujesz przy PC 10 000kWh by się tym grzać...to może lepiej docieplić dom i nie mieć PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.01.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Skoro potrzebujesz przy PC 10 000kWh by się tym grzać...to może lepiej docieplić dom i nie mieć PV? Zaproponuj coś mam 15 cm styro na ścianach Knauf Etixx 0,031 lambda, w suficie 40 cm wełny 0,033 lambda, rekuperacja, fundament ocieplony 10 cm styro hudro, drzwi zewnętrzne Wikęd Thermo Prestige, okna 3 szybowe dodatkowe wewnętrzne uszczelki z aluminiowe zastąpione jakimiś innymi, ciepły parapet pod każdym oknem. W każdym oknie roleta elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 26.01.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Skoro potrzebujesz przy PC 10 000kWh by się tym grzać...to może lepiej docieplić dom i nie mieć PV? Ale ludzie nie zużywają pradu tylko do grzania chałupy, ja też zużywam w domu około 10MWh rocznie, ale w domu wszystko na prąd, łacznie ze suszarką do ubrań, CWU, pompa ciepła do basenu i klimatyzacją latem, A CO to tylko 1/5 tej wartości, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.01.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 A jak nie było PV to co elektrownie robiły? Nie dorabiaj jakieś filozofii do panujących warunków. Jakby była niska efektywność elektrowni to połowa Polski w godzinach szczytowych ie miała by prądu. Jak nie było to pracowały tak sam tyle że trzeba było w lecie prąd importować od czasu do czasu. To nie filozofia to fakty. Wystarczy od czasu do czasu przeczytać trochę informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.01.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Zaproponuj coś mam 15 cm styro na ścianach Knauf Etixx 0,031 lambda, w suficie 40 cm wełny 0,033 lambda, rekuperacja, fundament ocieplony 10 cm styro hudro, drzwi zewnętrzne Wikęd Thermo Prestige, okna 3 szybowe dodatkowe wewnętrzne uszczelki z aluminiowe zastąpione jakimiś innymi, ciepły parapet pod każdym oknem. W każdym oknie roleta elektryczna. Płyty rezolowe – do ocieplania elewacji Lambda, 0,020-0,024 W/(m.K. Płyty PIR – do izolacji nakrokwiowej Lambda, (0,022-0,023 W/(m.K. Panele próżniowe na posadzki, dachy, balkony i tarasy, wykusze. Kingspan OPTIM-R lambda, 0,007 W/m·K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.01.2021 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Kombinujecie. Chcecie produkować po to by zarobić. Państwo też i dziwicie się że was rozliczają wg was na waszą niekorzyść. Ja mam G11 i brak problemu. Zużycie na poziomie 8-9 mwh rocznie.I nie jest to koszt grzania pc tylko całego zużycia.A co do firm energetycznych to oni się też transformują. Pamiętajcie że to są państwowe bezwładne molochy. Ja musiałem płacić 4 mce, a teraz mam 1000 zł nadpłaty. Tak z nimi jest . A co do energi odnawialnej to pamiętajcie, że energię zieloną wymusza na nas unia i od tego nie ma powrotu. Zielona energia to przyszłość czy Państwu się to podoba czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.01.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Jak nie było to pracowały tak sam tyle że trzeba było w lecie prąd importować od czasu do czasu. To nie filozofia to fakty. Wystarczy od czasu do czasu przeczytać trochę informacji wtedy w domu były 3-4 żarówki. A teraz w pokojach mam po 5. 3 telewizory i 4 pc. Kuchenka indukcyjna i piekarnik elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts