Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

tobiasz86

A w ramach dopełnienia

w 15r dofinansowanie od Państwa było 40% do PV niezależnie od ceny + kredyt na 2% przy lokatach bankowych 5% Jak ktos wziął na 4 lata to 2 ostatnie bez %

Po za tym na markowym sprzęcie i drogich zabezpieczeniach ( zabezpieczenia w mojej 1 PV są warte tyle co 1/2 całej PV tej drugiej 4,24kW) Tak że PV 5 lat temu ( markowa ) była tańsza niż dziś większość robi na chilolu

Edytowane przez -voymar-

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No w 2015r przychodzili do mnie ludziki i pytali po co ja to montowałem. Panie wody w czajniku pan na tym nie ugotujesz... ale to ma 3,3kW... Oooooo:sick:

Panie na Chu*panu tyle tego ( 12 paneli 275W każdy) faktycznie w chu*.

Oni się śmieli a my swoje już wiedzieliśmy. Dawno się zwróciło a teraz tylko odcinać kupony i uśmiechać się jak przychodzi kolejny rachunek za prąd 12 zł za ostatnie 2 miesiące zapłaciłem a pobrałem dokładnie 958kWh.

Edytowane przez marcinbbb

No w 2015r przychodzili do mnie ludziki i pytali po co ja to montowałem. Panie wody w czajniku pan na tym nie ugotujesz... ale to ma 3,3kW... Oooooo:sick:

Panie na Chu*panu tyle tego ( 12 paneli 275W każdy) faktycznie w chu*.

Oni się śmieli a my swoje już wiedzieliśmy. Dawno się zwróciło a teraz tylko odcinać kupony i uśmiechać się jak przychodzi kolejny rachunek za prąd 12 zł za ostatnie 2 miesiące zapłaciłem a pobrałem dokładnie 958kWh.

Jakby to lepiej wychodziło i płacili by sensowna stawkę to zapakowałbym 20kWp na dach szacunkowo tyle by weszło.

Jednak padu nie skupują a g12 znacząco osłabia opłacalność PV i wydłuża znacząco zwrot.

Naj optymalniej to optymalizacja na drogą taryfe chyba że instalacvja samemu klepana to można pomyśleć nad montażem na maxa

Jakby to lepiej wychodziło i płacili by sensowna stawkę to zapakowałbym 20kWp na dach szacunkowo tyle by weszło.

Jednak padu nie skupują a g12 znacząco osłabia opłacalność PV i wydłuża znacząco zwrot.

Naj optymalniej to optymalizacja na drogą taryfe chyba że instalacvja samemu klepana to można pomyśleć nad montażem na maxa

Z tobą i tobie podobnymi zawsze jest tak samo. Musi ci się opłacać. I zwracać. I to dlatego tacy co myślą jak ty lub podobnie, zwykle przegapiają najlepszy moment...i zostają wiecznymi malkontentami....

Z tobą i tobie podobnymi zawsze jest tak samo. Musi ci się opłacać. I zwracać. I to dlatego tacy co myślą jak ty lub podobnie, zwykle przegapiają najlepszy moment...i zostają wiecznymi malkontentami....

być może przegapiam moment może później wsiadam do pociągu ale itak na tym wygrywam. Przegrywają Ci którzy nie liczą lub nie myślą mówię ogólnie nie tylko o PV

Tak powinno być w normalnym Państwie, nadprodukcja powinna być premiowana kasą czyli odpłatna, jak ktoś ma możliwość zamontowania większej instalacji, dołożenie kilku dodatkowych paneli zawsze wychodzi taniej w całej instalacji.

Tak ,ale wtedy musisz prowadzić działalność i rozliczać biznes z fiskusem. Produkcja i sprzedaż. Dlatego wprowadzono prosumenta by nie rozliczać kasy i podatków. Uważam że 20% to uczciwy koszt.

W zimę kiedy woda w rzekach jest zimna elektrownie wunglowe mają sprawność +50% X

Jak niby temperatura wody w rzece wpływa sprawność na elektrowni?

Jedyne, co w zimie się zmienia na plus, to elektrociepłownie, które są tak zbudowane, że latem znaczną część mocy mają odstawioną do remontów i konserwacji. I nie mają chłodni kominiowych - więc jak rzeka jest za ciepła, to nie mogą zrzucać wody do niej. Ale to nie wpływa na sprawność, tylko blok wyłączyć muszą. A zimą nie mają tego problemu - bo większość ciepła i tak sieć odbierze, a w razie potrzeby zrzucić mogą i mogą pracować pełną parą.

Najciekawsze jest to, że nadprodukcja nikogo nie interesuje, a powinni płacić każdemu za taki "zielony prąd" niewykorzystany w gospodarstwie domowym te 70-80% ceny jaką sami pobierają.

Jak mogą kupować w okolicach 200zł/MWh na giełdzie, w hurcie kiedy potrzebują (a nie kiedy sprzedawca chce dostarczyć) to czemu mieliby Ci płacić więcej w detalu? źródło

Edytowane przez Kaizen

To czemu tak nas kroją.

Płacę prawie 800zl/MWh.

Popatrz na fakturę - zobaczysz, jakie składniki masz na niej, oprócz ceny samego prądu. No i firma musi też zarabiać, utrzymywać pracowników, systemy informatyczne. I tak na samym prądzie mają małą marżę.

Potrzebuje rady odnośnie PV, bo tak czytam i czytam i nie wiem co o tym sądzić.

Dom jak w stopce - 3 rok użytkowania. Miejscowość pod Wrocławiem. Ogrzewanie pompą ciepła.

-dach dwuspadowy 40 stopni od południowego wschodu

-taryfa aktualna G13

-zużycie prądu od 1.11.2019 do 30.10.2020 - 7830kWh

-łączna kwota na fakturach z Tauronu 2900zł - wychodzi koszt 1kWh = 36gr.

-zużycie według okienek:

a) szczyt przedpołudniowy 948kWh - 12%

b) szczyt popołudniowy 594kWh - 8%

c) reszta doby 6288kWh - 80%

-pompa ciepła CO + CWU około 4200kWh

-docelowo w przyszłym roku chce zamontować klimę wiec zużycie zapewne wzrośnie

Skoro mam zużycie na poziomie 8000kWh potrzebuje paneli o mocy łącznej 10kW zeby teoretycznie wyjsc na 0.

Pytanie brzmi czy przy takiej ilości zużycia w taryfie nocnej i przez te 3h w dziennej to w ogóle ma sens ?

Z drugiej strony mam budżet, żeby zrobić to bez kredytu, ceny pradu poszły u mnie o okolo 4gr do góry i zapewne będzie to trend rosnący.

Czy to prawda, że tauron nie pozwala na użycie G13 gdy mamy PV?

Z góry dzięki za odpowiedzi ;]

Dom jak w stopce - 3 rok użytkowania. Miejscowość pod Wrocławiem. Ogrzewanie pompą ciepła.

-taryfa aktualna G13

-zużycie według okienek:

Skoro mam zużycie na poziomie 8000kWh potrzebuje paneli o mocy łącznej 10kW zeby teoretycznie wyjsc na 0.

Pytanie brzmi czy przy takiej ilości zużycia w taryfie nocnej i przez te 3h w dziennej to w ogóle ma sens ?

Z drugiej strony mam budżet, żeby zrobić to bez kredytu, ceny pradu poszły u mnie o okolo 4gr do góry i zapewne będzie to trend rosnący.

Tak, podobno w G13 odpada fotovoltaika. Obecnie rocznie płacisz za energie ok 3tys. Na twoje zapotrzebowanie instalacja o mocy 10kw wystarczy spokojnie (przecież nie oddajesz całej produkcji do magazynu, a przy pompie ciepła będziesz miał autokonsumpcję ok 25-30%. Koszt takiej instalacji to 35-45tys, czas zwrotu 12-15 lat, Decyzja należy do ciebie.

-taryfa aktualna G13

-zużycie według okienek:

Zastanów się czy robić 10kW jak teoretycznie magazyn będzie niedługo tylko na 3 m-ce.

No właśnie to jest coś czego się obawiam. Latem gdzie największa produkcja pompa bierze max 100kWh na CWU. Czy ta zmiana już jest oficjalna czy to na razie tylko przypuszczenia i plotki?

Latem coś tam jeszcze wyrwie klima, ale jak wejdzie magazyn 3 m-ce to przewymiarowana, czas zwrotu?

Decyzja należy do ciebie.

... sprawność elektrowni ejst niska ze wzgledu na chłodzenie turbin , rozprężanie pary. I tutaj to PV ratują tyłek.

sprawność jest niska, bo jest niska

122a345ac2e91c3dmed.jpg

średnia to okolice 40%, do tego jeszcze straty na przesyle...

W 2011 r. całkowita strata w przesyle energii elektrycznej w Polsce wyniosła 10 774 GWh za sumę 2,1 mld zł i stanowiła 7,3 proc. ze 147 tys. GWh wprowadzonych do systemu.

Jak nie było to pracowały tak sam tyle że trzeba było w lecie prąd importować od czasu do czasu. To nie filozofia to fakty. Wystarczy od czasu do czasu przeczytać trochę informacji

ostatnio ciągle importujemy, teraz jest zima i chwili gdy pisze posta ciągniemy 2,61 GW, zwykle dzień w dzień wspomaga nas około 1,5 GW.

pv daje zero, wiatraki 6 GW MOCY, daje całe 162 MW.