CityMatic 01.02.2021 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 A co z innymi, którzy drogo zapłacili za instalację i obiecywano im, że po 9-12 latach zaczną odbierać darmowy prąd. Kto na tym zyskał? Nie wiesz kto na tym zyskał? Przecież to rzad! we wszystkich tabelkach gdzie dotychczas były puste może pochwlić sie ile to zainwestowano i ile jest inwestycji w odnawialne źródła energii. To pewien wymóg w pozyskiwaniu pewnych kwot z UE. Zawsze tak było i będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Produkcja od 10 do 12 jest raczej mizerna i zjesz ją na potrzeby grzania. Na 01 do 03 już Ci nic w magazynie nie zostanie więc będziesz płacił za EE na cele grzewcze. To samo będzie dla marca. Może od kwietnia bieżąca produkcja PV starczy na grzanie. Następne miesiące produkcja będzie większa niż zapotrzebowanie i ten 3 miesięczny magazyn się szybko napełni i po 3 miesiącach ZE Ci go za darmo wyczyści. To samo dla kolejnych 3 miesięcy. Jak ten magazyn skrócą do 3 miesięcy instalowanie PV większego niż 30-40% rocznego zapotrzebowania będzie nieekonomiczne. Wiesz że ty nie masz PV i się tobie nie opłaca więc szukasz potwierdzenia na forum Ja po swoim zapotrzebowaniu patrze na to inaczej. Ten styczeń był dla PV fatalny lecz nie aż tak w 2020r za styczeń z 5,72KW miałem 285kWh w tym z 9,96kW mam 332kWh Tak że nie mierz mnie pod siebie. Każdy ma głowę z której powinien korzystać Po 5 latach grzania czystym prądem wiem co i ile potrzebuję tak że nawet przy rozliczeniu 3 mies. powinno być dobrze ( u mnie) ą ze lipiec--wrzesień zostanie to nic grunt aby wyszło na 0 Choć jak by produkcja z VII---IX była do wykorzystania w X--XII to już jest ekstra. i tak dalej adekwatnie Produkcja z X---XII do końca marca a do tego na bieżąco z PV. Tak że na razie ja galoty mam czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 A co z innymi, którzy drogo zapłacili za instalację i obiecywano im, że po 9-12 latach zaczną odbierać darmowy prąd. Kto na tym zyskał? A ci co zakładali na potrzeby ogrzewania duże instalacje przewymiarowane, po zmianie na 3 miechy, to dymanko na stojąco. Tak jak mówiłem Każdy ma Głowę i nie po to aby się do szyi lało jak pada deszcz Ja przyjąłem w 15r że max zwrot to 5-6 lat i tak było Ta 2 -ga PV za 6K ma się zwrócić po 2 latach i pierwszy rok się zaczął. Z mojej strony tyle w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 A Ty skąd to wiesz? A po twoich wpisach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.02.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Nie wiesz kto na tym zyskał? Przecież to rzad! we wszystkich tabelkach gdzie dotychczas były puste może pochwlić sie ile to zainwestowano i ile jest inwestycji w odnawialne źródła energii. To pewien wymóg w pozyskiwaniu pewnych kwot z UE. Zawsze tak było i będzie. Oprócz wisienki na torcie jest też tort. Myślę, że zyska ten co drogo sprzedał. A i przy okazji pewnie bank, jeśli inwestor wziął kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.02.2021 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Eee bo za daleko pędzimy jak ten nasz program szczepień. Infrastruktura nam się będzie paliła wszak kabel ogarnia 3-4kW sąsiad plantacje zasila, kolejny włączy bojler bo nie wie nic o roślinkach. I co trza będzie zrobić zrzutkę na kabel 3F taki 4mm2 a to już nam nie jest na rękę. Bo to dodatkowe koszty a nie taka była umowa. tam zaraz plantacje...wystarczy zwykła - w pełni legalna - koparka kryptowalut. Wiecie o tym, że powstały nawet specjalne pakiety na małe instalacje PV do zasilania kopareczek? (oferowane przez firmy sprzedające koparki - prawie ze stołka spadłem, jak zobaczyłem ceny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.02.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Z tym PEP to już tyle wersji, że nikt nie wie właściwie, co i jak. Prosumrnt to wrzód na doopie Big Energy, więcej (podobno) przez nas problemów, jak pożytku. System nie jest z gumy, a rozpychają się grube ryby... Pod 10 GW offshore i 6-9 GW atomu... Nie ma tam zbyt wiele miejsca dla kolejnych prosumentów, absolutne minimum i tyle w temacie. Nawet w onshore nie nie zmienili 10H, co zapowiadała pewna Jadwiga(ta od nart), a dlaczego ? Bo PV rośnie szybciej niż się spodziewali, a do tego za ¼ , ⅕ kasy z budżetu podreperowsli wskaźniki. To co się dzieje teraz, to tylko zbieg okoliczności, bo pali im się grunt pod nogami - kary za niewypełnienie 15% OZE w miksie, gdyby nie to, nie było by żadnego programu mój prąd. Wiedzą, że są w czarnej dooopie z atomem(miał ruszyć w 2020r) i chwytają się brzytwy. W listopadzie 2019 ruszyli z węglową Ostrołęką C, po roku i utopieniu miliarda w dwóch wieżach, projekt zdechł. Na atom jest teraz plan wbić pierwszą łopatę w 2026r, bo do 2023 będą się pieścić jeszcze z planowaniem i szukaniem jelenia, który się za to chwyci(zaprojektuje i najlepiej sfinansujee) jak wiadomo zbyt wielu sojuszników nie mamy. Sprawiedliwa transformacja... O, to, to to... Górnicy już stawiają swoje warunki... A co robi nierząd ? Szuka kasy i sprzedaje pod koniec 2020r prawa do emisji CO2, które się przydadzą, za 12 mld złotych, ale cisza o tym jak makiem zasiał. Mamy początek 2021r, prosumentów jest już około 370 tyś, poniżej grafika z PEP z liczbą prosumentów na 2030r resztę dopisz sam, dodam jeszcze dla ułatwienia przyrost za rok 2020 PTPiREE wylicza, że w okresie od stycznia 2019 r. do końca września 2020 r. przyłączono do sieci elektroenergetycznej prawie 303 tys. mikroinstalacji W progrmie mój prąd podobno pojawiły się magazyny energii jako wymóg przyznania dotacji ? Komu się to teraz opłaci ? program stanie dęba, czy nie ? Edytowane 1 Lutego 2021 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.02.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) tam zaraz plantacje...wystarczy zwykła - w pełni legalna - koparka kryptowalut. Wiecie o tym, że powstały nawet specjalne pakiety na małe instalacje PV do zasilania kopareczek? (oferowane przez firmy sprzedające koparki - prawie ze stołka spadłem, jak zobaczyłem ceny ) Nie moja bajka waluta niestabilna, problemy z jej upłynnieniem się nie znam ale podejrzewam że więcej prądu zje niż wykopie. Problem jest innego typu alko jest na 2 miejscu jeśli chodzi o jak bardzo uzależnia, fajki są na 5 miejscu a zioło na 7. I te używki kupisz na każdej stacji benzynowej nawet w największe kościelne święto. W Berlinie też jest zakaz a gdzie byś nie przeszedł czuć zapach złapie Cię policja i puszcza wolno bo tam posiadanie jest zabronione ale jak już spalisz to nie posiadasz. O Amsterdamie nie wspomnę. W Polsce do 3 lat więzienia, a ostatnio sąd skazał pedofila na 3,5 roku więzienia więc coś tu jest nie teges. A co robi nierząd ? Szuka kasy i sprzedaje pod koniec 2020r prawa do emisji CO2, które się przydadzą, za 12 mld złotych, ale cisza o tym jak makiem z A ja myślałem że przeszli siebie jak ogłosili że musi powstać Polski operator telekomunikacyjny Orlen GSM... no bo Telekomunikację Polską czy tam Orange sprzedali Francuzom. źródło: https://www.telepolis.pl/wiadomosci/prawo-finanse-statystyki/powstanie-krajowy-operator-telekomunikacyjny-jest-projekt-ustawy Krajowy Operator Telekomunikacyjny w skrócie: KOT Edytowane 1 Lutego 2021 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.02.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Nie wiesz kto na tym zyskał? Przecież to rzad! we wszystkich tabelkach gdzie dotychczas były puste może pochwlić sie ile to zainwestowano i ile jest inwestycji w odnawialne źródła energii. To pewien wymóg w pozyskiwaniu pewnych kwot z UE. Zawsze tak było i będzie. mają czym się teraz chwalić i to za jakie pieniądze, w dodatku i tak nie ich Liczba mikroinstalacji przyłączonych do sieci największych operatorów systemów dystrybucyjnych, zrzeszonych w Polskim Towarzystwie Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej, od początku 2019 r. do końca trzeciego kwartału 2020 r. wzrosła o 558 proc., natomiast moc zainstalowana w mikroinstalacjach w tym okresie zwiększyła się o 588 proc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Znaczy się masz zwidy. Bo moje 10kWp duże nie jest, ale nie jest to ZERO, jak tu sugerujesz. Ha ha Zwidy!!!!!!!!!!!! Niech tak będzie A to jeden z twoich wpisów Będą się martwić jak ta plotka stanie się prawdziwa. -czyli siebie nie bierzesz pod uwagę?:D:D:D:D i kolejny Bo moje 10kWp duże nie jest, ale nie jest to ZERO, jak tu sugerujesz.:D:D:D:D:D masz w ogóle pojęcie ile to 10kWp? Edytowane 1 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Wydaje mi się jednak, że @ stos ma instalację (nawet niedawno pisał, że ją 20 razy odśnieżał w tym roku), mało tego, miał ją także, kiedy pisał tu pod swoim poprzednim nickiem, a być może także pod jeszcze wcześniejszym I nie upieraj się przy swoim, bo trafisz do jego stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Wydaje mi się jednak, że @ stos ma instalację (nawet niedawno pisał, że ją 20 razy odśnieżał w tym roku), mało tego, miał ją także, kiedy pisał tu pod swoim poprzednim nickiem, a być może także pod jeszcze wcześniejszym I nie upieraj się przy swoim, bo trafisz do jego stopki I co z tego że trafię. Ma chęć niech se wstawia co chce. Przecie mu wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 I co z tego że trafię. Ma chęć niech se wstawia co chce. Przecie mu wolno. Też tak do tego podchodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.02.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 I jak tu inwestować na 5-10 lat jak to dom wariatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Też tak do tego podchodzę Tak trzymaj:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 I jak tu inwestować na 5-10 lat jak to dom wariatów. A gdzie byłeś 5 czy 6 lat temu?-czemu wtedy nie zakładałeś? A tak na marginesie Jesienią 20r założyłem PC z całkowitą dopłatą 51% Teras nasuwa mi się kolejny wątek który za 5 czy 6 lat będzie na takim etapie jak dziś jest PV Lapiesz jaki? Właśnie Wątek o PC-- dziś każdy do PC dostaje min 13,5k + 17% z PIT i jest cisza nikt nie zakłada tylko czeka. Pytam na co? Za 5 lat będzie lament taki jak dziś o opłacalność PV bo zmienią rozliczenie itd. Jeszcze chwila i nakażą wymianę starych pieców tych starszych > 10lat Teraz drugi rok jest dofinansowanie na dziś bardzo korzystne jakie będzie za 2 lub 3 lata nie wiadomo Co wiadomo to to że zarówno dla PV jak i zapewne dla PC najlepsze warunki są na samym początku > Na wymianę źródeł ciepła zostało 8 lat z kawałkiem. A później znów będzie lament jak przyjdą z UMiG i zapytają Czym pan ogrzewa dom? A pan Kowalski powie Piecem na węgiel .A to panie trzeba zapłacić karę do WUOŚ i GW tak 1,5k/rok i nakaz wymiany źródła bo za rok będzie 3k Ale panie urzędniku czy są jakieś dofinansowania .. Panie Kowalski dofinansowania były przez 10lat ale się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.02.2021 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Co wiadomo to to że zarówno dla PV jak i zapewne dla PC najlepsze warunki są na samym początku > dokładnie, 4 lata temu Gminy zbierały chętnych na dofinansowania rzędu 85% (ale byli tacy, którym się nie opłacało ) Na wymianę źródeł ciepła zostało 8 lat z kawałkiem. A później znów będzie lament jak przyjdą z UMiG i zapytają Czym pan ogrzewa dom? łoo panie, czasem może być, że przyjdą już w tym roku, plan mają na pierwszy kwartał 2021, ale jak było z CEPIKiem to wszyscy wiemy... https://samorzad.pap.pl/kategoria/aktualnosci/nadzor-budowlany-mapa-emisyjnosci-budynkow-ma-powstawac-od-2021-r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.02.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 A gdzie byłeś 5 czy 6 lat temu?-czemu wtedy nie zakładałeś? A tak na marginesie Jesienią 20r założyłem PC z całkowitą dopłatą 51% Teras nasuwa mi się kolejny wątek który za 5 czy 6 lat będzie na takim etapie jak dziś jest PV Lapiesz jaki? Właśnie Wątek o PC-- dziś każdy do PC dostaje min 13,5k + 17% z PIT i jest cisza nikt nie zakłada tylko czeka. Pytam na co? Za 5 lat będzie lament taki jak dziś o opłacalność PV bo zmienią rozliczenie itd. Jeszcze chwila i nakażą wymianę starych pieców tych starszych > 10lat Teraz drugi rok jest dofinansowanie na dziś bardzo korzystne jakie będzie za 2 lub 3 lata nie wiadomo Co wiadomo to to że zarówno dla PV jak i zapewne dla PC najlepsze warunki są na samym początku > Na wymianę źródeł ciepła zostało 8 lat z kawałkiem. A później znów będzie lament jak przyjdą z UMiG i zapytają Czym pan ogrzewa dom? A pan Kowalski powie Piecem na węgiel .A to panie trzeba zapłacić karę do WUOŚ i GW tak 1,5k/rok i nakaz wymiany źródła bo za rok będzie 3k Ale panie urzędniku czy są jakieś dofinansowania .. Panie Kowalski dofinansowania były przez 10lat ale się skończyły. To jest myślenie "do przodu". Choćby jeden krok, dwa. Ale "do przodu"... Coś mi to przypomina: Przyklej płyty 100cm Czyli metrową po co masz za kolejne 2 lata znów doklejać. Ludzie trochę rozwagi. Zdrowia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 dokładnie, 4 lata temu Gminy zbierały chętnych na dofinansowania rzędu 85% (ale byli tacy, którym się nie opłacało ) łoo panie, czasem może być, że przyjdą już w tym roku, plan mają na pierwszy kwartał 2021, ale jak było z CEPIKiem to wszyscy wiemy... https://samorzad.pap.pl/kategoria/aktualnosci/nadzor-budowlany-mapa-emisyjnosci-budynkow-ma-powstawac-od-2021-r No kuźwa toś mnie Pan zaskoczył. Już w tym roku początki sprawdzania. Mnie to już nie dotyczy ale SERDECZNE DZIĘKI na ten link. Niech niedowiarki zaczną myśleć a nie tylko narzekać . Mają pomoc i wskazówki po naszych postach niech działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Tak napiąłem bo ja się tym martwił nie będę bo podjąłem działania które wpływ tej zmiany zminimalizują. Może wyjaśnij mi ile to jest 10kWp, skoro uważasz że ja nie wiem ile to jest. A może Ty nie wiesz. Cholera no nie wiem . NO .NO NIE POMOGĘ- bo mam 9,96kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts