Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

@-voymar-

Ja z kolei po 23 latach nieco lepiej docieplam dom, bo nadszedł czas na modernizację.

Inni też. Logiczne, że chętniej ci co w owym czasie dawali "piątkę". Nie wytykam im że stukali się w czoło jeśli ktoś dawał trochę więcej.

Może to dobre podejście, zwłaszcza dla kogoś kto chce być ECO, a już nie ma więcej miejsca na dachu na kolejne panele, ale nie tylko.

Z tymi panelami też ktoś nas poszufladkował: marża 20 %, marża 30 %. Limit na imkroinstalację to moc do 50 kW.

Najprościej postawić bariery zamiast modernizować infrastrukturę energetyczną.

Nikt mi nie powie, że potrzebny jest "strażak" dla 6,5 kWp w górę. Kto wie czy za jakiś czas nie będzie potrzebny hydrant albo zbiornik wody dla celów p.poż. już prz PV powyżej 1 kWp.

Kto wie, czy już nie nie rodzi się pomysł 100L, jak parę lat temu 10H.

Te styro to moja samodzielna decyzja, nikogo nie pytałem o radę. Po prostu chciałem tylko dowiedzieć się jak teraz to robią inni.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tymi panelami też ktoś nas poszufladkował: marża 20 %, marża 30 %. Limit na imkroinstalację to moc do 50 kW.

Te 50kW to nie do końca tak jest...u mnie maksymalna moc przyłącza dostaniesz 40kW - więc nie przyłączysz więcej niż 40kWp ;)

Te 50kW to nie do końca tak jest...u mnie maksymalna moc przyłącza dostaniesz 40kW - więc nie przyłączysz więcej niż 40kWp ;)

W Ustawie jest zapis, że moc mikroinstalacji nie może być wyższa od mocy przyłączeniowej. Czyli masz przyłączeniowej 40 kW to możesz mieć PV do 40 kWp.

Jeśli byś miał przydział mocy większy np 55 kW, to PV w ramach mikroinstalacji do maks. 50 kWp. PV większe od 50 kWp mają inną nazwę i chyba wymagają pozwolenia na budowę.

W jednej z kolejnych nowelizacji zmienili, że mikroinstalacjia może być do 50 kW, poprzednio było do 40 kW.

Taka ciekawostka - Ministerstwo od Tych Spraw (kiedyś było pod opieką Pani Jadwigi) ma na dachu 3 mikroinstalacje po 50 kWp każda..

Określenie kWp to taka nowość przypisana OZE:

Tak się przyjęło, że kW w panelach = kWp. Nie mylić kW z wiatraków i innych generatorów.

@stos

Mówimy o mikroinstalacji podłączanej wg określonej reguły (zgłoszenie), a ta (mikroinstalacja) jest do 50 kW. Jeśli masz moc przyłączeniową 55 kW i chcesz założyć PV o takiej samej mocy (55 kW) to nie możesz zrobić tego na zgłoszenie. Chyba nadal zgłoszenie na druku ZM.

@-voymar-

Ja z kolei po 23 latach nieco lepiej docieplam dom, bo nadszedł czas na modernizację.

Inni też. Logiczne, że chętniej ci co w owym czasie dawali "piątkę". Nie wytykam im że stukali się w czoło jeśli ktoś dawał trochę więcej.

Może to dobre podejście, zwłaszcza dla kogoś kto chce być ECO, a już nie ma więcej miejsca na dachu na kolejne panele, ale nie tylko.

Nikt mi nie powie, że potrzebny jest "strażak" dla 6,5 kWp w górę. Kto wie czy za jakiś czas nie będzie potrzebny hydrant albo zbiornik wody dla celów p.poż. już prz PV powyżej 1 kWp.

Kto wie, czy już nie nie rodzi się pomysł 100L, jak parę lat temu 10H.

Te styro to moja samodzielna decyzja, nikogo nie pytałem o radę. Po prostu chciałem tylko dowiedzieć się jak teraz to robią inni.

Po co mi ten wykład?

mikroinstalacja do 50kW to mało? Chyba gospodarstwo domowe więcej nie zje. Po za tym koszt Odnośnie docieplenia to tak jak powiedziałem Robi się do pewnego momentu Bo później już się to nie opłaca względem korzyści. A pośrednie utrudnienia i koszty dodatkowe to: wymiana parapetów jak i okna wyglądają kiepsko w zbyt głębokich szpaletach -Głębsze szpalety mniej światła dociera do wnętrza jak i wygląd kiepski budynku.

No nie do końca prawda.

Moc PV może być wyższa od mocy przyłączeniowej ale trzeba wystąpić o zgodę ZE na jej podłączenie.

ZE może się zgodzić albo nie.

Jeśli moc instalacji PV nie jest większa od mocy zamówionej, ZE nie ma prawa odmówić podłączenia takiej instalacji.

TOŻ O TYM PISAŁ vr5 -myślisz coś?

Pytałem o wpis który był przed moim.

pisanie że:

jest wprowadzaniem czytelnika w błąd.

Masz problem odnośnie zapisu w ustawie o OZE? znajdź ustawę i zaspokój swą ciekawość. Nikt ci nie będzie podawał na tacy treść ustawy. Wszyscy wiedzą do ilu kW jest to mikroinstalacja. Wszyscy tylko jak zwykle TY nie wiesz.

No to powiem ci jesteś Bystrzaka jak go wyhaczyłeś że to ten sam Gość:D

Miał dwa wcielenia wcześniej.

Jedno to wiseman a drugiego dokładnie nie pamiętam, jakiś nick "cyfrowy". lub "liczbowy" - może 6591 ?

Może stos przypomni. Przecież nie wstydzi się siebie. :)

Edytowane przez d7d
uzupełnienie

Ty za bystrzakiem nie jesteś skoro nie zauważyłeś że d7d i fotohobby to ta sama osoba.

Jeżwli nie potrafisz odróżnić wpisów fotohobby od moich ( d7d ) to nie jesteś bystrzacha.

Myślałem że żartujesz a ty tak myślisz naprawdę. :D

stos vel wiseman (sic!) vel 6591 (dobrze pamiętam?) zacząłeś teraz kolejną "wojenkę".

A posty lecą w górę !!

Taka mentalność.

Ty za to bystrzakiem nie jesteś skoro nie zauważyłeś że d7d i fotohobby to ta sama osoba.

Dość tego pomawiania, zgłoszone do moderacji i do redakcji Forum

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi&p=8019956&viewfull=1#post8019956

Pewnie niedługo będziesz tego posta kasował, jak większość tych, które napisałeś.

Dla ciekawych - wpiszcie sobie w wyszukiwarkę forumową frazę "stos napisał" a wyskoczą takie wątki:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356649-Pompa-ciep%C5%82a-NIBE%E2%84%A2-F1245-PC&highlight=stos+napisa%C5%82

czyli dyskusje w których stos był, ale już go nie ma.

To samo jest zresztą, kiedy wpisze się wyszukiwanie podobnej frazy, ale z nickami 6591 i wiseman.

Z gościem jest coś nie tak...

Edytowane przez fotohobby

Ty myślisz że jak w stopce napiszesz coś o PV to wszyscy uwierzą że masz jakąś instalację PV.

Przecież ty nie masz podstawowej wiedzy o PV.

To że ktoś nie potrafi rozłożyć samochodu i złożyć i nie wie jak zrobione są gładzie cylindrów, to nie oznacza że nie może posiadać samochodu.