Pytajnick 03.02.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) Zaproponuj coś mam 15 cm styro na ścianach Knauf Etixx 0,031 lambda, w suficie 40 cm wełny 0,033 lambda, rekuperacja, fundament ocieplony 10 cm styro hudro, drzwi zewnętrzne Wikęd Thermo Prestige, okna 3 szybowe dodatkowe wewnętrzne uszczelki z aluminiowe zastąpione jakimiś innymi, ciepły parapet pod każdym oknem. W każdym oknie roleta elektryczna. I potrzebujesz przy pompie ciepła 10 000kWh rocznie na OGRZEWANIE jak pytający - moj plan był taki aby założyc foto około 9-10kw + pompe ciepła i tym sie grzac. ? Edytowane 3 Lutego 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.02.2021 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Ty myślisz że jak w stopce napiszesz coś o PV to wszyscy uwierzą że masz jakąś instalację PV. Przecież ty nie masz podstawowej wiedzy o PV. Droczyl się nie bedę Bo zapewnie nie mam tej wiedzy dużo bo dopiero PV mam szósty rok . To taki przedszkolak ze mnie. Wierzyc nie musisz jak i ja tego nie wymagam. A dla mnie ważne jest że prąd mam za darmo i ogrzewanie. A reszta to tak jak napisałeś. Nie mam nic.:D:D Jaka jest podstawowa wiedza????????????? Taka by teraz mi była potrzebna???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 07.02.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Mam prośbę z racji tego, że jestem laikiem w tym temacie:) Co sądzicie o takich instalacjach i w którą iść (dach skierowany na południe, blachodachówka na dachu pod kątem 35 stopni, zero drzewi czy innych elementów które będą zacieniać, przynajmniej nie przez najbliższe 15 lat:) Pierwsza propozycja:OPIS SYSTEMU FOTOWOLTAICZNEGOMoc instalacji: 9,85 kWModel modułów: SunLink 365 WP Full BlackLiczba modułów: 27 sztuk.Model inwertera: Sofar 11 KTL-XLiczba faz: 3 – fazowyZabezpieczenia: Zabezpieczenie AC i DC Noark/Phoenix,Uziemienie poniżej wartości 10 Ohm.Przewody: Przewód DC Solarny HeluKabel 4 mm,Przewód OWY 5x4 mm,Przewód LGY 16 mm.Inne: Dedykowane elementy montażowe (uchwyty, rurki,wkręty itp.), uzgodnienia p.poż. KOSZTORYS KOMPLETNEGO SYSTEMU FOTOWOLTAICZNEGOWRAZ Z MONTAŻEM:Przygotowanie dokumentacji technicznejzawierającej symulację ułożenia modułów iprodukcji energiiTak Montaż i uruchomienie instalacji napodzespołach proponowanych w ofercieTak Dokumentacja powykonawcza Tak Gwarancja na usługę montażową 5 lat Przygotowanie dokumentacjiprzyłączeniowej dla zakładuenergetycznegoTak Koordynacja procesu przyłączeniowego Tak Cena brutto 36 500,00 PLNPodana cena brutto uwzględnia 8% stawkę VAT.Oferta ważna jest do dnia 28.02.2021r. Wersja II (ten sami instalator, inne komponenty):To samo jak wyżej, różnica tylko:Koszt instalacji z zastosowaniem systemu Solar Edge (falownik SE10K oraz optymalizatory P401) to 43500 zł brutto. Wersja III (inny instalator)Falownik SolarEdge SE9K, panele ENCOR EC360M-6-120FB, Optymalizator P401 - 46300 zł/brutto Wersja IVInstalacja dach 8,16 kWŚredni uzysk energetyczny 8 160 kWh1. Panel monokrystaliczny 340 W 24 szt. x 720 zł. 17 280 zł.WSP-340MX PERC MONO FULL BLACK2. Inwerter 3 fazowy GROWATT WIFI sieciowy 10000 TL3-S 6 300 zł.( 10 lat gwarancji)3. Konstrukcja montażowa dach skośny blachodachówka 1 800 zł.4. Rozdzielnia DC z zabezpieczeniem i przewodami 1 600 zł.5.Montaż + kompletna dokumentacja 5 020 zł.RAZEM: 32 000 zł (cena przy instalacji porównywalnej z powyższymi około 39000 zł)Podane ceny nie zawierają podatku VAT ( 23 % lub 8 % ) Będę wdzięczny za jakieś informację zwrotne, im więcej czytam opinie innych tym bardziej głupieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.02.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Mam prośbę z racji tego, że jestem laikiem w tym temacie:) Co sądzicie o takich instalacjach i w którą iść (dach skierowany na południe, blachodachówka na dachu pod kątem 35 stopni, zero drzewi czy innych elementów które będą zacieniać, przynajmniej nie przez najbliższe 15 lat:) Pierwsza propozycja: OPIS SYSTEMU FOTOWOLTAICZNEGO Moc instalacji: 9,85 kW Model modułów: SunLink 365 WP Full Black Liczba modułów: 27 sztuk. Model inwertera: Sofar 11 KTL-X Liczba faz: 3 – fazowy Zabezpieczenia: Zabezpieczenie AC i DC Noark/Phoenix, Uziemienie poniżej wartości 10 Ohm. Przewody: Przewód DC Solarny HeluKabel 4 mm, Przewód OWY 5x4 mm, Przewód LGY 16 mm. Inne: Dedykowane elementy montażowe (uchwyty, rurki, wkręty itp.), uzgodnienia p.poż. KOSZTORYS KOMPLETNEGO SYSTEMU FOTOWOLTAICZNEGO WRAZ Z MONTAŻEM: Przygotowanie dokumentacji technicznej zawierającej symulację ułożenia modułów i produkcji energii Tak Montaż i uruchomienie instalacji na podzespołach proponowanych w ofercie Tak Dokumentacja powykonawcza Tak Gwarancja na usługę montażową 5 lat Przygotowanie dokumentacji przyłączeniowej dla zakładu energetycznego Tak Koordynacja procesu przyłączeniowego Tak Cena brutto 36 500,00 PLN Podana cena brutto uwzględnia 8% stawkę VAT. Oferta ważna jest do dnia 28.02.2021r. Wersja II (ten sami instalator, inne komponenty): To samo jak wyżej, różnica tylko: Koszt instalacji z zastosowaniem systemu Solar Edge (falownik SE10K oraz optymalizatory P401) to 43500 zł brutto. Wersja III (inny instalator) Falownik SolarEdge SE9K, panele ENCOR EC360M-6-120FB, Optymalizator P401 - 46300 zł/brutto Wersja IV Instalacja dach 8,16 kW Średni uzysk energetyczny 8 160 kWh 1. Panel monokrystaliczny 340 W 24 szt. x 720 zł. 17 280 zł. WSP-340MX PERC MONO FULL BLACK 2. Inwerter 3 fazowy GROWATT WIFI sieciowy 10000 TL3-S 6 300 zł. ( 10 lat gwarancji) 3. Konstrukcja montażowa dach skośny blachodachówka 1 800 zł. 4. Rozdzielnia DC z zabezpieczeniem i przewodami 1 600 zł. 5.Montaż + kompletna dokumentacja 5 020 zł. RAZEM: 32 000 zł (cena przy instalacji porównywalnej z powyższymi około 39000 zł) Podane ceny nie zawierają podatku VAT ( 23 % lub 8 % ) Będę wdzięczny za jakieś informację zwrotne, im więcej czytam opinie innych tym bardziej głupieje:) Przy o[pisanym przez ciebie dachu optymalizatory są zbyteczne ktoś cię chce naciągnąć , cena 1 oferty bardzo atrakcyjna i komponenty tez chyba niezłe , ja na mojego sofara nie narzekam odpukać. na sunlinki tez nie. A jakie masz roczne zużycie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 07.02.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Mam prośbę z racji tego, że jestem laikiem w tym temacie:) Co sądzicie o takich instalacjach i w którą iść (dach skierowany na południe, blachodachówka na dachu pod kątem 35 stopni, zero drzewi czy innych elementów które będą zacieniać, przynajmniej nie przez najbliższe 15 lat:) Pierwsza propozycja: OPIS SYSTEMU FOTOWOLTAICZNEGO Moc instalacji: 9,85 kW Model modułów: SunLink 365 WP Full Black Liczba modułów: 27 sztuk. Model inwertera: Sofar 11 KTL-X Liczba faz: 3 – fazowy Zabezpieczenia: Zabezpieczenie AC i DC Noark/Phoenix, Uziemienie poniżej wartości 10 Ohm. Przewody: Przewód DC Solarny HeluKabel 4 mm, Przewód OWY 5x4 mm, Przewód LGY 16 mm. Inne: Dedykowane elementy montażowe (uchwyty, rurki, wkręty itp.), uzgodnienia p.poż. Dopytaj o klasę zabezpieczenia przepięciowego DC. T1+T2 czy tylko T2. Dlaczego Sofar 11KTL? Poproś o 6mm kabla solarnego (nawet jeśli z wyliczeń wynika, że wystarczy 4mm). To groszowe różnice. Jeśli mają swojego rzeczoznawcę p.poż to czy w zaleceniach będziesz miał montaż dodatkowego urządzenia? Jeśli tak to jakiego. "Dedykowane elementy montażowe" to jeszcze nie oznacza, że będziesz miał systemową konstrukcję wsporczą. Może być składak. Dopytaj o tę konkretną konstrukcję i gwarancję na nią. Jeśli chcesz mieć podgląd każdego modułu i chcesz za to zapłacić ekstra 7-8 tyś to możesz zastanawiać się nad SE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 07.02.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Jeśli chcesz mieć podgląd każdego modułu i chcesz za to zapłacić ekstra 7-8 tyś to możesz zastanawiać się nad SE. Fakt, do tej konkretnej instalacji SE słabo pasuje. Choć dla pełnego obrazu, wypadałoby wspomnieć, że przewagą SE nad Sofarem nie jest tylko i wyłącznie podgląd każdego modułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 07.02.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Fakt, do tej konkretnej instalacji SE słabo pasuje. Choć dla pełnego obrazu, wypadałoby wspomnieć, że przewagą SE nad Sofarem nie jest tylko i wyłącznie podgląd każdego modułu. Fakt, dlatego pisałem o tym konkretnym przypadku gdzie mac82 nie wykorzysta optymalizacji w takim zakresie w jakim ją zaprojektowano (pomijam liść czy ptasie odchody bo z tym to sobie poradzi dioda). Jeden komplet zabezpieczeń. Mniej przewodu solarnego. Dokładniejszy monitoring. Odpada ewentualne zabezpieczenie p.poż. SafeDC. Ochrona przed zwarciami łukowymi. Gwarancja (12 lat i 25 na opty). Więcej połączeń = większe ryzyko. Mniejszy uzysk. Cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 07.02.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi:) Obecne zużycie to około 7000kw na rok i realnie gdy dołożę planowaną klimatyzację na dole to dojdzie wyjdzie pwnie koło 8-8,5kw (dogrzewamy się klimatyzacją w sypialniach oprócz oczywiście oprócz chłodzenia:), czy podgrzewanie rozstawianego basenu latem dla dzieciaków.Jeśli chodzi o falownik który jest większy to dlatego, że w razie czego gdy dołożę pompę ciepła to dołoże paneli ale już bez zmiany inwertera (obecnie piec na pellet 15kw na instalacji niestety mieszanej czyli całość w podłogówce, a w sypialniach grzejniki) - chyba że tutaj przesadzam i nie warto się w to pchać.Tez mi się wydaje że SolarEdge to przerost formy nad treścią (kwotowo też niebagatelna różnica) więc I wariant wydaje się najbardziej optymalny pod względem jakość vs cena.Pytanie jakie zadać pytania/sugestie zmiany do tej oferty to będę bardzo wdzięczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.02.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi:) Obecne zużycie to około 7000kw na rok i realnie gdy dołożę planowaną klimatyzację na dole to dojdzie wyjdzie pwnie koło 8-8,5kw (dogrzewamy się klimatyzacją w sypialniach oprócz oczywiście oprócz chłodzenia:), czy podgrzewanie rozstawianego basenu latem dla dzieciaków. Jeśli chodzi o falownik który jest większy to dlatego, że w razie czego gdy dołożę pompę ciepła to dołoże paneli ale już bez zmiany inwertera (obecnie piec na pellet 15kw na instalacji niestety mieszanej czyli całość w podłogówce, a w sypialniach grzejniki) - chyba że tutaj przesadzam i nie warto się w to pchać. Tez mi się wydaje że SolarEdge to przerost formy nad treścią (kwotowo też niebagatelna różnica) więc I wariant wydaje się najbardziej optymalny pod względem jakość vs cena. Pytanie jakie zadać pytania/sugestie zmiany do tej oferty to będę bardzo wdzięczny. Czy zamierzasz skorzystać z jakiegoś dofinansowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 07.02.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Niestey u mnie lipa z dofinansowaniem i jedyne dofinansowanie na jakie liczyłem to "Mój Prąd" które obecnie jest zawieszone.Pytanie czy jak zrobię teraz instalacje fotowoltaiczną to będę mógł później skorzystać z takiego dofinansowania - ale odpowiedź na to, to jak wróżenie z fusów:) Piec na pellet używam 3 lata , wiec jeszcze z 3 lata go poużywam, chyba że będzie opcja wyrwania jakiejś pompy ciepła na dobre dofinansowanie:)Obecnie wkurzają mnie stale rosnące rachunki za energie... chciałbym być EKO ale niekoniecznie rezygnować z dobrodziejstw techniki, a przede wszystkim oszczędzic trochę kasy w perspektywie kilku najbliższych lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.02.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Niestey u mnie lipa z dofinansowaniem i jedyne dofinansowanie na jakie liczyłem to "Mój Prąd" które obecnie jest zawieszone. Pytanie czy jak zrobię teraz instalacje fotowoltaiczną to będę mógł później skorzystać z takiego dofinansowania - ale odpowiedź na to, to jak wróżenie z fusów:) Piec na pellet używam 3 lata , wiec jeszcze z 3 lata go poużywam, chyba że będzie opcja wyrwania jakiejś pompy ciepła na dobre dofinansowanie:) Obecnie wkurzają mnie stale rosnące rachunki za energie... chciałbym być EKO ale niekoniecznie rezygnować z dobrodziejstw techniki, a przede wszystkim oszczędzic trochę kasy w perspektywie kilku najbliższych lat:) możesz skorzystać z ulgi termo wtedy wyjdzie ci w najgorszym przypadku 30200 po odliczeniu. Licząc nawet drogi prąd jak w pge średnio dla taryfy g12w po 50 gr i produkcję 11 MWh/rok to okres zwrotu wyszedłby około 5,5 roku całkiem nieźle, ale z kwoty ulgi termo 53000 -36500 zostaje limit 16500 do wykorzystania tylko przez 2 kolejne lata można za to już kupić jakąś fajną PC i również odliczyć od dochodu 2800 . Bo potem ulga przepada. https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-gree-versati-7-5-kw-monoblok-1-fazowy-9873864739?fromVariant=9874203441 https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-pompy-ciepla-257641?bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129&price_from=5000&price_to=10000&rodzaj=ziemia-woda https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-powietrze-woda-haier-au082fycra-hw-7-8-kw-570cd3a4-f6bc-43df-967d-b49da766d8ca?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-rotex-daikin-11-kw-a00c9610-5dc8-49c0-8e75-c65dfecd6eed?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-viessmann-pompa-ciepla-8-kw-a810d42f-3a66-45f0-a3ac-ef686a68060f?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-viessmann-vitocal-350-11-kw-0e816f03-0062-4bd6-8262-8d47d28092f9?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 07.02.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Obecne zużycie to około 7000kw na rok i realnie gdy dołożę planowaną klimatyzację na dole to dojdzie wyjdzie pwnie koło 8-8,5kw (dogrzewamy się klimatyzacją w sypialniach oprócz oczywiście oprócz chłodzenia:), czy podgrzewanie rozstawianego basenu latem dla dzieciaków. Jeśli chodzi o falownik który jest większy to dlatego, że w razie czego gdy dołożę pompę ciepła to dołoże paneli ale już bez zmiany inwertera (obecnie piec na pellet 15kw na instalacji niestety mieszanej czyli całość w podłogówce, a w sypialniach grzejniki) - chyba że tutaj przesadzam i nie warto się w to pchać. Przy 8000-8500kWh rocznie potrzebujesz instalację minimum 10kW (dla 20% autokonsumpcji i 5% wzrostu zużycia po montażu pv). Tyle, że to nieopłacalne bo jak wiesz wpadasz w opust 30%. Przy tym inwerterze i tych modułach w gorące dni latem wylatujesz z optymalnego zakresu pracy mppt (+/- 30V dla skrajnego przypadku 70oC modułu i łańcuchach 13/14). Raczej nie myśl o rozbudowie ponad 10kW a szukaj sposobu ograniczenia zużycia. Dofinansowanie to nie wróżenie z fusów. Nie założyłeś instalacji przed 23.07.2019 więc możesz starać się o dofinansowanie w programie priorytetowym Mój Prąd. Czyli zakładasz dziś a papiery składasz jak będą znane zasady III naboru. Jakie one będą tego nikt publicznie jeszcze nie ogłosił. Ostatnie wieści to informacja o progresywnym modelu finansowania i uruchomieniu go w drugim półroczu. 6mm przewodu solarnego nie ze względu na spadki napięcia ale często grubszą izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 08.02.2021 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Czyli podsumowując nie robić instalacji z inwerterem która będzie przewymiarowana tylko zrobić to na inwerterze który będzie dopasowany do danej mocy instalacji.Zapomniałem o tych 30% po przekroczeniu 10kw instalacji, a to faktycznie już średnio opłacalne.Będę wdzięczny za pomoc w informacji jakie wytyczne mam dac instalatorom (opróćz grubszego kabla 6mm) bo tak jak wspominałem wcześniej jestem w tym temacie laikiem.Skorzystam najprawdopodobniej z wariantu I (wydaje sie byc najbardziej sensowny w moim przypadku) tylko pewnie zmniejsze inwerter na bardziej dopasowany aby jak najbardziej optymalnie wykorzystać taką moc - czyli w tym przypadku iść w taki model SOFARSOLAR KTL-X 8.8?? Pytanie czy lepsze panele SunLink czy Longi?? Jak nie te to jakie inne?? OPIS SYSTEMU FOTOWOLTAICZNEGOMoc instalacji: 9,85 kWModel modułów: SunLink 365 WP Full BlackLiczba modułów: 27 sztuk.Model inwertera: Sofar 11 KTL-XLiczba faz: 3 – fazowyZabezpieczenia: Zabezpieczenie AC i DC Noark/Phoenix,Uziemienie poniżej wartości 10 Ohm.Przewody: Przewód DC Solarny HeluKabel 4 mm,Przewód OWY 5x4 mm,Przewód LGY 16 mm.Inne: Dedykowane elementy montażowe (uchwyty, rurki,wkręty itp.), uzgodnienia p.poż. KOSZTORYS KOMPLETNEGO SYSTEMU FOTOWOLTAICZNEGOWRAZ Z MONTAŻEM:Przygotowanie dokumentacji technicznejzawierającej symulację ułożenia modułów iprodukcji energiiTak Montaż i uruchomienie instalacji napodzespołach proponowanych w ofercieTak Dokumentacja powykonawcza Tak Gwarancja na usługę montażową 5 lat Przygotowanie dokumentacjiprzyłączeniowej dla zakładuenergetycznegoTak Koordynacja procesu przyłączeniowego Tak Cena brutto 36 500,00 PLNPodana cena brutto uwzględnia 8% stawkę VAT.Oferta ważna jest do dnia 28.02.2021r. Edytowane 8 Lutego 2021 przez mac82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 08.02.2021 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 ps. Czyli odliczając ulgę termomodernizacyjną na fotowoltaikę w roku 2021 to muszę najpóźniej do końca 2023 zrealizować wymianę pieca na pompe ciepła aby skorzystać z ulg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 08.02.2021 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Dlaczego nie wezmę pod uwagę, każda rada jest cenna:) Czyli zostawić ten standardowy inwerter i za bardzo nie mieszać?? Pytanie na co zwrócić uwagę tj. co powinno być w umowie, co przy takiej instalacji powinno być jeszcze zamontowane (jakiś wyłącznik przeciwpożarowy czy inną pomocną rzecz).Rachunki za prąd skaczą w górę, lokaty kasy nie przynoszą wiec nie ma na co czekać... montuje fotowoltaike:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.02.2021 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 ps. Czyli odliczając ulgę termomodernizacyjną na fotowoltaikę w roku 2021 to muszę najpóźniej do końca 2023 zrealizować wymianę pieca na pompe ciepła aby skorzystać z ulg? Nie żeby odliczyć fotowoltaikę w 2021 roku musiałyś mieć już PV i fakturę z roku 2020 do odliczenia za ten rok w 2021. Podatek rozliczamy do końca kwietnia roku następnego po roku podatkowym, to logiczne i mam nadzieję że się nie zmieni. Czyli jeżeli pierwszym rokiem skorzystania z ulgi =dokonania zakupu PV będzie 2021 to wydatki możesz ponieść od 1 stycznia 2021 do 31 grudnia 2023. A odliczyć od dochodu do 2026 jeżeliby dochody w tym okresie były zbyt niskie do odliczenia ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 08.02.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Ok:) Oczywiście miałem na myśli rozliczenie za rok podatkowy 2021 czyli do końca przyszłego roku tj.2022. Zastanawiam sie tez nad pomopa ciepła która może z fotowoltaika sprawi że obowiązaki/utrzymanie domu trochę spadną Jakiekolwiek sugestie odnośnie instalacji i rozmów z firmą wykonawczą wskazane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.02.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-gree-versati-7-5-kw-monoblok-1-fazowy-9873864739?fromVariant=9874203441 https://allegro.pl/kategoria/ogrzewanie-pompy-ciepla-257641?bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129&price_from=5000&price_to=10000&rodzaj=ziemia-woda https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-powietrze-woda-haier-au082fycra-hw-7-8-kw-570cd3a4-f6bc-43df-967d-b49da766d8ca?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-rotex-daikin-11-kw-a00c9610-5dc8-49c0-8e75-c65dfecd6eed?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-viessmann-pompa-ciepla-8-kw-a810d42f-3a66-45f0-a3ac-ef686a68060f?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 https://allegro.pl/produkt/pompa-ciepla-viessmann-vitocal-350-11-kw-0e816f03-0062-4bd6-8262-8d47d28092f9?price_from=5000&price_to=12000&bmatch=cx210105ap-enomswp-diwebp-hou-1-3-0129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.02.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Ok:) Oczywiście miałem na myśli rozliczenie za rok podatkowy 2021 czyli do końca przyszłego roku tj.2022. Zastanawiam sie tez nad pomopa ciepła która może z fotowoltaika sprawi że obowiązaki/utrzymanie domu trochę spadną Jakiekolwiek sugestie odnośnie instalacji i rozmów z firmą wykonawczą wskazane:) Jeśli chodzi o ulgę termomodernizacyjną, to zgodnie z art 26h ust.1 ustawy o PIT na zakończenie przedsięwzięcia termomodernizacyjnego masz 3 lata licząc od końca roku poniesienia wydatków na pierwszą inwestycję. Czyli jeśli zapłacisz za instalację PV w 2021, to PC możesz kupić (zapłacić za nią) do końca 2024 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.02.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Czyli jeżeli pierwszym rokiem skorzystania z ulgi =dokonania zakupu PV będzie 2021 to wydatki możesz ponieść od 1 stycznia 2021 do 31 grudnia 2023. A odliczyć od dochodu do 2026 jeżeliby dochody w tym okresie były zbyt niskie do odliczenia ulgi. Nie, licząc od roku 2021, rok 2023 daje dwa lata, a ustawa mówi o 3 latach - czyli prawidłowo powinno być 31 grudnia 2024 r. Ta druga data, to nie 2026, a 2027, ponieważ jest 6 lat na odliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts